Τετάρτη 8 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Το Πέραμα παλεύει και θα νικήσει"

Πορεία 12 χιλιομέτρων χτες και απόφαση για ακόμα πιο δυναμικές κινητοποιήσεις, αν δεν υλοποιηθούν άμεσα οι κυβερνητικές δεσμεύσεις για τη Ζώνη, τις οποίες επανέλαβε χτες ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας. Σύσκεψη φορέων σήμερα το πρωί και συναυλία στις 8μμ στην Πρόνοια

"Κυβέρνηση, ΕΟΚ, ολιγαρχία, αυτοί είναι οι υπεύθυνοι για την ανεργία" και "Αγώνας, αγώνας ταξικός, θα 'ναι η απάντηση από δώ και μπρος",ήταν τα συνθήματα που φώναξαν περισσότερο, ενωμένοι σαν μια γροθιά, εργαζόμενοι, άνεργοι, βιοτέχνες, έμποροι, μαθητές, συνταξιούχοι, στη χτεσινή μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση και πορεία από το Πέραμα προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας στον Πειραιά. Μια πορεία 12 χιλιομέτρων, που κράτησε τέσσερις ώρες και ξετυλίχτηκε σε συνθήκες αφόρητης ζέστης.

Τα μαγαζιά της πόλης και τα σχολεία έκλεισαν. Κάθε δραστηριότητα στην περιοχή σταμάτησε. Οπως δήλωσαν οι διοργανωτές της πορείας - δήμος, συνδικάτα, έμποροι, βιοτέχνες και γενικά όλοι οι μαζικοί φορείς - οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν με πιο δυναμικές μορφές και επιδίωξη όλων είναι αυτές οι κινητοποιήσεις να αποτελέσουν το έναυσμα και για τους υπόλοιπους δήμους, καθώς το πρόβλημα της ανεργίας παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, αλλά και σ' όλη τη χώρα.

Σήμερα θα γίνει στις 10 το πρωί σύσκεψη φορέων στο Δημαρχείο Περάματος και στις 8 μ.μ. συναυλία διαμαρτυρίας στην Πρόνοια,όπου θα τραγουδήσει ο Λ. Χαλκιάς.

Από νωρίς χτες το πρωί, οι άνεργοι και εργαζόμενοι, οι βιοτέχνες και οι έμποροι, οι μαθητές και όλοι οι δημότες της πόλης συγκεντρώθηκαν στο δημαρχείο της πόλης, ενώ οι εργαζόμενοι της Ζώνης πραγματοποίησαν στάση εργασίας από τις 10.30 και μετά. Ο δήμαρχος του Περάματος, Γ. Πατσιλινάκος,μιλώντας στους συγκεντρωμένους τόνισε την ανάγκη του αγώνα για τη σωτηρία της πόλης και της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και υπογράμμισε ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν, αν η κυβέρνηση δεν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι με τα πανό τους και με συνθήματα όπως "Μάαστριχτ σημαίνει Ζώνη διαλυμένη" και "Το Πέραμα παλεύει και θα νικήσει, τα μέτρα της ΕΟΚ θα καταργήσει",ξεκίνησαν τη μεγαλειώδη πορεία τους. Στην πορεία, στο πλευρό των διαδηλωτών, ήταν ο βουλευτής του ΚΚΕ, Δ. Κουμπούρης,ο γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ, Β. Ξένος,ο Γ. Σταυρόπουλος,μέλος του προεδρείου της ΓΣΕΕ, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γρ. Νιώτης,ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πειραιά Γιαννακόπουλος και άλλοι εκπρόσωποι φορέων.

Η μαζική και μαχητική πορεία έφτασε γύρω στη 1 το μεσημέρι στην πλατεία Λαού στο Κερατσίνι και εκεί διαβάστηκε και εγκρίθηκε το ψήφισμα της απεργιακής πορείας και συγκέντρωσης. Η πορεία πέρασε από τον Αγιο Διονύση Δραπετσώνας και κατευθύνθηκε προς το κέντρο του Πειραιά. Στις 2 το μεσημέρι οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων ανέβηκε στο υπουργείο, όπου και συναντήθηκε με τον υπουργό Κ. Σφυρίου.

Ο υπουργός μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι το ζήτημα των ναυπηγοεπισκευών είναι στρατηγικής σημασίας. Δήλωσε επίσης ότι θα συζητήσει το όλο πρόβλημα με την Ενωση Πλοιοκτητών και τα συνδικάτα, για την προσέλκυση εργασιών στην περιοχή. Δεσμεύτηκε, επίσης, ότι θα συνεδριάσουν από κοινού τα συναρμόδια υπουργεία και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί τριμερής σύσκεψη όλων των ενδιαφερόμενων φορέων. Το χρονικό περιθώριο που έβαλε ο υπουργός για την υλοποίηση των δεσμεύσεών του είναι Μάης έως μέσα Ιούνη. Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά,Ι. Πουντίδης,μας δήλωσε ότι με ημίμετρα το πρόβλημα της ανεργίας δε λύνεται και θα πρέπει να υπάρξει πολιτική βούληση στην κατεύθυνση ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού της Ζώνης. Δήλωσε επίσης ότι οι κινητοποιήσεις θα ενταθούν αν δεν υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προς νέους αγώνες για τη Ζώνη(1999-06-02 00:00:00.0)
Κινητοποιούνται για τη Ζώνη(1998-02-25 00:00:00.0)
Ξανά στο δρόμο του συντονισμένου αγώνα(1998-02-12 00:00:00.0)
Νέοι αγώνες για τη Ζώνη(1997-01-29 00:00:00.0)
"Παρών" σήμερα στο υπουργείο Βιομηχανίας(1996-05-16 00:00:00.0)
Το Πέραμα συνεχίζει(1996-05-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ