Σάββατο 18 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Παίζουν με τα σκουπίδια

Ο νομάρχης και 12 δήμαρχοι εξαγγέλλουν δημιουργία αντισυνδέσμου διαχείρισης απορριμμάτων, για να έχουν - όπως λένε - διαπραγματευτική ισχύ. Ταυτόχρονα προβάλλουν λύσεις, που μετατρέπουν συνολικά την περιοχή σε σκουπιδότοπο

Με αυθαίρετες καταγγελίες κατά του σχεδιασμού του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) για τη διαχείριση των απορριμμάτων και των επιστημόνων που δούλεψαν γι' αυτόν και με σαφή την πρόθεσή τους για αυτονόμηση από έναν κεντρικό σχεδιασμό στο πρόβλημα, νομάρχης, νομαρχιακοί σύμβουλοι και 12 δήμαρχοι και κοινοτάρχες της Ανατολικής Αττικής ανακοίνωσαν, σε σύσκεψή τους χτες, ότι έχει ήδη ανατεθεί, στο Πανεπιστήμιο Πατρών, η εκπόνηση και νέας μελέτης για την εξεύρεση ενός ή περισσοτέρων χώρων διαχείρισης απορριμμάτων στην περιοχή τους. Ενώ, προκειμένου να έχουν διαπραγματευτική ισχύ στην υπόθεση που λέγεται διαχείριση απορριμμάτων, είπαν πως θα ληφθούν πρωτοβουλίες για τη σύσταση Ενιαίου Συνδέσμου, που θα αποφασίζει και διαχειρίζεται τα σκουπίδια της επικράτειάς τους.

Οι "περισσότεροι χώροι"

Μια "γεύση" των προθέσεων της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής, καθώς και ερμηνεία της ασαφούς φράσης των "περισσοτέρων χώρων", ωστόσο, παρέχει η ίδια η εισήγηση του νομάρχη Ανατολικής Αττικής Δ. Φράγκου,που προβλέπει για το σύνολο της περιφέρειας Αττικής έντεκα χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, χωρίς ωστόσο να προβλέπεται ανακύκλωση, γεγονός που παραπέμπει σε απλές χωματερές! Η μελέτη, που επικαλέστηκε ο Δ. Φράγκος, έγινε από την Περιφέρεια Αττικής το Δεκέμβρη 1994. Προτάσσοντας επιλεκτικά στοιχεία αυτής της μελέτης, η εισήγηση ρίχνει λάδι στη φωτιά, καθώς όχι μόνο αμφισβητεί τη δέσμευση των δήμων για την υλοποίηση του σχεδιασμού του ΕΣΔΚΝΑ, αλλά ταυτόχρονα χαρακτηρίζει παράνομη κατά τη διαδικασία αλλά και την ουσία την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων, το Γενάρη του 1993, που ενέκρινε το σχεδιασμό του ΕΣΔΚΝΑ για χωροθέτηση τριών χώρων υγειονομικής ταφής, στα Ανω Λιόσια, στη Βορειανατολική και Νοτιανατολική Αττική αντίστοιχα.

Στην εισήγηση που παρουσίασε ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής Δ. Φράγκος για τα Μεσόγεια ανάμεσα σε άλλα προβλέπονται: Η κατασκευή Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην Π. Φώκαια - Σαρωνίδα και συγκεκριμένα στην περιοχή μεταξύ Αναβύσσου και Σαρωνίδας,επίσης η κατασκευή ΣΜΑ στη ζώνη κοινόχρηστων χρήσεων του νέου Αεροδρομίου Αθηνών στα Σπάτα,ενώ μία ακόμα χωματερή προβλέπεται για την περιοχή της Κερατέας.Από την εισήγηση απουσιάζει οποιαδήποτε πρόταση για ανακύκλωση. Αντίθετα περισσεύουν οι αναφορές σε ενέργειες για τη δημιουργία αντισυνδέσμου διαχείρισης απορριμμάτων ενάντια στον ΕΣΔΚΝΑ που καλύπτει ήδη το 95% των κατοίκων της Αττικής.

Ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ και δήμαρχος Κερατέας Α. Αντωνίου επανέλαβε τις γνωστές θέσεις του για καύση και πυρόλυση και συμπλήρωσε πως αν η μελέτη, που ανατέθηκε στο Πανεπιστήμιο Πατρών, αναδείξει ως χώρο διαχείρισης απορριμμάτων την Κερατέα, θα το δεχτεί. Υπέρ της σύστασης αντισυνδέσμου τάχθηκε επίσης και ο νομαρχιακός σύμβουλος του "ΣΥΝ" Σπ. Ιατρού,λέγοντας μάλιστα συγκεκριμένα πως "αν θέλουμε να είμαστε μέσα στο παιχνίδι της διαχείρισης των απορριμμάτων, πρέπει να πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα, να εξετάσουμε δηλαδή τη δυνατότητα δημιουργίας Ενιαίου Συνδέσμου της νομαρχίας μας". Κάλεσε, μάλιστα, τα δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια της περιοχής να πάρουν τέτοια απόφαση, ώστε να συντομεύουν...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ