ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Μάη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παιδιά, έρμαια στις απαιτήσεις των ιδιοκτητών

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για τους παιδικούς σταθμούς στην Ηλιούπολη

Σε μισθωμένα κτίρια λειτουργούν και οι οχτώ Κρατικοί Παιδικοί Σταθμοί (ΚΠΣ) της Ηλιούπολης που φιλοξενούν περίπου 500 παιδιά. Κατά καιρούς αντιμετωπίζουν προβλήματα, ακόμα και διακοπής της λειτουργίας τους, αφού οι ιδιοκτήτες για διάφορους λόγους απειλούν με εξώσεις.

Το θέμα έφεραν με ερώτηση στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ και Δ. Κουμπούρης.Οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ αναφέρουν στην ερώτηση πως εξαιτίας της κατάστασης που δημιουργείται από τις πιέσεις των ιδιοκτητών, συχνά "επιβάλλονται" λύσεις ανάγκης, δηλαδή πρόχειρες, με αποτέλεσμα πολλά κτίρια να είναι ακατάλληλα από πολλές απόψεις. Ετσι, ορισμένοι ΚΠΣ στεγάζονται σε ορόφους και δεν έχουν αυλή, άλλοι σε υπόγεια, ενώ υπάρχουν και αυτοί που αλλάζουν συνεχώς κτίριο, προκειμένου να λύσουν το πρόβλημα της στέγης, χωρίς, όμως, να εξυπηρετούν ουσιαστικά τις ανάγκες κάθε γειτονιάς. "Αν υπήρχε η πολιτική βούληση και εφαρμοζόταν μια άλλη πολιτική στον τομέα αυτό, το πρόβλημα θα μπορούσε να είχε λυθεί ή τουλάχιστον να έχει ξεκινήσει η διαδικασία για τη λύση του με την κατασκευή κατάλληλων κτιρίων, για τη στέγαση των Παιδικών Σταθμών, στα δημόσια οικόπεδα που υπάρχουν και έχουν κατακτηθεί με αγώνες από τους κατοίκους και το δήμο από το 1984", επισημαίνουν. Εκτός από το κτιριακό πρόβλημα, υπάρχει και σοβαρή έλλειψη προσωπικού. Οι οχτώ ΚΠΣ του Δήμου Ηλιούπολης έχουν 17 άτομα προσωπικό, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και οι διευθύνσεις των Σταθμών, που κάνουν και τη διαχειριστική δουλιά, με αποτέλεσμα στις περισσότερες περιπτώσεις ένα άτομο να έχει τη φροντίδα 50 - 60 παιδιών.

Οι Ορ. Κολοζώφ και Δ. Κουμπούρης ερωτούν τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας Α. Πεπονή: Τι μέτρα προτίθεται να πάρει, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που υπάρχουν στα μισθωμένα ακατάλληλα κτίρια, που στεγάζουν τους οχτώ ΚΠΣ στο Δήμο Ηλιούπολης; Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει η κατασκευή κτιρίων για τη στέγαση των ΚΠΣ στα δημόσια οικόπεδα που υπάρχουν στο δήμο γι' αυτό το σκοπό; Τι προγραμματισμός υπάρχει για τη λύση του οξύτατου κτιριακού προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι ΚΠΣ στο Δήμο Ηλιούπολης; Θα γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις και πότε, ώστε να λειτουργούν σωστά οι ΚΠΣ που υπάρχουν στο δήμο;

"Ανθυγιεινό" παρασκήνιο σε μια κρίση

Επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Σπ. Στριφτάρη, σχετικά με τη σκόπιμη καθυστέρηση της κοινοποίησης απόφασης για τη θέση διευθυντή σε καρδιολογικό τμήμα του "Ευαγγελισμού"

Τον τερματισμό των παρασκηνιακών παρεμβάσεων, σχετικά με την εκλογή διευθυντή σε καρδιολογικό τμήμα στον "Ευαγγελισμό", ζητά, ουσιαστικά, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σπ. Στριφτάρης, με χτεσινή επερώτησή του προς τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας Αν. Πεπονή.

Μεταξύ των υποψηφίων για τη θέση του διευθυντή ήταν και ο καρδιολόγος Φώτης Καρδαράς,που ποτέ δεν έκρυψε την ιδιότητά του ως μέλος του ΚΚΕ, και τα παρόντα μέλη του ΣΚΕΙΟΠΝΙ - όπως έγραψε ο "Ρ" - αποφάνθηκαν υπέρ του Φ. Καρδαρά. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του "Ρ", υπήρξαν έντονες αντιδράσεις μέλους του Συμβουλίου Κρίσης (ΣΚΕΙΟΠΝΙ) που ασχολήθηκε με την κρίση.

Στην επίκαιρη ερώτησή του ο Σπ. Στριφτάρης επισημαίνει: "Στις 2.2.1996 συνήλθε το 4ο ΣΚΕΙΟΠΝΙ προκειμένου να εκλέξει κατ' επιλογή το διευθυντή του Καρδιολογικού Τμήματος του νοσοκομείου "Ευαγγελισμός". Στη συνεδρίαση από τα πέντε μέλη παραβρέθηκαν τα τρία. Ο εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, ο εκπρόσωπος των μελών ΔΕΠ και ο εκπρόσωπος του νοσοκομείου "Ευαγγελισμός". Δηλαδή, το ΣΚΕΙΟΠΝΙ είχε την απαιτούμενη απαρτία. Μετά την εξέταση των προσόντων των υποψηφίων, το Συμβούλιο αποφάνθηκε ομόφωνα να εκλέξει στη θέση του διευθυντή έναν απ' αυτούς που κρίθηκαν. Εχουν περάσει από τότε δυόμισι μήνες και ακόμη το πρακτικό της συνεδρίασης και το σκεπτικό της εκλογής δεν έχει υποβληθεί στην αρμόδια υπηρεσία, ενώ έχει γνωστοποιηθεί στον ενδιαφερόμενο, τον ιατρικό κόσμο και τους εργαζόμενους του νοσοκομείου και έχουν γίνει από τη διοίκηση του Ιδρύματος οι απαραίτητες διαρρυθμίσεις και προσαρμογές για την ανάληψη της διεύθυνσης απ' αυτόν που κρίθηκε για διευθυντής".

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σπ. Στριφτάρης, ερωτά τον υπουργό Αν. Πεπονή εάν γνωρίζει ποια η σκοπιμότητα καθυστέρησης της κοινοποίησης στην αρμόδια υπηρεσία της απόφασης του 4ου ΣΚΕΙΟΠΝΙ της 2.2.1996, καθώς και τι μέτρα θα πάρει για να κοινοποιηθεί η απόφαση του 4ου ΣΚΕΙΟΠΝΙ στην αρμόδια υπηρεσία.

Οικονομικός στραγγαλισμός των δημόσιων κατασκηνώσεων

Οι εργαζόμενοι απειλούν με απεργία διαρκείας εάν δε δοθούν λύσεις στα αιτήματά τους

Μείωση των πιστώσεων παρατηρείται χρόνο με το χρόνο στις δημόσιες κατασκηνώσεις, για τα παιδιά, τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τους ηλικιωμένους, του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας. Η πολιτική της λιτότητας έχει καταδικάσει τις δημόσιες κατασκηνώσεις σε μαρασμό. Ο εξοπλισμός (σκηνές, κρεβάτια κλπ.) δεν έχει αντικατασταθεί αρκετές δεκαετίες.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου, το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Συλλόγου Διοικητικού και Εργατικού Προσωπικού του Κοινωνικού Κέντρου Οικογένειας και Νεότητας, οι πιστώσεις το 1994 ανέρχονταν σε 1,139 δισ. δραχμές ενώ το 1995 ήταν 1,266 δισ. δραχμές και φέτος ήταν μόλις 1,148 δισ. δραχμές. Την ίδια στιγμή, τα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με τις καταγγελίες του συλλόγου, καταφεύγουν στις ιδιωτικές κατασκηνώσεις. Ο πρόεδρος του συλλόγου Γ. Καράμπαλης,υποστήριξε ότι το 1995 πέντε δισ. δραχμές πήγαν σε χέρια ιδιωτών, οι κατασκηνώσεις των οποίων δεν υπερτερούν σε παροχή υπηρεσιών από τις δημόσιες. "Με το 1/3 περίπου των χρημάτων αυτών- τόνισε - θα μπορούσαν να είχαν απευθυνθεί στο δημόσιο και θα συνέβαλαν στη βελτίωση των υπηρεσιών του".

Η πολιτική λιτότητας, όπως είναι φυσικό, έχει επιπτώσεις και στο προσωπικό. Τα τελευταία εφτά χρόνια δεν υπάρχει καθαρίστρια για τους χώρους των γραφείων της υπηρεσίας. Το εποχικό προσωπικό δεν προβλέπεται να πάρει καν την αύξηση 2,5+2,5% της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης. Αλλο αίτημα των εργαζομένων αφορά την αγορά υπηρεσιακών αυτοκινήτων για να μη μετακινούνται οι εργαζόμενοι με τα ΙΧ αυτοκίνητά τους. Ακόμη, ζητούν την καταβολή των αναδρομικών του επιδόματος των 18.000 δραχμών.

Αν δεν εξετασθούν τα αιτήματά τους, οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να ξεκινήσουν απεργία διαρκείας, που θα σήμαινε τη μη υλοποίηση του προγράμματος των κατασκηνώσεων του υπουργείου.

Ναι μεν, αλλά

Πραγματοποιήθηκε χτες με πρωτοβουλία της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ σύσκεψη συνδικαλιστικών οργανώσεων (ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕΔΗΝ, Ομοσπονδία του υπουργείου Υγείας, Σύλλογος Εποπτών Δημόσιας Υγείας) και επιστημονικών φορέων (Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, υγιεινολόγοι, οδοντίατροι, φοιτητές γιατροί υγιεινολόγοι), με αντικείμενο το σχέδιο εργασίας του υπουργείου Υγείας για τη δημόσια υγεία.

Σε ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ υπάρχει και το "ναι" και το "αλλά". Το "ναι" εκφράζεται με την εκτίμηση πως "αποτελεί θετικό γεγονός ότι ανοίγει με την πρόταση του υπουργείου Υγείας συζήτηση για ένα τόσο σοβαρό θέμα, που μπορεί να οδηγήσει και σε νέες λειτουργίες τις υπηρεσίες της δημόσιας υγείας".

Η θέση αυτή αναιρείται απ' το "αλλά", με τις επισημάνσεις της ΑΔΕΔΥ:

  • Οτι, δηλαδή, "είναι ακατανόητο να μεταφέρονται αρμοδιότητες και κρατική εξουσία σε ΝΠΙΔ (ΚΕΔΥ και Κέντρο Ελέγχου Ποιότητας) ", που "αποτελούν πρόκριμα για τη μετατροπή του νομικού καθεστώτος και άλλων υπηρεσιών στον τομέα υγείας και πρόνοιας".
  • Οτι το χιλιάρικο - που είναι διχίλιαρο συνολικά - για τις σχολιατρικές υπηρεσίες ανατρέπει αρχές και αξίες για το κράτος πρόνοιας.
  • Οτι θεσμοθετούνται και άλλες ταχύτητες στις εργασιακές σχέσεις (γιατροί επί θητεία).
  • Οτι συνολικώς το κείμενο εργασίας του υπουργείου υστερεί σε κρίσιμα ζητήματα, όπως είναι η ιατρική της εργασίας, η υγιεινή και η ασφάλεια.

Μετά από τόσα, πού βρήκαν το "θετικό γεγονός" για τη δημόσια υγεία; Γιατί μασάνε τα λόγια τους;

Αλλά είναι γνωστό τοις πάσι ότι θέλει αρετήν και τόλμη η ελευθερία.

Λεζάντες σελ. 23

Ο Φ. Καρδαράς που έθεσε υποψηφιότητα για τη θέση διευθυντή σε καρδιολογικό τμήμα του "Ευαγγελισμού"

Με συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα οι συνταξιούχοι θα καταγγείλουν την πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης

Συγκέντρωση των συνταξιούχων στην Καβάλα

Στο Εργατικό Κέντρο της πόλης στις 23.5.1996

Ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, η Συντονιστική Επιτροπή Συνταξιουχικών Σωματείων Καβάλας, προκήρυξε συγκέντρωση για τις 23 του Μάη, ώρα 10 πμ, στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Εξάλλου, η ΣΕΑ με ανακοίνωση της καταγγέλλει την κυβέρνηση για το πόρισμα - φιάσκο που έβγαλε η Επιτροπή που ασχολήθηκε με το πρόβλημα των χαμηλοσυνταξιούχων. Οι συνταξιούχοι χαρακτηρίζουν το συγκεκριμένο πόρισμα αποθέωση εμπαιγμού και απροπροσανατολισμού σε βάρους του συνταξιουχικού κόσμου. Το πόρισμα αυτό επισημαίνουν, δίνει κάτι μόνο στους συνταξιούχους του ΙΚΑ, αφήνοντας όλους τους άλλους "απ' έξω" και τα κύρια προβλήματα χιλιάδων συνταξιούχων ανέγγιχτα. Η παροχή ενός μόνο ημερομισθίου, ούτε καν ολόκληρου αλλά σε αναλογία, είναι προσπάθεια υπονόμευσης και "σαλαμοποίησης" και των κατώτερων συντάξεων. Ολα αυτά σε συνάρτηση με τον υπολογισμό της αύξησης των συντάξεων και όλων των οικονομικών στοιχείων των συνταξιούχων, δημιουργεί νέο κίνδυνο στην κοινωνική ασφάλιση και οδηγεί στο ξεθεμέλιωμα του κοινωνικού της χαρακτήρα.

Μπροστά στη βάρβαρη πρόκληση της καταστροφής του κοινωνικού χαρακτήρα των ασφαλίσεων στη χώρα μας, οι συνταξιούχοι δηλώνουν αποφασισμένοι να αντισταθούν. Ετσι καλούν τους εργαζόμενους και τα νιάτα να συμπαραταχτούν στον κοινό αγώνα και να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση της Αθήνας, στις 23 Μάη 1996, ώρα 9.30 πμ, πρωί στην πλατεία Κάνιγγος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ