Σάββατο 18 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΧΙ στο εργοστάσιο χρυσού από 23 καθηγητές

Αντίθετοι στην εγκατάσταση και λειτουργία μεταλλουργίας χρυσού στην περιοχή της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής, δηλώνουν 23 καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Επισημαίνουν ότι εκτός από την τεράστια καταστροφή της γύρω δασικής έκτασης και της παραθαλάσσιας περιοχής του Στρυμονικού Κόλπου, που εγκυμονεί η λειτουργία του εργοστασίου, υπάρχουν και μεγάλοι κίνδυνοι από ατυχήματα στις χημικές εγκαταστάσεις της μονάδας, που μπορούν να απειλήσουν άμεσα και ανθρώπινες ζωές.

Σε ψήφισμά τους, σημειώνουν συγκεκριμένα πως αποτελεί παγκόσμια πρωτιά το γεγονός πως δίπλα σε αρχαιολογικά ευρήματα και αρχαιολογικούς θησαυρούς, της σημασίας και της αξίας των αρχαίων Σταγείρων, πρόκειται να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει βιομηχανική μονάδα με τεράστιες χημικές εγκαταστάσεις και λεκάνες απόθεσης τοξικών αποβλήτων εκατοντάδων στρεμμάτων.

Σε πρώτη φάση, οι λεκάνες απόθεσης των επικίνδυνων χημικών αποβλήτων υπολογίζεται πως θα καταλάβουν χώρο 1.000 στρεμμάτων, ενώ οι κίνδυνοι καταστροφής του περιβάλλοντος από τη χρήση των χημικών ιδιαίτερα μεγάλης τοξικής ισχύος είναι μεγάλοι, τόσο για το μεγαλύτερο τμήμα των παρυφών του όρους Στρατόνικου, που έχει ενταχθεί σε οικολογική ζώνη απόλυτης προστασίας από την ΕΕ, όσο και για τους ανθρώπους που ζουν σε απόσταση αναπνοής από τη θέση εγκατάστασης της μεταλλουργίας χρυσού.

Οι συνέπειες ενός ατυχήματος, τονίζεται στο ψήφισμα, θα είναι τεράστιες και ανυπολόγιστες για την περιοχή και τους ανθρώπους και δυστυχώς όσοι μεθοδεύουν την εγκατάσταση της μονάδας δεν έχουν ασχοληθεί με τα πραγματικά γεγονότα.

Τέλος, σημειώνεται πως όλες οι επισημάνσεις έχουν να κάνουν κατ' αρχήν με το σεβασμό της ανθρώπινης ζωής και υγείας, τη διατήρηση της μοναδικής φυσικής ομορφιάς του χώρου και την προστασία της ιστορικής φυσιογνωμίας της πατρίδας του Αριστοτέλη και είναι ανεπίτρεπτο να μη λαμβάνονται υπόψη, σχετικά με το θέμα, οι κατηγορηματικά αντίθετες θέσεις για την εγκατάσταση της μεταλλουργίας, του υπουργείου Πολιτισμού και της ΙΣΤ Εφορείας Κλασικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων. Το ψήφισμα υπογράφουν οι Χ. Τσολάκης, Γ. Κεχαγιόγλου, Φ. Αμπατζοπούλου, Μ. Χρυσανθόπουλος, Γ. Φακής, Β. Καλαντζοπούλου, Ν. Θεωρίδης, Ξ. Κοκόλης, Μ. Μικέ, Σ. Σταυρακοπούλου, Μ. Θωμά, Χ. Καραογλή, Κ. Φραντζής, Π. Βασιλείου, Ε. Γεωργιάδου, Α. Χαραλαμπίδης, Χ. Γουνέλης, Ε. Βουτηράς, Β. Νεράντζη, Β. Κατσαρός, Χ. Θεοδωρίδης και Π. Σωτηρούδης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ