ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Μάη 1996
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αναπόφευκτες συγκρίσεις (1)

Το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ πραγματοποιείται σε μια χρονική στιγμή, όπου έχει προηγηθεί το Συνέδριο του "ΣΥΝ", ακολουθεί σε έναν περίπου μήνα το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ενώ χαρακτήρα "μίνι" συνεδρίου προσδίδει η ηγεσία της ΝΔ στη συνδιάσκεψη του κόμματος τον επόμενο μήνα.

Η χρονική αυτή συγκυρία αποτελεί από μόνη της ένα ερέθισμα και μία πρόκληση για μια σύγκριση ανάμεσα στις κορυφαίες εσωτερικές διαδικασίες των κομμάτων.

Ποια είναι η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στο Συνέδριο του ΚΚΕ και τα συνέδρια των τριών άλλων κομμάτων;

Το Συνέδριο του ΚΚΕ αφουγκράζεται την αγωνία και την αγανάκτηση των ανθρώπων του μόχθου, αναλύει τη σύγχρονη εποχή από την οπτική σκοπιά της εξυπηρέτησης των γενικότερων ταξικών συμφερόντων της εργατικής τάξης και των συμμάχων της και επιχειρεί να θέσει τις ιδεολογικοπολιτικές βάσεις, ώστε, με την ταυτόχρονη ενίσχυση των αγώνων και του μαζικού κινήματος, να κινηθεί η χώρα σε ένα ελπιδοφόρο και σοσιαλιστικό μέλλον.

Τη δράση των κομμουνιστών εμπνέουν τα πανανθρώπινα οράματα της απελευθέρωσης από τον καταθλιπτικό ζυγό του κεφαλαίου, της κατάργησης της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, της αρχής "στον καθένα ανάλογα με τις ανάγκες του".

Αναπόφευκτες συγκρίσεις (2)

Από την άλλη, στα συνέδρια των τριών κομμάτων κυριαρχούν οι διαμάχες των διαφόρων ομάδων για την κατάκτηση και διαχείριση της εξουσίας, προς όφελος, φυσικά, των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Στα κόμματα αυτά, είναι δεδομένη - με διαφορετικό τρόπο και μορφή - η στήριξη των ηγεσιών τους στις αντιλαϊκές επιλογές, ενώ οι επιδιώξεις της οικονομικής ολιγαρχίας αποτελούν το "σήμα κατατεθέν" και το "καμάρι" τους. Μάλιστα, θεωρούν τις πλέον νεοφιλελεύθερες επιλογές ως τις πλέον "εκσυγχρονιστικές" απόψεις.

Με άλλα λόγια, τα συνέδρια των τριών κομμάτων κινούνται, όχι απλά πέρα και έξω από τις λαϊκές ανάγκες και συμφέροντα, αλλά ευθέως ενάντιά τους. Το μόνο, ίσως, που τα απασχολεί είναι ο τρόπος που θα συγκαλύψουν και αποκρύψουν αυτή την αντιλαϊκή πολιτική που υποστηρίζουν και εφαρμόζουν, με κάποιες φραστικές περικοκλάδες και γενικολογίες περί λαϊκών συμφερόντων.

Η σύγκριση αυτή αποτελεί απλά έναν επιπρόσθετο λόγο, που καθιστά τις ευθύνες των κομμουνιστών μεγαλύτερες και σοβαρότερες.

Αλλεργία στη διαφάνεια

Τι ενόχλησε τον Μ. Εβερτ από τις δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου; Απλά ότι τις έκανε δημόσια (!). "Δεν μπορεί, είπε, ο υπουργός Εξωτερικών σε τέτοια λεπτά θέματα να παίρνει αυτές τις θέσεις. Θα μπορούσαν να συζητηθούν σε ένα κλειστό δωμάτιο" (!!).

Αυτός, λοιπόν, είναι ο λόγος που ζητά την απομάκρυνσή του από το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά ...όχι από την κυβέρνηση.

Κατά τ' άλλα ο Μ. Εβερτ "διαφωνεί" με τις απόψεις Πάγκαλου.

Οι αχόρταγοι κλωστοβιομήχανοι

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας στη χώρα μας διέρχεται κρίση και συρρικνώνεται και ένας από τους σημαντικότερους λόγους που ευθύνεται γι' αυτό είναι οι αποφάσεις στα πλαίσια της ΓΚΑΤΤ και της ΕΕ. Λεπτομέρεια: Παρά την κρίση, οι περισσότερες βιομηχανίες του κλάδου αυξάνουν τα κέρδη τους...

Αυτό ελάχιστα ενδιαφέρει τους κλωστοϋφαντοβιομήχανους, οι οποίοι επιχειρούν να ρίξουν όλα τα σπασμένα της κρίσης στους εργάτες των εργοστασίων τους. Ετσι με υπόμνημα που έστειλαν στον υπουργό Εργασίας ζητούν το... πάγωμα της καταβολής των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία και την... εξαίρεση του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας από τον περιορισμό του 2% στις απολύσεις (!).

Δε θέλουν τίποτα οι κλωστοϋφαντοβιομήχανοι, απλά τα θέλουν όλα δικά τους.

Αλήθεια, πιστεύουν ότι οι εργάτες θα κάνουν χαρακίρι για τα δικά τους συμφέροντα;

Τους είχαμε προειδοποιήσει

Τώρα κατάλαβε ο πρόεδρος της Βουλής πως το ΝΑΤΟ είναι "λεόντειος εταιρία"; Τώρα αντιλήφθηκαν στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ πως οι "ίσες αποστάσεις", που κρατά η "συμμαχία", είναι απροκάλυπτη μεροληψία υπέρ της ισχυρής περιφερειακής δύναμης που αντιπροσωπεύει η Αγκυρα;

Τώρα, που στρώνεται το τραπέζι του ελληνοτουρκικού διαλόγου και προετοιμάζεται μια εφ' όλης της ύλης συζήτηση για τις τουρκικές διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας, οι διαπιστώσεις του προέδρου της Βουλής και των άλλων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που πήραν μέρος στις εργασίες της Κοινοβουλευτικής Συνόδου του ΝΑΤΟ, μοιάζουν περισσότερο με αναζήτηση άλλοθι. Είναι γνωστό, άλλωστε, πως "η Αμερική έχει ανακαλυφθεί" εδώ και αιώνες. Θα έπρεπε να το ξέρουν.

Εμείς, πάντως, όπως ιδιαίτερα χαρακτηριστικά είπε χτες η Αλ. Παπαρήγα, τους είχαμε προειδοποιήσει και μάλιστα έγκαιρα.

Λίγη αυτοσυγκράτηση...

Η ιστορία με το νοσοκομείο - φάντασμα που έχει καταντήσει συνώνυμο του γεφυριού της Αρτας, δηλαδή του νοσοκομείου Ελευσίνας, είναι λίγο - πολύ γνωστή μέσα από τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα του Τύπου και τις κινητοποιήσεις των κατοίκων της περιοχής. Αυτό που δεν ήταν απόλυτα καθαρό μέχρι τώρα, είναι ότι το νοσοκομείο δε λειτουργεί όχι μόνο γιατί οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν μέχρι τώρα στο χώρο της υγείας, είναι αντιλαϊκές και δεν έχουν τέτοιες προτεραιότητες, αλλά και γιατί συγκεκριμένοι πολιτικοί στην περιοχή παίζουν άγριο ψηφοθηρικό παιχνίδι σε βάρος της υγείας του λαού της περιοχής. Και για να εξηγούμαστε: Το νοσοκομείο μετά από χίλια βάσανα και αγώνες, έφτασε στο σημείο να είναι πλήρως εξοπλισμένο. Η κυβέρνηση όμως, δε διαθέτει και τα αναγκαία κονδύλια για να αρχίσει κανονικά η λειτουργία του. Ο αναπτυξιακός σύνδεσμος δήμων της περιοχής, παίρνει για μια ακόμα φορά την πρωτοβουλία και καλεί το λαό της περιοχής σε συγκέντρωση με σύνθημα "Να λειτουργήσει επιτέλους το νοσοκομείο". Στη σχετική προκήρυξη καταγράφονται με ακρίβεια οι κυβερνητικές ευθύνες. Οπότε ξαφνικά, παρεμβαίνουν οι γνωστοί κολαούζοι του Πάγκαλου που εδρεύουν στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας και καλούν σε αντισυγκέντρωση το λαό της περιοχής για να εξυμνήσουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης, δηλαδή του αφεντικού τους, να λειτουργήσει το νοσοκομείο. Λίγη αυτοσυγκράτηση κύριοι, όταν γύρω σας πεθαίνουν άνθρωποι από τη μη λειτουργία του νοσοκομείου, δε βλάπτει.

Συνέδριο

Στην αίθουσά μας

τη μεγάλη,

συνεδριάζουν

η Ελπίδα

και η Πάλη,

συνεδριάζει

του λαού

η τάξη,

με όνειρο

τον κόσμο μας

ν' αλλάξει.

Στην αίθουσά μας

τη μεγάλη,

συνεδριάζουν

ο γρανίτης

και τ' ατσάλι,

συνεδριάζει

η Αλήθεια,

που σαλπίζει

πως δίχως πάλη

ο κόσμος

δεν γυρίζει!

Ο οίστρος

Γιατί έρχονται κάθε τόσο οι ελεγκτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της ΕΕ και του ΟΟΣΑ στη χώρα μας;

Μα για να παρακολουθήσουν τους ιθαγενείς γδάρτες στην πορεία της "δημοσιονομικής εξυγίανσης" και της "σύγκλισης". Σαν αρχιγδάρτες που είναι, κάτι ξέρουν περισσότερο από τους απλούς γδάρτες.

Μικροκομματικές αντιλήψεις

Τα μέλη της Επιτροπής Συνταξιοδότησης συγγραφέων και καλλιτεχνών, σύμφωνα με το νέο σχέδιο νόμου του ΥΠΠΟ, που κατατίθεται αυτές τις μέρες προς ψήφιση στη Βουλή, διορίζονται από προσωπικότητες των Τεχνών και των Γραμμάτων, χωρίς να ορίζονται ιδιότητες πιο συγκεκριμένα. Και βέβαια αποκλείονται οι εκπρόσωποι των φορέων. Η απομάκρυνση των φορέων από τη Συνταξιοδοτική Επιτροπή θα έχει ως αποτέλεσμα την απόλυτη εξάρτηση της τιμητικής συνταξιοδότησης από τις υπουργικές προτιμήσεις. Εξάλλου, το γεγονός ότι το υπουργείο Πολιτισμού προτάσσει την τροποποίηση του καθεστώτος των τιμητικών συντάξεων, ενώ, ποτέ, δεν έχει ασχοληθεί με το συνολικό πρόβλημα της συνταξιοδότησης, είναι ενδεικτικό της μικροκομματικής αντίληψης της πολιτικής ηγεσίας.

Χρέη υπερημερίας και "γραμμάτια"

Ετσι γίνονται οι μεγάλες δουλιές και εξυπηρετήσεις των "μεγάλων αφεντικών" από την κυβέρνηση Σημίτη: Αθόρυβα, απλά και κυρίως αποτελεσματικά.

Ασφαλώς, θα θυμάστε τους τόκους υπερημερίας, ύψους 1 τρισ. (!!!) δρχ., που έπρεπε να καταβάλουν στο δημόσιο η ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ των Βαρδινογιάννηδων, η ΠΕΤΡΟΛΑ του Λάτση κ.ά., με βάση το νόμο 2127/93 και τις καταγγελίες του τότε επιθεωρητή τελωνείων κ. Ρέντζιου. Η κυβέρνηση τότε, για να αποφύγει το πολιτικό κόστος από την ευθεία παραγραφή των χρεών των μεγαλοκαρχαριών, παρέπεμψε το θέμα στο... Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΚΣ).

Ε, λοιπόν, το ΝΣΚ - οποία έκπληξη... - αποφάνθηκε ότι απαλλάσσονται της καταβολής των τελών υπερημερίας τα διυλιστήρια, που εισάγουν τελικά προϊόντα πετρελαίου και τα διατηρούν σε αποθήκες (κρατικές ή ιδιωτικές), για διάστημα μεγαλύτερο των 15 ημερών. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η γνωμοδότηση αυτή ήδη υιοθετήθηκε από τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών Γ. Δρυ (γνωστό στέλεχος του "εκσυγχρονιστικού μπλοκ").

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση Σημίτη αναβάλλει διαρκώς να δώσει τις άθλιες αυξήσεις στους συνταξιούχους, στους δημόσιους υπάλληλους κ.ο.κ., οι οποίες δεν ξεπερνούν ούτε το ένα πέμπτο των χρεών των Βαρδινογιαννολάτσηδων.

Ας μην αυταπατώνται ότι όλα αυτά δεν τα βλέπουν οι "ενδιαφερόμενοι" και δε θα τους πληρώσουν και μάλιστα ακριβά. Αρκεί που έχουν μαζί τους "ανοιχτούς λογαριασμούς"...

Επισκιάσεις

Να μην επισκιάσει το κυβερνητικό έργο το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, συμφώνησαν Τσοχατζόπουλος και Σημίτης. Γιατί, βρε παιδιά; Να το επισκιάσει. Καλύτερα συνέδρια και να τρώγεστε μεταξύ σας, παρά ...κυβερνητικό έργο και να την πληρώνουμε εμείς.

***

Κοίτα τώρα τι διαρρέει το περιβάλλον Σημίτη. Οτι την Παρασκευή - λέει - θα καλέσει ο πρωθυπουργός, Πάγκαλο και Αρσένη για να τους τα ψάλει! Εμείς του συνιστούμε να προσέχει τις "αδέσποτες" του Θόδωρου. Εχει βαρύ χέρι...

***

"Από τρελό κι από μικρό μαθαίνεις την αλήθεια", είπε χτες ο βουλευτής Ντεντιδάκης για τις γνωστές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών. Δηλαδή, τον Πάγκαλο, τι από τα δύο τον θεωρεί;

***

Δεν απείλησε ο Λυκουρέζος την δικαστίνα, αυτή τον απείλησε. Του είπε: "Θα τον αθωώσω!". (Αντε μετά να βρεις άλλη τέτοια υπόθεση, που να "πουλάει" έτσι στην τηλεόραση. Τώρα όλοι περιμένουν εναγωνίως την έφεση).

***

Επιμένει αυτός ο Εβερτ να το παίζει πολέμιος των μεγαλοεκδοτικών συμφερόντων! Φτάσαμε στο σημείο να τον αποκαλούν οι ιδιοκτήτες εφημερίδων ...πολέμιο της ελεύθερης οικονομίας. Αντε να δούμε πού το πάει και τι άλλο θα ακούσουμε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ