ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Μάη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ταυτότητα έργων, επιχειρημάτων και φρασεολογίας

'Η πώς η ίδια πολιτική απέναντι στα νοσοκομεία οδηγεί τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στην ίδια επιχειρηματολογία, ακόμα και στην ίδια φρασεολογία

Ηταν Μεγάλη Πέμπτη του 1992 (23 Απρίλη) όταν η κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε στην πρώτη αύξηση των νοσηλίων. (Τα νοσήλια της Γ θέσης από 2.840 έφτασαν τις 8.000 δραχμές και τα νοσήλια της Α θέσης από 6.040 έφτασαν σε 13.800 δραχμές).

Στις 29.4.1992 - μετά απ' το θόρυβο που ξεσηκώθηκε - ο τότε υφυπουργός Υγείας - Πρόνοιας, Δ. Σιούφας, έκανε δήλωση και μεταξύ άλλων έλεγε: "Η απόφαση αυτή δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις για λειτουργική και οικονομική εξυγίανση και των ασφαλιστικών ταμείων, που πρέπει να βγουν απ' τη μακαριότητα και τον εφησυχασμό, αλλά και των κρατικών νοσοκομείων. Για τους ασφαλισμένους δε θα προκύψει καμιά επιπλέον επιβάρυνση. Οι πρόσθετες δαπάνες, που θα προκύψουν σε ορισμένους ελλειμματικούς ασφαλιστικούς οργανισμούς, θα καλυφθούν από επιχορηγήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό". Στις 26.1.1993 η ΝΔ προχώρησε στη δεύτερη αύξηση των νοσηλίων. (Τα νοσήλια της Γ θέσης από 8.000 φτάνουν στις 15.500 και της Α από 13.800 τις 26.500). Τότε ο Δ. Σιούφας - υπουργός Υγείας πια - δήλωσε: "Ακόμη η απόφαση αυτή για αύξηση των νοσηλίων θα αποτελέσει κίνητρο στην προσπάθεια ελέγχου των δαπανών από τα ασφαλιστικά ταμεία".

Στις 16.5.1996 ο υπουργός Υγείας, Αν. Πεπονής, παρουσίασε το προσχέδιο νόμου για το ΕΣΥ που, μεταξύ άλλων, προβλέπει: "Πόροι των νοσοκομείων είναι τα νοσήλια από τα Ταμεία, όπως κάθε φορά καθορίζονται. Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Υγείας - Πρόνοιας δύναται να καθιερωθεί ημερήσιο ενοποιημένο (κλειστό) νοσήλιο διαφοροποιημένο κατά κατηγορία παρεχομένων ιατρικών υπηρεσιών, που περιλαμβάνουν όλες τις εργαστηριακές και κλινικές εξετάσεις, καθώς και τη γενικότερη νοσηλεία του ασθενούς". Δηλαδή, εδώ έχουμε πλήρη "διατίμηση" της νοσηλείας του ασθενούς. Σε κάθε γωνιά ο ασθενής θα τσεκάρεται πρώτα οικονομικά και μετά ιατρικά. Την παρουσίαση του νομοσχεδίου ο Αν. Πεπονής τη συνόδευσε με την εξής δήλωση: "Απαιτείται μια εξυγίανση με αντίληψη ότι η διοίκηση (σ.σ. του νοσοκομείου) διαχειρίζεται επιχείρηση".

Χτες (17.5.1996) ο υφυπουργός Υγείας, Φρ. Παπαδέλλης, έκανε δηλώσεις σε διάφορα μέσα ενημέρωσης με κοινό μοτίβο τα εξής: "Δεν πρόκειται να υπάρξει καμιά επιβάρυνση στα ασφαλιστικά ταμεία και δε θα βουλιάξουν, όπως προβάλλεται. Θα υπάρξει όφελος στα Ταμεία. Είναι επιβεβλημένες οι ρυθμίσεις, γιατί τα νοσοκομεία έχουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα".

Οι ασφαλισμένοι, σε αντίθεση με όσα υποστήριζε ο Δ. Σιούφας, είχαν σημαντικές επιβαρύνσεις, όχι μόνο απ' την αύξηση των νοσηλίων, αλλά συνολικά λόγω της πολιτικής περικοπών. Ιδού πώς τις συνοψίζει το Ινστιτούτο των βιομηχάνων (ΙΟΒΕ) στην έκθεσή του το Φλεβάρη του 1996. "Το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ για κύρια, επικουρική ασφάλιση και ασφάλιση ασθενείας ανέρχονταν μέχρι τις 30.9.1990 στο 27% των αποδοχών των ασφαλισμένων (10% πλήρωναν οι ασφαλισμένοι και 17% οι εργοδότες). Με την ψήφιση του νόμου 1902/1990 (σ.σ. προηγήθηκε της πρώτης αύξησης των νοσηλίων) το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών αυξήθηκε (σε δυο δόσεις) στο 30% των αποδοχών (11% οι ασφαλισμένοι και 19% οι εργοδότες). Ομως, από την 1.1.1993 (νόμος 2084/1992) επιβλήθηκε νέα σημαντική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών με αποτέλεσμα να φθάσουν το 33,65% των αποδοχών (12,22% ασφαλισμένοι και 21,43% εργοδότες). Στην περίπτωση μάλιστα των νεοασφαλιζομένων από την 1.1.1993 και όσων υπάγονται στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα η αύξηση αυτή είναι ακόμα μεγαλύτερη. Στην πρώτη περίπτωση επιβλήθηκε εισφορά υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας, (όπως και κρατική συμμετοχή 10% στην κύρια ασφάλιση και 3,8% στην ασφάλιση ασθενείας), ενώ στην περίπτωση όσων υπάγονται στα βαρέα κι ανθυγιεινά επαγγέλματα επιβλήθηκε εισφορά για την επικουρική ασφάλιση 1,25% για τους ασφαλισμένους και 0,75% για τους εργοδότες. Ο νόμος 2084/92 επίσης καθιέρωσε την καταβολή εισφορών στους δημοσίους υπαλλήλους. Από την 1.1.1993 επιβλήθηκε ποσοστό εισφοράς ασφαλισμένου 3% για κύρια σύνταξη και 1,8% για ασθένεια, την 1.1.94 τα ποσοστά αυξήθηκαν σε 5% και 2,55% αντίστοιχα, ενώ από την 1.1.1995 και μετά ισχύει το ποσοστό που καταβάλλεται κάθε φορά ως εισφορά από τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ".

Παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο ο Αν. Πεπονής, μεταξύ των άλλων, είπε: "Οι αυθαίρετες και εκ των άνω περικοπές δαπανών βεβιασμένα δεν πρόκειται να αποφέρουν κανένα αποτέλεσμα. Απόδειξη αυτού, πρόσθεσε, είναι ότι περικόπτονται οι προϋπολογισμοί, αλλά δημιουργούνται χρέη". Και ανέβασε τα χρέη σε 80 δισ. δραχμές.

Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα οδηγήσει ορισμένα νοσοκομεία στο δανεισμό, για να καλύψουν αυτά τα χρέη. Το 1981, πριν κερδίσει το ΠΑΣΟΚ τις εκλογές, είχαν πάρει δάνεια δεκαπέντε νοσοκομεία για τα οποία θα πληρώνουν δόσεις μέχρι το 2001. Η συνολική ετήσια δόση των δεκαπέντε νοσοκομείων είναι 300,9 εκ. δραχμές. Τα 15 νοσοκομεία - και μέσα σε παρένθεση η ετήσια δόση - είναι τα εξής: ΚΑΤ (53,2 εκ.), "Ευαγγελισμός" (74,4 εκ.), "Πολυκλινική" (9,1 εκ.), "Αγία Σοφία" (17,7 εκ.), "Ελπίς" (31,8 εκ.), "Παμμακάριστος" (5,5 εκ.), "Αγιος Σάββας" (39,7 εκ.), "Ελενα" (13,1 εκ.), "Οφθαλμιατρείο" (0,8 εκ.), "Πατησίων" (11 εκ.), "Αγιοι Ανάργυροι" (10,7 εκ.), "Σισμανόγλειο" (2,6 εκ.), "Μεταξά" (17,8 εκ.)και "Δρομοκαϊτειο" (6 εκ.) στην Αθήνα και το "Θεαγένειο" (7,5 εκ.)στη Θεσσαλονίκη.

Τον Οκτώβρη του 1992 - αμέσως μετά την πρώτη αύξηση των νοσηλίων - ο κλάδος υγείας του ΙΚΑ έγινε για πρώτη φορά ελλειμματικός...

Η παράθεση των παραπάνω γεγονότων και των δηλώσεων των κυβερνητικών αρμοδίων αποδεικνύει ότι η εφαρμογή των ίδιων πολιτικών λιτότητας και περικοπών όχι μόνο οδηγεί στα ίδια αποτέλεσμα, αλλά και στα ίδια επιχειρήματα και - ακόμα - και στην ίδια φρασεολογία.

Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ

Αναβρασμός στα νοσοκομεία
  • Από Δευτέρα ξεκινούν κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία
  • Εντονη ανησυχία και στα ασφαλιστικά ταμεία

Θύελλα αντιδράσεων στα νοσοκομεία ξεσήκωσε η δημοσιοποίηση του προσχεδίου νόμου για τα νοσοκομεία.

Μέχρι αργά χτες το βράδυ συνεχιζόταν το έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΙΝΑΠ, η οποία έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία για τις 23 και 24 Μάη 1996. Επίσης, απ' τη Δευτέρα αρχίζουν οι πανελλαδικές στάσεις εργασίας (9πμ - 1μμ) που θα συνεχιστούν μέχρι και την Παρασκευή.

Με χτεσινή ανακοίνωσή της η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων (ΕΙΝΠΙΣ) δηλώνει τη συμμετοχή της στις κινητοποιήσεις της ΟΕΝΓΕ και τονίζει: "Τα δυο προσχέδια που έδωσε η κυβέρνηση στη δημοσιότητα, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν τα οξυμένα προβλήματα στο χώρο της υγείας και των νοσοκομειακών γιατρών, αλλά βάζουν "βόμβα" στα νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Οδηγούν τα νοσοκομεία σε δανεισμό από τις τράπεζες και τα Ταμεία σε χρεοκοπία. Εξαθλιώνουν τους νοσοκομειακούς γιατρούς βάσει των επιταγών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για εμπορευματοποίηση της υγείας. Επιβάλλουν κεφαλικό φόρο στους μαθητές, με αντάλλαγμα την παροχή σχολικής ιατρικής".

Η ΕΙΝΠΙΣ ζητά δημόσια δωρεάν υγεία με απευθείας χρηματοδότηση απ' τον κρατικό προϋπολογισμό, την προάσπιση του θεσμού της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και τη μονιμότητα στο δημόσιο τομέα ως κυρίαρχη σχέση και στους νεοεισερχόμενους. Η προσωρινή διοίκηση της ΕΙΝΠΙΣ καλεί τους γιατρούς στη γενική συνέλευση στις 27.5.1996, ώρα 12μ στο νοσοκομείο "Αγιος Ανδρέας", απ' την οποία θα εκλεγεί Εφορευτική Επιτροπή για τη διενέργεια εκλογών.

Σε ορισμένα νοσοκομεία - όπως στο Κρατικό Νίκαιας - θα γίνουν συγκεντρώσεις, όπου θα συζητηθεί και το θέμα του νομοσχεδίου.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας δεν παίρνει θέση - λόγω των εκλογών του συλλόγου στις 28 και 29 Μάη - αλλά εκφράζει την απορία του γιατί δημοσιοποιήθηκε σε προεκλογική, για τους συλλόγους, περίοδο. Η ΠΟΕΔΗΝ φαίνεται να μην έχει ολοκληρώσει τη... μελέτη και των δυο προσχεδίων και θα δημοσιοποιήσει τις απόψεις την ερχόμενη Τρίτη.

Ανησυχία στα Ταμεία

Εντονες ήταν οι αντιδράσεις και των διοικητών των ασφαλιστικών οργανισμών. Ο διοικητής του ΙΚΑ Γρ. Σολωμός δήλωσε χτες ότι οι ρυθμίσεις αυτές θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στο ΙΚΑ και ότι το "άνοιγμα" που θα προκληθεί θα εξαρτηθεί απ' το ποσοστό αύξησης των νοσηλίων. Μάλιστα, ο Γρ. Σολωμός απέρριψε στην ουσία το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι με τις ρυθμίσεις αυτές θα μειωθούν τα... νοσήλια των Ταμείων, δηλώνοντας: "Δεν μπορεί να μειωθεί το νοσήλιο. Ολα τραβούν την ανηφόρα".

Ο πρόεδρος του Ταμείου Υγείας της Αγροτικής Τράπεζας Δ. Βαρέλης δήλωσε ότι οι ρυθμίσεις αυτές μοιραία οδηγούν στην αύξηση των εισφορών και επισήμανε ότι η αύξηση των νοσηλίων τα προηγούμενα χρόνια δεν έλυσαν το πρόβλημα των ελλειμμάτων στα νοσοκομεία μέχρι σήμερα. Ο πρόεδρος του Ταμείου Εμπόρων Ιω. Μαράκας δήλωσε ότι τα Ταμεία δε θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν και επομένως θα αυξήσουν τις εισφορές.

Παρά τη θύελλα των αντιδράσεων, ο υπουργός Υγείας Αν. Πεπονής με χτεσινή του ανακοίνωση εκφράζει τη λύπη του γιατί "ορισμένοι συνδικαλιστές σπεύδουν σε ραδιοφωνικούς μονολόγους και εξαγγελίες απόλυτα αδικαιολόγητες" και δήλωσε ότι το "υπουργείο εξακολουθεί να υποστηρίζει τη χρησιμότητα του υπεύθυνου διαλόγου".

Αποκορύφωμα υποκρισίαςαπ' τη ΝΔ

Κροκοδείλια δάκρυα χύνει η ΟΚΕ Υγείας της ΝΔ, η οποία σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει "πατροκτόνο του ΕΣΥ τον υπουργό Υγείας Αν. Πεπονή" και κάνει κριτική στην κυβέρνηση, όχι γιατί ξεθεμελιώνει τα νοσοκομεία, αλλά γιατί δεν έλαβε υπόψη της τις εισηγήσεις των ξένων εμπειρογνωμόνων, που είχε φέρει ο πρώην υπουργός Υγείας του ΠΑΣΟΚ, Δ. Κρεμαστινός, για να μελετήσουν το ΕΣΥ. Η ΝΔ έχει δηλώσει ότι το πρόγραμμά της βρίσκεται πιο κοντά στις προτάσεις των ξένων εμπειρογνωμόνων. Βέβαια, διαμαρτύρεται αδίκως καθώς το προσχέδιο διαπνέεται απ' την αρχή ως το τέλος απ' τη φιλοσοφία των ξένων εμπειρογνωμόνων.

Το αποκορύφωμα όμως της ΝΔ είναι η κριτική της στην κυβέρνηση, που "καταργεί τη δωρεάν περίθαλψη των ασφαλισμένων, προβλέποντας εισιτήριο 5.000 δραχμές στα εξωτερικά ιατρεία και 5.000 δραχμές κατά την εισαγωγή τους στα νοσοκομεία".

Φαίνεται να ξεχνά ότι το εισιτήριο στα εξωτερικά ιατρεία - που είναι 1.000 δραχμές και όχι 5.000 - το καθιέρωσε η ίδια το 1991, όπως επίσης και την κάρτα εισόδου των 5.000 δραχμών, την οποία καθιέρωσε πάλι η ίδια από 1.6.1992. Απλώς, η κυβέρνηση θέλει να "τονώσει" την είσπραξή τους - όπου είχε ατονήσει - και κινούμενη στην ίδια ρότα επιβάλλει και νέα χαράτσια.

Εκλογές αύριο στον ΟΣΑ

Αύριο και μεθαύριο γίνονται οι εκλογές στον Οδοντιατρικό Σύλλογο Αττικής για την ανάδειξη του 13μελούς Διοικητικού Συμβουλίου, των εκπροσώπων στη Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας και των μελών της Εξελεγκτικής Επιτροπής και του Πειθαρχικού Συμβουλίου. Στις εκλογές παίρνουν μέρος τέσσερις παρατάξεις: Η "Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Οδοντογιατρών Αττικής ΔΑΚΟΑ - Ενωση",η "Οδοντιατρική Πρωτοπορία - Ενωτική Πρωτοβουλία Προοδευτικών Οδοντιάτρων",η "Πανελλήνια Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση Οδοντογιατρών" και η "Προγραμματική Εναλλακτική Κίνηση Οδοντογιατρών".

Οι κομμουνιστές οδοντογιατροί υποστηρίζουν την "Οδοντιατρική Πρωτοπορία - Ενωτική Πρωτοβουλία Προοδευτικών Οδοντιάτρων". Οι εκλογές γίνονται στην οδό Νικηταρά 8 - 10 (Γράμματα Α μέχρι Μ) και στην οδό Θεμιστοκλέους (Ξ μέχρι Ω)

Τον ασθενή τον αναμένει οικονομικό "τσεκάρισμα" σε κάθε γωνιά του νοσοκομείου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ