Τρίτη 21 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολεγκ Σένιν

(Πρόεδρος της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων ΚΚΣΕ)

"Απευθύνω θερμούς χαιρετισμούς στους αντιπροσώπους του 15ου Συνέδριου του ΚΚΕ και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του. Εύχομαι καλές αποφάσεις και κάθε επιτυχία στον ελληνικό λαό".

***

Παντελεήμων Γεοργκάντζε

(Α Γραμματέας Ενοποιημένου ΚΚ Γεωργίας)

"Πολύ χαίρομαι που βρίσκομαι στην Ελλάδα. Είμαι έτοιμος να ανταλλάξω απόψεις και πληροφορίες για τις υποθέσεις της χώρας μου, η οποία μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης βρίσκεται σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Θα ήθελα να ανταλλάξω απόψεις με τους Ελληνες κομμουνιστές, για να βγούμε από τις δύσκολες καταστάσεις. Γνωρίζω ότι στην Ελλάδα βρίσκονται πολλοί Γεωργιανοί, όχι μόνο Ελληνες της Γεωργίας, αλλά και Γεωργιανοί που ήλθαν σαν πρόσφυγες".

***

Λέμπιτ Ανους

(Α Γραμματέας ΚΚ Εσθονίας)

"Το Κόμμα μας από το 1991 βρίσκεται εκτός νόμου, όμως συνεχίζει να ζει και να παλεύει. Αδιάψευστος μάρτυρας τούτου είναι ότι ο πρώτος Γραμματέας συμμετέχει στο 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Με μεγάλη ανησυχία έρχομαι στο Συνέδριο, για να δω με τα μάτια μου, να πάρω πληροφορίες για το πώς ζουν και παλεύουν οι Ελληνες κομμουνιστές. Από το Συνέδριό σας πολλά μπορούμε να μάθουμε από τη δική σας εμπειρία. Εύχομαι μεγάλες επιτυχίες στις εργασίες του Συνεδρίου σας. Εκφράζω την πεποίθηση ότι θα παίξει ουσιαστικό ρόλο στην ενίσχυση του κομμουνιστικού κινήματος της Ευρώπης και όλου του κόσμου".

***

Λεονίντ Ιβαντσένκο

(Μέλος του Προεδρείου της ΚΕ του ΚΚ Ρωσίας και βουλευτής της Κρατικής Δούμας)

"Ευχαριστούμε το ΚΚΕ για την πρόσκληση. Κατανοούμε την ιδιαιτερότητα του Συνεδρίου και του νέου προγράμματος, γιατί ένα χρόνο πριν και στο Κόμμα μας ψηφίστηκε το νέο πρόγραμμα. Πριν αναχωρήσουμε για την Ελλάδα έγινε Ολομέλεια της ΚΕ. Ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ και οι άλλοι ζήτησαν να μεταφέρουμε τις καλύτερες ευχές για τις εργασίες του 15ου Συνέδριου του ΚΚΕ. Το Κόμμα μας, μαζί με άλλα κόμματα και κινήσεις, που δημιούργησαν τη Λαϊκή Πατριωτική Αντιπολίτευση, αναμένουμε τις προσεχείς εκλογές με τον Ζιουγκάνοφ. Θα κάνουμε με τους συμμάχους μας κάθε δυνατόν, για να πάρουμε τη νίκη. Αξιοποιώντας την ευκαιρία θέλουμε να ευχαριστήσουμε τα κομμουνιστικά και αριστερά κόμματα για την υποστήριξη, που μας παρέχουν και ελπίζουμε ότι οι συναντήσεις μας κατά τη διάρκεια του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ θα δημιουργήσουν καλύτερες προϋποθέσεις για το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα και τη συνένωση των δυνάμεων μας".

***

Βίκτορ Τιούλκιν

(Α Γραμματέας ΚΕΚΡ)

"Προ πολλού είχαμε επαφές με το ΚΚΕ, που άρχισαν μετά τα γεγονότα του 1991 και ενισχύθηκαν μετά το 1993. Στελέχη του Κόμματός μας έχουν ξανάρθει στην Ελλάδα. Με πολλή ευχαρίστηση βλέπουμε ότι οι θέσεις των κομμάτων μας σε σχέση με το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα συμπίπτουν. Το βασικό για μας στην περίοδο αυτή της αντίδρασης είναι ότι πολλά κόμματα, που ονομάζονται κομμουνιστικά ή σοσιαλιστικά μπήκαν στο δρόμο του οπορτουνισμού. Το ΚΚΕ στέκεται σταθερά σε μαρξιστικές - λενινιστικές θέσεις. Αυτό εκφράστηκε και στη διεθνή διάσκεψη για το Σοσιαλισμό που οργάνωσε το ΚΚΕ, καθώς και με το Σχέδιο Προγράμματος που πρόλαβα να δω. Μια βασική ιδέα είναι ότι δεν μπορούμε να αντιπαλέψουμε τον ιμπεριαλισμό, χωρίς να παλέψουμε τον οπορτουνισμό στο κομμουνιστικό κίνημα. Αυτό είναι από τα πιο ενδιαφέροντα του Συνεδρίου. Γι' αυτό το λόγο έχουμε συνεργασία με το ΚΚΕ".

***

Ταμίλα Γιαμπρόβα

(Πρόεδρος της Ενωσης Κομμουνιστών Ουκρανίας)

"Με μεγάλη ευχαρίστηση ήρθαμε στην Ελλάδα. Για πολλούς Σοβιετικούς τα ονόματα του Μπελογιάννη και άλλων κομμουνιστών ήταν πάντα παραδείγματα, σύμβολα αγωνιστών για τη λαϊκή ευτυχία. Ελπίζουμε ότι η πείρα των Ελλήνων κομμουνιστών στην πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τα αμερικανικά μονοπώλια θα είναι χρήσιμη για τους Ουκρανούς κομμουνιστές και τους κομμουνιστές της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, στην πάλη τους κατά της προσωρινής αντεπαναστατικής ανατροπής, που μετέτρεψε τις χώρες μας σε ημιαποικίες του δυτικού κεφαλαίου. Οι εμπειρίες σας θα είναι χρήσιμες για μας και ο συνδυασμός των μορφών πάλης κοινοβουλευτικής και μη κοινοβουλευτικής και εκφράζουμε μαζί με σας την πεποίθηση ότι μόνο ο δρόμος για το σοσιαλισμό και η επαναστατική πάλη της εργατικής τάξης υπό την καθοδήγηση του Κομμουνιστικού Κόμματος, θα απαλλάξει από την εκμετάλλευση και την απειλή της καταστροφής. Οι καιροί απαιτούν τη συνένωση των κομμουνιστικών δυνάμεων και του κομμουνιστικού κινήματος".

***

Μπάτικ Μπικόιεφ

(Μέλος της ΚΕ του ΚΚ Κιργκιστάν)

"Θερμούς χαιρετισμούς στο 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Γνωρίζουμε το ΚΚΕ από το 1918, ως μαχητική αγωνιστική πρωτοπορία. Κατά την περίοδο της προσωρινής διάλυσης του ΚΚΣΕ και της Σοβιετικής Ενωσης, καθώς και των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης το ΚΚΕ μπόρεσε να αντισταθεί στην ιδεολογική επίθεση στηριζόμενο στη μαρξιστική - λενινιστική κοσμοθεωρία. Ευχόμαστε στο ΚΚΕ υγεία και επιτυχία στην πάλη για τις ιδέες του σοσιαλισμού".

***

Ιγκόρ Λοπάτιν

(Μέλος του Γραφείου του Συμβουλίου της Ενωσης Κομμουνιστών Λετονίας. Εκπρόσωπος και των κομμουνιστών της Λιθουανίας)

"Ηρθαμε για να εκφράσουμε την υποστήριξή μας στην πάλη των Ελλήνων κομμουνιστών για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Γνωρίζουμε την ιστορία του ΚΚΕ, όμως θέλουμε να γνωρίσουμε τις δραστηριότητες του Κόμματος τώρα που αντιπαλεύει ενάντια στη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας στην καθοδήγηση και τους ευρωβουλευτές του ΚΚΕ για τις ενέργειες, που κάνουν στην υπεράσπιση των ηγεσιών των ΚΚ Λετονίας και Λιθουανίας Ν. Μπουροκιάβιτσιους, Γ. Γερμολάβιτσιους και Α. Ρούμπικς, οι οποίοι βρίσκονται στις φυλακές. Πιστεύω ότι το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ, θα είναι επιτυχές και θα συμβάλει στην παραπέρα ενίσχυση των εργαζομένων όλων των χωρών".

***

Βλαντιμίρ Βορόνιν

(Α Γραμματέας της ΚΕ του Κόμματος Κομμουνιστών Μολδαβίας)

"Με μεγάλη ευχαρίστηση δεχτήκαμε την πρόσκληση συμμετοχής στο 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Είμαστε ευγνώμονες στην καθοδήγηση του ΚΚΕ για την πρόσκληση και γιατί θα γνωρίσουμε τις αποφάσεις του Κόμματος που θα συζητηθούν στο Συνέδριο. Το Κόμμα μας έχει δημιουργηθεί το 1993 μετά τα γεγονότα που ζήσαμε τον Αύγουστο του 1991. Από εδώ και μπρος δημιουργούμε τις δυνάμεις του κόμματος σε όλες τις Δημοκρατίες. Κάναμε το συνέδριό μας και φέτος ετοιμάζουμε το δεύτερο. Πήραμε μέρος για πρώτη φορά στις δημοτικές εκλογές και έχουμε επιτυχίες. Σήμερα, η νοοτροπία του λαού της Δημοκρατίας μας και των άλλων λαών αλλάζει γρήγορα προς την κατεύθυνση των αριστερών κομμάτων. Η συμμετοχή μας στο Συνέδριο του ΚΚΕ είναι στην ουσία η πρώτη συνεργασία σε ένα σημαντικό φόρουμ. Εχουμε σκοπό να γίνουμε πολύ πιο γνώστες με τις θέσεις ενός κόμματος, όπως είναι το ΚΚΕ. Δεύτερον, για να γνωριστούμε με καθοδηγητές ευρωπαϊκών Κομμουνιστικών Κομμάτων, για να μπορέσουμε να βάλουμε το "λιθαράκι" μας στη συνεργασία των κομμουνιστικών κομμάτων του κόσμου. Σκεπτόμαστε ότι η Μολδαβία δε βρίσκεται μακριά από την Ελλάδα, αλλά θέλουμε να δούμε με τα μάτια μας για την Ελλάδα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ