ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Μάη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προμελετημένο έγκλημα στη ΔΕΗ Μεγαλόπολης

"Στου αρμόδιου την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα". Η παράφραση της γνωστής παροιμίας φαίνεται ότι έρχεται "γάντι" στους αρμόδιους της κρατικής επιχείρησης που λέγεται ΔΕΗ. Δεν εξηγείται διαφορετικά η στάση τους. Φαίνεται να έχουν ξεχάσει το δυστύχημα που έγινε στις 26 Απρίλη με θύματα δυο εργάτες στη ΔΕΗ Μεγαλόπολης. Τότε οι Ηλίας Κουρέτας και Γεώργιος Μανιάτης άφησαν, εξαιτίας αναθυμιάσεων, την τελευταία τους πνοή, όταν κατέβηκαν σε φρεάτιο γεώτρησης για να μετρήσουν τη στάθμη του νερού. Το συνεργείο δε διέθετε μάσκες και όργανα μέτρησης αερίων. Με αφορμή το θάνατο των συναδέλφων τους οι εργαζόμενοι είχαν επισημάνει, για άλλη μια φορά, την κατάσταση που επικρατεί με τα αέρια στα ορυχεία.

Την περασμένη Παρασκευή, στις 9.30 το βράδυ, έγινε εκτόνωση αερίων στο ορυχείο Ψαθιού, την ώρα που δούλευε ο εκσκαφέας ΕΧ-3. Οι χειριστές Αναστάσιος Εικοσιπένταρχος, Γεώργιος Αθανασούλης, ο επιστάτης Γεώργιος Μακρής και ο επιτηρητής Ιωάννης Σπυρόπουλος μεταφέρθηκαν με αναπνευστικά προβλήματα στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο.

Την επόμενη μέρα στις 5 το απόγευμα στον ίδιο χώρο, οι χειριστές Αναστάσιος Μακρής και Ιωάννης Κούρος εμφάνισαν εμετούς και ζαλάδες. Μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο και μπήκαν στην "εντατική".

Φαίνεται ότι για τους αρμόδιους η πρόοδος "πρέπει να έχει θύματα". Στην περίπτωση αυτή δε γίνεται πλέον λόγος για εγκληματική αδιαφορία αυτών που κυβερνούν και των παρατρεχάμενών τους, αλλά για προμελετημένο έγκλημα.

Ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι το σωματείο των εργαζομένων δεν έχει βγάλει ανακοίνωση που να ενημερώνει τα μέλη του και την κοινή γνώμη για το πρόβλημα. Μήπως κάποιες μπλε και πράσινες πλειοψηφίες εμποδίζουν την έκδοσή του; Ρωτάμε και περιμένουμε απάντηση.

Συντονισμένη δράση για την Αθήνα

Με σκοπό να γίνουν πιο αποτελεσματικοί οι αγώνες τους για τη διάσωση των ελεύθερων χώρων της Αθήνας, 16 σύλλογοι και κινήσεις της πόλης ένωσαν τις δυνάμεις τους και συγκρότησαν συντονιστική επιτροπή. Η επιτροπή τονίζει ότι η Αθήνα, που πολλοί αντιμετωπίζουν μόνο ως χώρο κερδοσκοπίας και κοινωνικής ανάδειξης, έχει ανάγκη να υλοποιηθούν όλα τα έργα για την ποιοτική αναβάθμισή της και σημειώνει ότι χρειάζεται δραστηριοποίηση των κατοίκων για ζωή συμβατή με το περιβάλλον.

Στη διακήρυξή της, η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για την Προστασία των Ελεύθερων Χώρων της Αθήνας αναφέρει ότι η ευαισθητοποίηση των κατοίκων για τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης, στην πρωτεύουσα, υποχρέωσε και τους αρμόδιους κρατικούς, τοπικούς και κοινωνικούς φορείς να ασχοληθούν με το πρόβλημα. Επισημαίνει, όμως, ότι αυτοί δεν τόλμησαν να αντιταχθούν με τα ιδιωτικά συμφέροντα, ώστε να προστατευτεί ό,τι έχει απομείνει στο περιβάλλον της πόλης. "Η πολιτεία και πολλές φορές η Τοπική Αυτοδιοίκηση συνδράμουν τις πρωτοβουλίες των ιδιωτικών συμφερόντων και όταν το πολιτικό κόστος είναι μεγάλο, σιωπούν υποκριτικά ή συντάσσονται πρόσκαιρα με τους διαμαρτυρόμενους πολίτες, για να τους εγκαταλείψουν στην πρώτη ευκαιρία", τονίζει χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι μια νέα "λογική οικονομικής ανάπτυξης, με την αγαστή συνεργασία και ευθύνη κράτους, άλλων δημόσιων και δημοτικών φορέων και ιδιωτών" έχει βάλει την πόλη και πάλι στο επίκεντρο ενός νέου οικοδομικού κυκλώνα. Ετσι, σημειώνει, οι ελάχιστοι εναπομείναντες ελεύθεροι χώροι είτε παραχωρούνται προς εμπορική αξιοποίηση στους ιδιώτες, είτε καταστρέφονται από το δημόσιο, με διάφορες προφάσεις.

Παράλληλα, χαρακτηρίζει φαρισαϊσμό και υποκρισία το να προβάλλεται ο πολιτισμός ως κίνητρο για την εμπορική αξιοποίηση του Πάρκου Ελευθερίας και την τσιμεντοποίηση του Πάρκου Ρηγίλλης και η επίκληση της αποκέντρωσης για την τσιμεντοποίηση του χώρου στο Γηροκομείο στους Αμπελόκηπους για να κτιστεί εκεί το νέο διοικητικό κέντρο της ΔΕΗ. Και αυτό γιατί, όπως τονίζει, η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων έχει βαλτώσει, το μετρό έχει καταστρέψει πολλούς ελεύθερους χώρους, επιχειρείται η τροποποίηση της νομοθετικής ρύθμισης της χρήσης γης στην Πλάκα και στο Μετς, η νομοθετική ρύθμιση της ευρύτερης περιοχής του Ελαιώνα αποτελεί παγίδα για την εμπορική του αξιοποίηση και τραμ δεν υπάρχει στα άμεσα σχέδια για την αναβάθμιση της Αθήνας.

ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
Μουντζουρώνουν τις "λαδιές"

Παραποιημένα 7.000 - 10.000 έγραφα του Αρχείου Δηλωτικών Εφοδίων Πλοίων του ΙΑ' Τελωνείου

Κάποιοι στο ΙΑ' Τελωνείο Πειραιά, επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι ή τρίτοι και άγνωστοι ακόμη δράστες, προσπαθούν να καλύψουν με "μουντζούρες" τις... λαδιές, που αποκαλύπτουν οι δικαστικές έρευνες για το λαθρεμπόριο πετρελαίου. Ενας αόρατος μηχανισμός φροντίζει να παραποιεί τις πραγματικές ποσότητες πετρελαίου που αναγράφονται στα παραστατικά των ανεφοδιασμών θαλαμηγών, εικονικών ή πραγματικών, μειώνοντας ή αυξάνοντας αντίστοιχα τον όγκο του πετρελαίου που φαίνεται ότι διακινήθηκε.

Το αποτέλεσμα ήταν να πολλαπλασιάζονται οι ποσότητες των καυσίμων που διακινήθηκαν νόμιμα και να μειώνονται αντίστοιχα σημαντικά εκείνες που έβγαιναν παράνομα στην αγορά, με άμεση συνέπεια τη μείωση και των τεράστιων ποσών που έχει ζημιωθεί το δημόσιο. Συνέπεια θα ήταν η μετατροπή κάποιων κατηγοριών από κακουργήματα που είναι σήμερα σε απλά πλημμελήματα λόγω της σμίκρυνσης της έκτασης του λαθρεμπορίου.

Το ποσοστό των παραποιημένων εγγράφων, σύμφωνα με πληροφορίες φτάνει στο αστρονομικό 80 % εκείνων που αφορούν την τριετία 1993 έως 1995. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα έγγραφα του ίδιου διαστήματος, που έχουν ελεγχθεί ως τώρα, με αποτέλεσμα την αποκάλυψη όσων υποθέσεων λαθρεμπορίας καυσίμων έχουν δει το φως της δημοσιότητας και την προφυλάκιση πλέον των 10 επιχειρηματιών και αρκετών ακόμη τελωνειακών υπαλλήλων, φτάνουν τις τρεις χιλιάδες. Την ίδια στιγμή υπολογίζεται ότι διορθώσεις έχουν γίνει σε 7 έως 10 χιλιάδες έγγραφα! Οσο για το σύνολο των εγγράφων που περιλαμβάνονται στη δικογραφία και αφορούν το διάστημα από το 1990 έως το 1995, αυτά ξεπερνούν τις 50 χιλιάδες...

Χτες κατασχέθηκε το σύνολο των εγγράφων και σφραγίστηκε το Αρχείο Δηλωτικών Εφοδίων Πλοίων του ΙΑ' τελωνείου. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δράστες αναζητούνται μεταξύ των υπαλλήλων του τελωνείου, οι οποίοι θα πρέπει να "εργάζονταν" για λογαριασμό τρίτων οι οποίοι ενέχονται στο πολυπλόκαμο δίκτυο. Θεωρείται όμως βέβαιο ότι δεν έχουν σχέση με την υπόθεση εκείνοι οι τελωνειακοί υπάλληλοι που επεξεργάζονταν τα έγγραφα για λογαριασμό των ανακριτικών και εισαγγελικών αρχών. Εντός των ημερών αναμένεται να ασκηθούν ποινικές διώξεις.

Γεράσιμος ΤΡΥΦΩΝΑΣ

Απαλλάχθηκαν Διαμαντόπουλος και Ρούσης

Δικαίωμα η έκφραση γνώμης, έκρινε το δικαστήριο

Αθωώθηκαν χτες από το 11ο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, Γ. Ρούσης και ο ηθοποιός Βασ. Διαμαντόπουλος, οι οποίοι κατηγορούνταν για "εγκωμιασμό παράνομων πράξεων", επειδή σε τηλεοπτική εκπομπή είχαν εκφράσει την άποψή τους για τα επεισόδια στο Πολυτεχνείο τον περασμένο Νοέμβρη. Η απόφαση για τον καθηγητή ήταν κατά πλειοψηφία (μειοψήφησε η πρωτοδίκης Ιωάννα Γυφτοπούλου) και για τον ηθοποιό ομόφωνη. Το δικαστήριο έκρινε ότι από τις καταθέσεις των μαρτύρων, τα έγγραφα της δικογραφίας και τις απολογίες των κατηγορουμένων, δε στοιχειοθετείται το συγκεκριμένο αδίκημα εις βάρος τους.

Την απαλλαγή των Γ. Ρούση και Βασ. Διαμαντόπουλου, εισηγήθηκε στην πρότασή του και ο εισαγγελέας της έδρας Γ. Κτιστάκης, τονίζοντας ότι το γεγονός πως τρεις μάρτυρες κατηγορίας "αγανάκτησαν" με τις απόψεις που διατύπωσαν, δεν αναιρεί το δικαίωμά τους να εκφράσουν ελεύθερα τη γνώμη τους. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι οι μάρτυρες αυτοί θα μπορούσαν να κλείσουν την τηλεόρασή τους.

Ο Γ. Ρούσης μίλησε στην απολογία του για "επιλεκτική ποινική δίωξη", είπε ότι μεγαλύτερη αξία (από τις υλικές ζημιές που έγιναν στο Πολυτεχνείο) έχουν οι άνθρωποι και ότι δεν τον εκφράζουν οι μορφές αγώνα που εκδηλώνονται με σπασίματα κλπ., αλλά οι συνολικοί στόχοι άρνησης της κοινωνίας, όσον αφορά την κρατική μορφή οργάνωσής της, που θα πρέπει να αλλάξει. Ο Βασ. Διαμαντόπουλος είπε ότι "μέσα από την έξαλλη χειρονομία του καψίματος της σημαίας βγαίνει μια κραυγή της νεολαίας, που ενεργώντας ενστικτωδώς και μπλοκαρισμένη από το κοινωνικό και πολιτικό δεδομένο θέλει να βρει τρόπους επιτυχίας των στόχων της". Εξήγησε δε ότι δεν υιοθετεί την πράξη αυτή, αλλά, επειδή κατανόησε τι εξέφραζε, είπε στην εκπομπή "καλά έκαμαν".

Ως μάρτυρες υπεράσπισης, κατέθεσαν στη δίκη οι Γ. Μανιάτης, Α. Ζωγράφος, Μ. Βασιλείου, Α. Ρήγος, Λ. Αυδής, Ε. Μπιτσάκης, Γ. Κουκουλές, Δ. Στρατούλης, Ι. Τριάντης, Μ. Τριανταφυλλόπουλος.

ΚΗΔΕΙΑ

Πέθανε η αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης

ΕΛΕΝΗ ΤΣΑΠΡΑΖΗ

Γεννήθηκε το 1903 στο χωριό Βρυσικά Διδυμότειχου.

Η κηδεία της γίνεται σήμερα, Παρασκευή 10 Μάη, στο Νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου στις 5.30 μ.μ.

Στη μνήμη της προσφέρουμε 50.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη"

Τα παιδιά της, η αδερφή της, τα εγγόνια, τα δισέγγονα και τα ανίψια της.

Πιάστηκαν με ναρκωτικά

Τρεις Αλβανοί πιάστηκαν χτες τα ξημερώματα στο Περιστέρι επειδή κατείχαν τρία κιλά χασίς. Πρόκειται για τους Αλκη Λύρο, 26 χρόνων, Φερντινάντ Τζόση, 27 χρόνων και Βασίλη Λάτση, 23 χρόνων. Οι δράστες πιάστηκαν στο Περιστέρι από άνδρες του Αστυνομικού Τμήματος του Αγ. Σπυρίδωνα.

Από την προανάκριση προέκυψε ότι οι τρεις Αλβανοί θα πουλούσαν τα ναρκωτικά αντί 2.100.000 δραχμών σε άτομο που όμως δεν κατονόμασαν.

ΝΕ ΛΕΣΒΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στο πλευρό των αγωνιζόμενων αγροτοκτηνοτρόφων

Τη συμπαράστασή της στο δίκαιο αγώνα των αγροτοκτηνοτρόφων της Λέσβου, που ετοιμάζονται για το νέο συλλαλητήριο στις 14 Μάη, εκφράζει σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ.

Ο αγώνας των αγροτοκτηνοτρόφων, τονίζει η ανακοίνωση της ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ, είναι αγώνας για το σήμερα αλλά και για το αύριο της κτηνοτροφίας μας. Η κυβέρνηση δέσμια της δικής της αντιαγροτικής πολιτικής, αλλά και εκείνης της ΕΕ, όχι μόνο στέκεται αρνητικά στην επίλυση των προβλημάτων, αλλά και συνεχίζει "ασύστολα" τον εμπαιγμό. Ακόμα και οι υποσχέσεις στα επιμέρους αιτήματα, μένουν χωρίς περιεχόμενο, (π.χ. απόσυρση των αποθεμάτων φέτας) ενώ εκείνες που αφορούν την ενίσχυση της τιμής στο γάλα, την κατάργηση του πλαφόν στα επιλέξιμα, τις αποζημιώσεις από την καραντίνα, την απόκρουση των συνεπειών από την ΚΑΠ και ΓΚΑΤΤ και την απαγόρευση εισαγωγής τυροκομικών προϊόντων, συναντούν την κατηγορηματική άρνησή της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ