Σάββατο 18 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Νέα διοίκηση, ίδιοι συσχετισμοί

Οργιο συναλλαγών καταγγέλλει η ΕΣΑΚ και τονίζει ότι θα συνεχίσει να ρίχνει όλο το βάρος της στην ανάπτυξη των αγώνων

ΛΑΡΙΣΑ.-

Δεν έφεραν αλλαγές στη δύναμη των παρατάξεων στο ΔΣ οι εκλογές που πραγματοποιήθηκαν προχτές για την ανάδειξη νέας διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.Στις εκλογές - οι οποίες έγιναν εκτάκτως, επειδή πριν λίγο καιρό η γενική συνέλευση των αντιπροσώπων καταψήφισε τον απολογισμό δράσης της πλειοψηφίας της διοίκησης - ψήφισαν και οι 174 αντιπρόσωποι των σωματείων κι έλαβαν:

ΠΑΣΚΕ 76 ψήφους (είχε 70) και 10 έδρες στο ΔΣ. ΕΣΑΚ 58 (61) και 8. ΔΑΚΕ 27 (29) και 4. ΑΕΣΕ 10 (13) και 1 έδρα, ενώ 2 ψήφους πήρε η ΔΑΣΚ(συνδικαλιστές που πρόσκεινται στο ΔΗΚΚΙ) και 1 ψήφο η ΑΚΕ (ΝΑΡ). Στη δεύτερη κάλπη, για την εκλογή αντιπροσώπων για τη ΓΣΕΕ, ψήφισαν 83 και έλαβαν: ΕΣΑΚ 42 ψήφους και 2 αντιπροσώπους, ΠΑΣΚΕ 29 ψήφους και 1 αντιπρόσωπο, ενώ δεν εξέλεξαν αντιπρόσωπο οι άλλες παρατάξεις.

Στις επόμενες μέρες οι εκλεγέντες για το νέο ΔΣ του ΕΚ θα συνεδριάσουν, για να εκλέξουν νέα Εκτελεστική Επιτροπή και προεδρείο.

Η ΤΕ Λάρισας της ΕΣΑΚ

Σε ανακοίνωσή της για τα αποτελέσματα των εκλογών η ΤΕ Λάρισας της ΕΣΑΚ,ανάμεσα στ' άλλα, αναφέρει:

"Τα αποτελέσματα των εκλογών κατέγραψαν την ΕΣΑΚ, για άλλη μια φορά, ως το μοναδικό ισχυρό ταξικό πόλο συσπείρωσης, στο τοπικό συνδικαλιστικό κίνημα, διατηρώντας τη δεύτερη θέση, σε έδρες και ψήφους στο ΔΣ και την πρώτη, με αύξηση ψήφων για τους αντιπροσώπους στη ΓΣΕΕ, παρ' όλες τις προσπάθειες που έγιναν για το αδυνάτισμά της.

Η εμφανιζόμενη αύξηση σε ψήφους της κυβερνητικής ΠΑΣΚΕ δε σημαίνει ούτε στήριξη της αντεργατικής πολιτικής, που εκφράζει το ΠΑΣΟΚ, ούτε της συμβιβαστικής, φιλοκυβερνητικής στάσης της ΠΑΣΚΕ στο τοπικό και γενικότερα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Είναι βασικά αποτέλεσμα ενός - στην κυριολεξία - οργίου υποσχέσεων (για δουλιά, τακτοποίηση άλλων προβλημάτων, ακόμα και κατοικία, σε μια σειρά αντιπροσώπους, όπως δήλωσαν ορισμένοι απ' αυτούς), πρωτοφανών εκβιασμών και πιέσεων απ' τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ και του κυβερνητικού μηχανισμού, προκειμένου να υφαρπάσουν την ψήφο αντιπροσώπων... Με τη διατήρηση του μέχρι τώρα αρνητικού συσχετισμού δύναμης για τις ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις της ΕΣΑΚ στο ΔΣ του ΕΚΛ, ως παράταξη δεν τρέφουμε καμία αυταπάτη ότι αυτό το ΔΣ μπορεί στην πλειοψηφία του ν' ακολουθήσει συνεπή ταξική γραμμή πάλης. Είναι δεδομένο ότι αυτή η συμβιβαστική πολιτική θα κυριαρχεί στις ηγεσίες των άλλων συνδικαλιστικών δυνάμεων....

Θέλουμε, ως παράταξη, να διαβεβαιώσουμε τους εργαζόμενους, τόσο αυτούς που μας στηρίζουν, όσο και γενικότερα, ότι δε θα σταματήσουμε ν' αγωνιζόμαστε, με όσες δυνάμεις διαθέτουμε, για την επικράτηση της ταξικής αντίληψης στο σ.κ., την ανάπτυξη των αγώνων επιμέρους κλάδων, αλλά και για το συντονισμό τους στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων.

Η ΕΣΑΚ, έχοντας επίγνωση των μεγάλων δυσκολιών, αλλά και των διαμετρικά αντίθετων αντιλήψεων που έχει με τις άλλες παρατάξεις, πιστεύει πως ο μόνος τρόπος σήμερα, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα όργανα του σ.κ. είναι η συγκρότηση των προεδρείων σε αντιπροσωπευτική βάση. Η συμμετοχή της παράταξής μας στα προεδρεία και μ' αυτή την έννοια η ψήφιση των άλλων δυνάμεων σ' αυτά, δε σημαίνει ούτε προγραμματικές συγκλίσεις, ούτε έκπτωση θέσεων. Η συμμετοχή της ΕΣΑΚ, όσο και κάθε ψηφισμένης από τους εργαζόμενους δύναμης, είναι αναφαίρετο δικαίωμά της. Αυτή τη θέση, πιστεύουμε, πως θα δεχτούν και οι άλλες παρατάξεις".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ