Σάββατο 18 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επίθεση Λαλιώτη κατά δικαστών του ΣτΕ!

Δήλωσε ότι... "δε δέχεται μαθήματα περιβαλλοντικής ευαισθησίας από κανέναν", αν και οι διατάξεις του νόμου για τη μεταφορά συντελεστή δόμησης κρίθηκαν αντιπεριβαλλοντικές και αντισυνταγματικές...

Επίθεση κατά των δικαστών του Ε Τμήματος (Περιβαλλοντικού) του Συμβουλίου της Επικρατείας εκδήλωσε, χτες, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης, με αφορμή την κρίση του ότι ο νόμος 2300/95 περί Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης είναι αντισυνταγματικός και ως προς τις μεταβατικές ("φωτογραφικές") διατάξεις που περιέχει, αλλά και ως προς τον καθορισμό ζωνών υποδοχής συντελεστή δόμησης.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός με έντονο ύφος δήλωσε ότι "εμείς μαθήματα προστασίας του περιβάλλοντος δε δεχόμαστε από κανέναν", φέρνοντας ως παράδειγμα τη σημαντική μείωση των συντελεστών δόμησης που επέφερε στο κέντρο της Αθήνας (σ.σ. εκ του ασφαλούς βέβαια, αφού πλέον η άκρατη τσιμεντοποίηση έχει συντελεστεί).

Ο υπουργός δέχτηκε φυσικά ότι η απόφαση του ΣτΕ, σχετικά με τις μεταβατικές διατάξεις, "κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις είναι σεβαστή", αλλά υποστήριξε ότι αυτό έγινε για να καλυφθούν καταστάσεις που είχαν δημιουργηθεί από τον προηγούμενο νόμο. Πρέπει εδώ να σημειώσουμε, όμως, ότι και ο προηγούμενος νόμος είχε κριθεί αντισυνταγματικός λόγω ακριβώς αυτών των υπερβολών τσιμεντοποίησης (π.χ. το μεγαθήριο του Βωβού στην Κηφισίας), που ο νέος νόμος μονιμοποιεί με τις "φωτογραφικές" μεταβατικές διατάξεις! Ουσιαστικά, δηλαδή, η συμπεριφορά αυτή του ΥΠΕΧΩΔΕ προσβάλλει κατάφωρα ακόμη και το κύρος του ανωτάτου δικαστηρίου ως θεσμού.

Ο υπουργός αμφισβήτησε έντονα την απόφαση του Ε Τμήματος του ΣτΕ, που έκρινε ότι "η μεταφορά συντελεστή μπορεί να γίνει μόνο μέσα στον ίδιο οικισμό, εκτός αν αυτός έχει κηρυχτεί διατηρητέος, οπότε μπορεί να γίνει σε όμορους δήμους". Ο Κ. Λαλιώτης υποστήριξε συγκεκριμένα ότι η απόφαση αυτή ανατρέπει τη φιλοσοφία του νόμου, λησμόνησε όμως να αναφέρει ότι με το νόμο αυτό μετατρέπεται ουσιαστικά σε ζώνη υποδοχής πρόσθετου συντελεστή (δηλαδή πρόσθετου τσιμέντου) ολόκληρη σχεδόν η χώρα!

Πάντως, ο υπουργός δήλωσε ότι θα έχει τη δυνατότητα να τεκμηριώσει τις απόψεις του στην Ολομέλεια του ΣτΕ, όπου το θέμα έχει παραπεμφθεί λόγω της κρισιμότητάς του και ότι στο μεταξύ θα έχει γόνιμο διάλογο με τον πρόεδρο του Ε Τμήματος Μ. Δεκλερή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ