Σάββατο 18 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Κοινωνικά δίκαιο", αλλά...

Τις ίδιες χιλιοειπωμένες υποσχέσεις άκουσαν και χτες οι καθαρίστριες δημοσίων σχολείων από τον υφυπουργό Παιδείας, κατά τη διάρκεια της πανελλαδικής απεργίας τους που συνοδεύτηκε με συγκέντρωση και μεγάλη πορεία

Στο ξενοδοχείο "Κάραβελ", όπου συνεδρίαζε η ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, κατέληξε χτες η ιδιαίτερα μαζική πορεία διαμαρτυρίας των καθαριστριών δημοσίων σχολείων, αφού στο υπουργείο Παιδείας - πρώτος σταθμός της πορείας - δεν υπήρχε κανένας "αρμόδιος" για να συζητήσουν μαζί του. Εκεί συνάντησαν τον υφυπουργό Παιδείας, Γ. Πασχαλίδη, που βγήκε από τη συνεδρίαση, για να ακούσουν ξανά τις ίδιες επαναλαμβανόμενες και ουδέποτε υλοποιούμενες... δεσμεύσεις.

Οι καθαρίστριες συγκεντρώθηκαν το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, στα πλαίσια της πανελλαδικής τους απεργίας. Σε όλη τη διάρκεια της πορείας, που ακολούθησε, κυριαρχούσαν συνθήματα που αφορούσαν το χρόνιο αίτημά τους, την αλλαγή της εργασιακής τους σχέσης από "εργολαβική" σε σχέση εξαρτημένης εργασίας, ενώ η αγανάκτησή τους ήταν έκδηλη. Ολες τόνιζαν ότι έχουν φτάσει πια σε οριακό σημείο. Τελικά όταν έφτασαν στο "Κάραβελ", απαίτησαν συνάντηση με τον κ. Πασχαλίδη. Ο υφυπουργός δήλωσε ότι έχει κάνει τη σχετική προεργασία και ότι έχει ετοιμάσει το κείμενο που θα εισηγηθεί στην Κυβερνητική Επιτροπή και στο Υπουργικό Συμβούλιο. Χαρακτήρισε το αίτημά τους "κοινωνικά δίκαιο" και είπε ότι πριν το τέλος του Μάη θα έχει απάντηση. Δηλαδή, ό,τι περίπου είχε πει και στις αρχές του μήνα όταν τον είχαν επισκεφθεί εκπρόσωποι των καθαριστριών, αλλάζοντας... απλώς το χρονοδιάγραμμα και στέλνοντάς το δυο βδομάδες παραπίσω...

Η πρόταση που θα εισηγηθεί ο υφυπουργός αφορά στην αλλαγή της εργασιακής σχέσης αρχικά σε όσες εργαζόμενες έχουν πάνω από πέντε χρόνια προϋπηρεσία και στην αλλαγή του τρόπου πληρωμής. Δηλαδή, να πληρώνονται ανάλογα με τα πόσα τετραγωνικά μέτρα καθαρίζουν και όχι ανάλογα με τις αίθουσες όπως είναι σήμερα.

Οι εργαζόμενες έφυγαν απογοητευμένες από τις απαντήσεις που πήραν, αλλά δηλώνοντας με πείσμα ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα όπως με συνέπεια το κάνουν εδώ και χρόνια. Στο πλευρό των καθαριστριών βρέθηκαν χτες και εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους, ο Δ. Κυπραίος, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, η Ζ. Σώκου, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κυβερνητικός εμπαιγμός και εργατοπατερισμός (2005-03-08 00:00:00.0)
Στο δρόμο και χτες (2002-04-09 00:00:00.0)
Το χρονικό μιας προαποφασισμένης ..."συναίνεσης" (1997-11-09 00:00:00.0)
"Μία για όλες και όλες για μία" (1996-05-16 00:00:00.0)
Ξανά στους δρόμους οι καθαρίστριες (1996-05-07 00:00:00.0)
Να πάρει τέλος ο εμπαιγμός (1996-02-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ