Σάββατο 18 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Ιδιωτικό" Δημοτικό με ναύτες για δασκάλους
  • Λειτουργεί για τα παιδιά των αξιωματικών στο Ναύσταθμο Κρήτης
  • Καταγγελία του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χανίων

Τη χρησιμοποίηση στρατευμένων νέων από το Πολεμικό Ναυτικό Κρήτης ως άμισθων εκπαιδευτικών και ως απεργοσπαστών στην πρόσφατη πανεκπαιδευτική απεργία, στο "Ιδιωτικό Δημοτικό Σχολείο Ναυστάθμου", από αρμόδιους του Πολεμικού Ναυτικού, καταγγέλλει ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών του Νομού Χανίων. Την καταγγελία αυτή στηρίζει και το ΔΣ της ΔΟΕ, το οποίο χαρακτηρίζει απαράδεκτη "την πρόσληψη στρατεύσιμου διδακτικού προσωπικού, που χρησιμοποιήθηκε και ως απεργοσπαστικός μηχανισμός ενάντια στον αγώνα του κλάδου για βελτίωση και ενίσχυση της δημόσιας δωρεάν παιδείας".

Το παραπάνω "ιδιωτικό" σχολείο λειτουργεί στο χώρο οικιών αξιωματικών - υπαξιωματικών του Ναυστάθμου Κρήτης. Το οικόπεδο, στο οποίο είναι χτισμένο, καθώς και το σύνολο των κτιριακών εγκαταστάσεων, ανήκουν στο Πολεμικό Ναυτικό. Το προσωπικό του σχολείου, όπως διαβεβαιώνει έγγραφο του ίδιου του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (αρ. φ. 844/14/11/82 με ημερομηνία 4-5-82), "διέπεται, σε ό,τι αφορά το διορισμό και τη σταδιοδρομία του, από τις διατάξεις του Ν. 682/77, οι αποδοχές του βαρύνουν τις πιστώσεις του προϋπολογισμού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και καταβάλλονται από το ναυτικό επιμελητή του Ν/Σ Κρήτης". Και η καταγγελία συνεχίζει: "Εξάλλου ο χαρακτηρισμός του Δημοτικού Σχολείου τέκνων στρατιωτικών προσωπικού Σούδας ως ιδιωτικού, μάλλον θα πρέπει να αποδοθεί σε λόγους σκοπιμότητας ή πρακτικής, αφού είναι γνωστό ότι, τόσο για την ίδρυση, όσο και για τη λειτουργία και τη συντήρησή του επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός".

"Κάθε άνθρωπος λοιπόν - καταγγέλλει ο Σύλλογος - καταλαβαίνει ότι το σχολείο αυτό είναι πέρα για πέρα δημόσιο και βαφτισμένο με παράνομο και ...ταχυδακτυλουργικό τρόπο "ιδιωτικό". Στόχος αυτής της ενέργειας είναι στο σχολείο αυτό να φοιτούν μόνο παιδιά στρατιωτικών, ενώ θα μπορούσαν να πηγαίνουν στο 1ο ή το 2ο Δημοτικό Σχολείο, όπου φοιτούν τα παιδιά των "κοινών θνητών". Εξάλλου, πολλά παιδιά στρατιωτικών μεταφέρονται σε αυτό το "σχολείο - γκέτο" από σπίτια γονέων τους, που είναι πολύ πιο κοντά στα παραπάνω δημόσια σχολεία από ό,τι στο "ιδιωτικό" του Ν/Σ Κρήτης".

Μάλιστα, συμβαίνει και το εξής ευτράπελο, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος: "Από εξαετίας περίπου, η Εφορευτική Επιτροπή του σχολείου αυτού με την υπόδειξη του διευθυντή ΔΔΝ/Κ και με την απαράδεκτη ανοχή των οργάνων εποπτείας του σχολείου, άρχισε να τοποθετεί στρατευμένα παιδιά - που πήγαν να υπηρετήσουν την πατρίδα και όχι τις προσωπικές επιδιώξεις κάποιων - σε θέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού και, φυσικά, χωρίς μισθό. Σήμερα υπηρετούν ως "εκπαιδευτικοί" στο σχολείο τρεις ναύτες ως δάσκαλοι. Μάλιστα, ο υπεύθυνος για τη λειτουργία του σχολείου, από πλευράς Ν/Σ, διευθυντής ΔΔΝ/Κ, έφτασε στο σημείο, στην τελευταία πανεκπαιδευτική απεργία, παρά την προειδοποίηση, τόσο δασκάλων, όσο και του προέδρου του Συλλόγου, να χρησιμοποιήσει τους ναύτες αυτούς και ως απεργοσπαστικό μηχανισμό απασχόλησης παιδιών, των οποίων οι δασκάλες απεργούσαν".

Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών απαιτεί να σταματήσουν όσα αυταρχικά συμβαίνουν με το παραπάνω "ιδιωτικό" σχολείο και δηλώνουν ότι θα υποστηρίξουν με όλες τις δυνάμεις τους τα κατακτημένα με αγώνες και θυσίες εργασιακά και διεκδικητικά δικαιώματα των συναδέλφων, που υπηρετούν στο σχολείο και, τέλος, θα υποστηρίξουν την υπόθεση της νομιμότητας και γνήσιας παιδαγωγικής αποστολής του εν λόγω σχολείου, του οποίου απαιτούν την υπαγωγή στο υπουργείο Παιδείας ως δημόσιο Δημοτικό Σχολείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ