Σάββατο 18 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
22Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
Νεανική σφραγίδα στον αγώνα για την ειρήνη

Με επιτυχία έγιναν οι διήμερες προφεστιβαλικές εκδηλώσεις στο Πάντειο και στο ΤΕΙ Αθήνας

Με δύο πετυχημένες διήμερες εκδηλώσεις, χτες και προχτές, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Αθήνας, άνοιξε στην πρωτεύουσα ο κύκλος των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων, στο πλαίσιο του 22ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ.

Στην εκδήλωση του Παντείου η συμμετοχή των νέων ήταν εντυπωσιακή, όσο εντυπωσιακή ήταν και η πρώτη μέρα της εκδήλωσης, που άνοιξε με συναυλία στους ήχους της rock, από νεανικό μουσικό σχήμα. Αμέσως μετά τη συναυλία ακολούθησε συζήτηση για την ειρήνη, στην οποία είχαν προσκληθεί και συμμετείχαν ο Γρηγόρης Πετρόπουλος,οργανωτικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, οι καθηγητές Αλκης Ρήγος και Παναγιώτης Γεωργιάδης,η δημοσιογράφος Λιάνα Κανέλη και ο Μίλτος Βακαλόπουλος,εκπρόσωπος της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη".

"Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι ο πόλεμος δεν είναι μακριά μας. Πρέπει να αντιστρέψουμε το ρητό που λένε κάποιοι "αν θέλεις ειρήνη, ετοιμάσου για τον πόλεμο", και να πούμε, αν θέλεις ειρήνη, ετοιμάσου μόνο για την ειρήνη", τόνισε στην παρέμβασή του ο Αλκης Ρήγος.

Τη σύμφυση του καπιταλισμού με τους πολέμους, που γίνονται στην εποχή μας σε κάθε γωνία του πλανήτη, τόνισε ο Π. Γεωργιάδης, λέγοντας επίσηςότι ο φιλειρηνισμός, για να μπορεί να φέρει αποτέλεσμα, πρέπει να έχει καθαρά αντικαπιταλιστικά χαρακτηριστικά.

"Ο λόγος που βρίσκομαι σήμερα εδώ είναι επειδή με κάλεσε μια νεολαία που δεν είναι νεολαία - "σφραγίδα"", είπε η Λ. Κανέλη, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού. Μετέφερε τη δημοσιογραφική της εμπειρία από πολέμους, για να καταλήξει: "Οσο κοινότυπο και να ακούγεται, είναι πραγματικότητα ότι η ειρήνη είναι ο συμβιβασμός των αδυνάτων και ο πόλεμος η πιο ανθηρή επιχείρηση των ισχυρών".

Χτες, τη δεύτερη μέρα της προφεστιβαλικής εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε συζήτηση για τις εξελίξεις στη δημόσια παιδεία και ακολούθησε συναυλία με τον Δ. Παναγόπουλο και τους "Aura".

Στο ΤΕΙ ΑΘήνας

Η εκδήλωση, που έγινε στον πευκώνα του ΤΕΙ, ξεκίνησε με μουσικό πρόγραμμα από ερασιτεχνικό rock συγκρότημα και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συζήτηση για την ειρήνη. Ομιλητές στην προχτεσινή συζήτηση ήταν ο Ν. Φωτιάδης,μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, και η Α. Σεχίδου,μέλος της Γραμματείας της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη". Την εκδήλωση χαιρέτισε και η Β. Πάκου,γραμματέας της Τομεακής Οργάνωσης ΤΕΙ Αθήνας της ΚΝΕ.

Ο Ν. Φωτιάδης τόνισε ότι έχει σημειωθεί μια έφοδος των μεγάλων και ισχυρών δυνάμεων της Γης ενάντια στα δικαιώματα των λαών, με αποτέλεσμα να απειλείται η ειρήνη σε κάθε λαό, και σημείωσε: "Το ΝΑΤΟ έχει αποφασίσει να γίνουν πολεμικές ασκήσεις τους επόμενους μήνες, που στόχο έχουν πάντα την τρομοκράτηση των λαών και την εκμετάλλευσή τους στρατιωτικά και πολιτικά. Οι ασκήσεις αυτές θα γίνουν με τη συμμετοχή περίπου όλων των βαλκανικών χωρών και γίνονται πάντα με την "ομπρέλα" αυτού του συνεταιρισμού πολέμου".Η Α. Σεχίδου επισήμανε ότι η νεολαία έδινε πάντα τη σφραγίδα της στο κίνημα ειρήνης και υπογράμμισε την ανάγκη αντίστασης στην ιμπεριαλιστική Τάξη Πραγμάτων, όπως αυτή προωθείται μέσα από ένα σκηνικό που περιλαμβάνει εμφύλιες διαμάχες, πολέμους, πυρηνικές δοκιμές και λιμοκτονίες λαών.

Το διήμερο των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων συνεχίστηκε και χτες με συζήτηση για την ανεργία με τον γενικό γραμματέα της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκο,εκπρόσωπο της ΠΟΕΔΗΝ και άλλους, και κατέληξε με πλούσιο μουσικό πρόγραμμα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολιτικές - πολιτιστικές εκδηλώσεις της ΚΝΕ (2013-06-05 00:00:00.0)
Αναδεικνύει την επικαιρότητα του Πολυτεχνείου (2001-11-13 00:00:00.0)
Αύριο η μέρα αντιπολεμικής δράσης (2001-10-30 00:00:00.0)
Ανοίγει η «κόκκινη» αυλαία (2000-09-15 00:00:00.0)
Διήμερο εκδηλώσεων στην Αρτα (1998-08-28 00:00:00.0)
Δύναμη δημιουργίας και αντεπίθεσης (1998-05-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ