ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Μάη 1996
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Περισσότεροι φόροι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Η τελευταία αύξηση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων (μέχρι 268%) και η σχεδιαζόμενη αύξηση της εμπορικής αμοιβής κατά 9% από το υπουργείο Οικονομικών θα φέρουν πρόσθετα φορολογικά βάρη, για όσους φορολογούνται με τα "αντικειμενικά" κριτήρια

Φορολογική αφαίμαξη θα υποστούν και το 1997 οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, εξαιτίας των λεγόμενων "αντικειμενικών" κριτηρίων φορολόγησής τους, τη στιγμή μάλιστα που η "συνταγματικότητα" τίθεται υπό αμφισβήτηση, μετά τη σχετική απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, το ερχόμενο έτος, οι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι θα κληθούν να πληρώσουν για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 1996 σημαντικά αυξημένο φόρο σε σχέση με φέτος, εξαιτίας της σχεδιαζόμενης αύξησης κατά 9% της εμπορικής αμοιβής που ετοιμάζει - βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας - η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.Αποτέλεσμα αυτής της αύξησης θα είναι η υπέρογκη αύξηση των ελάχιστων ορίων εισοδημάτων.

Στην τσουχτερή αύξηση των φόρων, που θα κληθούν να πληρώσουν το 1997 όσοι φορολογούνται με τα "αντικειμενικά" κριτήρια, θα συμβάλει - εκτός από την αναπροσαρμογή της εμπορικής αμοιβής - και η μεγάλη αύξηση (μέχρι και 268%) που επέβαλε η κυβέρνηση στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων.

Αναλυτικότερα, με εγκύκλιο που προωθείται από το υπουργείο Οικονομικών και αναμένεται να υπογραφεί το αργότερο στις αρχές Ιούνη, θα αυξηθεί κατά 9% περίπου η εμπορική αμοιβή, δηλ. το ποσό, που, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, χρησιμοποιείται ως βάση για τον προσδιορισμό των εισοδημάτων των εμποροβιοτεχνών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εμπορική αμοιβή αναμένεται να αυξηθεί από 1.900.000 δρχ., που είναι σήμερα, σε 2.100.000 δρχ. για όσους έχουν εμπορικές επιχειρήσεις και από 2.470.000 δρχ. σε 2.730.000 δρχ. για όσους έχουν υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών. Σημειωτέον ότι, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, η εμπορική αμοιβή αντιστοιχεί στην ετήσια αμοιβή που λαμβάνει την 1η Γενάρη κάθε έτους εμποροϋπάλληλος με 5 χρόνια προϋπηρεσίας. Μ' αυτά τα δεδομένα, φέτος η αύξηση της εμπορικής αμοιβής θα αντιστοιχεί στις αυξήσεις που έλαβε το 1995 εμποροϋπάλληλος με πενταετή προϋπηρεσία, δηλ. θα είναι της τάξης του 5% + 4%, όπως προέβλεπε η διετής συλλογική σύμβαση εργασίας, που είχε υπογραφεί από τις αρχές του 1994 για τον ιδιωτικό τομέα.

Επιπλέον, από το 1997, για τον προσδιορισμό των ελάχιστων ορίων εισοδημάτων των εμποροβιοτεχνών, η μισθωτική αξία της επαγγελματικής στέγης θα υπολογίζεται βάσει των νέων αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, οι οποίες έχουν αυξηθεί από το υπουργείο Οικονομικών μέχρι και 268%, πράγμα που σημαίνει ότι και το ποσό της μισθωτικής αξίας κάθε επαγγελματικής στέγης θα είναι κατά πολύ αυξημένο συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό.

Αμφισβητείται η "συνταγματικότητα";

Την ίδια στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη όλα τα παραπάνω, τίθεται για άλλη μια φορά υπό αμφισβήτηση η "συνταγματικότητα" του - ούτως ή άλλως άδικου - θεσμού των "αντικειμενικών" κριτηρίων. Ο λόγος γίνεται για την υπόθεση αίτησης ασφαλιστικών μέτρων, που υπέβαλε ο δικηγόρος Κ. Βουτσάς, για λογαριασμό της συζύγου του οδοντιάτρου, η οποία ζήτησε να ανασταλεί η πληρωμή του φόρου της, που προέκυψε λόγω των κριτηρίων για το 1995, επικαλούμενη "αντισυνταγματικότητα του νόμου", αλλά και την αδυναμία της να πληρώσει. Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης έκανε τελικά δεκτή εν μέρει την αίτησή της, διατάσσοντας την αναστολή της πληρωμής μέχρι τις 10 Νοέμβρη 1996, οπότε και θα εκδικαστεί η προσφυγή της ίδιας. Επιπλέον, το δικαστήριο επισημαίνει στην απόφασή του ότι "πιθανολογείται η ευδοκίμηση της προσφυγής".

Η συγκεκριμένη απόφαση ανοίγει το δρόμο για ανάλογες προσφυγές στη Δικαιοσύνη από χιλιάδες άλλους θιγόμενους, ώστε να κριθούν αντισυνταγματικές οι σχετικές διατάξεις.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών, με χτεσινή του ανακοίνωση, υποστηρίζει ότι με τη συγκεκριμένη απόφαση δεν κρίθηκε η συνταγματικότητα ή μη των "αντικειμενικών" κριτηρίων, δεδομένου ότι η απόφαση αυτή έχει εκδοθεί με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων. Ως πρόσχημα για τον παραπάνω ισχυρισμό, προβάλλει παλαιότερες δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες έκριναν ως συνταγματικό το νόμο.

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Σήμερα οι αρχαιρεσίες για εκλογή νέου ΔΣ

Κάλεσμα στους εμπόρους της συμπρωτεύουσας, να υπερψηφίσουν το ψηφοδέλτιό της, απευθύνει η παράταξη "Αγωνιστική Ενότητα Εμπόρων Θεσσαλονίκης"

Αγωνιστικό κάλεσμα συσπείρωσης και αντίστασης στην αντιαναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης, που οδηγεί καθημερινά δεκάδες επιχειρήσεις στη συρρίκνωση και το κλείσιμο, απευθύνει σε όλους τους εμπόρους της πόλης ο συνδυασμός της "Αγωνιστικής Ενότητας Εμπόρων", στα πλαίσια των σημερινών εκλογών στον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης για την ανάδειξη νέας διοίκησης.Η αλλαγή των συσχετισμών στη νέα διοίκηση αποτελεί για την "Αγωνιστική Ενότητα" απαραίτητη προϋπόθεση για την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων. Η απερχόμενη διοίκηση των μεγαλεμπόρων - μεγαλοεισαγωγέων, αντί να ασχοληθεί σοβαρά με τα προβλήματα του εμπορικού κόσμου, περιορίστηκε σε κινήσεις εντυπωσιασμού και λειτούργησε διασπαστικά στο κοινό μέτωπο των ΕΒΕ, προς όφελος της κυβερνητικής πολιτικής και των εντολών της ΕΕ.

Στο ψηφοδέλτιο της "Αγωνιστικής Ενότητας Εμπόρων Θεσσαλονίκης" συμμετέχουν με αλφαβητική σειρά: Κώστας Μανιάτης, Νίκος Μάρκου, Παρασκευή Μουμτζιόγλου, Παναγιώτης Μούτσιος, Ευάγγελος Μπουμπλέκας, Νίκος Ντουνούσης, Κώστας Παπαδόπουλος, Χρήστος Παπουλίδης, Φανή Προβατά, Αλέξανδρος Τσαουσόγλου, Στέργιος Φιλιώτης, Γιώργος Χαριτίδης και Γιώργος Χατζηγεωργίου.

Η "Αγωνιστική Ενότητα Εμπόρων Θεσσαλονίκης" καλεί τους εμπόρους της πόλης να στηρίξουν εκείνες τις δυνάμεις, που ξεκάθαρα μέσα στους αγώνες έχουν ταχθεί με το μέρος και τα συμφέροντα της μικρομεσαίας ελληνικής εμπορικής επιχείρησης, ενισχύοντας το ψηφοδέλτιό της, για να υλοποιηθούν τα αιτήματα του κλάδου και να στηριχτεί η μικρομεσαία επιχείρηση.

"Είμαστε στο πλευρό της μικρομεσαίας εμπορικής επιχείρησης" - τονίζει η "Αγωνιστική Ενότητα Εμπόρων Θεσσαλονίκης" - "και όχι στο σημερινό θολό προσανατολισμό της πλειοψηφίας, που της επιτρέπει να εκφωνεί πανηγυρικούς σε εγκαίνια πολυκαταστημάτων".

ΚΑΥΣΙΜΑ
Φτηνότερη κατά δύο δραχμές η βενζίνη από σήμερα

Φτηνότερα κατά δύο δραχμές το λίτρο θα πωλούνται από τα διυλιστήρια οι βενζίνες, από σήμερα και μέχρι την άλλη Τετάρτη, ενώ το ντίζελ ακριβότερα κατά 0,30 δρχ. το λίτρο. Οπως ανακοίνωσε η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου (ΔΕΠ) οι εξελίξεις αυτές οφείλονται στη μείωση των διεθνών τιμών της βενζίνης κατά 9,4 δολάρια ανά μεγατόνο, στην αύξηση της τιμής του ντίζελ κατά 1,1 δολάριο/ΜΤ και στην άνοδο της ισοτιμίας του δολαρίου έναντι της δραχμής κατά 0,50 δρχ. /δολάριο.

Να θυμίσουμε ότι μετά την άρση του πλαφόν που επέβαλε το υπουργείο Ανάπτυξης για σαράντα μέρες στα πρατήρια της περιφέρειας, οι εκπρόσωποι των βενζινοπωλών εξέφρασαν την ανησυχία ότι μπορεί να εκδηλωθούν ανατιμητικές τάσεις στις περιοχές αυτές.Από τη μεριά του, ο αρμόδιος υφυπουργός Μ. Χρυσοχοϊδης προειδοποίησε με επαναφορά του πλαφόν στις ανώτατες τιμές λιανικής πώλησης καυσίμων, σε περίπτωση που οι αυξομειώσεις των τιμών διυλιστηρίου δεν περνούν στην κατανάλωση.

Οι νέες ενδεικτικές τιμές που δίνει το υπουργείο Ανάπτυξης είναι:

  • Για το λεκανοπέδιο της Αττικής και το Νομό Θεσσαλονίκης, η σούπερ 217 δρχ. / λίτρο και η αμόλυβδη 201 δρχ.
  • Α ζώνη: Η σούπερ στις 222 δρχ. και η αμόλυβδη στις 206 δρχ.
  • Β ζώνη: Η σούπερ στις 225 δρχ. και η αμόλυβδη στις 208 δρχ. /λίτρο
  • Γ ζώνη με ΦΠΑ 18%: Η σούπερ στις 227 και η αμόλυβδη στις 210 δρχ. /λίτρο
  • Γ ζώνη με ΦΠΑ 13%: Η σούπερ στις 217 και η αμόλυβδη στις 202 δρχ.
ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Οι τράπεζες πλουτίζουν στις πλάτες των εμπόρων

Την πίεση που ασκούν οι εμπορικές τράπεζες στις εμπορικές επιχειρήσεις για την αποπληρωμή δανείων, επιβάλλοντας δυσβάσταχτα υψηλούς τόκους υπερημερίας, αυξάνοντας τα υπερκέρδη τους στις πλάτες των εμπόρων, καταγγέλλει ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας με χτεσινή ανακοίνωσή του.

Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος καταγγέλλει τα προκλητικά κέρδη που εμφανίζουν οι τράπεζες, τη στιγμή που οι εμπορικές επιχειρήσεις κηρύσσουν πτώχευση κατά δεκάδες, εξαιτίας των τόκων υπερημερίας, σαν να μη φτάνουν τα ήδη υψηλά επιτόκια με τα οποία εγκρίνεται η χορήγηση δανείων. Ο Εμπορικός Σύλλογος ζητά από τους διοικητές της Τράπεζας της Ελλάδας και της Εθνικής, καθώς και από την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών να βρουν μια λύση για την άμβλυνση της πίεσης που ασκείται από τις τράπεζες προς τις επιχειρήσεις.

Βολές κατά του φορολογικού συστήματος

Θέμα επάρκειας του φορολογικού συστήματος και έμμεσες βολές κατά των "αντικειμενικών" κριτηρίων φορολόγησης των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών, έθεσε χτες ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Α. Τσοχατζόπουλος.

Ειδικότερα σε ομιλία του, στο συνέδριο της Εταιρίας Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων, ανέφερε ότι "χρειάζεται επενδυτική αντίληψη και μια νέα φορολογική αντίληψη, κάτι που από κοινού χρειάζεται να διαμορφώσουν κράτος και παραγωγικές δυνάμεις". Σε διαφορετική περίπτωση - ανέφερε στη συνέχεια - η υπόθεση αυτή θα μας οδηγήσει σε σκιαμαχίες μεταξύ μας σχετικά με τα κριτήρια φορολογίας.Καταλήγοντας άσκησε κριτική στο φορολογικό σύστημα της τελευταίας 20ετίας, "μιας και το ελληνικό δημόσιο δεν κατάφερε 20 χρόνια να δημιουργήσει έναν ενιαίο αριθμό ταυτότητας Φορολογικού Μητρώου για όλους τους Ελληνες πολίτες".

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι γενικόλογες αναφορές στο φορολογικό σύστημα και οι βολές κατά των "κριτηρίων", από την πλευρά του υπουργού Εσωτερικών, έχουν έντονη προεκλογική χρειά στην προοπτική του κομματικού συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, δεδομένου ότι η συμμετοχή εκπροσώπων των μικρομεσαίων στρωμάτων είναι σημαντική.

Αναφορά έκανε ο Α. Τσοχατζόπουλος και στις οικονομικές σχέσεις Ελλάδας - Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ), στη δημιουργία της κοινής Κεντρικής Τράπεζας και τη δημιουργία του ενιαίου νομίσματος. Επαναλαμβάνοντας τις απόψεις περί μονόδρομου, ανέφερε ότι η πορεία προς την ενιαία αγορά είναι "προδιαγεγραμμένη είτε μας αρέσει είτε όχι". Σε μια θεωρητική προσέγγιση του θέματος της γραφειοκρατίας και επικαλούμενος τον Μ. Βέμπερ έθεσε το ερώτημα γιατί πρέπει να μιλάμε για γραφειοκρατία στην Ελλάδα, αφού δεν έχουμε ολοκληρωμένο σύνολο;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ