Τρίτη 14 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ
"Συμβόλαιο με τους ιδιώτες" ο νέος κανονισμός

Προσπάθειες ιδιωτικοποίησης των φοιτητικών εστιών καταγγέλλει η "Αγωνιστική Ενότητα" της Φοιτητικής Εστίας Πάτρας

Συνείδηση "ενοίκων ξενοδοχείου" καλούνται να αποκτήσουν τώρα οι φοιτητές που διαμένουν στις φοιτητικές εστίες, με την εφαρμογή του νέου εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας. Αυτό καταγγέλλει η "Αγωνιστική Ενότητα" (ΠΚΣ) φοιτητών της Εστίας Πάτρας, η οποία χαρακτηρίζει το νέο κανονισμό ως το "συμβόλαιο" με το οποίο οι φοιτητικές εστίες παραδίνονται πια στα χέρια των ιδιωτών.

Η "Αγωνιστική Ενότητα" καλεί τους φοιτητές να δυναμώσουν το Σύλλογο και να αγωνιστούν για να ανατρέψουν τα νέα σχέδια της κυβέρνησης. Η τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τη "Διαπολιτισμική Εκπαίδευση" προβλέπει εκχώρηση των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας (ΕΙΝ) στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και τα ΑΕΙ - ΤΕΙ, κάτι που αυτόματα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ιδιωτικοποίηση των φοιτητικών εστιών.

Η "Αγωνιστική Ενότητα" καταγγέλλει ότι ο νέος αντιδραστικός κανονισμός για τις εστίες έχει στόχο να κινήσει το ενδιαφέρον των ιδιωτών, αφού δίνει στις εστίες χαρακτήρα "ξενοδοχειακών επιχειρήσεων". Ο νέος κανονισμός επιτάσσει ότι οι φοιτητές πρέπει να πάψουν να θεωρούν την εστία δικό τους χώρο και σπίτι τους. Προβλέπει ανάμεσα σε άλλα ότι απαγορεύεται η αλλαγή στην επίπλωση, η χρήση ηλεκτρικών συσκευών, οι επισκέψεις στα δωμάτια των οικοτρόφων υπό όρους, η συγκατοίκηση με συγγενικά ή άλλα πρόσωπα κ.ά. Παράλληλα, αδρανοποιεί ουσιαστικά το Σύλλογο των φοιτητών, αφού για οποιαδήποτε ανυπακοή στα παραπάνω ο οικότροφος θα απομακρύνεται και μόνο για"παραπτώματα" που δεν έχουν προβλεφτεί θα δίνεται δυνατότητα στο σύλλογο να εκφράσει τη γνώμη του.

Η "Αγωνιστική Ενότητα" επισημαίνει ότι ο νέος κανονισμός δεν είναι "κεραυνός εν αιθρία", αφού, σύμφωνα με παλιότερα δημοσιεύματα, το ΕΙΝ συμπεριλαμβανόταν σε κατάλογο 80 προς πώληση επιχειρήσεων. Μάλιστα καταγγέλλει ότι ακολούθησε και επιστολή του ΕΙΝ προς τις διευθύνσεις των Εστιών που απαιτούσε να κοστολογηθεί κάθε τμήμα του εξοπλισμού των Εστιών, ώστε να οριστεί η τιμή της πώλησής τους. Τέλος, εκφράζει τη συμπαράστασή της στους εργαζόμενους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων ΕΙΝ (ΠΟΣΕΙΝ) η οποία εκφράζει βάσιμες υπόνοιες για συστηματική προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της φοιτητικής και σπουδαστικής μέριμνας.

Σήμερα, ο Σύλλογος Φοιτητών της Φοιτητικής Εστίας Πάτρας πραγματοποιεί γενική συνέλευση για να αποφασιστεί η πορεία των κινητοποιήσεων και την Πέμπτη 16 Μάη προχωρά σε εκλογές για ανάδειξη νέου ΔΣ του Συλλόγου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ