Σάββατο 18 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αναβρασμός στα νοσοκομεία
  • Από Δευτέρα ξεκινούν κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία
  • Εντονη ανησυχία και στα ασφαλιστικά ταμεία

Θύελλα αντιδράσεων στα νοσοκομεία ξεσήκωσε η δημοσιοποίηση του προσχεδίου νόμου για τα νοσοκομεία.

Μέχρι αργά χτες το βράδυ συνεχιζόταν το έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΙΝΑΠ, η οποία έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία για τις 23 και 24 Μάη 1996. Επίσης, απ' τη Δευτέρα αρχίζουν οι πανελλαδικές στάσεις εργασίας (9πμ - 1μμ) που θα συνεχιστούν μέχρι και την Παρασκευή.

Με χτεσινή ανακοίνωσή της η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων (ΕΙΝΠΙΣ) δηλώνει τη συμμετοχή της στις κινητοποιήσεις της ΟΕΝΓΕ και τονίζει: "Τα δυο προσχέδια που έδωσε η κυβέρνηση στη δημοσιότητα, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν τα οξυμένα προβλήματα στο χώρο της υγείας και των νοσοκομειακών γιατρών, αλλά βάζουν "βόμβα" στα νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Οδηγούν τα νοσοκομεία σε δανεισμό από τις τράπεζες και τα Ταμεία σε χρεοκοπία. Εξαθλιώνουν τους νοσοκομειακούς γιατρούς βάσει των επιταγών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για εμπορευματοποίηση της υγείας. Επιβάλλουν κεφαλικό φόρο στους μαθητές, με αντάλλαγμα την παροχή σχολικής ιατρικής".

Η ΕΙΝΠΙΣ ζητά δημόσια δωρεάν υγεία με απευθείας χρηματοδότηση απ' τον κρατικό προϋπολογισμό, την προάσπιση του θεσμού της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και τη μονιμότητα στο δημόσιο τομέα ως κυρίαρχη σχέση και στους νεοεισερχόμενους. Η προσωρινή διοίκηση της ΕΙΝΠΙΣ καλεί τους γιατρούς στη γενική συνέλευση στις 27.5.1996, ώρα 12μ στο νοσοκομείο "Αγιος Ανδρέας", απ' την οποία θα εκλεγεί Εφορευτική Επιτροπή για τη διενέργεια εκλογών.

Σε ορισμένα νοσοκομεία - όπως στο Κρατικό Νίκαιας - θα γίνουν συγκεντρώσεις, όπου θα συζητηθεί και το θέμα του νομοσχεδίου.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας δεν παίρνει θέση - λόγω των εκλογών του συλλόγου στις 28 και 29 Μάη - αλλά εκφράζει την απορία του γιατί δημοσιοποιήθηκε σε προεκλογική, για τους συλλόγους, περίοδο. Η ΠΟΕΔΗΝ φαίνεται να μην έχει ολοκληρώσει τη... μελέτη και των δυο προσχεδίων και θα δημοσιοποιήσει τις απόψεις την ερχόμενη Τρίτη.

Ανησυχία στα Ταμεία

Εντονες ήταν οι αντιδράσεις και των διοικητών των ασφαλιστικών οργανισμών. Ο διοικητής του ΙΚΑ Γρ. Σολωμός δήλωσε χτες ότι οι ρυθμίσεις αυτές θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στο ΙΚΑ και ότι το "άνοιγμα" που θα προκληθεί θα εξαρτηθεί απ' το ποσοστό αύξησης των νοσηλίων. Μάλιστα, ο Γρ. Σολωμός απέρριψε στην ουσία το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι με τις ρυθμίσεις αυτές θα μειωθούν τα... νοσήλια των Ταμείων, δηλώνοντας: "Δεν μπορεί να μειωθεί το νοσήλιο. Ολα τραβούν την ανηφόρα".

Ο πρόεδρος του Ταμείου Υγείας της Αγροτικής Τράπεζας Δ. Βαρέλης δήλωσε ότι οι ρυθμίσεις αυτές μοιραία οδηγούν στην αύξηση των εισφορών και επισήμανε ότι η αύξηση των νοσηλίων τα προηγούμενα χρόνια δεν έλυσαν το πρόβλημα των ελλειμμάτων στα νοσοκομεία μέχρι σήμερα. Ο πρόεδρος του Ταμείου Εμπόρων Ιω. Μαράκας δήλωσε ότι τα Ταμεία δε θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν και επομένως θα αυξήσουν τις εισφορές.

Παρά τη θύελλα των αντιδράσεων, ο υπουργός Υγείας Αν. Πεπονής με χτεσινή του ανακοίνωση εκφράζει τη λύπη του γιατί "ορισμένοι συνδικαλιστές σπεύδουν σε ραδιοφωνικούς μονολόγους και εξαγγελίες απόλυτα αδικαιολόγητες" και δήλωσε ότι το "υπουργείο εξακολουθεί να υποστηρίζει τη χρησιμότητα του υπεύθυνου διαλόγου".

Αποκορύφωμα υποκρισίαςαπ' τη ΝΔ

Κροκοδείλια δάκρυα χύνει η ΟΚΕ Υγείας της ΝΔ, η οποία σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει "πατροκτόνο του ΕΣΥ τον υπουργό Υγείας Αν. Πεπονή" και κάνει κριτική στην κυβέρνηση, όχι γιατί ξεθεμελιώνει τα νοσοκομεία, αλλά γιατί δεν έλαβε υπόψη της τις εισηγήσεις των ξένων εμπειρογνωμόνων, που είχε φέρει ο πρώην υπουργός Υγείας του ΠΑΣΟΚ, Δ. Κρεμαστινός, για να μελετήσουν το ΕΣΥ. Η ΝΔ έχει δηλώσει ότι το πρόγραμμά της βρίσκεται πιο κοντά στις προτάσεις των ξένων εμπειρογνωμόνων. Βέβαια, διαμαρτύρεται αδίκως καθώς το προσχέδιο διαπνέεται απ' την αρχή ως το τέλος απ' τη φιλοσοφία των ξένων εμπειρογνωμόνων.

Το αποκορύφωμα όμως της ΝΔ είναι η κριτική της στην κυβέρνηση, που "καταργεί τη δωρεάν περίθαλψη των ασφαλισμένων, προβλέποντας εισιτήριο 5.000 δραχμές στα εξωτερικά ιατρεία και 5.000 δραχμές κατά την εισαγωγή τους στα νοσοκομεία".

Φαίνεται να ξεχνά ότι το εισιτήριο στα εξωτερικά ιατρεία - που είναι 1.000 δραχμές και όχι 5.000 - το καθιέρωσε η ίδια το 1991, όπως επίσης και την κάρτα εισόδου των 5.000 δραχμών, την οποία καθιέρωσε πάλι η ίδια από 1.6.1992. Απλώς, η κυβέρνηση θέλει να "τονώσει" την είσπραξή τους - όπου είχε ατονήσει - και κινούμενη στην ίδια ρότα επιβάλλει και νέα χαράτσια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ