ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Μάη 1996
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σε ΑΓΕΤ και ΕΒΙΕΣΚ ο Γ. Θεωνάς

"Καίει" το ιδιοκτησιακό στη μεγαλύτερη τσιμεντοβιομηχανία. Σε τροχιά συρρίκνωσης η ΕΛΒΙΕΚ, που βρίσκεται εκτός των προγραμματικών συμβάσεων της ΔΕΗ

ΒΟΛΟΣ.-

Περιοδεία στην ΑΓΕΤ και την ΕΒΙΕΣΚ,στο Βόλο, πραγματοποίησε χτες ο Γ. Θεωνάς,ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. Μιλώντας στους εργαζόμενους αναφέρθηκε στις κατευθύνσεις και αποφάσεις που λαμβάνονται στις Βρυξέλλες και πλήττουν τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων. Υπογράμμισε τις επιπτώσεις που έχει η απελευθέρωση των αγορών, η οποία κινείται στη φιλοσοφία του μεγάλου κεφαλαίου και τόνισε πως μόνο με τους αγώνες, η εργατική τάξη και γενικότερα οι εργαζόμενοι μπορούν ν' αντισταθούν σ' αυτή την επίθεση των πολυεθνικών και του ευρωπαϊκού κεφαλαίου.

Οι εργαζόμενοι και η διοίκηση του σωματείου της ΕΒΙΕΣΚ συμφώνησαν ότι η εργατική τάξη βρίσκεται στο "μάτι του κυκλώνα", ότι σήμερα κινδυνεύουν εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις χρόνων και τόνισαν πως χρειάζονται αγώνες για ν' αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση. Ταυτόχρονα εξέφρασαν το φόβο τους ότι η ΕΒΙΕΣΚ κινδυνεύει με συρρίκνωση των δραστηριοτήτων της, αφού δεν εντάσσεται στις προγραμματικές συμβάσεις της ΔΕΗ. Μια συρρίκνωση, που μπορεί να οδηγήσει σε απολύσεις, ενώ ήδη υπάρχουν αποχωρήσεις εργαζομένων με τη μέθοδο της "εθελουσίας εξόδου" από την επιχείρηση.

Το ιδιοκτησιακό καθεστώς της τσιμεντοβιομηχανίας απασχολεί τους εργαζόμενους της ΑΓΕΤ, όπως υπογράμμισαν τα μέλη της διοίκησης του σωματείου της επιχείρησης, που συναντήθηκαν με τον Γ. Θεωνά.

Κατήγγειλαν ότι ενώ στις 27 Μάη λήγει η προθεσμία στην οποία η "Καλτσεστρούτσι" μπορεί να κάνει χρήση του δικαιώματος που της παρέχει η σύμβαση του '92 και να ζητήσει να πάρει μέρος ή και το πακέτο μετοχών της ΑΓΕΤ που κατέχει η Εθνική Τράπεζα, η κυβέρνηση και η Εθνική - δέκα μέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας - δεν παίρνουν ανοιχτά θέση.Παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι, διά των εκπροσώπων τους, αλλά και το ΚΚΕ με σχετική ερώτησή του στη Βουλή, πολλές φορές ζήτησαν από την κυβέρνηση να τοποθετηθεί, αυτή κρατάει "κλειστά τα χαρτιά της". Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων της ΑΓΕΤ εξέφρασαν το φόβο ότι μεθοδεύεται το πέρασμα των 2/3 των μετοχών της ΚΑΛ-ΝΑΤ στην "Καλτσεστρούτσι", με αποτέλεσμα να μπορεί όχι μόνο να αγοράζει μετοχές, αλλά και να διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία της τσιμεντοβιομηχανίας.Φοβούνται, επίσης, ότι η "Καλτσεστρούτσι" προσανατολίζεται να εντάξει την ΑΓΕΤ στο Καρτέλ Τσιμέντου.Να συρρικνώσει τις δραστηριότητές της, διότι η ΑΓΕΤ αποτελεί "καρφί στα μάτια" του Καρτέλ, επειδή συμβάλλει στη διατήρηση χαμηλών τιμών στο τσιμέντο στην ντόπια και στη διεθνή αγορά.

Ο Γ. Θεωνάς επισήμανε ότι η κυβέρνηση - η οποία θέλει να εμφανίζεται πως ενδιαφέρεται για τη διαφάνεια στο δημόσιο βίο της χώρας - έχει υποχρέωση ν' ανοίξει αμέσως τα χαρτιά της και να πάρει θέση για το θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ΑΓΕΤ, ανταποκρινόμενη, ταυτόχρονα, θετικά στις θέσεις των εργαζομένων.

  • Το μεσημέρι ο Γ. Θεωνάς παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης και το βράδυ πήρε μέρος - μαζί με τους Γ. Κρανιδιώτη,ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ και Γ. Αναστασόπουλου,της ΝΔ - σε συζήτηση που διοργάνωσε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Δημαρχείο του Βόλου, με θέμα "Διακυβερνητική Διάσκεψη '96".
"Κοινωνικά δίκαιο", αλλά...

Τις ίδιες χιλιοειπωμένες υποσχέσεις άκουσαν και χτες οι καθαρίστριες δημοσίων σχολείων από τον υφυπουργό Παιδείας, κατά τη διάρκεια της πανελλαδικής απεργίας τους που συνοδεύτηκε με συγκέντρωση και μεγάλη πορεία

Στο ξενοδοχείο "Κάραβελ", όπου συνεδρίαζε η ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, κατέληξε χτες η ιδιαίτερα μαζική πορεία διαμαρτυρίας των καθαριστριών δημοσίων σχολείων, αφού στο υπουργείο Παιδείας - πρώτος σταθμός της πορείας - δεν υπήρχε κανένας "αρμόδιος" για να συζητήσουν μαζί του. Εκεί συνάντησαν τον υφυπουργό Παιδείας, Γ. Πασχαλίδη, που βγήκε από τη συνεδρίαση, για να ακούσουν ξανά τις ίδιες επαναλαμβανόμενες και ουδέποτε υλοποιούμενες... δεσμεύσεις.

Οι καθαρίστριες συγκεντρώθηκαν το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, στα πλαίσια της πανελλαδικής τους απεργίας. Σε όλη τη διάρκεια της πορείας, που ακολούθησε, κυριαρχούσαν συνθήματα που αφορούσαν το χρόνιο αίτημά τους, την αλλαγή της εργασιακής τους σχέσης από "εργολαβική" σε σχέση εξαρτημένης εργασίας, ενώ η αγανάκτησή τους ήταν έκδηλη. Ολες τόνιζαν ότι έχουν φτάσει πια σε οριακό σημείο. Τελικά όταν έφτασαν στο "Κάραβελ", απαίτησαν συνάντηση με τον κ. Πασχαλίδη. Ο υφυπουργός δήλωσε ότι έχει κάνει τη σχετική προεργασία και ότι έχει ετοιμάσει το κείμενο που θα εισηγηθεί στην Κυβερνητική Επιτροπή και στο Υπουργικό Συμβούλιο. Χαρακτήρισε το αίτημά τους "κοινωνικά δίκαιο" και είπε ότι πριν το τέλος του Μάη θα έχει απάντηση. Δηλαδή, ό,τι περίπου είχε πει και στις αρχές του μήνα όταν τον είχαν επισκεφθεί εκπρόσωποι των καθαριστριών, αλλάζοντας... απλώς το χρονοδιάγραμμα και στέλνοντάς το δυο βδομάδες παραπίσω...

Η πρόταση που θα εισηγηθεί ο υφυπουργός αφορά στην αλλαγή της εργασιακής σχέσης αρχικά σε όσες εργαζόμενες έχουν πάνω από πέντε χρόνια προϋπηρεσία και στην αλλαγή του τρόπου πληρωμής. Δηλαδή, να πληρώνονται ανάλογα με τα πόσα τετραγωνικά μέτρα καθαρίζουν και όχι ανάλογα με τις αίθουσες όπως είναι σήμερα.

Οι εργαζόμενες έφυγαν απογοητευμένες από τις απαντήσεις που πήραν, αλλά δηλώνοντας με πείσμα ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα όπως με συνέπεια το κάνουν εδώ και χρόνια. Στο πλευρό των καθαριστριών βρέθηκαν χτες και εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους, ο Δ. Κυπραίος, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, η Ζ. Σώκου, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας.

Σήμερα το συνέδριο των καπνεργατών

ΕΣΚ: "Να αποκρούσουμε την επέλαση των πολυεθνικών"

Το εκλογοαπολογιστικό της συνέδριο πραγματοποιεί σήμερα η Ομοσπονδία Εργαζομένων Καπνοβιομηχανιών Ελλάδας (ΟΕΚΕ) στην αίθουσα συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

Σε ανακοίνωσή της η "Ενιαία Συνδικαλιστική Κίνηση" (ΕΣΚ) τονίζει ότι η εκλογοαπολογιστική συνέλευση της ΟΕΚΕ γίνεται σε συνθήκες βαθιάς κρίσης στην καπνοβιομηχανία, διόγκωσης της ανεργίας, σκλήρυνσης της θέσης των βιομηχάνων και της κυβέρνησης. Οι βιομήχανοι - συνεχίζει - βιάζονται να "ξεμπερδέψουν" με τα δικαιώματα των εργαζομένων και να αποδυναμώσουν το συνδικαλιστικό κίνημα. Στόχος τους, επισημαίνεται, είναι η μείωση του ήδη μικρού εργατικού κόστους, η αλλαγή εργασιακών σχέσεων και η συνεχής αμφισβήτηση των κατακτήσεων με όλους τους τρόπους.

Η ΕΣΚ καλεί τους αντιπροσώπους να την υποστηρίξουν με την ψήφο τους προκειμένου να ενισχυθεί η δράση της Ομοσπονδίας για: Την προστασία της ντόπιας παραγωγής με την εφαρμογή κλαδικής πολιτικής. Την εναντίωση στην επέλαση των πολυεθνικών και ντόπιων συνεργατών τους στα εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων. Τη διεκδίκηση καλύτερων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, την αντιμετώπιση της ανεργίας με την εφαρμογή του 35ωρου - 7ωρου - 5νθήμερου, χωρίς μείωση αποδοχών. Την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Τη σύνταξη στο 80% του βασικού μισθού, τη δημοκρατική φορολογική μεταρρύθμιση.

Αντιπροσωπευτικό προεδρείο στον ΣΥΕΤΕ

Συμπληρώθηκε η σύνθεση του ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας,στη χτεσινή συνεδρίασή του, ως εξής: Πρόεδρος Σ. Κούκος (ΔΗΣΥΕ), γεν. γραμματέας Α. Πισχίνας (ΔΗΣΥΕ), Α' αντιπρόεδρος Γ. Παναγόπουλος (ΔΗΣΥΕ), Β' αντιπρόεδρος Α. Κατσίκας (ΣΥΝΔ. ΑΝΟΙΞΗ), αν. γραμματέας Β. Σταματοπούλου (ΕΝΙΑΙΑ σ.α.κ.), ταμίας Μ. Τριανταφυλλίδης (ΔΑΚΕ), έφορος Π. Σκαρτσόλιας (ΔΗΣΥΕ).

"Η ΕΝΙΑΙΑ σ.α.κ. αποφάσισε, σημειώνεται στην ανακοίνωσή της, κατά την πάγια θέση της, τη συμμετοχή της στο αντιπροσωπευτικό προεδρείο, εκτιμώντας ότι βελτιώνονται με αυτό το τρόπο οι δυνατότητές της να έρχεται σε επαφή με τους εργαζόμενους. Το προεδρείο δε συγκροτήθηκε σε αντιπροσωπευτική βάση, όπως πρότεινε η ΔΑΣ, με εμφανή στόχο την απομόνωση της ΕΝΙΑΙΑΣ σ.α.κ.)".

Σημειώνει επίσης ότι "οι παρατάξεις θα προβάλουν τις θέσεις τους στα πλαίσια λειτουργίας του ΔΣ. Η παράταξή μας δεσμεύεται να αγωνιστεί σύμφωνα με τα όσα προεκλογικά είχε διακηρύξει, με κύριους άξονες το τετράπτυχο: Ασφαλιστικό, εισοδηματικό, ιδιωτικοποίηση της ΕΤΕ - Ομιλος, εργασιακές σχέσεις".

Από τη χθεσινή κινητοποίηση των καθαριστριών

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των καθαριστριών

Ανάκληση απολύσεων

Να ανακαλέσει τις δυο από τις πέντε απολύσεις εργαζομένων που είχε κάνει, υποχρεώθηκε η επιχείρηση πλεκτών "ΖΗΡΟΣ ΑΕ",στο Περιστέρι, καθώς και να καταβάλει τις οφειλές της από δεδουλευμένα στους 80 εργαζόμενούς της, μετά από την παρέμβαση του Συνδικάτου Κλάδων Ενδυσης Αττικής.

Η συγκεκριμένη επιχείρηση ενώ προβαίνει σε απολύσεις, την ίδια στιγμή έχει επιδοτηθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης με 3 δισ. δραχμές για να φτιάξει νέα επιχείρηση στην Κομοτηνή. Η παρέμβαση του Συνδικάτου - όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του - τόσο για τις απολύσεις όσο και για την επίλυση άλλων προβλημάτων, όπως μη εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων, δεδουλευμένα κλπ., αντιμετωπίστηκε από την επιχείρηση με τη συκοφάντηση των συνδικαλιστών.

Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους σε συσπείρωση ώστε να ανακληθούν και οι υπόλοιπες απολύσεις. Για το ζήτημα αυτό ήδη έχει καθοριστεί τριμερής συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας στις 27 Μάη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ