ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Μάη 1996
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ
"Συμβόλαιο με τους ιδιώτες" ο νέος κανονισμός

Προσπάθειες ιδιωτικοποίησης των φοιτητικών εστιών καταγγέλλει η "Αγωνιστική Ενότητα" της Φοιτητικής Εστίας Πάτρας

Συνείδηση "ενοίκων ξενοδοχείου" καλούνται να αποκτήσουν τώρα οι φοιτητές που διαμένουν στις φοιτητικές εστίες, με την εφαρμογή του νέου εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας. Αυτό καταγγέλλει η "Αγωνιστική Ενότητα" (ΠΚΣ) φοιτητών της Εστίας Πάτρας, η οποία χαρακτηρίζει το νέο κανονισμό ως το "συμβόλαιο" με το οποίο οι φοιτητικές εστίες παραδίνονται πια στα χέρια των ιδιωτών.

Η "Αγωνιστική Ενότητα" καλεί τους φοιτητές να δυναμώσουν το Σύλλογο και να αγωνιστούν για να ανατρέψουν τα νέα σχέδια της κυβέρνησης. Η τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τη "Διαπολιτισμική Εκπαίδευση" προβλέπει εκχώρηση των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας (ΕΙΝ) στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και τα ΑΕΙ - ΤΕΙ, κάτι που αυτόματα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ιδιωτικοποίηση των φοιτητικών εστιών.

Η "Αγωνιστική Ενότητα" καταγγέλλει ότι ο νέος αντιδραστικός κανονισμός για τις εστίες έχει στόχο να κινήσει το ενδιαφέρον των ιδιωτών, αφού δίνει στις εστίες χαρακτήρα "ξενοδοχειακών επιχειρήσεων". Ο νέος κανονισμός επιτάσσει ότι οι φοιτητές πρέπει να πάψουν να θεωρούν την εστία δικό τους χώρο και σπίτι τους. Προβλέπει ανάμεσα σε άλλα ότι απαγορεύεται η αλλαγή στην επίπλωση, η χρήση ηλεκτρικών συσκευών, οι επισκέψεις στα δωμάτια των οικοτρόφων υπό όρους, η συγκατοίκηση με συγγενικά ή άλλα πρόσωπα κ.ά. Παράλληλα, αδρανοποιεί ουσιαστικά το Σύλλογο των φοιτητών, αφού για οποιαδήποτε ανυπακοή στα παραπάνω ο οικότροφος θα απομακρύνεται και μόνο για"παραπτώματα" που δεν έχουν προβλεφτεί θα δίνεται δυνατότητα στο σύλλογο να εκφράσει τη γνώμη του.

Η "Αγωνιστική Ενότητα" επισημαίνει ότι ο νέος κανονισμός δεν είναι "κεραυνός εν αιθρία", αφού, σύμφωνα με παλιότερα δημοσιεύματα, το ΕΙΝ συμπεριλαμβανόταν σε κατάλογο 80 προς πώληση επιχειρήσεων. Μάλιστα καταγγέλλει ότι ακολούθησε και επιστολή του ΕΙΝ προς τις διευθύνσεις των Εστιών που απαιτούσε να κοστολογηθεί κάθε τμήμα του εξοπλισμού των Εστιών, ώστε να οριστεί η τιμή της πώλησής τους. Τέλος, εκφράζει τη συμπαράστασή της στους εργαζόμενους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων ΕΙΝ (ΠΟΣΕΙΝ) η οποία εκφράζει βάσιμες υπόνοιες για συστηματική προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της φοιτητικής και σπουδαστικής μέριμνας.

Σήμερα, ο Σύλλογος Φοιτητών της Φοιτητικής Εστίας Πάτρας πραγματοποιεί γενική συνέλευση για να αποφασιστεί η πορεία των κινητοποιήσεων και την Πέμπτη 16 Μάη προχωρά σε εκλογές για ανάδειξη νέου ΔΣ του Συλλόγου.

Η Πάτρα τιμά τους απαγχονισμένους αγωνιστές

Ολους τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και το λαό της Πάτρας να τιμήσουν τη θυσία των αγωνιστών, που απαγχονίστηκαν από τους Γερμανούς και τους ντόπιους συνεργάτες τους, καλεί την ερχόμενη Κυριακή 19 Μάη στις 10.30 π.μ. το Παράρτημα Πάτρας της ΠΕΑΕΑ.

Οπως είναι γνωστό στο λαό της Πάτρας όλα τα χρόνια, την εκδήλωση αυτή διοργάνωναν από κοινού η ΠΕΑΕΑ και ο Δήμος της Πάτρας. Ομως από πέρσι, ο δήμος εγκαινίασε τακτική σφετερισμού της εκδήλωσης και με πραξικοπηματικό τρόπο αφαίρεσε από την ΠΕΑΕΑ την ευθύνη της διοργάνωσης. Φέτος, έγκαιρα αντιπροσωπεία του Παραρτήματος Πάτρας της ΠΕΑΕΑ επισκέφτηκε τον εκτελούντα χρέη δημάρχου κ. Αντωνόπουλο και του έδωσε το πρόγραμμα, με την υπόμνηση να μην επαναληφθούν τα περσινά φαινόμενα. Πρότειναν η εκδήλωση να γίνει στις 19 Μάη (γιατί για τις 12 Μάη ήταν προγραμματισμένη η Πορεία Ειρήνης Κερασίτσα - Τρίπολη) και ο δημαρχεύων συμφώνησε.

Παρ' όλα αυτά, όμως, ο δήμος με τις λεγόμενες αντιστασιακές οργανώσεις ΠΟΑΕΑ και ΠΣΑΕΑ προχώρησε στη διοργάνωση μιας φιέστας που έγινε προχτές. Η ενέργεια αυτή προκάλεσε αγανάκτηση στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και το λαό της Πάτρας. Αυτό φάνηκε από το γεγονός ότι στη φιέστα αυτή δε συμμετείχαν πάνω από 50 άτομα και μέσα σε αυτούς δεν ήταν ούτε ένας από τους ζώντες συγγενείς των απαγχονισμένων.

"Στην εκδήλωση αυτή, και με τον τρόπο που έγινε, η ΠΕΑΕΑ δεν ήταν δυνατόν να πάρει μέρος. Ομως εκείνο που μας προξένησε αλγεινή εντύπωση είναι ότι στην εκδήλωση συμμετείχε και ο γνωστός Ευάγ. Γιαννόπουλος,που προηγουμένως, στην επίσκεψη που του έκαναν στην πλατεία Γεωργίου άνεργοι της "Πειραϊκής - Πατραϊκής", τους επιτέθηκε αποκαλώντας τους τραμπούκους και ότι όλα αυτά τα υποκινεί το ΚΚΕ. Επίσης και η ενέργεια του γνωστού παράγοντα Βλάση Βελόπουλου,που με παράνομο τρόπο κατακρατεί χρόνια τώρα τη σημαία του τιμημένου 12 συντάγματος του ΕΛΑΣ και πήγε και την παρουσίασε στο σφετεριστή της Αντίστασης Ευάγ. Γιαννόπουλο", επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Παράρτημα Πάτρας της ΠΕΑΕΑ.

ΚΗΔΕΙΑ

Αύριο, Τετάρτη 15 Μάη, στις 3.00 μ.μ. στο Α' Νεκροταφείο Αθήνας θα γίνει η κηδεία του παλαίμαχου συνδικαλιστή και κομμουνιστή

ΓΙΑΝΝΗ ΠΛΑΠΟΥΤΑ

Ο Γιάννης Πλαπούτας, συνδικαλιστής στο χώρο των μυλεργατών Πάτρας πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, διώχτηκε και καταδικάστηκε σε πολύχρονες φυλακίσεις. Μετά τον εμφύλιο, συμμετείχε και συνέβαλε σημαντικά στην ενίσχυση του συνδικαλιστικού κινήματος. Ηταν αντιπρόσωπος στο 8ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ. Παράλληλα είχε πλούσια πολιτική δραστηριότητα, η οποία τον ανέδειξε στη ΔΕ της ΕΔΑ. Το 1958 εκλέχτηκε βουλευτής Αχαϊας της ΕΔΑ, αλλά η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων του, του στέρησε και τη βουλευτική ιδιότητα. Στην περίοδο της εφτάχρονης δικτατορίας εξορίστηκε στο Παρθένι της Λέρου. Μόλις αφέθηκε ελεύθερος, ενώ συνεχιζόταν η δικτατορία, εκδίδει με έγκριση του ΚΚΕ, τη "Φωνή των Εργαζομένων" και συμμετέχει ενεργά στη συγκρότηση της Ενιαίας Συνδικαλιστικής Αντιδικτατορικής Κίνησης (ΕΣΑΚ). Μετά τη μεταπολίτευση συνέβαλε ουσιαστικά στην ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος από τα καθοδηγητικά όργανα της ΕΣΑΚ.

Στις εκλογές του Οκτώβρη 1974 ήταν υποψήφιος βουλευτής Αχαϊας στο ψηφοδέλτιο της "Ενωμένης Αριστεράς".

Πέθανε στις 11 Μάη 1996 σε ηλικία 84 χρόνων.

"Μπουχός" έγινε ο Β. Ρωχάμης

Μέσα από τα χέρια των ανδρών της Ασφάλειας ξέφυγε για άλλη μια φορά ο Βαγγέλης Ρωχάμης. Την περασμένη Κυριακή τα ξημερώματα εντοπίστηκε στις Αφίδνες, στο σπίτι του Κώστα Σκρεπέτου, υπαλλήλου του ΟΣΕ. Μόλις βγήκε από αυτό οι αστυνομικοί του έκλεισαν το δρόμο με δυο αυτοκίνητα. Ο δράστης παρά τους πυροβολισμούς των αστυνομικών και τα δυο σκασμένα λάστιχα του αυτοκινήτου του κατόρθωσε να ξεφύγει. "Κατόπιν εορτής" επιστρατεύτηκαν, παρουσία των... τηλεοράσεων, ομάδες ΕΚΑΜ και ΜΑΤ που "χτένισαν" την περιοχή, χωρίς φυσικά να βρουν τίποτα.

Ο Β. Ρωχάμης εργαζόταν με ψευδώνυμο ως φύλακας στη βίλα της Χάιδως Τριαντοπούλου στον Αγ. Μερκούριο. Μετά δε από έρευνα στο σπίτι του Σπύρου Αλφαρά, στις Αφίδνες, βρέθηκε και κατασχέθηκε οπλισμός που ανήκει στον Β. Ρωχάμη. Πρόκειται για 600 σφαίρες, δυο πιστόλια, τρεις χειροβομβίδες, ένα υποπολυβόλο και εκρηκτικά.

Χτες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας οι Σπ. Αλφαράς και Κωστ. Σκρεπέτος. Σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για σειρά κακουργηματικών και πλημμεληματικών πράξεων, όπως και εναντίον του Βαγγέλη Ρωχάμη και της Χάιδως Τριαντοπούλου, που τον είχε προσλάβει ως φύλακα. Ειδικότερα, η ποινική δίωξη περιλαμβάνει τα αδικήματα: Διακεκριμένες κλοπές, παράνομη διακεκριμένη κατοχή όπλων και πυρομαχικών, απλή συνέργεια σ' αυτήν, παράνομη οπλοκατοχή και οπλοφορία, υπόθαλψη εγκληματία, κατοχή και καλλιέργεια ναρκωτικών ουσιών και παράβαση του ΚΟΚ. Την υπόθεση θα ερευνήσει τακτικός ανακριτής.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Τελούμε αύριο Τετάρτη 15.5.96 και ώρα 6 μ.μ. στον ιερό ναό Ευαγγελισμού Θεοτόκου Καθολικής Καλλιθέας, Οδός Ασλάνογλου 138, ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του πολυαγαπημένου μας αδελφού και θείου

ΜΑΡΙΟΥ ΠΑΛΑΜΑΡΗ

Τα αδέλφια: Αικατερίνη Στεφάνου, Αντώνιος και Ειρήνη Παλαμάρη, Ελευθέριος και Ανθή Παλαμάρη, Κωνσταντίνος και Βικτωρία Παλαμάρη, Ανδρέας Παλαμάρης, Αλέκος και Δήμητρα Παλαμάρη, Ειρήνη Παλαμάρη.

Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Οι Δήμοι ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ, ΔΙΣΤΟΜΟΥ,το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ (Λιβαδειάς) και οι συγγενείς των 124 εκτελεσμένων πατριωτών από τους Γερμανούς κατακτητές στις 24 - 5 - 1944, θα τελέσουν το καθιερωμένο χρονιάτικο μνημόσυνο, την Κυριακή 19 - 5 - 96 στις 11 π.μ.,στον τόπο της θυσίας τους, "ΚΑΡΑΚΟΛΙΘΟ" Λιβαδειάς. Παρακαλούνται οι συναγωνιστές και φίλοι των παρ/των, να πάρουν μέρος στην εκδήλωση, τιμώντας με την παρουσία τους τη μνήμη των νεκρών αγωνιστών.
Για τα 51 χρόνια της Αντιφασιστικής Νίκης

Συνεχίζεται το Δεκαήμερο των εκδηλώσεων που διοργανώνουν ο Δήμος ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ και οι ΠΕΑΕΑ, ΠΟΑΕΑ και ΠΣΑΕΑ,στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου(Αρχιμήδους 2, Γαλάτσι) και αύριο 15 - 5 - 96.

Εκδρομή - Προσκύνημα

Το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ ΛΙΒΑΔEΙΑΣ τελεί την Κυριακή 19 - 5 - 96,πολιτικοθρησκευτικό μνημόσυνο για τους 118 πατριώτες που οι Γερμανοί εκτέλεσαν στον Καρακόλιθο στις 23 - 4 - 1944. Τα κεντρικά γραφεία (Μαυρομματαίων 12, τηλ: 8831368 και 8225407 για πληροφορίες), δρομολογούν πούλμαν την ίδια μέρα που αναχωρούν στις 7.30 π. μ. από την πλατεία Κάνιγγος.

Ισόβια για τους τρεις ναυτικούς

Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκαν κατά την επανάληψη της δίκης τους από το κακουργιοδικείο του Σουέζ, οι τρεις Ελληνες ναυτικοί, μέλη του κατώτερου πληρώματος του λαθρεμπορικού πλοίου "Θανάσης", το οποίο είχε συλληφθεί από τις αιγυπτιακές αρχές το 1989 ενώ μετέφερε 7,5 τόνους χασίς.

Οι ναυτικοί Κ. Καστανιάς,Ν. Ζαγκελίδης και Τ. Κοντογιάννης,οι οποίοι κρατούνται από τότε κάτω από άθλιες συνθήκες στις αιγυπτιακές φυλακές, αντιμετώπιζαν από το 1992, οπότε δικάστηκαν για πρώτη φορά, την ποινή του θανάτου. Σύμφωνα με την αιγυπτιακή νομοθεσία τα ισόβια αντιστοιχούν σε 25 χρόνια κάθειρξης, ενώ το δικαστήριο επέβαλε επιπλέον στους ναυτικούς πρόστιμο 500.000 αιγυπτιακών λιρών.

Οι τρεις Ελληνες ναυτικοί φωνάζουν από την πρώτη μέρα της σύλληψής τους ότι είναι αθώοι και κατονομάζουν ως δράστη τον Κύπριο πλοίαρχο του "Θανάση"Χρ. Χριστοφή,ο οποίος φυγοδικεί. Ο πλοιοκτήτης Α. Μπαντούνας κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού.

Στις φυλακές από χτες ο Μελισσανίδης

Στο Νοσοκομείο Κρατουμένων των φυλακών Κορυδαλλού κρατείται από χτες στις 12.00 το μεσημέρι ο κατηγορούμενος για λαθρεμπορία πετρελαίου επιχειρηματίας και πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ Δ. Μελισσανίδης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ