Σάββατο 18 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αγώνας για τη δημόσια παιδεία

Συγκέντρωση και πορεία την Πέμπτη, ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης

Με συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας που θα γίνει την Πέμπτη 23 Μάη, απαντούν οι φοιτητές της Θεσσαλονίκης στα νέα μέτρα, που προωθεί η κυβέρνηση και εντάσσονται στην πολιτική κατεδάφισης της δημόσιας δωρεάν παιδείας και την παράδοσή της στο μεγάλο κεφάλαιο. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 11 το πρωί στην Πλατεία Χημείου. Οι φοιτητές διεκδικούν την απόσυρση του νομοσχεδίου για την "εκπαίδευση των Ελλήνων του εξωτερικού", να μην προχωρήσει η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, να καταργηθεί ο νόμος για το ΕΣΥΠ και να μην υπάρξει καμία αναγνώριση ιδιωτικών ψευτοπανεπιστημίων.

Με απόφασή του ο Σύλλογος Φοιτητών του Παιδαγωγικού Τμήματος του ΑΠΘ, καταγγέλλει το υπουργείο Παιδείας, σημειώνοντας πως με το νομοσχέδιο για την ίδρυση "διεθνούς πανεπιστημίου ελληνικών σπουδών" για τους μετανάστες, ανοίγει το δρόμο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, που δε θα διέπονται από το καθεστώς λειτουργίας των σημερινών ΑΕΙ - ΤΕΙ και θα χρηματοδοτούνται από χορηγούς, με αποτέλεσμα να εμπορευματοποιείται η γνώση και η εκπαίδευση.

Χαρακτηριστικά στην απόφαση αναφέρεται πως "με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση ευελπιστεί να ανοίξει το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ξεκινώντας από χώρους που περιμένει τη μικρότερη αντίσταση. Την ίδια στιγμή το ΣτΕ νομιμοποιεί παντός είδους "κολέγια" αναγνωρίζοντας πτυχία, που δόθηκαν από ιδιωτικά πανεπιστήμια του εξωτερικού ως ισότιμα των ελληνικών δημόσιων ιδρυμάτων, υπονομεύοντας έτσι στην πράξη το Συνταγματικό άρθρο 16, που κατοχυρώνει το δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα της ανώτατης και ανώτερης εκπαίδευσης. Παράλληλα, χτυπιέται για μια ακόμη φορά το δικαίωμα στη δωρεάν σίτιση και στέγαση και στην παροχή συγγραμμάτων, καθώς οι περικοπές της τάξης των 200 δισ. δραχμών στον ήδη συρρικνωμένο προϋπολογισμό, θέτουν νέους φραγμούς σε όλους τους νέους που σπουδάζουν".

Τέλος, ο Σύλλογος Φοιτητών Παιδαγωγικού καλεί όλους τους συναδέλφους τους να συμμετέχουν στην κινητοποίηση της Πέμπτη και να δώσουν δυναμική απάντηση στη νέα επίθεση της κυβέρνησης στη ζωή και τις σπουδές τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ