Παρασκευή 10 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τελευταίο "αντίο" στον Νίκο Παπαδάκη

Κηδεύτηκε, χτες, στο νεκροταφείο της Κηφισιάς, ο λογοτέχνης Νίκος Παπαδάκης,ο οποίος πέθανε από ανακοπή καρδιάς το πρωί της Τετάρτης, στο σπίτι του. Ο λογοτέχνης έπασχε από χρόνια πάθηση και πρόσφατα νοσηλεύτηκε στον "Ευαγγελισμό".

Ο Νίκος Παπαδάκης ήταν γόνος οικογένειας λογοτεχνών και κουνιάδος της Σοφίας Μαυροειδή - Παπαδάκη.

Γεννήθηκε το 1910 στα Χανιά της Κρήτης και εμφανίστηκε στα Γράμματα το 1933 - '34, στο περιοδικό "Λυτρωμός", όπου έγραφε διηγήματα, με το ψευδώνυμο Γιάννης Παροδίτης. Αργότερα συνεργάστηκε και με άλλα λογοτεχνικά περιοδικά, όπως "Νέα Εστία", "Φιλολογικά Χρονικά" κ. ά. Στο περιοδικό "Αθηναϊκά Γράμματα" ασχολήθηκε με τη θεατρική κριτική. Ο Νίκος Παπαδάκης υπήρξε μέλος του ΕΑΜ Λογοτεχνών και έγραψε διηγήματα για τον ελληνοϊταλικό πόλεμο και την περίοδο της Κατοχής. Για πολλά χρόνια και μέχρι το τέλος της ζωής του, συνεργάστηκε με το "Ριζοσπάστη", γράφοντας κείμενα ιστορικού περιεχομένου για λογοτέχνες και αγωνιστές. Το τελευταίο κείμενο που έστειλε στο "Ρ" αναφερόταν στον Μαρίνο Αντύπα.

Διακρίθηκε, το 1970, από την Ενωση Συγγραφέων - Δημοσιογράφων Τουρισμού για το βιβλίο "Ο Ηρώδης Αττικού, ο Μαραθώνιος". Επίσης, με το βραβείο Ειρήνης"Ιπεκτσί" για το βιβλίο "Τζεμαλίς ο Μπουμάς". Αλλα βιβλία του είναι:"Ιστορίες δίχως τέλος" (1947), "Φτερουγίσματα στον Αρχαίο Ελληνικό Κόσμο"(1976), "Σκιαγραφίες" (1978), "Μέρες Ειρήνης - Μέρες Πολέμου" κ. ά.Υπήρξε μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών.

Στο ύστατο ταξίδι του, τον συνόδεψαν η οικογένειά του, οι σύντροφοί του στους αγώνες, καθώς και οι συνεργάτες και σύντροφοί του από την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, η οποία στο χαιρετισμό της ανέφερε: "Εδινες πάντα το "παρών" με τα δημοσιεύματά σου και τα έργα σου, τα γεμάτα απλότητα και λυρική διάθεση. Ο θάνατός σου θα μας στερήσει τη λαμπερή παρουσία σου".

Στεφάνια, μεταξύ άλλων, έστειλαν: ο "Ριζοσπάστης",η ΚΟΒ Κηφισιάς, η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών κ. ά.

Ο "Ριζοσπάστης" και το προσωπικό του εκφράζουν τα ειλικρινή και θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια του Νίκου Παπαδάκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ