ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Μάη 1996
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι τελευταίες πινελιές μιας σημαντικής προσπάθειας
  • Τα πάντα είναι έτοιμα στην έδρα της ΚΕ και οι κατάλληλα διαμορφωμένοι χώροι περιμένουν τους συνέδρους και τους άλλους καλεσμένους του Συνεδρίου
  • Περιήγηση στους συνεδριακούς χώρους, που σε κανένα δε θυμίζουν πια την πλημμύρα που σάρωσε τα πάντα και προκάλεσε τις καταστροφές

Λιγότερες από είκοσι τέσσερις ώρες μας χωρίζουν από την έναρξη του 15ου Συνεδρίου και όλο το κομματικό δυναμικό είναι έτοιμο γι' αυτό. Σε όλους μας είναι γνωστό πως εδώ και αρκετές μέρες έχουν ολοκληρωθεί οι πολιτικές προετοιμασίες, όπως οι κομματικές συνελεύσεις και συνδιασκέψεις, η εκλογή αντιπροσώπων, ο προσδιορισμός των παρατηρητών, οι προσκλήσεις αντιπροσωπειών κομμάτων και συνδικαλιστικών φορέων κλπ.

Εκείνο που δεν είναι γνωστό είναι η ολοκλήρωση των προετοιμασιών της υλικοτεχνικής υποδομής του Συνεδρίου: Η διαμόρφωση των χώρων που θα στεγάσουν τις εργασίες του και θα φιλοξενήσουν για μέρες πολλούς αντιπροσώπους. Κι αυτό γιατί το 15ο Συνέδριο γίνεται στην αίθουσα Συνεδρίων του Κόμματος στον Περισσό, στο κτίριο που πριν 20 περίπου μήνες, χτυπημένο από τη μανία της φύσης, θύμιζε "κρανίου τόπο". Εκείνο τον καιρό αν κάποιος έλεγε πως αυτός ο χώρος θα μπορούσε όχι Συνέδριο να φιλοξενήσει, αλλά να εκπληρώσει τις στοιχειώδεις ανάγκες ενός πολιτικού κόμματος, θα προκαλούσε τουλάχιστον παγωμένα χαμόγελα συγκατάβασης από τη μεριά των "ρεαλιστών". Ομως, όλοι οι "ρεαλιστές" δεν είχαν πάρει υπόψη τους στους υπολογισμούς τους τις ανεξάντλητες δυνατότητες και αρετές των κομμουνιστών, οι οποίοι οπλισμένοι με την αγάπη τους για το Κόμμα τους και τον ενθουσιασμό τους μπορούν να πετύχουν θαύματα. Και το "θαύμα" έγινε, μετά από σκληρή και μακρόχρονη δουλιά, "κόκκινα μεροκάματα" και ενθουσιασμό.

Σήμερα, τίποτα στο κτίριο δε θυμίζει εκείνες τις μαύρες μέρες. Και κάτι περισσότερο: Είναι πια έτοιμο να υποδεχτεί το 15ο Συνέδριο. Διαμορφώθηκαν ήδη οι χώροι: Η αίθουσα Συνεδρίων, το εστιατόριο, οι χώροι που θα στεγάσουν τις επιτροπές, ο ξενώνας και - βέβαια - οι εξωτερικοί χώροι. Επειδή όμως οι κομμουνιστές αγαπούν το ωραίο, βάζουν ως την τελευταία στιγμή τις τελευταίες πινελιές.

Για να πραγματοποιηθούν όλα αυτά απαιτήθηκε πολύς κόπος, ώστε σήμερα να "είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τις εργασίες του Συνεδρίου και ταυτόχρονα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε πως οι ζημιές της πλημμύρας αποκαταστάθηκαν πλήρως", μας δήλωσε ο Χρήστος Καράτσαλος,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος για τις εργασίες προετοιμασίας των προσυνεδριακών χώρων, ξεναγώντας μας στους χώρους. "Αποφασίσαμε να δουλέψουμε με εντονότερους ρυθμούς και σήμερα, μια μέρα πριν το Συνέδριο, πιάσαμε τα πλάνα που βάλαμε, έτσι ώστε αύριο να το υποδεχτούμε "φορώντας τα καλά μας"", συμπληρώνει ο Θοδωρής Καρράς,που εκείνη τη στιγμή επιβλέπει την τοποθέτηση της νέας εξωτερικής πύλης. Δεν παραλείπει μια ειδική αναφορά στα πολλά "κόκκινα μεροκάματα" πολλών ανθρώπων, που χωρίς να είναι μέλη του Κόμματος πρόσφεραν αφιλοκερδώς τη βοήθεια τους. "Παρ' όλες τις τρομερές καταστροφές παλέψαμε με ζήλο και αγάπη προς το Κόμμα, για να μας βρει έτοιμους το Συνέδριο", λένε ο Γιάννης Μισεμικές,ο Σωτήρης Βαϊου και ο Κώστας Λούκας,οι οποίοι βάζουν "τις τελευταίες πινελιές", όπως τις λένε. Η ίδια κατάσταση και στο χώρο που θα στεγάσει τα εστιατόρια. Δούλεψαν πάρα πολλοί εθελοντές για να ετοιμαστούν και τώρα γίνονται οι τελευταίες ετοιμασίες από τους συντρόφους "που το έχουν πάρει προσωπικά", όπως ο Χρήστος Τζιώτης,ο Βαγγέλης Μπάδας,ο Διονύσης Λογαράς και τόσοι άλλοι. Πώς να τους αναφέρεις χωρίς τον κίνδυνο να ξεχάσεις κάποιους; Ολους εκείνους που πρόσφεραν το περίσσεμα της καρδιάς τους, έτσι ώστε να "στηρίζεται απόλυτα η υλικοτεχνική υποδομή του 15ου Συνεδρίου", όπως δηλώνει ο πολιτικός μηχανικός Γιάννης Θεοδωρίδης,που είχε την τεχνική ευθύνη των εργασιών.

Χάρη στη συνολική αδιάκοπη δουλιά το θαύμα έγινε. Στο φυσικό του χώρο, την αίθουσα Συνεδρίων του Κόμματος, το 15ο Συνέδριο ανοίγει αύριο τις πύλες του. Οι κομμουνιστές πιστεύουν πως θα αποτελέσει σταθμό στην ιστορία του ΚΚΕ. Και το έχουν αποδείξει με πολλούς τρόπους. Και καθημερινά συνεχίζουν. Π. Ζ.

Ολεγκ Σένιν

(Πρόεδρος της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων ΚΚΣΕ)

"Απευθύνω θερμούς χαιρετισμούς στους αντιπροσώπους του 15ου Συνέδριου του ΚΚΕ και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του. Εύχομαι καλές αποφάσεις και κάθε επιτυχία στον ελληνικό λαό".

***

Παντελεήμων Γεοργκάντζε

(Α Γραμματέας Ενοποιημένου ΚΚ Γεωργίας)

"Πολύ χαίρομαι που βρίσκομαι στην Ελλάδα. Είμαι έτοιμος να ανταλλάξω απόψεις και πληροφορίες για τις υποθέσεις της χώρας μου, η οποία μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης βρίσκεται σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Θα ήθελα να ανταλλάξω απόψεις με τους Ελληνες κομμουνιστές, για να βγούμε από τις δύσκολες καταστάσεις. Γνωρίζω ότι στην Ελλάδα βρίσκονται πολλοί Γεωργιανοί, όχι μόνο Ελληνες της Γεωργίας, αλλά και Γεωργιανοί που ήλθαν σαν πρόσφυγες".

***

Λέμπιτ Ανους

(Α Γραμματέας ΚΚ Εσθονίας)

"Το Κόμμα μας από το 1991 βρίσκεται εκτός νόμου, όμως συνεχίζει να ζει και να παλεύει. Αδιάψευστος μάρτυρας τούτου είναι ότι ο πρώτος Γραμματέας συμμετέχει στο 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Με μεγάλη ανησυχία έρχομαι στο Συνέδριο, για να δω με τα μάτια μου, να πάρω πληροφορίες για το πώς ζουν και παλεύουν οι Ελληνες κομμουνιστές. Από το Συνέδριό σας πολλά μπορούμε να μάθουμε από τη δική σας εμπειρία. Εύχομαι μεγάλες επιτυχίες στις εργασίες του Συνεδρίου σας. Εκφράζω την πεποίθηση ότι θα παίξει ουσιαστικό ρόλο στην ενίσχυση του κομμουνιστικού κινήματος της Ευρώπης και όλου του κόσμου".

***

Λεονίντ Ιβαντσένκο

(Μέλος του Προεδρείου της ΚΕ του ΚΚ Ρωσίας και βουλευτής της Κρατικής Δούμας)

"Ευχαριστούμε το ΚΚΕ για την πρόσκληση. Κατανοούμε την ιδιαιτερότητα του Συνεδρίου και του νέου προγράμματος, γιατί ένα χρόνο πριν και στο Κόμμα μας ψηφίστηκε το νέο πρόγραμμα. Πριν αναχωρήσουμε για την Ελλάδα έγινε Ολομέλεια της ΚΕ. Ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ και οι άλλοι ζήτησαν να μεταφέρουμε τις καλύτερες ευχές για τις εργασίες του 15ου Συνέδριου του ΚΚΕ. Το Κόμμα μας, μαζί με άλλα κόμματα και κινήσεις, που δημιούργησαν τη Λαϊκή Πατριωτική Αντιπολίτευση, αναμένουμε τις προσεχείς εκλογές με τον Ζιουγκάνοφ. Θα κάνουμε με τους συμμάχους μας κάθε δυνατόν, για να πάρουμε τη νίκη. Αξιοποιώντας την ευκαιρία θέλουμε να ευχαριστήσουμε τα κομμουνιστικά και αριστερά κόμματα για την υποστήριξη, που μας παρέχουν και ελπίζουμε ότι οι συναντήσεις μας κατά τη διάρκεια του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ θα δημιουργήσουν καλύτερες προϋποθέσεις για το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα και τη συνένωση των δυνάμεων μας".

***

Βίκτορ Τιούλκιν

(Α Γραμματέας ΚΕΚΡ)

"Προ πολλού είχαμε επαφές με το ΚΚΕ, που άρχισαν μετά τα γεγονότα του 1991 και ενισχύθηκαν μετά το 1993. Στελέχη του Κόμματός μας έχουν ξανάρθει στην Ελλάδα. Με πολλή ευχαρίστηση βλέπουμε ότι οι θέσεις των κομμάτων μας σε σχέση με το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα συμπίπτουν. Το βασικό για μας στην περίοδο αυτή της αντίδρασης είναι ότι πολλά κόμματα, που ονομάζονται κομμουνιστικά ή σοσιαλιστικά μπήκαν στο δρόμο του οπορτουνισμού. Το ΚΚΕ στέκεται σταθερά σε μαρξιστικές - λενινιστικές θέσεις. Αυτό εκφράστηκε και στη διεθνή διάσκεψη για το Σοσιαλισμό που οργάνωσε το ΚΚΕ, καθώς και με το Σχέδιο Προγράμματος που πρόλαβα να δω. Μια βασική ιδέα είναι ότι δεν μπορούμε να αντιπαλέψουμε τον ιμπεριαλισμό, χωρίς να παλέψουμε τον οπορτουνισμό στο κομμουνιστικό κίνημα. Αυτό είναι από τα πιο ενδιαφέροντα του Συνεδρίου. Γι' αυτό το λόγο έχουμε συνεργασία με το ΚΚΕ".

***

Ταμίλα Γιαμπρόβα

(Πρόεδρος της Ενωσης Κομμουνιστών Ουκρανίας)

"Με μεγάλη ευχαρίστηση ήρθαμε στην Ελλάδα. Για πολλούς Σοβιετικούς τα ονόματα του Μπελογιάννη και άλλων κομμουνιστών ήταν πάντα παραδείγματα, σύμβολα αγωνιστών για τη λαϊκή ευτυχία. Ελπίζουμε ότι η πείρα των Ελλήνων κομμουνιστών στην πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τα αμερικανικά μονοπώλια θα είναι χρήσιμη για τους Ουκρανούς κομμουνιστές και τους κομμουνιστές της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, στην πάλη τους κατά της προσωρινής αντεπαναστατικής ανατροπής, που μετέτρεψε τις χώρες μας σε ημιαποικίες του δυτικού κεφαλαίου. Οι εμπειρίες σας θα είναι χρήσιμες για μας και ο συνδυασμός των μορφών πάλης κοινοβουλευτικής και μη κοινοβουλευτικής και εκφράζουμε μαζί με σας την πεποίθηση ότι μόνο ο δρόμος για το σοσιαλισμό και η επαναστατική πάλη της εργατικής τάξης υπό την καθοδήγηση του Κομμουνιστικού Κόμματος, θα απαλλάξει από την εκμετάλλευση και την απειλή της καταστροφής. Οι καιροί απαιτούν τη συνένωση των κομμουνιστικών δυνάμεων και του κομμουνιστικού κινήματος".

***

Μπάτικ Μπικόιεφ

(Μέλος της ΚΕ του ΚΚ Κιργκιστάν)

"Θερμούς χαιρετισμούς στο 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Γνωρίζουμε το ΚΚΕ από το 1918, ως μαχητική αγωνιστική πρωτοπορία. Κατά την περίοδο της προσωρινής διάλυσης του ΚΚΣΕ και της Σοβιετικής Ενωσης, καθώς και των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης το ΚΚΕ μπόρεσε να αντισταθεί στην ιδεολογική επίθεση στηριζόμενο στη μαρξιστική - λενινιστική κοσμοθεωρία. Ευχόμαστε στο ΚΚΕ υγεία και επιτυχία στην πάλη για τις ιδέες του σοσιαλισμού".

***

Ιγκόρ Λοπάτιν

(Μέλος του Γραφείου του Συμβουλίου της Ενωσης Κομμουνιστών Λετονίας. Εκπρόσωπος και των κομμουνιστών της Λιθουανίας)

"Ηρθαμε για να εκφράσουμε την υποστήριξή μας στην πάλη των Ελλήνων κομμουνιστών για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Γνωρίζουμε την ιστορία του ΚΚΕ, όμως θέλουμε να γνωρίσουμε τις δραστηριότητες του Κόμματος τώρα που αντιπαλεύει ενάντια στη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας στην καθοδήγηση και τους ευρωβουλευτές του ΚΚΕ για τις ενέργειες, που κάνουν στην υπεράσπιση των ηγεσιών των ΚΚ Λετονίας και Λιθουανίας Ν. Μπουροκιάβιτσιους, Γ. Γερμολάβιτσιους και Α. Ρούμπικς, οι οποίοι βρίσκονται στις φυλακές. Πιστεύω ότι το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ, θα είναι επιτυχές και θα συμβάλει στην παραπέρα ενίσχυση των εργαζομένων όλων των χωρών".

***

Βλαντιμίρ Βορόνιν

(Α Γραμματέας της ΚΕ του Κόμματος Κομμουνιστών Μολδαβίας)

"Με μεγάλη ευχαρίστηση δεχτήκαμε την πρόσκληση συμμετοχής στο 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Είμαστε ευγνώμονες στην καθοδήγηση του ΚΚΕ για την πρόσκληση και γιατί θα γνωρίσουμε τις αποφάσεις του Κόμματος που θα συζητηθούν στο Συνέδριο. Το Κόμμα μας έχει δημιουργηθεί το 1993 μετά τα γεγονότα που ζήσαμε τον Αύγουστο του 1991. Από εδώ και μπρος δημιουργούμε τις δυνάμεις του κόμματος σε όλες τις Δημοκρατίες. Κάναμε το συνέδριό μας και φέτος ετοιμάζουμε το δεύτερο. Πήραμε μέρος για πρώτη φορά στις δημοτικές εκλογές και έχουμε επιτυχίες. Σήμερα, η νοοτροπία του λαού της Δημοκρατίας μας και των άλλων λαών αλλάζει γρήγορα προς την κατεύθυνση των αριστερών κομμάτων. Η συμμετοχή μας στο Συνέδριο του ΚΚΕ είναι στην ουσία η πρώτη συνεργασία σε ένα σημαντικό φόρουμ. Εχουμε σκοπό να γίνουμε πολύ πιο γνώστες με τις θέσεις ενός κόμματος, όπως είναι το ΚΚΕ. Δεύτερον, για να γνωριστούμε με καθοδηγητές ευρωπαϊκών Κομμουνιστικών Κομμάτων, για να μπορέσουμε να βάλουμε το "λιθαράκι" μας στη συνεργασία των κομμουνιστικών κομμάτων του κόσμου. Σκεπτόμαστε ότι η Μολδαβία δε βρίσκεται μακριά από την Ελλάδα, αλλά θέλουμε να δούμε με τα μάτια μας για την Ελλάδα".

Εκδηλώσεις με τις ξένες αντιπροσωπείες

Εκδηλώσεις Διεθνιστικής Αλληλεγγύης θα πραγματοποιηθούν σε μεγάλες πόλεις, με τη συμμετοχή όλων των ξένων αντιπροσωπειών στα πλαίσια του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

Σ' αυτές τις εκδηλώσεις που θα γίνουν στην ΑΘήνα, στον Πειραιά, στη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, την Πάτρα, η νεολαία, οι εργαζόμενοι, θα έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τη διεθνιστική τους αλληλεγγύη στους λαούς που αγωνίζονται ενάντια στην ιμπεριαλιστική "νέα τάξη πραγμάτων", στους λαούς που παλεύουν για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού σε μια σειρά από χώρες.

Στις εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιηθούν από 23 μέχρι 25 Μάη στις παραπάνω πόλεις, θα πάρουν μέρος και οι 65 αντιπροσωπείες των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων, που συμμετέχουν στο 15ο Συνέδριο.

Οι 65 αντιπροσωπείες που θα πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις είναι οι εξής ανά πόλη:

  • ΑΘΗΝΑ - ΠΕΙΡΑΙΑΣ

(Παρασκευή 24/5/96 απόγευμα)

- Κομμουνιστικό Κόμμα Συρίας

- ΑΚΕΛ

- Κομμουνιστικό Κόμμα Κουρδιστάν

- Σοσιαλιστικό Κόμμα Εργασίας Ρουμανίας

- Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα

- Ιαπωνικό Κομμουνιστικό Κόμμα

- Κομμουνιστικό Κόμμα Μολδαβίας

- Κόκκινη - Πράσινη Συμμαχία Δανίας

- Κομμουνιστικό Κόμμα Συρίας

- Ιορδανικό Κομμουνιστικό Κόμμα

- Εργατικό Κόμμα Ιρλανδίας

- Κόμμα Ελευθερίας και Αλληλεγγύης Τουρκίας

- Κομμουνιστικό Κόμμα Σλοβακίας

- Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας

- Κομμουνιστικό Κόμμα Λιβάνου

- Κόμμα Κομμουνιστών Καταλωνίας

- Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας

- Σοσιαλιστικό Κόμμα Κουρδιστάν

- Σουηδικό Κομμουνιστικό Κόμμα

- Δημοκρατικό Μέτωπο Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης

- Ιρακινό Κομμουνιστικό Κόμμα - Κουρδιστάν

- Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστρίας

- Κόμμα Σοσιαλιστικής Εργασίας της Αλβανίας

- Κομμουνιστικό Κόμμα Λαών Ισπανίας

- Γιουγκοσλαβική Αριστερά

- Κόμμα Λαού της Παλαιστίνης

- Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Μακεδονίας

- Κομμουνιστικό Κόμμα Σουδάν

- Λαϊκό Μέτωπο Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης

- ΜΠΑΑΘ

- Κόμμα Κοινωνικής Δημοκρατίας της Ρουμανίας

- Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας

- Ιρακινό Κομμουνιστικό Κόμμα

- Κομμουνιστικό Κόμμα Λουξεμβούργου

- Κόμμα Εργασίας Κορέας

- Ενωση Κομμουνιστών Ουκρανίας

- Κομμουνιστικό Κόμμα Παλαιστίνης

- Κομμουνιστικό Κόμμα Βραζιλίας

- Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας

- ΤΟΥΝΤΕΧ

- Ενωμένη Αριστερά Ισπανίας

- ΑΕΜ Μπαχρέιν

  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

(Σάββατο 25/5/96, στις 7 μ.μ. στο ξενοδοχείο "Κάπιτολ")

- Κομμουνιστικό Κόμμα Βιετνάμ

- Κομμουνιστικό Κόμμα Τσεχίας - Μοραβίας

- Εργατικό Κόμμα Ουγγαρίας

- ΚΟΔΗΣΟ

- Κομμουνιστικό Κόμμα Καναδά

- Κομμουνιστική Επανίδρυση

  • ΛΑΡΙΣΑ

(Πέμπτη 23/5/96, απόγευμα)

- Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας

- Ενωση Κομμουνιστικών Κομμάτων ΚΚΣΕ

- Ενοποιημένο Κομμουνιστικό Κόμμα Γεωργίας

- Κομμουνιστικό Κόμμα Εσθονίας

- Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα

- Ενωση Κομμουνιστών Λετονίας

- Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα

- Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας

  • ΠΑΤΡΑ

(Σάββατο 25/5/96, απόγευμα)

- Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας (Μαρξιστικό)

- Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας

- Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας

- Κομμουνιστικό Κόμμα Κολομβίας

- Σοσιαλιστικό Κόμμα Αυστραλίας

- Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία

- Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα

Βήμα διεθνιστικής αλληλεγγύης
  • Καταφτάνουν στην Αθήνα εκπρόσωποι κομμάτων
  • Αισθητή η απήχηση του Συνεδρίου και στο εξωτερικό

Δεκάδες εκπρόσωποι κομμουνιστικών, εργατικών και άλλων προοδευτικών κομμάτων από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα καταφτάνουν ήδη στην Αθήνα, για να πάρουν μέρος στο 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ, να παραβρεθούν και να μιλήσουν στις εκδηλώσεις διεθνούς αλληλεγγύης, που θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες μέρες σ' ολόκληρη τη χώρα.

Ο "Ρ" παρουσιάζει σήμερα ορισμένες από τις πρώτες αφίξεις αντιπροσωπειών, καθώς επίσης και τις πρώτες δηλώσεις που έκαναν.

Εκθεση έργων του Γ. Βαρλάμου

Προς τιμήν του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ στο φουαγιέ της αίθουσας Συνεδρίων στον Περισσό

Προς τιμήν του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ παρουσιάζονται έργα του ζωγράφου - χαράκτη Γιώργη Βαρλάμου στο φουαγιέ της αίθουσας Συνεδρίων του κτιρίου της Κεντρικής Επιτροπής στον Περισσό (Λεωφ. Ηρακλείου 145).

Τα εκτιθέμενα έργα είναι αφίσες κυρίως, σχετικές με τους αγώνες του Κομμουνιστικού Κόμματος, καθώς και 11 σχέδια που εικονογραφούν το βιβλίο του Δημήτρη Ραβάνη - Ρεντή "Ρεπορτάζ για ένα ζεστό Νοέμβρη".

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή όσες μέρες θα διαρκέσει το 15ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (από τις 22 μέχρι τις 26 του Μάη 1996).

Τότε... Τώρα... Οσοι δε γνωρίζουν τη μαχητικότητα των κομμουνιστών, δε θα μπορούσαν να πιστέψουν πως το πληγωμένο κτίριο σε 20 μήνες θα στέγαζε το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ

Ετοιμοι οι χώροι των εστιατορίων. Τελευταίες ετοιμασίες από εκείνους που το "έχουν πάρει προσωπικά"

Την τοποθέτηση της νέας πύλης παρακολουθεί ο Θ. Καρράς, σίγουρος πως με την έναρξη του Συνεδρίου όλοι "θα φορούν τα καλά τους"

Με τον ίδιο ζήλο ακόμα και οι τελευταίες πινελιές



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ