ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Μάη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Τι κρύβεται πίσω από την ασάφεια;

Συζήτηση και τοποθέτηση του Δήμου Αθήνας στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και συγκεκριμένα των μεθόδων που προτείνονται, είχε υποσχεθεί στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος Αθήνας, Δ. Αβραμόπουλος. Η "υπόσχεση" ήρθε ως απάντηση στην επιμονή συγκεκριμένων δημοτικών συμβούλων της μειοψηφίας να αποφασιστεί και να χαραχτεί μια ξεκάθαρη θέση που θα εκφράζει το δήμο στο οξύτατο αυτό πρόβλημα. Η Τρίτη - χτες - οπότε και επρόκειτο να συζητηθεί το θέμα πέρασε, το δημοτικό συμβούλιο, όμως, δεν έγινε, καθώς ο δήμαρχος είναι προφανώς απασχολημένος στη διαμόρφωση του προφίλ ενός "κοινωνικά ευαισθητοποιημένου" πολιτικού προσώπου, που εκτιμά δράσεις και πρόσωπα - που ο ίδιος επιλέγει, με κριτήριο, πάντα, την εκμετάλλευση αυτών προς όφελός του - απονέμοντας διάφορα μετάλλια. Τη στιγμή, λοιπόν, που το πρόβλημα με τα σκουπίδια "καίει", αναζητώντας επιτακτικά τη λύση του, ο δήμαρχος Αθήνας αναλίσκεται σε δημοσιοσχετίστικες απονομές μεταλλείων (στον Κληρίδη πρόσφατα, στον Σύνδεσμο για τα Δικαιώματα της Γυναίκας σήμερα και τόσα άλλα) και συνεντεύξεις Τύπου, για να μας πει τι καλά που "δουλεύουν" τα πράγματα στο δήμο. Οχι ότι μια ξεκάθαρη θέση του Δήμου Αθήνας από μόνη της θα έλυνε το πρόβλημα, αλλά θα ενίσχυε τουλάχιστον το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να παίρνει θέση, σε ό,τι την αφορά και προπάντων δε θα άφηνε περιθώρια για ελιγμούς και προσμείξεις σε ό,τι αναδεικνύεται μικροπολιτικά ωφέλιμο.

Ετσι, η πολιτική και θέση του Δήμου Αθήνας στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων εξαντλείται, τουλάχιστον άμεσα, στη διατυμπανιζόμενη φράση του Δ. Αβραμόπουλου περί μιας "νέας εποχής υψηλών τεχνολογιών" και "στον απαιτούμενο διάλογο και κοινωνική συναίνεση". Οι ειδικές αναφορές, που δεν μπορούν παρά να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι αποτελούν και την πολιτική πρακτική του δημάρχου, γίνονται μέσω των "δικών" του στο δήμο. Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στον "Αδέσμευτο της Κυριακής", ο αντιδήμαρχος Αθήνας Α. Μοσχονάς προτείνει ως λύση τη μέθοδο της πυρόλυσης, αποκλείοντας την υγειονομική ταφή, γιατί - λέει - δημιουργεί προβλήματα στο περιβάλλον. Θέλει, όμως, να αγνοεί το επιστημονικά παραδεκτό, ότι, δηλαδή, η πυρόλυση βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο και πως πουθενά στην Ευρώπη δεν εφαρμόζεται.

Θυμίζουμε, ακόμη, ότι ο επίσης αντιδήμαρχος Αθήνας Ν. Γιατράκος είχε ψηφίσει το κείμενο της Διοικούσας Επιτροπής της ΤΕΔΚΝΑ, που στην ουσία συνηγορούσε υπέρ της καύσης, και πως ο ίδιος στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ "παρότρυνε" να ανοίξουμε τ' αυτιά μας στις μεθόδους καύσης και πυρόλυσης που - όπως ειπώθηκε από τον πλασιέ τους στο Συνέδριο, Βερστρίνγκε, διευθυντή του Ταμείου Συνοχής - η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι "πρόθυμη" να χρηματοδοτήσει.

Ας ξεκαθαρίσει, λοιπόν, ο δήμαρχος αν οι απόψεις των αντιδημάρχων του αποτελούν και δική του πεποίθηση, ακόμη, αν εκπορεύονται από τον ίδιο, αν, τέλος, η άποψή του περί "σύγχρονων τεχνολογιών" αφορά στις προαναφερόμενες μεθόδους και κατά πόσον η "αυτονόμηση της Αθήνας" που επικαλέστηκε στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο προέρχεται από την πεποίθηση ότι πρέπει να προχωρήσει ο δήμος σε μέθοδο διαχείρισης απορριμμάτων της δικής του επιλογής, καταστρατηγώντας έτσι την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός κεντρικού συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων.

ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ
Δυναμικό ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση

Επαναλαμβανόμενες τρίωρες στάσεις εργασίας έχουν ξεκινήσει από χτες οι εργαζόμενοι του Δήμου Αγίων Αναργύρων, δηλώνοντας έτσι την αντίθεσή τους στην απόφαση της δημοτικής αρχής Αγίων Αναργύρων να ανοίξει την πόρτα στους ιδιώτες ώστε να εκμεταλλευτούν την υπηρεσία καθαριότητας.

Οι εργαζόμενοι ζητούν να ακυρωθεί η απόφαση που πήρε η φιλοκυβερνητική πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου στην προχτεσινή συνεδρίαση, να δώσει, δηλαδή, σε ιδιώτη - μέσω δημοπράτησης - την υπηρεσία αποκομιδής των απορριμμάτων. Από τη συνεδρίαση αποχώρησαν οι σύμβουλοι της "Δημοτικής Αναγέννησης", οι οποίοι κατήγγειλαν τη δημοτική αρχή για προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της υπηρεσίας καθαριότητας.

Οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας, στη συνεδρίαση, για να κάμψουν την αντίδραση των εργαζομένων, προσπάθησαν να τους πείσουν ότι αυτό που σχεδιάζουν είναι ένα νέο σύστημα αποκομιδής απορριμμάτων (φινλανδικό το είπαν) και ότι δεν υπάρχει φόβος για ιδιωτικοποίηση. Οι εργαζόμενοι, από την πλευρά τους, αποφάσισαν να ξεκινήσουν από τη Δευτέρα 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, εάν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους να αποσυρθεί η απόφαση του ΔΣ. Χτες ενημέρωσαν τους δημότες για τις κινητοποιήσεις και ζήτησαν παράλληλα τη συμπαράστασή τους.

Οι εργαζόμενοι ζητούν επίσης την προκήρυξη θέσεων εποχιακού προσωπικού, καθώς και την υποβολή στην κυβέρνηση του αιτήματος για προσλήψεις μονίμων. Ο πρόεδρος του συλλόγου των εργαζομένων, Σπύρος Κουρούμαλης,δήλωσε στο "Ρ" ότι οι εργαζόμενοι είναι αντίθετοι στην απόφαση του ΔΣ να εκχωρήσει οργανωμένες υπηρεσίες του δήμου σε φορείς εκτός αυτού.

"Ο δήμος εκχωρεί στην ουσία υπηρεσίες του στην ιδιωτική πρωτοβουλία με ό,τι αυτό συνεπάγεται, τόσο για τους δημότες (αυξήσεις τελών), όσο και για τις εργασιακές σχέσεις. Εμείς θα συνεχίσουμε ενωμένοι τις κινητοποιήσεις μέχρι να αποσυρθεί αυτή η απόφαση", κατέληξε χαρακτηριστικά.

Ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των εργαζομένων στους δήμους, Γιάννης Στρατηγός,δήλωσε στο "Ρ" ότι οι εργαζόμενοι με αγωνιστικό τρόπο διεκδικούν από το ΔΣ να ακυρώσει την απόφαση για εκχώρηση, ουσιαστικά, της υπηρεσίας καθαριότητας στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

"Η απόφαση του ΔΣ για δημοπράτηση ενός τομέα της καθαριότητας δείχνει την πολιτική της πλειοψηφίας του συμβουλίου να εφαρμόσει το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση και στηρίζεται στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για μετατροπή των δήμων σε επιχειρήσεις. Οι εργαζόμενοι πρέπει να συσπειρωθούν και να αγωνιστούν μέχρι τη δικαίωσή τους", υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας.

Ο επικεφαλής της "Δημοτικής Αναγέννησης", Γεράσιμος Θεοδωράτος,που αποχώρησε από τη συνεδρίαση, τόνισε στο ΔΣ ότι η συγκεκριμένη απόφαση έχει σκοπό να εξυπηρετήσει μόνο ιδιωτικά συμφέροντα. "Ο αγώνας των εργαζομένων είναι δίκαιος και θα τους συμπαρασταθούμε. Η απόφαση που έλαβε η πλειοψηφία του ΔΣ είναι πολιτική και έχει να κάνει με τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ΤΑ, που υλοποιούνται από την κυβέρνηση", κατέληξε ο Γ. Θεοδωράτος.

Χτες, όπως μας κατήγγειλε η γραμματέας του συλλόγου εργαζομένων του δήμου, Μ. Καραπλιά,ο δήμαρχος έδωσε εντολή στις καθαρίστριες του δήμου να κατεβάσουν πανό που είχαν αναρτήσει οι εργαζόμενοι με σύνθημα "Υπηρεσίες για τους δημότες και όχι για τους ιδιώτες". Οι καθαρίστριες αρνήθηκαν, αλλά τελικά κάτω από την πίεση που άσκησε ο δήμαρχος το κατέβασαν.

ΔΕΗ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ
Λαϊκή αντίσταση τώρα

Σήμερα το πρώτο συλλαλητήριο στη Χαραυγή

Σε αντίσταση τώρα, για να μην επαναλειτουργήσει η ΔΕΗ στο Κερατσίνι, καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων για την απομάκρυνση του εργοστασίου, που ξεκινά σήμερα νέο κύκλο κινητοποιήσεων. Η πρώτη συγκέντρωση πραγματοποιείται σήμερα στη Χαραυγή, με άμεσο στόχο την πλήρη ενημέρωση του λαού του Κερατσινίου, ο οποίος πολιορκήθηκε με ψέματα και ανέξοδες υποσχέσεις από την πλειοψηφία των... δημοτικών του αρχόντων, μετά τη συμφωνία κυβέρνησης - δημάρχου, που βάζει μπρος τις μηχανές της μονάδας με φυσικό αέριο από τον ερχόμενο Οκτώβρη!

Οι τοπικοί σύλλογοι και φορείς της Χαραυγής, που διοργανώνουν τη συγκέντρωση και οι κάτοικοι που εκπροσωπούν είναι οι πρώτοι - λόγω εγγύτητας με το εργοστάσιο - που θα υποστούν τις συνέπειες από τη λειτουργία του.

"Για όλο το Λεκανοπέδιο και το Κερατσίνι, είχε σημειώσει πρόσφατα στο "Ρ" ο δημοτικός σύμβουλος της ΔΑΣ Κ. Χριστοφορίδης,το πρόβλημα βρίσκεται κυρίως στις εκπομπές του φουγάρου".

"Για μας εδώ, είχε πει χαρακτηριστικά, είναι η ίδια μας η ζωή. Το σχολείο βρίσκεται σε ευθεία 50 μέτρων από το φουγάρο και τα πρώτα σπίτια στα 6 με 8 μέτρα απ' το μαντρότοιχο. Για μας είναι η επικινδυνότητα, οι τρανταγμοί, οι οσμές, οι τεράστιες θερμοκρασίες, που εκπέμπονται και η ηχορύπανση. Θα μας κάνουν πειραματόζωα, όπως είχα πει και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν υπάρχει τεχνογνωσία, θα χειριστούν για πρώτη φορά τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου μέσα στην καρδιά της πόλης, χωρίς να το γνωρίζουν. Πέρσι, είχαμε δύο ατυχήματα με το μαζούτ που χύθηκε στο λιμανάκι την πρώτη φορά και πλημμύρισε το δρόμο τη δεύτερη. Αν κάτι τέτοιο γίνει με φυσικό αέριο, θα τιναχτούμε στον αέρα...".

Τη συγκέντρωση στην πλατεία Χαραυγής, σήμερα στις 7.30 το απόγευμα,συνδιοργανώνουν οι Εξωραϊστικοί Σύλλογοι Χαραυγής και "Η πρόοδος", η Ενωση Γυναικών, η Ενωση Ποντίων και τα σχολεία 13ο Δημοτικό και 7ο Γυμνάσιο Κερατσινίου, στο πλαίσιο του αγωνιστικού προγραμματισμού της Συντονιστικής Επιτροπής και των τεσσάρων συνδυασμών της μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, "Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση", "Ανθρώπινη Πόλη", "Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση" και "Νέα Δημοτική Πνοή", για να μην ξανακαπνίσει το φουγάρο του δράκου.

Γιατί, όπως είχε υπογραμμίσει και ο Κ. Χριστοφορίδης, ο δήμαρχος Γ. Χάσκας και οι 17 δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας που τον ακολούθησαν, "πούλησαν 15 χρόνια αγώνων, συμφωνώντας με την επαναλειτουργία του εργοστασίου, όπως οι ιθαγενείς την ελευθερία τους, για τα καθρεφτάκια και τις χάντρες των αποικιοκρατών.Είναι πολύ βαριές οι επιπτώσεις και εμείς τις ζούμε στο πετσί μας. Πώς να κοιμηθούμε ήσυχοι το βράδυ... ".

Κρίμα για το ΤΕΕ

Ποιος θα το 'λεγε, το 1976, όταν ακόμα το πρόβλημα των σκουπιδιών βρισκόταν στα πρώτα χρόνια της συζήτησής του και το Τεχνικό Επιμελητήριο προχωρούσε τότε σε μια σημαντική, ακόμα και για τα σημερινά δεδομένα, μελέτη του προβλήματος, ότι θα 'ρχόταν στιγμή που το ίδιο το ΤΕΕ θα αποποιούνταν την αρμοδιότητα που έχει ως τεχνικός σύμβουλος του κράτους, θα πετούσε στο καλάθι τις μελέτες για την εκπόνηση των οποίων έχει πληρώσει και εν τέλει θα αρνούνταν να παρουσιάσει τις θέσεις του μπροστά σε ένα πολυπληθές ακροατήριο δημάρχων και κοινοταρχών όλης της χώρας, που είχαν ανάγκη να ακούσουν μια τέτοια υπεύθυνη τοποθέτηση. Κι όμως συνέβη. Στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ στην Κεφαλονιά δεν παρέστη τελικά εκπρόσωπος του ΤΕΕ. Η δικαιολογία, ότι δεν πρόλαβε η διοίκηση να συζητήσει το θέμα, είναι προσχηματική. Απλά το είχαν βάλει 21ο στη σειρά των θεμάτων προς συζήτηση παρά τον επείγοντα χαρακτήρα του. Και τελικά αυτό που μετράει και σχολιάστηκε αρνητικά είναι η απουσία του ΤΕΕ από τη σχετική συζήτηση. Παρότι και σχετική εισήγηση υπήρχε έτοιμη και ειδικό σχέδιο Δελτίου Τύπου είχε κατατεθεί για έγκριση. Αν αληθεύει πως αυτό που τελικά μέτρησε περισσότερο είναι κάποιες ιδιότυπες, τουλάχιστον, αντιλήψεις του προέδρου του ΤΕΕ που προφανώς εκτιμά ότι όπου δεν εξασφαλίζεται εκ των προτέρων η ιδιαίτερη προβολή του δε χρειάζεται καν να εκπροσωπείται το ΤΕΕ, τότε, κρίμα...

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Τέλος Μάη οι μελέτες

Στις 25 Μάη πρόκειται να κατατεθούν οι προτάσεις των μελετητών για τη χωροθέτηση των δύο Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής, ενώ στη συνέχεια θα δοθεί διορία ενός μήνα στους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, προκειμένου να πάρουν τις οριστικές αποφάσεις.

Αυτό δήλωσε χτες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης, ο οποίος συνεχίζει σήμερα τις επαφές με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για το θέμα της διάθεσης των απορριμμάτων, με συνάντηση που θα έχει με την Γενική Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ είχε συναντήσεις μέχρι τώρα με τον πρόεδρο της ΝΔ Μ. Εβερτ και με τον πρόεδρο της Πολιτικής Ανοιξης Αντ. Σαμαρά, τις οποίες χαρακτήρισε θετικές. Και οι δύο αρχηγοί συμφώνησαν ότι πρέπει να αποκλειστεί η καύση ως μέθοδος διαχείρισης των απορριμμάτων, τουλάχιστον στην Αττική. Ο βουλευτής Γ. Βουλγαράκης, μιλώντας πάντως εκ μέρους της ΝΔ, δήλωσε ότι τη βασική ευθύνη των αποφάσεων για τη χωροθέτηση των δύο ΟΕΔΑ πρέπει να την πάρει η κυβέρνηση, εκφράζοντας τη διαφωνία του με την παραπομπή του θέματος στη Βουλή.

Με χτεσινή ανακοίνωσή της η Πολιτική Ανοιξη εξέφρασε τη συμφωνία της με τα βασικά σημεία του σχεδιασμού του υπουργείου για το πρόβλημα της διάθεσης των απορριμμάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ