Σάββατο 18 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί για όλα τα έργα

Σημαντικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που αφορά τους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, περιέχει σχέδιο απόφασης που παρέδωσε χτες ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ, Αλ. Βούλγαρης, στο ΤΕΕ κατά τη διάρκεια ημερίδας με το ίδιο θέμα. Στη νέα νομοθετική ρύθμιση αναφέρεται ότι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί προκηρύσσονται για κάθε τεχνικό έργο (όχι μόνο για κτίρια), που προτίθενται να κάνουν το δημόσιο, τα ΝΠΔΔ, και οι ΟΤΑ, και το οποίο έχει ευρύτερη αρχιτεκτονική, πολεοδομική και περιβαλλοντική σημασία.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Κ. Λιάσκας, υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη ο θεσμός των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών να πάψει να είναι αυτοσκοπός και το πλαίσιο διεξαγωγής τους που θα προταθεί να αποβλέπει σε υλοποιήσιμα αποτελέσματα.

Στην εισήγησή της η Οργανωτική Επιτροπή επισήμανε ότι οι παράτυπες διαδικασίες που σήμερα ακολουθούνται (απευθείας αναθέσεις, το σύστημα μελέτη - κατασκευή, ανάθεση έργου συμβούλων κ.ά.) περιορίζουν πλέον στο ελάχιστο τη δυνατότητα δημοσίων έργων να μελετηθούν με αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Είναι ενδεικτικό - τονίστηκε - ότι ούτε ένα από τα μεγάλα έργα που πραγματοποιήθηκαν ή πρόκειται να πραγματοποιηθούν στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια δεν αποτέλεσε αντικείμενο αρχιτεκτονικού διαγωνισμού (ολυμπιακές εγκαταστάσεις, μετρό, Σπάτα, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, ζεύξη Ρίου - Αντιρρίου, Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης κ.ά. ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ