ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Μάη 1996
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κυβερνητικό "δωράκι" 200 δισ. σε ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ και ΠΕΤΡΟΛΑ

Με άλλοθι τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να χαρίσει περίπου 200 δισ. δραχμές βεβαιωμένα τέλη υπερημερίας στους Ομίλους Βαρδινογιάννη - Λάτση

"Δωράκι" ύψους 200 δισ. δραχμών - τουλάχιστον - ετοιμάζεται να κάνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στις εταιρίες πετρελαιοειδών ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (Βαρδινογιάννης) και ΠΕΤΡΟΛΑ (Λάτσης), με τη διαγραφή τελών υπερημερίας που είχαν βεβαιωθεί για είσπραξη από τις παραπάνω εταιρίες. Το "δωράκι" αυτό, που είχε προαναγγελθεί προ διμήνου από τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών Γ. Δρυ - με το επιχείρημα ότι αν το δημόσιο προχωρούσε στην είσπραξη των παραπάνω ποσών, θα δημιουργούνταν προβλήματα στη λειτουργία των εταιριών Λάτση και Βαρδινογιάννη - αναμένεται να γνωστοποιηθεί και επίσημα στις επόμενες μέρες, μετά την τυπική και ομόφωνη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.Γνωμοδότηση, την οποία θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα κάνει αποδεκτή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Η εξέλιξη της υπόθεσης αυτής, η οποία, εκτός από το εισπρακτικό της μέρος, έχει να κάνει τόσο με το καθεστώς φορολογικής ασυδοσίας που έχουν επιβάλλει οι πετρελαϊκές εταιρίες, όσο και με άλλες πιο σκοτεινές πλευρές. Πλευρές, οι οποίες αφορούν τους ελλιπείς κρατικούς ελέγχους των εισαγόμενων πετρελαιοειδών, σαν ένα δείγμα γραφής ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν είναι ξένη με τον πόλεμο των επιχειρηματικών συμφερόντων, αλλά αποτελεί ενεργό συστατικό του ακήρυκτου αυτού πολέμου.

Αν και η γνωμοδοτική απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (την οποία επιβεβαίωσε χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών), δεν είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα την κάνει αποδεκτή και θα τη χρησιμοποιήσει σαν άλλοθι για να χαρίσει τα 200 δισ. δραχμές από τέλη υπερημερίας στους Λάτση και Βαρδινογιάννη.Κάτι βέβαια το οποίο είχε προεξοφλήσει έμμεσα ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς, ο οποίος σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει πριν από δύο περίπου μήνες, δικαίωνε τη θέση των δύο πετρελαϊκών ομίλων να μην καταβάλλουν τέλη υπερημερίας. Πρόκειται για τέλη τα οποία, σύμφωνα με το νόμο, θα πρέπει να καταβάλλουν οι εισαγωγείς τελικών προϊόντων πετρελαίου, στην περίπτωση που δεν τα έχουν διαθέσει στην αγορά, και συνεχίσουν να τα διατηρούν στους αποθηκευτικούς χώρους, μετά από παρέλευση 15 ημερών.

Το θέμα είχε ανακινηθεί το Μάρτη του 1995 από τον τότε επιθεωρητή τελωνείων Χ. Ρέτζιο,ο οποίος μετά από ελέγχους στα τελωνεία της αρμοδιότητάς του (Πειραιά και Κορίνθου) διαπίστωσε ότι οι εκεί υπηρεσίες δε βεβαίωναν και δεν εισέπρατταν δικαιώματα υπερημερίας, με κίνδυνο την παραγραφή τους. Οπως ανέφερε και σε πρόσφατη συνέντευξή του στο "Ρ" ο Χ. Ρέτζιος, η μη επιβολή τελών υπερημερίας από τις τελωνειακές αρχές, οφειλόταν κυρίως στην ασαφή ερμηνεία του σχετικού νόμου από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών.

Αξίζει να θυμίσουμε, ότι ο Χ. Ρέτζιος, είχε ενημερώσει σχετικά τον υπουργό Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλο και είχε ζητήσει τη στήριξή του. Ομως, ο τελευταίος εκδίδει "σολομώντεια" διαταγή σύμφωνα με την οποία, τέλη υπερημερίας θα επιβάλλονται από την 1/1/93 (από την ισχύ του νόμου 2127/93, ο οποίος χαρακτήριζε τις αποθήκες των κρατικών και ιδιωτικών διυλιστηρίων σαν φορολογικές αποθήκες) ενώ τις απάλλασσε για το προηγούμενο διάστημα. Μ' αυτή την αυθαίρετη ερμηνεία του νόμου, οι πετρελαϊκές εταιρίες, χαρακτηρίζουν τους αποθηκευτικούς χώρους ελεύθερες ζώνες (απαλλαγμένους δηλαδή από κάθε τελωνειακό έλεγχο). Αν λάβουμε υπόψη την αδράνεια των τελωνειακών αρχών, σε συνδυασμό με το καθεστώς ασυδοσίας των πετρελαϊκών εταιριών, δημιουργούνται βάσιμες υποψίες για τον τρόπο χρήσης των αποθηκευτικών χώρων των πετρελαιοειδών. Σε μια περίοδο μάλιστα που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αναγνωρίζει ότι το λαθρεμπόριο υγρών καυσίμων έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις.

Πρέπει να σημειώσουμε τέλος, ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις και αυτή η μεσοβέζικη απόφαση του υπουργού Οικονομικών μπαίνει στο αρχείο, μιας και οι τελευταίοι, πολιτικοί στην ουσία τους, χειρισμοί, απαλλάσσουν πανηγυρικά τις πετρελαϊκές εταιρίες. Και όλα αυτά, συμβαίνουν σε μια περίοδο που η κυβέρνηση αρνείται να δώσει ουσιαστικές αυξήσεις στους χαμηλοσυνταξιούχους και ετοιμάζει σκλήρυνση της λιτότητας για τους εργαζόμενους με νέες περικοπές στις δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα, προκειμένου να εξοικονομήσει 200 - 300 δισ. δραχμές!

Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ

Παρέμβαση του ΚΚΕ για ΑΓΕΤ - "Λιπάσματα Δραπετσώνας" και "Π - Π"

Την επαναφορά της ΑΓΕΤ στο δημόσιο, την επαναλειτουργία της "Π - Π" και την ομαλή λειτουργία της εταιρίας "Λιπάσματα Δραπετσώνας", θέτουν οι βουλευτές του ΚΚΕ με τρεις διαφορετικές ερωτήσεις που κατέθεσαν στη Βουλή

Παρέμβαση για τη σωτηρία των στρατηγικών κλάδων της τσιμεντοβιομηχανίας, της κλωστοϋφαντουργίας και της λιπασματοβιομηχανίας έκανε χτες το ΚΚΕ με τρεις ερωτήσεις που κατέθεσε στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος. Συγκεκριμένα έθεσε το θέμα της επαναλειτουργίας της Π - Π και της επιστροφής της ΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗΣ στο δημόσιο - θέματα που αποτελούν και προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ - καθώς και της εξασφάλισης της ομαλής λειτουργίας του εργοστασίου λιπασμάτων Δραπετσώνας.

  • ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ: Με αφορμή τη λήξη της σύμβασης πώλησης της ΑΓΕΤ στην "Καλτσεστρούτσι" στις 27 Μάη, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ερώτηση που υπογράφει ο Δήμος Κουμπούρης, καλεί την υπουργό Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου να απαντήσει εάν η κυβέρνηση προτίθεται να τηρήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για επιστροφή της μεγαλύτερης ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας στο δημόσιο, ικανοποιώντας τα σχετικά αιτήματα των εργαζομένων. Η υπουργός καλείται επίσης να ενημερώσει εάν η κυβέρνηση πρόκειται να πάρει μέτρα για τη διαμόρφωση συγκεκριμένης κλαδικής πολιτικής στο χώρο του τσιμέντου, καθώς και για το εάν προτίθεται να στηρίξει τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων που καθημερινά παραβιάζονται και καταργούνται από τη σημερινή διοίκηση της ΑΓΕΤ.
  • "Πειραϊκή - Πατραϊκή": Επαναφέροντας το θέμα της Π - Π, η διάλυση της οποίας σηματοδότησε και τη διάλυση του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας, με ερώτησή του ο βουλευτής του Κόμματος Δήμος Κουμπούρης καλεί την υπουργό Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου να απαντήσει εάν η κυβέρνηση προτίθεται να πάρει μέτρα για τη λειτουργία της επιχείρησης ώστε αυτή να αποτελέσει κορμό στήριξης για την ανάπτυξη μιας κλαδικής πολιτικής προς όφελος της ελληνικής οικονομίας. Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι η επαναλειτουργία της Π - Π αποτελεί προεκλογική προσωπική δέσμευση του πρώην πρωθυπουργού του ΠΑΣΟΚ Α. Παπανδρέου η οποία όμως μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί. Αντίθετα το εργοστάσιο της Πάτρας από 3.000 εργαζόμενους που απασχολούσε, σήμερα απασχολεί για τη συντήρησή του μόνο 520 για 4 ώρες με 72.000 μισθό.
  • Λιπάσματα Δραπετσώνας: Παρεμβαίνοντας στην κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η λιπασματοβιομηχανία της χώρας, ένας κλάδος στρατηγικής σημασίας αφού συνδέεται άμεσα με την αγροτική παραγωγή, το ΚΚΕ με ερώτηση προς την υπουργό Ανάπτυξης που υπογράφει ο βουλευτής Γερ. Αραβανής, καλεί την κυβέρνηση να εκφράσει τις προθέσεις της γενικότερα για τον κλάδο και ειδικά για το εργοστάσιο Λιπασμάτων Δραπετσώνας. Επισημαίνεται ότι η πολιτική της κυβέρνησης δημιούργησε και δημιουργεί πολλά προβλήματα στη λειτουργία του, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να λειτουργεί πολύ κάτω απ' τις παραγωγικές δυνατότητές του, οδηγούμενο στο κλείσιμο. Πρόσφατα δε ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο πήραν απόφαση για το κλείσιμο του εργοστασίου μέσα στο 1997 με αφορμή την αύξηση των οσμών που εκπέμπει στην περιοχή ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Με δεδομένο, σημειώνεται στο κείμενο της ερώτησης, την αποδοτικότητα του κλάδου, την ανεργία στην περιοχή του Πειραιά που ξεπέρασε το 20% καθώς και το ότι η ίδια η κυβέρνηση αναγνωρίζει την ανάγκη ύπαρξης ενός εργοστασίου στη νότια Ελλάδα όπου το μοναδικό είναι αυτό της Δραπετσώνας, ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση για την επαρκή χρηματοδότησή του που θα εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία του, χωρίς να ρυπαίνει; Τέλος τι μέτρα πρόκειται να πάρει σε σχέση με την ανάπλαση που έχει αποφασιστεί στην περιοχή.
ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 1996-'97
Αρχισε το παζάρι για το ποσοστό αυξήσεων

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν με νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Ανάπτυξης στις αυξήσεις των διδάκτρων που θα ισχύσουν για το ερχόμενο σχολικό έτος, όπως προκύπτει και από τη χτεσινή, πρώτη για φέτος, συνάντηση του υφυπουργού Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοϊδη με τους εκπροσώπους των ιδιοκτητών ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων.

Συγκεκριμένα, χτες ο Μ. Χρυσοχοϊδης δήλωσε στους τελευταίους ότι με βάση τα κοστολογικά στοιχεία των σχολείων, όπως προκύπτουν από την έρευνα του υπουργείου, δε δικαιολογούν αυξήσεις πάνω από τα επίπεδα του επίσημου αναμενόμενου πληθωρισμού στο τέλος του χρόνου και μάλιστα η πολιτική ηγεσία προσανατολίζεται στο να εγκρίνει αυξήσεις κάτω από τον πληθωρισμό.Οι αποφάσεις του υπουργείου για το θέμα αυτό αναμένεται, σύμφωνα με τον ίδιο, να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

Από τη μεριά τους οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών εμφανίζονται διαλλακτικοί στο ενδεχόμενο μιας συμφωνίας με το υπουργείο για αυξήσεις στα δίδακτρα του σχολικού έτους 1996-'97 της τάξης του 8%-9%.

Πάντως θεωρείται πιθανή η επίτευξη μιας νέας "συμφωνίας κυρίων" μεταξύ ιδιοκτητών και υπουργείου Ανάπτυξης στα επίπεδα αυτά, προκειμένου από τη μια να μην εμφανιστεί η κυβέρνηση ότι "νοθεύει" για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τους νόμους της "ελεύθερης αγοράς" και από την άλλη οι ιδιοκτήτες να μπορούν στην πράξη να παραβιάσουν τη "συμφωνία", αφού δε θα περιορίζονται από μια νέα νομοθετική ρύθμιση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ