Τρίτη 21 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΡΕΙΟΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
Επιβεβαιώθηκε ο ρόλος του ΝΑΤΟ

Ο Απ. Κακλαμάνης με δηλώσεις του χαρακτηρίζει το ΝΑΤΟ, με αφορμή το ρόλο του στα ελληνοτουρκικά, "Λεόντειο Εταιρεία". Ο Κ. Σημίτης ωστόσο, πλέκει το εγκώμιο της "Συμμαχίας"

Για μια ακόμα φορά, με όσα συνέβησαν χτες στη Βουλιαγμένη κατά τη διάρκεια των εργασιών της εαρινής συνόδου της Βορειοατλαντικής Συνέλευσης, όπου παίρνουν μέρος βουλευτές - μέλη των Κοινοβουλίων των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, επιβεβαιώθηκε ο ρόλος του ΝΑΤΟ όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και η άρνηση κυβέρνησης και ΝΔ να βγάλουν τα αναγκαία συμπεράσματα.

Αφορμή για την ένταση που εκδηλώθηκε χτες, αποτέλεσε αποστροφή του χαιρετισμού του προέδρου της Βουλής Απ. Κακλαμάνη,ο οποίος έκανε λόγο για"κλιμακούμενη απειλή της Τουρκίας στο Αιγαίο που όχι μόνο παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα, αλλά και αμφισβητεί την εδαφική κυριαρχία μιας χώρας - μέλους της Συμμαχίας".Ενοχλημένοι οι Τούρκοι βουλευτές αποχώρησαν επιδεικτικά από την αίθουσα της συνόδου για να επιστρέψουν αργότερα.

Ο Απ. Κακλαμάνης σε δηλώσεις του, που έγιναν όμως έξω από την αίθουσα, στους δημοσιογράφους, αφού επισήμανε ότι αυτός με την ιδιότητα του προέδρου της Βουλής εξέφρασε με όσα είπε τον ελληνικό λαό, πρόσθεσε ότι "η Ελλάδα δεν είναι δυνατόν να πάει ως πρόβατο επί σφαγήν και να λέει από πάνω "ευχαριστώ" στους δημίους". Στη συνέχεια όταν ρωτήθηκε σχετικά με όσα είπε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Ξ. Σολάνα ότι η Ελλάδα και η Τουρκία θα πρέπει να καθίσουν να συζητήσουν οι δυο τους, τον παρομοίασε με τον Πόντιο Πιλάτο. Μάλιστα ο Απ. Κακλαμάνης - στις δηλώσεις του εκτός συνόδου βέβαια - προχώρησε και πιο πέρα. "Εάν μια συμμαχία, είπε, δεν είναι σε θέση διά του Γενικού Γραμματέα της να δηλώσει ότι σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, τις Διεθνείς Συνθήκες, τότε είναι κάτι άλλο. Είναι "Λεόντειος Εταιρεία".Δεν είναι συμμαχία λαών που αγωνίζονται για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ευρώπη".

Αντίθετα ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης έπλεξε το εγκώμιο του "νέου ΝΑΤΟ" και μίλησε για "ασφάλεια της Συμμαχίας που βελτιώθηκε ουσιαστικά τα τελευταία χρόνια". Το "νέο ΝΑΤΟ", είπε, θα παραμείνει το κύριο στοιχείο "της αρχιτεκτονικής ασφάλειας μιας ενωμένης και δημοκρατικής Ευρώπης". Επίσης εμφανίστηκε υπέρμαχος της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. Ενώ έκανε μόνο έμμεση αναφοράστο ρόλο του ΝΑΤΟ στα ελληνοτουρκικά μιλώντας γενικά για "επιβάρυνση" των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά το 1974 και για "καινούρια σύννεφα που συσσωρεύθηκαν στον ορίζοντα". Επίσης εμφάνισε ως "σταθερή θέση της Ελλάδας" την άποψη της κυβέρνησής του ότι "όποια χώρα εγείρει διεκδικήσεις ή αμφισβητεί δικαιώματα γειτονικής χώρας, θα πρέπει να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το οποίο κατ' ακολουθία να εκδώσει την απόφασή του επί των διεκδικήσεων αυτών".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ