ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Μάη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τελευταίο "αντίο" στον Νίκο Παπαδάκη

Κηδεύτηκε, χτες, στο νεκροταφείο της Κηφισιάς, ο λογοτέχνης Νίκος Παπαδάκης,ο οποίος πέθανε από ανακοπή καρδιάς το πρωί της Τετάρτης, στο σπίτι του. Ο λογοτέχνης έπασχε από χρόνια πάθηση και πρόσφατα νοσηλεύτηκε στον "Ευαγγελισμό".

Ο Νίκος Παπαδάκης ήταν γόνος οικογένειας λογοτεχνών και κουνιάδος της Σοφίας Μαυροειδή - Παπαδάκη.

Γεννήθηκε το 1910 στα Χανιά της Κρήτης και εμφανίστηκε στα Γράμματα το 1933 - '34, στο περιοδικό "Λυτρωμός", όπου έγραφε διηγήματα, με το ψευδώνυμο Γιάννης Παροδίτης. Αργότερα συνεργάστηκε και με άλλα λογοτεχνικά περιοδικά, όπως "Νέα Εστία", "Φιλολογικά Χρονικά" κ. ά. Στο περιοδικό "Αθηναϊκά Γράμματα" ασχολήθηκε με τη θεατρική κριτική. Ο Νίκος Παπαδάκης υπήρξε μέλος του ΕΑΜ Λογοτεχνών και έγραψε διηγήματα για τον ελληνοϊταλικό πόλεμο και την περίοδο της Κατοχής. Για πολλά χρόνια και μέχρι το τέλος της ζωής του, συνεργάστηκε με το "Ριζοσπάστη", γράφοντας κείμενα ιστορικού περιεχομένου για λογοτέχνες και αγωνιστές. Το τελευταίο κείμενο που έστειλε στο "Ρ" αναφερόταν στον Μαρίνο Αντύπα.

Διακρίθηκε, το 1970, από την Ενωση Συγγραφέων - Δημοσιογράφων Τουρισμού για το βιβλίο "Ο Ηρώδης Αττικού, ο Μαραθώνιος". Επίσης, με το βραβείο Ειρήνης"Ιπεκτσί" για το βιβλίο "Τζεμαλίς ο Μπουμάς". Αλλα βιβλία του είναι:"Ιστορίες δίχως τέλος" (1947), "Φτερουγίσματα στον Αρχαίο Ελληνικό Κόσμο"(1976), "Σκιαγραφίες" (1978), "Μέρες Ειρήνης - Μέρες Πολέμου" κ. ά.Υπήρξε μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών.

Στο ύστατο ταξίδι του, τον συνόδεψαν η οικογένειά του, οι σύντροφοί του στους αγώνες, καθώς και οι συνεργάτες και σύντροφοί του από την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, η οποία στο χαιρετισμό της ανέφερε: "Εδινες πάντα το "παρών" με τα δημοσιεύματά σου και τα έργα σου, τα γεμάτα απλότητα και λυρική διάθεση. Ο θάνατός σου θα μας στερήσει τη λαμπερή παρουσία σου".

Στεφάνια, μεταξύ άλλων, έστειλαν: ο "Ριζοσπάστης",η ΚΟΒ Κηφισιάς, η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών κ. ά.

Ο "Ριζοσπάστης" και το προσωπικό του εκφράζουν τα ειλικρινή και θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια του Νίκου Παπαδάκη.

"H ζωή ενάμισι χιλιάρικο"

Απόψε, αρχίζει να προβάλλεται στους κινηματογράφους η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Φωτεινής Σισκοπούλου "Η ζωή ενάμισι χιλιάρικο".Η ταινία προβλήθηκε με επιτυχία στο τελευταίο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης,όπου απέσπασε τα Βραβεία σεναρίου, Α γυναικείου ρόλου, Β ανδρικού ρόλου και μουσικής. Επίσης, τιμήθηκε με τα Κρατικά βραβεία Α γυναικείου ρόλου και Β ανδρικού ρόλου και έλαβε τιμητική διάκριση από το υπουργείο Πολιτισμού.

Η ταινία, που περιγράφει την περιπέτεια ενός ανθρώπου μολυσμένου από τον ιό της δημιουργικότητας, προβάλλεται στους κινηματογράφους "Αττικόν", "Ιλιον", "Γαλαξίας", "Πτι Παλαί", "Αλεξάνδρα Καλλιθέας" και "Σινεάκ Πειραιά".

Λυρικός "Κλέφτης"

"Η ευκαιρία κάνει τον κλέφτη" δήλωνε ο Ροσίνι το 1812, καταθέτοντας την όπερά του. Το λυρικό έργο του μεγάλου συνθέτη θα παρουσιαστεί από την "Οπερα Δωματίου Αθηνών",σε σκηνοθεσία του Γιάννη Ιορδανίδη τη Δευτέρα, στις 8.30μμ, στο Δημοτικό Αθηναϊκό Θέατρο, στο πλαίσιο του "Μήνα Οπερας" του Δήμου Αθηναίων. Πρόκειται για την πρώτη παράσταση αυτής της όπερας στην Ελλάδα, η οποία ανεβαίνει "με σύγχρονη σκηνοθετική και εικαστική άποψη". Η μετάφραση είναι του Θ. Σερμιέ, η διεύθυνση της ορχήστρας είναι των Λευτ. Χαλκιαδάκη και Γ. Αραβίδη, τα κοστούμια του Φιλ. Παπαγεωργίου και τα σκηνικά του Αλ. Στύλιου. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι Ειρ. Τσιρακίδου, Γ. Βασιλάκης, Αντ. Κορωναίος, Λ. Αγγελοπούλου, Χρ. Βελουδάκη, Μ. - Ε. Νέζη, Δ. Φυστουρής, Χρ. Αμβράζης, Στ. Μπερής και Χρ. Σταμπόγλης.Η πρεμιέρα του έργου εντάσσεται στο διεθνή γιορτασμό για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Δημήτρη Μητρόπουλου. Οι παραστάσεις θα επαναληφθούν στο Δημοτικό Αθηναϊκό Θέατρο, στις 15/5 και στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (27/5).

  • Από τον "Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου" βραβεύτηκαν τα παρακάτω βιβλία των εκδόσεων "Πατάκη": "Τα αστέρια που ζήλευαν" της Μ. Καρακώστα,"Φίλοι φίλοι καρδιοφίλοι" της Σ. Ζαραμπούκα,"Το χαμόγελο της Εκάτης" της Λ. Ψαραύτη και "Το γεφύρι της Ανατολής" της Η. Παπαμόσχου.
Φοιτητές κάνουν θέατρο

Ο Θεατρικός Τομέας του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθήνας θα παρουσιάζει μέχρι και την Κυριακή, στο κτίριο Κωστή Παλαμά (Ακαδημίας και Μασσαλίας 2), το έργο του Ραμόν Ντελ Βάλιε Ινγκλάν "Θεϊκά λόγια".Οι φοιτητές με το έργο αυτό θέλουν να μιλήσουν για σημερινές αξίες, αμφιβολίες και λύσεις, με λόγια που γράφτηκαν πολλά χρόνια πριν. Τα "Θεϊκά λόγια" αποτελούν - όπως λένε οι συντελεστές της παράστασης - μια ακόμη αφορμή να μιλήσεις για ανθρώπινες σχέσεις, σχέσεις κράτους - πολίτη, σχέσεις μέσα στην οικογένεια και την κοινωνία. Η σκηνοθεσία είναι του Βασίλη Ασλανίδη,η σκηνογραφία της Ηρώς Νικολοπούλου,η μουσική και οι στοίχοι του Νίκου Βεντουράτου,η χορογραφία της Μαρίας - Εύας Χαλάνδρη.Παίζουν: Μαρία Ιωάννου, Δέσποινα Πορφυριάδου, Αλέξανδρος Δάρας, Γρηγόρης Παπαγγελής, Γωγώ Κουρκουμέλη κ. ά. Επίσης παίζουν οι μουσικοί: Νίκος Βεντουράτος, Οδυσσέας Ζαφειρόπουλος, Αλκης Μπούρας.Τραγουδάει η Αντιγόνη Ευστρατόγλου.

Σελίδες "Ελλης Λαμπέτη"

"Αχ αν μπορούσα νάχω πολεμήσει για το δίκιο, χωρίς να γίνομαι σκλάβα του!", έγραψε η Ελλη Λαμπέτη κάποια από τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου του 1983, στο νοσοκομείο που νοσηλευόταν στη Ν. Υόρκη, συμπυκνώνοντας μέσα σε δεκατρείς λέξεις ιδανικά μιας ολόκληρης ζωής. Μιας ζωής που γενναιόδωρα αφιέρωσε στην τέχνη του θεάτρου. Σ' αυτή τη ζωή, σε αυτό το "πλάσμα, που ήρθε από ένα μακρινό πλανήτη και μας πήρε μαζί του στο διάστημα, προσφέροντάς μας μαγικά βράδια στο θέατρό της", αναφέρεται το βιβλίο "Ελλη Λαμπέτη" του Φρέντυ Γερμανού,που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις "Κάκτος". Το βιβλίο, που "γεννήθηκε μέσα από αγωνίες δεκατριών χρόνων", παρουσιάστηκε χτες στη Στοά του Βιβλίου, στην κατάμεστη αίθουσα της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας. Παρόντες δεκάδες μέλη της θεατρικής οικογένειας (Ντ. Ηλιόπουλος, Κ. Αρζόγλου, Γ. Φέρτης κ. ά.), άνθρωποι των Γραμμάτων (Αντ. Σαμαράκης, Μ. Πλωρίτης, Μ. Κουμανταρέας κ. ά.), πολιτικοί (Χ. Φλωράκης, Λ. Κύρκος, Στ. Παπαθεμελής κ. ά.). Στιγμές από τη συνεργασία και τη σχέση τους με την Ελλη Λαμπέτη ξετύλιξαν οι Κώστας Καζάκος, Λευτέρης Βογιατζής, Κάτια Δανδουλάκη.

"Είναι πολύ δύσκολο, είπε ο συγγραφέας, να μιλήσεις για την Λαμπέτη, όμως αποφάσισα να το κάνω καθώς σκέφτηκα ότι η σημερινή νέα γενιά είναι η πρώτη που δεν την είδε να παίζει στο θέατρο. Κι αυτό είναι ένα σοβαρό πολιτιστικό έλλειμμα στις "αποσκευές" αυτής της γενιάς. Οσο για τη δική μου γενιά, όποιος δεν είδε την Λαμπέτη στο θέατρο, είναι σαν να μην έχει διαβάσει Καβάφη, σαν να μην έχει ακούσει Χατζιδάκι, σαν να μην ερωτεύτηκε ποτέ".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ