Τρίτη 14 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Επιμένουν στην καύση

Στις καλένδες επιμένουν να παραπέμπουν τη λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής ορισμένοι από τους αιρετούς της ανατολικής πλευράς του νομού. Νομάρχης, νομαρχιακοί σύμβουλοι, 15 δήμαρχοι και κοινοτάρχες της Ανατολικής Αττικής επανέλαβαν, σε σύσκεψή τους χτες, ότι δεν αποδέχονται τον επιστημονικό σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων που έχει εκπονήσει ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής και ότι θα κάνουν οι ίδιοι, μέσω της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων του νομού, νέα μελέτη για χωροθέτηση ενός ή περισσότερων χώρων διαχείρισης των δικών τους απορριμμάτων και ενός μικρού μόνο μέρους αυτών του Λεκανοπεδίου και ότι θα εξετάσουν ακόμα και τις εγκληματικές, για το βεβαρημένο περιβάλλον του Λεκανοπεδίου, λύσεις της καύσης και της πυρόλυσης. Στο πλαίσιο αυτό, αποφάσισαν την Παρασκευή να έχουν και νέα σύσκεψη, καλώντας εκπροσώπους του ΥΠΕΧΩΔΕ και του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων (έχουν καταρτίσει τη μελέτη για τη διαχείριση), προκειμένου να τους γνωστοποιήσουν τις θέσεις τους.

Ο νομάρχης Δ. Φράγκος,στη σύσκεψη, "έκανε σημαία" το ότι δεν έχει χαραχτεί εθνικός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων, προκειμένου να στηρίξει τη θέση του για μη αποδοχή της μελέτης του ΕΣΔΚΝΑ, που προβλέπει χωροθέτηση δύο Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Ανατολική Αττική (η τρίτη θα εγκατασταθεί στα Ανω Λιόσια). Χρησιμοποίησε, δηλαδή, ως "όπλο" την άρνηση της κεντρικής εξουσίας να αναλάβει το πολιτικό κόστος, που συνεπάγεται η εφαρμογή αυτού του σχεδιασμού. Ισχυρίστηκε ακόμα ότι δεν αρκεί να λένε οι επιστήμονες ότι η καύση είναι επικίνδυνη, αλλά ότι χρειάζεται νέα μελέτη.

Ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ και δήμαρχος Κερατέας Αντ. Αντωνίου,υποστήριξε ότι η Ενωση θα επιλέξει τους χώρους και τρόπους διαχείρισης, με βάση τη νέα μελέτη που θα εκπονήσει η ίδια. Αναφερόμενος στις αντιρρήσεις που έφερε ο νομάρχης Δυτικής Αττικής Περ. Παπαπέτρου για τη δημιουργία ΟΕΔΑ στον Ασπρόπυργο, είπε "ποιος είναι αυτός;" και ότι οι της Δυτικής Αττικής θα έπρεπε να πρόσεχαν όταν δέχτηκαν χωματερές παλαιότερα.

Το μέλος της ΔΕ της ΤΕΔΚΝΑ και κοινοτάρχης Βαρνάβα Ν. Βούλγαρης,πρότεινε να απευθυνθούν στο διευθυντή του Ταμείου Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ενωσης Βεστρίνγκερ,για να χρηματοδοτήσει μελέτη σκοπιμότητας για την καύση, όπως τους το έταξε στο πρόσφατο συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Ανάλογες απόψεις με των προηγούμενων ανέπτυξαν και οι περισσότεροι δήμαρχοι και κοινοτάρχες. Ο δήμαρχος Γέρακα Γ. Παπαδογεωργάκης, που ξεχώρισε τη θέση του από τους υπόλοιπους, τονίζοντας ότι όλοι στην πράξη αποδέχονται τους ΧΥΤΑ, καθώς διατηρούν ανεξέλεγκτες χωματερές, ότι αυτή είναι η πλέον οικονομική μέθοδος και ότι οι "εταίροι" της ΕΕ πιέζουν για καύση και πυρόλυση, προκειμένου να αγοράζουμε την τεχνολογία τους, αποδοκιμάστηκε από αρκετούς από τους συναδέλφους του, συμπεριλαμβανομένου και του Αντ. Αντωνίου, που είπε "να του "πάμε" χωματερή στο Γέρακα".

Ο νομαρχιακός σύμβουλος, προσκείμενος στο "ΣΥΝ", Στ. Ιατρού,ισχυρίστηκε ότι τα Ανω Λιόσια θέλουν τη χωματερή για τα αντισταθμιστικά οφέλη και ότι αν "φύγουν" από εκεί τα 2/3 των απορριμμάτων, ο δήμος θα καταρρεύσει. Ο ίδιος έφτασε στο σημείο να καταγγείλει, χωρίς, βέβαια, αποδείξεις, τον πρόεδρο του ΕΣΔΚΝΑ Θ. Καρούντζο και το διευθυντή των τεχνικών υπηρεσιών του συνδέσμου Μπ. Ζιώγα ότι συμμετέχουν σε προσπάθεια, για να "καούν" οι άλλες λύσεις και να μείνουν τελικά εκεί, στα Λιόσια, τα απορρίμματα. Επιπλέον συμφώνησε για εκπόνηση μελέτης από την ΤΕΔΚΝΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ