Τετάρτη 15 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ
Δυναμικό ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση

Επαναλαμβανόμενες τρίωρες στάσεις εργασίας έχουν ξεκινήσει από χτες οι εργαζόμενοι του Δήμου Αγίων Αναργύρων, δηλώνοντας έτσι την αντίθεσή τους στην απόφαση της δημοτικής αρχής Αγίων Αναργύρων να ανοίξει την πόρτα στους ιδιώτες ώστε να εκμεταλλευτούν την υπηρεσία καθαριότητας.

Οι εργαζόμενοι ζητούν να ακυρωθεί η απόφαση που πήρε η φιλοκυβερνητική πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου στην προχτεσινή συνεδρίαση, να δώσει, δηλαδή, σε ιδιώτη - μέσω δημοπράτησης - την υπηρεσία αποκομιδής των απορριμμάτων. Από τη συνεδρίαση αποχώρησαν οι σύμβουλοι της "Δημοτικής Αναγέννησης", οι οποίοι κατήγγειλαν τη δημοτική αρχή για προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της υπηρεσίας καθαριότητας.

Οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας, στη συνεδρίαση, για να κάμψουν την αντίδραση των εργαζομένων, προσπάθησαν να τους πείσουν ότι αυτό που σχεδιάζουν είναι ένα νέο σύστημα αποκομιδής απορριμμάτων (φινλανδικό το είπαν) και ότι δεν υπάρχει φόβος για ιδιωτικοποίηση. Οι εργαζόμενοι, από την πλευρά τους, αποφάσισαν να ξεκινήσουν από τη Δευτέρα 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, εάν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους να αποσυρθεί η απόφαση του ΔΣ. Χτες ενημέρωσαν τους δημότες για τις κινητοποιήσεις και ζήτησαν παράλληλα τη συμπαράστασή τους.

Οι εργαζόμενοι ζητούν επίσης την προκήρυξη θέσεων εποχιακού προσωπικού, καθώς και την υποβολή στην κυβέρνηση του αιτήματος για προσλήψεις μονίμων. Ο πρόεδρος του συλλόγου των εργαζομένων, Σπύρος Κουρούμαλης,δήλωσε στο "Ρ" ότι οι εργαζόμενοι είναι αντίθετοι στην απόφαση του ΔΣ να εκχωρήσει οργανωμένες υπηρεσίες του δήμου σε φορείς εκτός αυτού.

"Ο δήμος εκχωρεί στην ουσία υπηρεσίες του στην ιδιωτική πρωτοβουλία με ό,τι αυτό συνεπάγεται, τόσο για τους δημότες (αυξήσεις τελών), όσο και για τις εργασιακές σχέσεις. Εμείς θα συνεχίσουμε ενωμένοι τις κινητοποιήσεις μέχρι να αποσυρθεί αυτή η απόφαση", κατέληξε χαρακτηριστικά.

Ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των εργαζομένων στους δήμους, Γιάννης Στρατηγός,δήλωσε στο "Ρ" ότι οι εργαζόμενοι με αγωνιστικό τρόπο διεκδικούν από το ΔΣ να ακυρώσει την απόφαση για εκχώρηση, ουσιαστικά, της υπηρεσίας καθαριότητας στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

"Η απόφαση του ΔΣ για δημοπράτηση ενός τομέα της καθαριότητας δείχνει την πολιτική της πλειοψηφίας του συμβουλίου να εφαρμόσει το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση και στηρίζεται στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για μετατροπή των δήμων σε επιχειρήσεις. Οι εργαζόμενοι πρέπει να συσπειρωθούν και να αγωνιστούν μέχρι τη δικαίωσή τους", υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας.

Ο επικεφαλής της "Δημοτικής Αναγέννησης", Γεράσιμος Θεοδωράτος,που αποχώρησε από τη συνεδρίαση, τόνισε στο ΔΣ ότι η συγκεκριμένη απόφαση έχει σκοπό να εξυπηρετήσει μόνο ιδιωτικά συμφέροντα. "Ο αγώνας των εργαζομένων είναι δίκαιος και θα τους συμπαρασταθούμε. Η απόφαση που έλαβε η πλειοψηφία του ΔΣ είναι πολιτική και έχει να κάνει με τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ΤΑ, που υλοποιούνται από την κυβέρνηση", κατέληξε ο Γ. Θεοδωράτος.

Χτες, όπως μας κατήγγειλε η γραμματέας του συλλόγου εργαζομένων του δήμου, Μ. Καραπλιά,ο δήμαρχος έδωσε εντολή στις καθαρίστριες του δήμου να κατεβάσουν πανό που είχαν αναρτήσει οι εργαζόμενοι με σύνθημα "Υπηρεσίες για τους δημότες και όχι για τους ιδιώτες". Οι καθαρίστριες αρνήθηκαν, αλλά τελικά κάτω από την πίεση που άσκησε ο δήμαρχος το κατέβασαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ