Σάββατο 18 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σε "περιπέτειες" οι σιτοπαραγωγοί

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Σε νέες περιπέτειες οδηγεί η κυβέρνηση, προφανώς με άνωθεν εντολές της ΕΕ, τους σιτοπαραγωγούς και καλλιεργητές άλλων δημητριακών, προκειμένου να πάρουν τις φετινές στρεμματικές ενισχύσεις.

Ενώ τις προηγούμενες χρονιές ως τις 15 Μάη είχαν υποβληθεί στους δήμους και τις κοινότητες οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων, φέτος δεν έχει σταλεί ακόμα η εγκύκλιος από τη Διεύθυνση Γεωργίας για την υποβολή των δικαιολογητικών. Η κατάσταση αυτή έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα τους παραγωγούς της Εύβοιας, που την ερμηνεύουν ως πρόθεση περικοπής των επιδοτήσεων... Οπως δήλωσε στο "Ρ" ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων "Η Δήμητρα", Π. Κυριαζής, από φέτος το υπουργείο Γεωργίας παραχώρησε ένα μέρος των διαδικασιών ελέγχου στην Τοπογραφική Υπηρεσία.

Η παραπάνω υπηρεσία έκρινε ότι διαθέτει το απαιτούμενο προσωπικό και τα τεχνικά μέσα για να ολοκληρώσει τη σχετική διαδικασία, η οποία περιλαμβάνει για πρώτη φορά σύγκριση των δηλωμένων με καλλιέργειες εκτάσεων με τους χάρτες του στρατού. Ομως σε 22 νομούς της χώρας, ανάμεσά τους και ο Νομός Εύβοιας, δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα. Ετσι μη δυναμένης της Τοπογραφικής Υπηρεσίας Εύβοιας - και 21 ακόμα νομών - το υπουργείο Γεωργίας προχώρησε σε μειοδοτικό μηχανισμό και ανέθεσε σε ιδιωτικό τοπογραφικό γραφείο των Αθηνών, τη διαδικασία συλλογής αιτήσεων και καταμέτρησης των εκτάσεων.

Λαμβανομένης υπόψη όμως και της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής δικαιολογητικών, που ήταν η 15η Μάη, ο ιδιώτης εμφανίστηκε στη διεύθυνση Γεωργίας, μόλις στις 14 του μήνα. Ομως, σύμφωνα με την οδηγία της ΕΕ, σε κάθε υποβολή εκπρόθεσμης αίτησης, επιβάλλεται πρόστιμο επί της επιδότησης 1% για κάθε μέρα. Με δεδομένο λοιπόν ότι ο ιδιώτης έφτασε μια μέρα πριν τη λήξη της προθεσμίας, όπως και να κάνει, θα χρειαστεί - σύμφωνα με την ΟΑΣ Εύβοιας - τουλάχιστον ένα δεκαήμερο. Κάτι που σημαίνει ότι οι παραγωγοί θα χάσουν τουλάχιστον το 10% της επιδότησης που δικαιούνται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ