Σάββατο 18 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καταστροφικός κανονισμός για τη σταφίδα

Οι συνεταιριστές εκπρόσωποι των σταφιδοπαραγωγών ζητούν μέτρα για τη βελτίωση της παραγωγικότητας στη σουλτανίνα

ΗΡΑΚΛΕΙΟ (Του ανταποκριτή μας ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΠΑΠΑΔΑΚΗ).-

Την αλλαγή του καταστροφικού κανονισμού για τη σταφίδα, ζητούν οι συνεταιριστές του Ν. Ηρακλείου και η διοίκηση της κλαδικής των παραγωγών "ξανθιάς" σταφίδας, της ΚΣΟΣ. Σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν πρόσφατα στο Ηράκλειο Κρήτης οι εκπρόσωποι των σταφιδοπαραγωγών χαρακτήρισαν "ταφόπετρα" για τη σταφίδα το σχετικό κανονισμό της ΕΕ, γιατί με όσα προβλέπει αντί για την ανάπτυξη της καλλιέργειας, οδηγεί στην εγκατάλειψη.

Συγκεκριμένα, ο τρόπος που καθορίζεται και δίνεται η στρεμματική ενίσχυση, τόσο το ύψος της ενίσχυσης σε συνδυασμό με τη χαμηλή τιμή του προϊόντος - που δεν ξεπερνά στο εμπόριο τις 160 δραχμές το κιλό - και, κυρίως, ότι η ενίσχυση δίνεται σε δύο κλίμακες για καλλιέργειες με στρεμματική απόδοση μέχρι 250 κιλά και με κατώτερο πλαφόν παραγωγής 130 κιλά το στρέμμα. Με αυτόν τον τρόπο, όμως, οι παραγωγοί εξωθούνται να μην ενδιαφέρονται για την αύξηση της παραγωγής και της ποιότητας και γενικά της παραγωγικότητας, αφού η στρεμματική ενίσχυση είναι δεδομένη και χαμηλού ύψους. Γι' αυτό και η διοίκηση της ΚΣΟΣ ζητά από την κυβέρνηση να διεκδικήσει στις Βρυξέλλες την τροποποίηση του ισχύοντος κανονισμού ώστε, εκτός των άλλων, να προβλεφτεί και τρίτη κλίμακα αυξημένης στρεμματικής ενίσχυσης για παραγωγές άνω των 350 κιλών το στρέμμα. Αυτό θα αποτελέσει κίνητρο που θα προκαλέσει το ενδιαφέρον των σταφιδοπαραγωγών για τη βελτίωση της ποιότητας και αύξηση της παραγωγικότητας της καλλιέργειας.

Παράλληλα, η ΚΣΟΣ ζητά μείωση του ποιοτικού παρακρατήματος στα 2%, αντί 4%. Επίσης, το 5% της μείωσης της Κατώτατης Τιμής Εισόδου (ΜΤΡ) να δίνεται ως εφάπαξ στρεμματική ενίσχυση. Τέλος, αίτημα των παραγωγών είναι τα τιμολόγια εμπορίας της σταφίδας να εκδίδονται μόνον από τις συνεταιριστικές οργανώσεις και τους εξαγωγείς που διαθέτουν τυποποιητήρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ