ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Μάη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
SOS για τον Κεραμεικό

Ψήφισμα της Ακαδημίας Αθηνών. Πρόκληση της "ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ"

"Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του Κεραμεικού",ζητάει και η Ακαδημία Αθηνών με ψήφισμα, κατόπιν εισήγησης των αρχαιολόγων - ακαδημαϊκών Σπύρου Ιακωβίδη και Αλέξανδρου Καμπίτογλου.

Στο ψήφισμα τονίζεται: "η Ακαδημία Αθηνών αισθάνεται το καθήκον να επισημάνει ότι όλα αυτά τα μνημεία είναι θεμελιωμένα, όπως έχουν δείξει οι ανασκαφές του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, σε σαθρό υπέδαφος και εκφράζει το φόβο ότι κινδυνεύουν να καταβυθιστούν και να υποστούν σοβαρές και ανεπανόρθωτες βλάβες, στις οποίες κανείς δεν έχει το δικαίωμα ούτε τη δικαιολογία να τα εκθέσει... Η Ακαδημία ελπίζει ότι οι αρμόδιοι θα αναλογιστούν τις βαρύτατες ευθύνες που θα φέρουν εάν συμβεί το παραμικρό ατύχημα".

Η Ακαδημία καλεί τους αρμόδιους "να λάβουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα, για την απόλυτη και πέρα από κάθε δυνατότητα λανθασμένων υπολογισμών προφύλαξη του μοναδικού αυτού και ένδοξου αρχαιολογικού χώρου και του τοπίου του, έστω κι αν τούτο συνεπάγεται τη μετατόπιση της διαδρομής του υπογείου σιδηροδρόμου με το αναγκαίο πρόσθετο κόστος".

Πρόκληση της "ΜΕΤΡΟ"

Η καλυπτόμενη από το ΥΠΕΧΩΔΕ και τον Κ. Λαλιώτη εταιρία "ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ", όχι μόνο δε δείχνει στοιχειώδη ευαισθησία για τους κινδύνους που απειλούν τις αρχαιότητες του κέντρου της Αθήνας και ιδιαίτερα του γεωλογικά ευπαθέστατου Κεραμεικού, ακόμη και κατοικίες - όπως όλα τα δεδομένα δείχνουν - αλλά και προκαλεί την κοινή γνώμη και την επιστημονική κοινότητα.

Παρ' ότι προηγήθηκε σύσκεψη του ΥΠΠΟ με την εταιρία, όπου συμφωνήθηκε η σύσταση διεθνούς επιτροπής Ελλήνων και ξένων επιστημόνων που θα μελετήσουν τα συμπεράσματα των ερευνών και θα αποφανθούν, στα τέλη του Μάη, αν πρέπει ή όχι να περάσει η γραμμή από τον Κεραμεικό και ο Γ. Θωμάς δήλωσε ότι "το ΥΠΠΟ, στη βάση της προφύλαξης του αρχαιολογικού χώρου, είναι ανοιχτό σ' όλες τις λύσεις", η "ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ", εξέδωσε μια προκλητική ανακοίνωση.Η ανακοίνωση αποσιωπά τις πρόσφατες καταρρεύσεις εδαφών σε διάφορα σημεία, με βλάβη και αρχαιοτήτων, και το σήμα κινδύνου των αρχαιολόγων, από το 1993, για τον Κεραμεικό και επικαλείται τις κυρωμένες με νόμο συμβάσεις για την κατασκευή των δύο γραμμών. Ετσι, ουσιαστικά δηλώνει ότι δεν αποδέχεται τη θέση των αρχαιολόγων και άλλων επιστημόνων του ΥΠΠΟ για την προστασία του Κεραμεικού και μιλά για το "υψηλού επιπέδου επιτελείο των τεχνικών και συμβούλων της", οι οποίοι μαζί με τη διεθνή επιτροπή επιστημόνων "θα εκτιμήσουν τα δεδομένα (των μελετών της) και θα προτείνουν λύσεις, οι οποίες θα διασφαλίζουν απόλυτα τον αρχαιολογικό χώρο και τα μνημεία του" (!!!). Δηλαδή, απλοελληνικά, λέει η εταιρία: "θα κάνουμε στον Κεραμεικό τη γραμμή, κι ας λένε οι αρχαιολόγοι".

Και παρακάτω, κατηγορώντας τους αρχαιολόγους ψεύδεται ασυστόλως: "Οι αρχαιολόγοι του ΥΠΠΟ επιμένουν να ανασύρουν, σχεδόν καθημερινά, στην επιφάνεια αυτή την υπόθεση, ισχυριζόμενοι στην ελληνική και διεθνή κοινή γνώμη ότι δήθεν η "ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ" προχωρεί το έργο κατασκευής του μετρό παραβλέποντας τα προβλήματα, όταν είναι γνωστό ότι μέχρι σήμερα το μηχάνημα(ΤΒΜ) έχει διανοίξει σήραγγες και κάτω από πλήθος πολυκατοικιών, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα" (!!!).

Οταν, ήδη, έχουμε βλάβες σε αρχαία - και μάλιστα σε περιοχές που δε θεωρούνταν επικίνδυνο το έδαφος - όταν έχουμε την καταστροφή της πολυκατοικίας στην περιοχή του εργοστασίου ΦΙΞ, και η εταιρία δε διστάζει να λέει ασύστολα ψέματα, ποιος υπουργός θα αναλάβει την ευθύνη ότι οι τεχνικοί και οι "λύσεις" της εταιρίας θα διασφαλίσουν τον επισφαλή Κεραμεικό. Ποιος υπουργός νομίζει ότι απαλλάσσεται από την ευθύνη που έχει, να αποφασίσει αυτός για το τι θα γίνει, υπολογίζοντας ότι αν υπάρξει καταστροφή στον Κεραμεικό, τότε θα ξεμπερδέψει... φορτώνοντας την ευθύνη στην εταιρία ή σε άλλο συναρμόδιο υπουργό; Ποιος νόμος λέει, ότι η κυβερνητική ευθύνη για τη διασφάλιση της πολιτιστικής κληρονομιάς μας μπορεί να "χρεώνεται" σε εταιρίες εργολάβων;

Η ΕΕΛ για τη Θράκη

Οι λογοτέχνες, ευαίσθητοι στα κοινωνικά, πολιτικά και εθνικά θέματα, εκτός από το γραπτό λόγο του δημιουργού, θέλουν να καταθέσουν και την αγωνία του πολίτη που συμμετέχει στα δρώμενα, ώστε να μη διαμορφώνονται όλα σ' αυτή τη χώρα ερήμην του. Η ανοιχτή συζήτηση, που διοργανώνει, στις 20 Μάη(7μμ), η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών,στην ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20), με θέμα "Θράκη, χτες, σήμερα, αύριο", στοχεύει στην προσέγγιση της αλήθειας και στην αυτοσυνειδησία του λαού μας. Θα μιλήσουν ο πρόεδρος της ΕΕΛ Βάσος Γεωργίου και οι Σταμάτης Γεωργούλης, Θόδωρος Καρζής, Θανάσης Μουσόπουλος, Γιώργος Παύλου, Στέφανος Τσερπάνης.Παρεμβάσεις θα κάνουν οι: Ντίνα Δούκα, Δέσπω Καρούσου, Νίκος Κυτόπουλος, Νίκος Πετρόχειλος.Συντονίζει ο Φαίδων Θεοφίλου.

"Περί Πάτρης"

Εγκαινιάζεται απόψε (8μμ) στο "Σπίτι της Κύπρου" (Ηρακλείτου 10), ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο: "Περί Πάτρης".Συμμετέχουν 11 καλλιτέχνες, οι: Τ. Βρεττός, Ε. Γκλινού, Θεόδουλος, Β. Κανιάρης, Μ. Λοϊζίδου, Α. Μιχαηλίδης, Ν. Ναυρίδης, Γ. Ξένος, Ν. Χαραλαμπίδης, Γ. Χαρβαλιάς και Γ. Χατζημιχάλης.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο επιμελητής της έκθεσης Μ. Στεφανίδης σημείωσε ότι η έκθεση "δεν εξαντλεί το θέμα της, αλλά είναι ενδεικτική. Βασική ιδέα της, είναι η σύζευξη του εντόπιου βιώματος με την εμπειρία του μοντέρνου, όπως αυτά εντοπίζονται στην Ελλάδα και την Κύπρο τα τελευταία 30 χρόνια. Η παρούσα πρόταση επιχειρεί να συνοψίσει κάποια συμπεράσματα σχετικά με το πώς εμπλέκονται οι Ελληνες δημιουργοί, στο πρόβλημα μνήμης - παράδοσης και νεοτερικότητας".

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 6 του Ιούνη και μετά (24/6 - 20/7), θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη.

ΔΥΟ ΑΤΟΜΑ ΕΝΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ και το Θέατρο ΑΛΚΥΟΝΙΣ (Ιουλιανού 42-46, τηλ. 8815.402), προσφέρουν στους αναγνώστες του "Ρ" αυτή την πρόσκληση για ΔΥΟ ΑΤΟΜΑ που θα πληρώσουν ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ,για να παρακολουθήσουν τις τελευταίες παραστάσεις του έργου του Αλμπι "Με θέα τη θάλασσα",με πρωταγωνιστές την ΒΟΥΛΑ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗ και τον ΓΙΩΡΓΟ ΜΕΣΣΑΛΑ.

Παρασκευή 9.15 μμ - Σάββατο και Κυριακή 6.15 μμ και 9.15 μμ.

Τηλεφωνήστε για τις θέσεις σας.

Λυρικές "Βάκχες"

Ενα από τα σημαντικότερα έργα του αρχαίου ελληνικού δράματος, οι "Βάκχες" του Ευριπίδη, ενέπνευσαν στον Αργύρη Κουνάδη ένα νέο λυρικό δράμα, που θα παρουσιαστεί σε πρώτη εκτέλεση στο Μέγαρο Μουσικής (20, 22, 24/5). "Προσπαθώ να εκφράσω την παράδοση με ανανεωμένα μέσα", λέει ο συνθέτης, αναφερόμενος στη μουσική που έγραψε για ένα έργο διαχρονικό και πανανθρώπινο. Το λυρικό δράμα, που φέρει την υπογραφή ενός ιδιαίτερα σημαντικού για την προσφορά του στη σύγχρονη ελληνική μουσική δημιουργού, γεννήθηκε ύστερα από 43 χρόνια προετοιμασίας, καθώς η ιδέα για τη δημιουργία αυτής της όπερας χρονολογείται από το 1953.

Η σκηνοθεσία είναι του Σ. Σόενμπομ,τα σκηνικά του Γ. Ρέτερ,τα κοστούμια του Δ. Ζαρίφη και η χορογραφία της Μ. Τσούτη.Συμμετέχει το συγκρότημα από το Μιλάνο "Divertimento Ensemble" σε διεύθυνση του Ν. Τσούχλου.Τους ρόλους ερμηνεύουν καταξιωμένοι Ελληνες σολίστ, όπως ο κόντρα τενόρος Αγγελος Φωτιάδης,ο βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος,ο τενόρος Ζάχος Τερζάκης,ο μπάσος Παναγιώτης Αθανασόπουλος και η μέτζο σοπράνο Δάφνη Ευαγγελάτου.Συμμετέχουν ακόμη οι Δημήτρης Σιακάρας (ηθοποιός) και Ελένη Μιχαλοπούλου (κορυφαία χορού).

Ροκ των "θεών"

Τριήμερη γιορτή καλής σύγχρονης μουσικής, περιμένει όσους κατηφορίσουν στις 12, 13, 14 του Ιούλη στο λιμάνι του Πειραιά (Αποβάθρα 3), στα όρια Πειραιά - Δραπετσώνας, όπου θα πραγματοποιηθεί το φεστιβάλ "Rock of Gods".Ροκ των ...θεών, λοιπόν, στην καρδιά του Ιούλη με μεγάλα ονόματα και νέα γκρουπ από το εξωτερικό. Ο αεικίνητος Ιγκι Ποπ,οι θρυλικοί, ιδιαίτερα αγαπητοί στη χώρα μας, Violent Femmes,οι "αναγεννημένοι" από τους "Νιρβάνα" "Foo Fighters", ο οικολογικών απόψεων Moby,οι δυναμικοί και μελωδικοί "Bad Religion",οι ξεχωριστοί "Motorhead",οι μεταλλικοί "Slayer", "Venom" και "Rage" θα συμμετάσχουν στο τριήμερο φεστιβάλ, που φιλοδοξεί να γίνει θεσμός στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Ερασιτέχνες μαθητές

Μέχρι το Σάββατο, ο Δήμος Νίκαιας θα φιλοξενεί, στο "Κατράκειο",τους Πανελλήνιους Μαθητικούς Αγώνες Αρχαίου Δράματος,που πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας και σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και την ΟΛΜΕ.

Στους Αγώνες Αρχαίου Δράματος και Σύγχρονου Θεάτρου, συμμετέχουν 200 σχολεία απ' όλη την Ελλάδα και τον Απόδημο Ελληνισμό, συνολικά 4.000 μαθητές. Οι αγώνες διεξάγονται πρώτα σε περιφερειακό επίπεδο και μετά σε πανελλήνιο. Οι πρώτες παραστάσεις των περιφερειακών αγώνων έρχονται στους πανελλήνιους και στους νικητές απονέμεται χρυσό, αργυρό και χάλκινο έπαθλο. Η παράσταση αρχαίου δράματος, που θα τιμηθεί με το πρώτο βραβείο, θα παρουσιαστεί στο Ηρώδειο την Κυριακή, οπότε θα απονεμηθούν και τα βραβεία. Η αντίστοιχη, βραβευμένη παράσταση σύγχρονου θεάτρου, θα παιχτεί στο Εθνικό στις 20/5.

Να σημειώσουμε, όμως, και το 5ο Φεστιβάλ Μαθητικής Δημιουργίας,που οργανώνει η Ενωση Συλλόγων Γονέων - Κηδεμόνων Νίκαιας, στο οποίο συμμετέχουν 35 σχήματα ερασιτεχνικής δημιουργίας (θέατρο, χορός, εικαστικά έργα) 2.000 μαθητών. Το θεατρικό σκέλος του μαθητικού φεστιβάλ φιλοξενείται όλο το μήνα στο Δημοτικό Θέατρο "Εσπερος" και στο "Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας".

"Φαύστα" εργαζομένων

Σε μια προσπάθεια πολιτιστικής ανάπτυξης των εργαζομένων της πόλης τους και στα πλαίσια του προγράμματος εκδηλώσεων του εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά,σε συνεργασία με την Εργατική Εστία θα παρουσιάσει, αύριο (8.30μμ), στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου, παράσταση με τη "Φαύστα" του Μποστ.Η είσοδος είναι ελεύθερη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ