Πέμπτη 16 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
SOS για τον Κεραμεικό

Ψήφισμα της Ακαδημίας Αθηνών. Πρόκληση της "ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ"

"Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του Κεραμεικού",ζητάει και η Ακαδημία Αθηνών με ψήφισμα, κατόπιν εισήγησης των αρχαιολόγων - ακαδημαϊκών Σπύρου Ιακωβίδη και Αλέξανδρου Καμπίτογλου.

Στο ψήφισμα τονίζεται: "η Ακαδημία Αθηνών αισθάνεται το καθήκον να επισημάνει ότι όλα αυτά τα μνημεία είναι θεμελιωμένα, όπως έχουν δείξει οι ανασκαφές του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, σε σαθρό υπέδαφος και εκφράζει το φόβο ότι κινδυνεύουν να καταβυθιστούν και να υποστούν σοβαρές και ανεπανόρθωτες βλάβες, στις οποίες κανείς δεν έχει το δικαίωμα ούτε τη δικαιολογία να τα εκθέσει... Η Ακαδημία ελπίζει ότι οι αρμόδιοι θα αναλογιστούν τις βαρύτατες ευθύνες που θα φέρουν εάν συμβεί το παραμικρό ατύχημα".

Η Ακαδημία καλεί τους αρμόδιους "να λάβουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα, για την απόλυτη και πέρα από κάθε δυνατότητα λανθασμένων υπολογισμών προφύλαξη του μοναδικού αυτού και ένδοξου αρχαιολογικού χώρου και του τοπίου του, έστω κι αν τούτο συνεπάγεται τη μετατόπιση της διαδρομής του υπογείου σιδηροδρόμου με το αναγκαίο πρόσθετο κόστος".

Πρόκληση της "ΜΕΤΡΟ"

Η καλυπτόμενη από το ΥΠΕΧΩΔΕ και τον Κ. Λαλιώτη εταιρία "ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ", όχι μόνο δε δείχνει στοιχειώδη ευαισθησία για τους κινδύνους που απειλούν τις αρχαιότητες του κέντρου της Αθήνας και ιδιαίτερα του γεωλογικά ευπαθέστατου Κεραμεικού, ακόμη και κατοικίες - όπως όλα τα δεδομένα δείχνουν - αλλά και προκαλεί την κοινή γνώμη και την επιστημονική κοινότητα.

Παρ' ότι προηγήθηκε σύσκεψη του ΥΠΠΟ με την εταιρία, όπου συμφωνήθηκε η σύσταση διεθνούς επιτροπής Ελλήνων και ξένων επιστημόνων που θα μελετήσουν τα συμπεράσματα των ερευνών και θα αποφανθούν, στα τέλη του Μάη, αν πρέπει ή όχι να περάσει η γραμμή από τον Κεραμεικό και ο Γ. Θωμάς δήλωσε ότι "το ΥΠΠΟ, στη βάση της προφύλαξης του αρχαιολογικού χώρου, είναι ανοιχτό σ' όλες τις λύσεις", η "ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ", εξέδωσε μια προκλητική ανακοίνωση.Η ανακοίνωση αποσιωπά τις πρόσφατες καταρρεύσεις εδαφών σε διάφορα σημεία, με βλάβη και αρχαιοτήτων, και το σήμα κινδύνου των αρχαιολόγων, από το 1993, για τον Κεραμεικό και επικαλείται τις κυρωμένες με νόμο συμβάσεις για την κατασκευή των δύο γραμμών. Ετσι, ουσιαστικά δηλώνει ότι δεν αποδέχεται τη θέση των αρχαιολόγων και άλλων επιστημόνων του ΥΠΠΟ για την προστασία του Κεραμεικού και μιλά για το "υψηλού επιπέδου επιτελείο των τεχνικών και συμβούλων της", οι οποίοι μαζί με τη διεθνή επιτροπή επιστημόνων "θα εκτιμήσουν τα δεδομένα (των μελετών της) και θα προτείνουν λύσεις, οι οποίες θα διασφαλίζουν απόλυτα τον αρχαιολογικό χώρο και τα μνημεία του" (!!!). Δηλαδή, απλοελληνικά, λέει η εταιρία: "θα κάνουμε στον Κεραμεικό τη γραμμή, κι ας λένε οι αρχαιολόγοι".

Και παρακάτω, κατηγορώντας τους αρχαιολόγους ψεύδεται ασυστόλως: "Οι αρχαιολόγοι του ΥΠΠΟ επιμένουν να ανασύρουν, σχεδόν καθημερινά, στην επιφάνεια αυτή την υπόθεση, ισχυριζόμενοι στην ελληνική και διεθνή κοινή γνώμη ότι δήθεν η "ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ" προχωρεί το έργο κατασκευής του μετρό παραβλέποντας τα προβλήματα, όταν είναι γνωστό ότι μέχρι σήμερα το μηχάνημα(ΤΒΜ) έχει διανοίξει σήραγγες και κάτω από πλήθος πολυκατοικιών, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα" (!!!).

Οταν, ήδη, έχουμε βλάβες σε αρχαία - και μάλιστα σε περιοχές που δε θεωρούνταν επικίνδυνο το έδαφος - όταν έχουμε την καταστροφή της πολυκατοικίας στην περιοχή του εργοστασίου ΦΙΞ, και η εταιρία δε διστάζει να λέει ασύστολα ψέματα, ποιος υπουργός θα αναλάβει την ευθύνη ότι οι τεχνικοί και οι "λύσεις" της εταιρίας θα διασφαλίσουν τον επισφαλή Κεραμεικό. Ποιος υπουργός νομίζει ότι απαλλάσσεται από την ευθύνη που έχει, να αποφασίσει αυτός για το τι θα γίνει, υπολογίζοντας ότι αν υπάρξει καταστροφή στον Κεραμεικό, τότε θα ξεμπερδέψει... φορτώνοντας την ευθύνη στην εταιρία ή σε άλλο συναρμόδιο υπουργό; Ποιος νόμος λέει, ότι η κυβερνητική ευθύνη για τη διασφάλιση της πολιτιστικής κληρονομιάς μας μπορεί να "χρεώνεται" σε εταιρίες εργολάβων;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ