ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Μάη 1996
Σελ. /56
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μονίμως με προσωπικό ασφαλείας

Συνέντευξη της Κατερίνας Καλαρουτάκου, μέλους του Συλλόγου Νοσηλευτικού Προσωπικού Κρατικών Ιδρυμάτων Αθήνας και Πειραιά

Η απογευματινή και η νυχτερινή βάρδια είναι από τις πιο δύσκολες, λέει η Κατερίνα Καλαρουτάκου, που εργάζεται στο Τζάνειο. Η νοσηλεύτρια, συνεχίζει, έχει πολύ μεγάλη ευθύνη και συνήθως πρέπει - λόγω των ελλείψεων - να προσφέρει τις υπηρεσίες της σε 20-40 ασθενείς, όταν το κατώτατο επιτρεπτό όριο είναι 2-3 νοσηλεύτριες για ισάριθμους ασθενείς.

Συνήθως στις απογευματινές βάρδιες οι νοσηλεύτριες είναι είτε πρακτικές είτε διετούς εκπαίδευσης. Στις ειδικές μονάδες που απαιτείται εξειδικευμένο προσωπικό και η αναλογία διεθνώς είναι μία νοσηλεύτρια ανά ασθενή, έχουμε το φαινόμενο σε πέντε αρρώστους να υπάρχουν δύο ή το πολύ τρεις νοσηλεύτριες.

Επιπλέον υπάρχει έλλειψη κατάλληλων χώρων νοσηλείας και βοηθητικών χώρων, πολλές φορές ακόμη και υλικού.

Ολα αυτά γεμίζουν τις νοσηλεύτριες με αγωνία και άγχος και επιδρούν αρνητικά στην ποιότητα των υπηρεσιών υγείας.

Ποια είναι τα αιτήματά σας;

- Απαιτούμε προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού, σύμφωνα με τις σημερινές ανάγκες. Αναγνώριση του επαγγέλματος και των χώρων άσκησής του ως ανθυγιεινού. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών - αντισυνταξιοδοτικών νόμων, γιατί σύμφωνα μ' αυτούς θα υπάρχει σε λίγα χρόνια νοσηλεύτρια που θα δουλεύει 42 χρόνια, που θα έχει φτάσει στην ηλικία των 60 ετών και θα κάνει ακόμα βάρδιες. Ζητάμε διπλασιασμό των βασικών μισθών μας, αποζημίωση των αργιών μας στο 100% και των νυχτερινών στο 75% επί του βασικού μισθού, καθηκοντολόγιο, ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις κατά κλάδο και χώρο. Ακόμη, ζητάμε ενιαία τριτοβάθμια εκπαίδευση για όλο το νοσηλευτικό κλάδο, ώστε να πάψει πια αυτός ο κατακερματισμός του κλάδου σε βαθμίδες εκπαίδευσης, που μόνο στόχο έχει τη διάσπαση του νοσηλευτικού προσωπικού. Τα προβλήματα είναι κοινά και τα γεννά η κοινή πολιτική της λιτότητας, της περικοπής των δαπανών για την υγεία, της κατεδάφισης του κράτους πρόνοιας. Οι εργαζόμενοι πρέπει να απαντήσουν σ' αυτή την πολιτική με συσπείρωση σε σωματεία ταξικά και σωματεία - παραρτήματα των υπουργείων. Πρέπει να απαντήσουν με δυνάμωμα των ταξικών συνδικαλιστικών παρατάξεων και να δέσουν τον αγώνα τους με τον αγώνα όλων των εργαζομένων στο χώρο της υγείας - και όχι μόνο - για να ανατραπεί αυτή η πολιτική. Να παλέψουν για μια άλλη πολιτική υγείας, για μια κοινωνία που επίκεντρο θα έχει τον άνθρωπο και όχι την κυριαρχία του κεφαλαίου.

Μπορεί να υλοποιηθεί το σύνθημα της φετινής παγκόσμιας μέρας; - Η έρευνα απαιτεί εξειδικευμένο και επαρκές νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και χρηματοδότηση.

Να γίνει έρευνα από ποιες; Από τις πρακτικές νοσηλεύτριες ή τις διετούς εκπαίδευσης, που ούτε καν τους επιτρέπουν να παρακολουθήσουν σεμινάρια επιμόρφωσης; Πώς να γίνει έρευνα, όταν οι προϋπολογισμοί των κρατικών νοσοκομείων είναι ελλειμματικοί και το προσωπικό δεν επαρκεί; Οταν η διπλοβάρδια είναι καθημερινό φαινόμενο; Με ποια κτιριακή υποδομή;

Μήπως η έρευνα θα γίνει από τον ιδιωτικό τομέα; Και αν ναι, θα είναι προς όφελος τίνος; Οταν η έρευνα δε χρηματοδοτείται από το δημόσιο τομέα, δεν είναι στην υπηρεσία του λαού.

Τι σηματοδοτεί το προσχέδιο νόμου για τη δημόσια υγεία;

- Ανοίγει μια πόρτα στην ιδιωτικοποίηση, καθώς εκχωρεί σοβαρούς τομείς - Κεντρικό και Περιφερειακά Εργαστήρια Δημόσιας Υγείας και Εθνικό Κέντρο Ερευνας, Ελέγχου της Ποιότητας των Υπηρεσιών Υγείας - σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Με το πρόσχημα μάλιστα της πρόληψης και της αγωγής υγείας στο σχολικό πληθυσμό, επιβάλλει ένα χαράτσι πάνω από τρία δισ. δραχμές στους εργαζόμενους. Η σχολική υγιεινή, όπως γενικότερα η υγεία, είναι κοινωνικό αγαθό και όχι αντικείμενο εκμετάλλευσης.

Ε. Φ.

Καταργούν ντε φάκτο το καμποτάζ

Δεκάδες πλοία με ξένες σημαίες και ξένα πληρώματα αλωνίζουν τις ελληνικές θάλασσες! Διεκπεραιωτής των εφοπλιστικών επιδιώξεων το ΥΕΝ

Στη στεριά πετούν σταδιακά τους Ελληνες ναυτεργάτες και από τα επιβατικά πλοία! Ηδη μια σειρά Ελληνες πλοιοκτήτες χρησιμοποιούν χαμηλόμισθους αλλοδαπούς στα επιβατικά πλοία τους, τα οποία εκτελούν εσωτερικούς πλόες, παραβιάζοντας κατάφωρα την ελληνική νομοθεσία! Ταυτόχρονα, το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ανοίγει τις "πύλες" και σε ναυτιλιακές εταιρίες, που χρησιμοποιούν σημαία ευκαιρίας, να εκμεταλλεύονται τις εσωτερικές θαλάσσιες γραμμές της χώρας, χρησιμοποιώντας επίσης χαμηλόμισθους αλλοδαπούς καταργώντας πρόωρα και ντε φάκτο το καμποτάζ! Παράλληλα, ενθαρρύνουν και όσους Ελληνες πλοιοκτήτες έχουν τα πλοία τους υπό ελληνική σημαία να στραφούν στη σημαία ευκαιρίας.Η ιστορία με το κρουαζιερόπλοιο "ΜΑΡΚΟ ΠΟΛΟ", με σημαία... Μπαχάμες,το οποίο ξεκινάει κρουαζιέρα στα νησιά του Αιγαίου με αφετηρία τον Πειραιά και καταληκτικό σταθμό την Κωνσταντινούπολη, αποκάλυψε την πρόθεση της κυβέρνησης να τελειώνει με το καμποτάζ εδώ και τώρα! Στρώνουν δηλαδή το έδαφος, ώστε η επίσημη κατάργησή του το 1998 να πέσει στα "μαλακά"!

Ενδεικτικά αξίζει να αναφερθούν ορισμένα αποκαλυπτικά στοιχεία του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά: Το κρουαζιερόπλοιο "STAR ODYSSEY" με σημαία Μπαχάμες και του οποίου το πλήρωμα αποτελείται από Ελληνες και Φιλιππινέζους ναυτικούς, την περασμένη Κυριακή 5 Μάη ξεκίνησε από το λιμάνι της Σιβιταβέτσια με προορισμό τον Πειραιά από όπου και ξεκίνησε κρουαζιέρα στα νησιά Μύκονο, Ρόδο και Κρήτη! Θα επιστρέψει στον Πειραιά στις 17 του μήνα από όπου και θα αποπλεύσει για Βενετία! Το κρουαζιερόπλοιο αυτό από την αρχή του χρόνου έχει εκτελέσει ανάλογα δρομολόγια άλλες δύο φορές!

Το κρουαζιερόπλοιο "RENAISSANCE 6" με σημαία... Λιβερίας και με το μεγαλύτερο μέρος του πληρώματος να αποτελείται από Φιλιππινέζους, την περασμένη Τετάρτη 8 του μήνα ξεκίνησε από τον Πειραιά κρουαζιέρα ακολουθώντας τη διαδρομή Σαντορίνη - Κωνσταντινούπολη! Μέχρι τα μέσα του Ιούνη θα έχει εκτελέσει άλλα τρία ανάλογα δρομολόγια με πρώτο αυτό στις 23 του Μάη! Να σημειωθεί ότι υπάρχουν άλλα 6 πλοία με το ίδιο όνομα τα οποία εκτελούν παρόμοια δρομολόγια!

Το κρουαζιερόπλοιο "CRYSTAL SYMPHONY" με σημαία Μπαχάμες και με πλήρωμα που αποτελείται από Πορτογάλους, Γερμανούς, Σκανδιναβούς και Φιλιππινέζους ναυτικούς ξεκινάει σήμερα 12 του μήνα από τον Πειραιά θα περάσει από Σαντορίνη και έχει τελικό σταθμό τη Βενετία! Συνολικά 22 πλοία με σημαία ευκαιρίας και χαμηλόμισθα πληρώματα με αφετηρία τον Πειραιά εκτελούν κρουαζιέρες στα ελληνικά νησιά χωρίς καμία επίπτωση!

Μείον κατά 50% οι θέσεις εργασίας!

Η πλήρης ασυδοσία του εφοπλιστικού κεφαλαίου έχει επιφέρει δραματικές συνέπειες σε βάρος των ναυτεργατών και των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σε έγγραφο του Κοινοτικού Επιτρόπου κ. Κίνοκ προς το ΥΕΝ αναφέρεται ότι, λόγω της προτίμησης των εφοπλιστών στη σημαία ευκαιρίας προκλήθηκε "απώλεια θέσεων εργασίας κατά 51%, μείωση του στόλου κατά 27% και μειώσεις στον αριθμό του πληρώματος κάθε πλοίου 22%"!

Κοσμάς Σφυρίου: Μάλιστα κύριοι εφοπλιστές!

Το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας προωθεί απροκάλυπτα τον πλήρη αφελληνισμό της ναυτιλίας. Αποκαλυπτική είναι η στάση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Κοσμά Σφυρίου στην υπόθεση του "ΜΑΡΚΟ ΠΟΛΟ".Ο υπουργός την περασμένη Πέμπτη 9 Μάη αποφάνθηκε τελικά ότι το συγκεκριμένο πλοίο δεν παραβιάζει τη νομοθεσία και δε θέτει σε κίνδυνο το λεγόμενο καμποτάζ, όταν το πλοίο ξεκινάει από τον Πειραιά με προορισμό την Κωνσταντινούπολη περνώντας πρώτα από νησιά του Αιγαίου!

Επιπλέον εξαπέλυσε απειλές εναντίον των ναυτεργατικών συνδικάτων που αποφάσισαν να μην προσφέρουν την παραμικρή διευκόλυνση στο κρουαζιερόπλοιο και στους επιβάτες του,δηλώνοντας ότι όποιοι ναυτεργάτες και εργαζόμενοι σταθούν εμπόδιο θα "έχουν τις συνέπειες που προβλέπει ο νόμος"! Πρόκειται για τα σωματεία Πλοηγών, Φορτοεκφορτωτών την Ενωση Ρυμουλκών και άλλα. Η δικαιολογία γι' αυτή την απόφαση του υπουργού είναι ότι στο "ΜΑΡΚΟ ΠΟΛΟ"δεν πρόκειται να αποβιβαστούν ή επιβιβαστούν οι επιβάτες από ελληνικό λιμάνι, αφού προέρχονται από ξένο λιμάνι και σε αυτό θα επιστρέψουν! Αυτό, όταν ότι το εν λόγω πλοίο θα εκμεταλλευτεί την υποδομή της χώρας αφού θα χρησιμοποιεί το λιμάνι του Πειραιά και των νησιών και θα εκτελεί διαδρομή που ακολουθούν τόσο ελληνικά κρουαζιερόπλοια όσο και πλοία της ακτοπλοϊας!Ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ"Αποστόλης Καρήμαλης σχολίασε σχετικά: "Ανεξάρτητα από τα "τρικ" του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας και της πλοιοκτήτριας εταιρίας πλήττεται το καμποτάζ, με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται. Κανένας δεν μπορεί να νομιμοποιήσει την ασυδοσία. Η ουσία όμως είναι ότι 22 πλοία με ευκαιριακή σημαία, αξιοποιώντας την ελληνική υποδομή και καταστρατηγώντας την ελληνική νομοθεσία είναι οι φορείς του πιο επικίνδυνου φαινομένου της ασυδοσίας που συνδέεται με τη σημαία ευκαιρίας, στο οποίο έχουν εναντιωθεί και ξεσηκωθεί οι ναυτεργάτες. Αλλωστε η θέληση των ναυτεργατών έγινε γνωστή με τον καλύτερο τρόπο στη διάρκεια των επιτυχημένων αγωνιστικών κινητοποιήσεων στην Πάτρα. Οι δηλώσεις του υπουργού έχουν ως στόχο να νομιμοποιήσουν αυτό το καθεστώς, χρησιμοποιώντας διάφορους ελιγμούς. Οι απειλές του υπουργού ακολουθούν την πεπατημένη μιας πολιτικής που στρεφόταν και στρέφεται ενάντια στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του ναυτεργατικού κινήματος. Αυτές οι απειλές δε θα περάσουν. Ο υπουργός συμπεριφέρθηκε σαν ένας ακόμα απολογητής των εφοπλιστικών συμφερόντων
".

Χρειάζεται ο ενωμένος αγώνας όλων

Μήνυμα της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Υγειονομικών"

"Οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του συστήματος υγείας και ασφάλισης της χώρας μας. Ομως, αντιμετωπίζονται από τη σημερινή κυβέρνηση, όπως εξάλλου και από τις προηγούμενες, με το χειρότερο τρόπο", τονίζει σε μήνυμά της η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα των Υγειονομικών" (ΔΕΥ) με ευκαιρία τη σημερινή μέρα.

Το νοσηλευτικό προσωπικό, συνεχίζει το μήνυμα της ΔΕΥ, γίνεται αντικείμενο της πιο απάνθρωπης εκμετάλλευσης και καταπίεσης. Τα μεγάλα και οξυμένα προβλήματα του νοσηλευτικού προσωπικού μένουν αναπάντητα απ' την κυβέρνηση. Στη συνέχεια απαριθμούνται τα βασικά προβλήματα του νοσηλευτικού προσωπικού και επισημαίνεται ότι δεν παίρνεται κανένα μέτρο για την υγιεινή και ασφάλεια. Το επάγγελμα, υπογραμμίζει, αν και ανήκει στις μονάδες υψηλού κινδύνου, δεν έχει χαρακτηριστεί ανθυγιεινό.

Τα προβλήματα, τονίζει η ΔΕΥ, είναι πολλά. "Ευθύνη, συνεχίζει, πρώτα και κύρια έχουν οι αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις. Ομως, ευθύνη έχουν και οι πλειοψηφίες στα σωματεία και τις ομοσπονδίες (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, "ΣΥΝ") που συμφωνούν μ' αυτές τις πολιτικές και αρνούνται να οργανώσουν την πάλη και την αντίσταση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στις πρόσφατες κινητοποιήσεις της ΠΟΕΔΗΝ, που η πλειοψηφία δεν έθεσε καν τα όποια αιτήματα για συζήτηση στους αρμόδιους υπουργούς. Για την παράταξή μας σήμερα, που έχει εξαπολυθεί ολομέτωπη επίθεση από την κυβέρνηση και τα μονοπώλια ενάντια στα εργασιακά μας δικαιώματα και επιχειρείται και πλήρης εμπορευματοποίηση της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης, χρειάζεται ο ενωμένος αγώνας όλων".

Οι νοσηλεύτριες και νοσηλευτές, υπογραμμίζει η ΔΕΥ, για να λύσουν τα προβλήματά τους έχουν ανάγκη από γερά - ταξικά σωματεία και ομοσπονδίες και όχι από κολακείες και διασπαστικά σωματεία. Ετσι, θα μπορέσουν ενωμένοι να παλέψουν όλοι μαζί κόντρα στις αντιλαϊκές πολιτικές που εκπορεύονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Βασική προϋπόθεση είναι η αλλαγή των συνδικαλιστικών συσχετισμών σε όφελος των ταξικών παρατάξεων και σε βάρος των κυβερνητικών υπηρετών τους.

Η ΔΕΥ καλεί όλους τους εργαζόμενους στην υγεία σε αντίσταση και αγώνα για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας και της ασφάλισης και την απόκρουση των ιδιωτικοποιήσεων στην υγεία, την πρόνοια και την ασφάλιση. Να δοθούν ουσιαστικές αυξήσεις στους εργαζόμενους, να υπάρξει ενιαία εκπαίδευση ανωτάτου επιπέδου και να καταργηθούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι.

Και το μήνυμα καταλήγει: "Πρέπει, επιτέλους, να πάψει η νοσηλευτική φροντίδα να στηρίζεται μόνο στην ευαισθησία και το φιλότιμο των νοσηλευτριών. Απαιτούμε αναγνώριση και ουσιαστική στήριξη του κλάδου".

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Ο σαμαρειτισμός βουλιάζει στα κενά

Η κυβέρνηση εκφράζει απλά τη συμπάθειά της στο σπουδαίο έργο της νοσηλευτικής υπηρεσίας

Με τα διαπιστωμένα εδώ και χρόνια τρομακτικά, σε νοσηλευτικό προσωπικό, κενά βρίσκει και φέτος τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας μας η σημερινή Παγκόσμια Μέρα του Νοσηλευτικού Προσωπικού.

Οι κενές οργανικές θέσεις, όπως παραδέχονται εδώ και χρόνια όλες οι πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Υγείας, ανέρχονται σε 20.000 - 25.000. Πριν όμως δυο χρόνια η Ακαδημία Επαγγελμάτων Υγείας και η ΠΟΕΔΗΝ είχαν επισημάνει ότι η ανάπτυξη του δημόσιου συστήματος υγείας απαιτεί την πρόσληψη 60.000 νοσηλευτριών εκ των οποίων οι 36.000 πρέπει να έχουν ανώτερη και πανεπιστημιακή μόρφωση.

Φέτος, όμως, η ΠΟΕΔΗΝ, ενόψει της σημερινής Παγκόσμιας Μέρας - που έχει θέμα "Καλύτερη υγεία με τη νοσηλευτική έρευνα" - προτείνει προσλήψεις με ετήσιο ρυθμό 1.800 - 2.000 ατόμων μέχρι το 2000, τη στιγμή που οι διπλωματούχες νοσηλεύτριες που υπηρετούν είναι 10.690 και οι κενές οργανικές θέσεις 25.000.

Οι νοσηλεύτριες δουλεύουν με εξευτελιστικούς μισθούς και, εκτός απ' τη συμπάθεια της κυβέρνησης, το μόνο που εισέπραξαν ήταν η υπόσχεση του υπουργού Υγείας, Αν. Πεπονή, για ένα επίδομα 35.000 δραχμών απ' την 1.8.1996. Τα τρία χρόνια του ΠΑΣΟΚ υπήρξε μια μικρή ροή προσλήψεων, που ισοφαρίζεται με την αποχώρηση των συνταξιοδοτούμενων. Επίσης, συμβαίνει και το εξής: Ενώ εγκρίνεται ένας αριθμός προσλήψεων σε κάποιο νοσοκομείο, τελικά προσέρχονται λιγότερες νοσηλεύτριες. Επιπλέον, η αδιαφορία της πολιτείας έχει προκαλέσει και απαξίωση του επαγγέλματος.

Κοινή συνισταμένη όλων αυτών των παραγόντων είναι μια δραματική κατάσταση μέσα στα νοσοκομεία. Δυο παραδείγματα δίνουν την εικόνα:

  • Τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης λειτουργούν με κενές το 40% των οργανικών θέσεων. Στο ΑΧΕΠΑ από τα 950 προβλεπόμενα κρεβάτια λειτουργούν τα 714 και από τις 1.209 οργανικές θέσεις υπηρετούν 687 νοσηλευτές (οι κενές οργανικές θέσεις είναι 522), ενώ το σύνολο που θα έπρεπε να υπηρετεί είναι 1.530. Στο Ιπποκράτειο, όπου για τα 910 κρεβάτια προβλέπονται 791 θέσεις, υπηρετούν 629, οι κενές οργανικές θέσεις είναι 162 και οι ανάγκες απαιτούν άλλα 409 άτομα. Στον "Αγιο Δημήτριο" για τις 250 κλίνες υπηρετούν 246 άτομα από τα 304 που προβλέπονται και χρειάζονται άλλα 92, ενώ στο Νοσοκομείο Παπανικολάου για τα 680 κρεβάτια υπηρετούν μόνο 540 νοσηλευτές-τριες από 945 που απαιτούνται.
  • Μια δραματική εικόνα παρουσιάζει το ΚΑΤ. Οπως έλεγε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της ΠΟΕΔΗΝ (2.51.996) η διευθύνουσα του νοσοκομείου, Ελ. Ορφανού, υπηρετούν 7 - 10 νοσηλεύτριες σε κάθε τμήμα απ' τα 35 τμήματα του νοσοκομείου. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι σε κάθε βάρδια να υπάρχει μια νοσηλεύτρια και μία βοηθός για να περιθάλπουν μέχρι και 35 ασθενείς.
Ποταμιάνος, Ποθητός, Αγούδημος, οι... πρωτοπόροι!

Κάτω από τα μάτια των λιμενικών οργάνων Ελληνες εφοπλιστές χρησιμοποιούν χαμηλόμισθους αλλοδαπούς σε επιβατικά πλοία με ελληνική σημαία που εκτελούν εσωτερικούς πλόες! Πρωτοπόρος στην κατάφωρη παραβίαση της ελληνικής νομοθεσίας και στην άγρια εκμετάλλευση των Ελλήνων και ξένων ναυτεργατών ο εφοπλιστής Ποταμιάνος!Ακολουθούν εφοπλιστής Ποθητός και ο εφοπλιστής Αγούδημος,που δρομολογεί πλοία στην ακτοπλοϊα και ποιος ξέρει πόσοι άλλοι που ακόμα δεν έχουν εντοπιστεί από τα ναυτεργατικά σωματεία.

Ποταμιάνος: κρουαζιερόπλοιο ΤΡΙΤΟΝ,εκτελεί κρουαζιέρα στα ελληνικά νησιά, απασχολεί 120 Φιλιππινέζους! Κρουαζιερόπλοιο ΟΛΥΜΠΙ, απασχολεί πάνω από 120 Φιλιππινέζους! Στο κρουαζιερόπλοιο ΟΔΥΣΣΕΑΣ απασχολούνται από 80 έως 120 Φιλιππινέζοι! Στο κρουαζιερόπλοιο ΩΚΕΑΝΙΣ το μισό πλήρωμα στη μηχανή είναι Φιλιππινέζοι, ανάλογη είναι η κατάσταση και στο πλοίο ΣΤΕΛΛΑ ΣΟΛΑΡΙΣ!

Ποθητός: Στο κρουαζιερόπλοιο ΣΙ ΣΕΡΕΝΕΪΤ με δρομολόγιο Πειραιά, Ρόδο, Κύπρο, Χάιφα, απασχολεί Πακιστανούς και Ινδούς. Στο κρουαζιερόπλοιο ΣΙ ΑΡΜΟΝΙ, το οποίο εκτελεί το ίδιο δρομολόγιο, απασχολούνται Φιλιππινέζοι.

Ο εφοπλιστής Αγούδημος πλοιοκτήτης των πλοίων της ακτοπλοϊας ΔΗΜΗΤΡΑ,ΜΙΛΕΝΑ,ΝΤΑΛΙΑΝΑ,ΡΟΜΙΛΝΤΑ και άλλα, χρησιμοποιεί καμαρότους Φιλιππινέζους και Πακιστανούς!

Η παράνομη δράση των παραπάνω εφοπλιστών είναι γνωστή εδώ και αρκετά χρόνια. Καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε να τους... "αγγίξει", αλλά ακόμα και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία,με ευθύνη της πλειοψηφίας της διοίκησής της, δεν έχει καν συζητήσει μέτρα εναντίον τους. Αλλωστε πρόσφατα ο γραμματέας της ΠΝΟ, Γ. Χαλάς, αρκέστηκε να δηλώσει: "Το εξετάζουμε"...

Ο Αποστόλης Καρήμαλης,αντιπρόεδρος της Ενωσης "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ", δήλωσε: "Η ΠΝΟ με τον τρόπο που λειτουργεί κάνει "πλάτες" στον Ποταμιάνο και στους άλλους εφοπλιστές. Αν ήθελε να δει πραγματικά το πρόβλημα θα είχε καθορίσει αγωνιστικές κινητοποιήσεις εναντίον των Ελλήνων εφοπλιστών που παραβιάζουν την ελληνική νομοθεσία. Τα ναυτεργατικά σωματεία πάντως δεν είναι διατεθειμένα να ανεχτούν άλλο αυτή την κατάσταση. Η ασυδοσία πρέπει επιτέλους να σταματήσει για να περιοριστεί η ανεργία, η εισφοροδιαφυγή των εφοπλιστών και η υποβάθμιση των ασφαλιστικών μας ταμείων. Ομως η καθημερινή "δράση" της ΠΝΟ αναδεικνύει και την άμεση ανάγκη για τον εκδημοκρατισμό του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος"."

Τα κείμενα έγραψε η Αθηνά ΖΥΜΑΡΗ

Απεργία και συγκέντρωση αύριο

Η ΠΟΕΔΗΝ κήρυξε 24ωρη πανελλαδική απεργία για αύριο για το προσωπικό της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας. Ο Σύλλογος Νοσηλευτικού Προσωπικού Κρατικών Ιδρυμάτων Αθήνας - Πειραιά οργανώνει αύριο συγκέντρωση του νοσηλευτικού προσωπικού έξω απ' το υπουργείο Υγείας, ώρα 11πμ.

Στις κινητοποιήσεις των νοσηλευτικών συμπαρίσταται η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, τονίζοντας την ανάγκη των κοινών αγώνων για τη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ