Τρίτη 14 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Θετικά συμπεράσματα, αλλά...

Θετικά τα συμπεράσματα του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ, με πρώτο αυτό της ανάδειξης, στην ουσία, του σχεδιασμού του ΕΣΔΚΝΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων και της ανάγκης διαμόρφωσης εθνικής στρατηγικής για τα απορρίμματα. Αρκεί να μη μείνουν στα συρτάρια...

Η απόρριψη της μεθόδου της καύσης ως "λύση" για τη διαχείριση των απορριμμάτων, καθώς και η διαπίστωση της έλλειψης εθνικής στρατηγικής με χρονικό προγραμματισμό και ποσοτικούς στόχους ήταν δύο από τα βασικά συμπεράσματα του συνεδρίου με θέμα "Διαχείριση των απορριμμάτων στην Ελλάδα", που έγινε στην Κεφαλονιά με διοργανωτή την ΚΕΔΚΕ.

Πέρα από τη δικαιολογημένη αμφισβήτηση για το αν και πώς πρόκειται να χρησιμοποιηθούν, στην κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος, τα συμπεράσματα του συνεδρίου - αρκετά συμπεράσματα έχουν μείνει μέχρι τώρα στα χαρτιά - αποτελούν ένα ακόμα χτύπημα στους υποστηρικτές της μεθόδου της καύσης, καθώς οι σύνεδροι επέλεξαν ως επικρατέστερη λύση το συνδυασμό διαλογή στην πηγή με ανακύκλωση - κομποστοποίηση και υγειονομική ταφή των υπολειμμάτων,σημειώνοντας ότι αυτή η λύση είναι φιλική στο περιβάλλον και οικονομικά εφικτή.

Πέρα, επίσης και από τους φόβους που υπάρχουν για το αν θα επιτευχθεί συνεργασία μεταξύ δήμων και κοινοτήτων στην κατεύθυνση υλοποίησης ενός κεντρικού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων - καθώς ελλοχεύουν πάντα οι κίνδυνοι μικροπολιτικής συμπεριφοράς - η ανάδειξη της αναγκαιότητας να υπάρξει μια εθνική στρατηγική κι ένας συντονισμός δράσης όλων των εμπλεκομένων φορέων, πρέπει να προβληματίσει τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ για το γεγονός ότι ενώ έχει την πολιτική ευθύνη για την εκπόνηση και εξαγγελία αυτού του κεντρικού σχεδιασμού, δεν το κάνει.

Στα συμπεράσματα του συνεδρίου τονίζεται ότι μια εθνική στρατηγική στη διαχείριση των απορριμμάτων απαιτεί τη μείωση της ποσότητας των απορριμμάτων, τη διαλογή στην πηγή, την ελαχιστοποίηση των υπολειμμάτων για τελική διάθεση, δηλαδή τη μεγιστοποίηση της ανακύκλωσης χρήσιμων προϊόντων, την ασφαλή και ορθολογική μεταφορά, καθώς και την αποκατάσταση των παλαιών χωματερών και εξυγίανση των φυσικών στοιχείων που έχουν υποστεί βλάβη.

Χρειάζεται πρόγραμμα

Αναλυτικότερα, στα συμπεράσματα του συνεδρίου επισημαίνεται η σοβαρότητα της κατάστασης στη διάθεση των απορριμμάτων, με άμεσες επιπτώσεις στο περιβάλλον, τη δημόσια υγεία και την τοπική ανάπτυξη και οικονομία. Η κατάσταση αυτή, σημειώνεται, είναι αποτέλεσμα της απρογραμμάτιστης διόγκωσης των αστικών κέντρων, χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό, της έλλειψης ολοκληρωμένης πολιτικής γης με καθορισμό των χρήσεων γης, της έλλειψης επαρκούς νομοθεσίας και μη εφαρμογής της υπάρχουσας για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και των ελλείψεων υποδομής, διαδημοτικής συνεργασίας και οικονομικών πόρων.

Σημαντικά είναι τα συμπεράσματα για το ξεπέρασμα του προβλήματος, καθώς προτείνεται η προώθηση χωροταξικού σχεδιασμού με καθορισμό χρήσεων γης σε κάθε νομό και νησί, η επίσπευση του εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας για τη διαχείριση όλων των στερεών αποβλήτων και η εξασφάλιση των απαραίτητων πιστώσεων για τα έργα υποδομής από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους.Ακόμη διαπιστώθηκε η ανάγκη να θεσμοθετηθεί ο συντονισμός της δράσης όλων των εμπλεκόμενων στο θέμα φορέων, στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής, καθώς η διαχείριση των απορριμμάτων, από τη φύση της, δεν μπορεί να υλοποιηθεί σε επίπεδο μικρής κοινότητας ή ενός μικρού Συμβουλίου Περιοχής, αλλά σε επίπεδο περισσοτέρων ΟΤΑ. Για το ζήτημα αυτό η Επιτροπή Περιβάλλοντος της ΚΕΔΚΕ θα υποβάλει συγκεκριμένη πρόταση, ενώ προτείνεται κάθε δύο χρόνια να συγκαλείται συνέδριο για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Σημειώνεται ακόμη πως η κοινωνική συναίνεση, που απαιτείται κυρίως για τη χωροθέτηση των χώρων και στη συνέχεια για τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων, εξασφαλίζεται, όταν υπάρχει ενημέρωση του πολίτη για τις συνέπειες της υπάρχουσας κατάστασης, τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας και την εφικτότητα των λύσεων που προτείνονται, με αναφορά σε συγκεκριμένα παραδείγματα.

Σε ό,τι αφορά τις εργασίες του συνεδρίου αξίζει να σημειωθεί το γεγονός ότι το σύνολο των μελών της ΔΕ της ΤΕΔΚΝΑ, με εξαίρεση τον πρόεδρό της Α. Αντωνίου, ψήφισαν το κείμενο συμπερασμάτων, το οποίο σαφώς κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση από την πρόσφατη απόφαση της ΔΕ της ΤΕΔΚΝΑ που ουσιαστικά είχε πάρει θέση υπέρ της καύσης. Με δεδομένα πλέον τα συμπεράσματα του συνεδρίου το ερώτημα που παραμένει είναι τι θα κάνουν στην πράξη τα συνδικαλιστικά όργανα της Αυτοδιοίκησης.

Χ. Δ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ