Πέμπτη 23 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αναπόφευκτες συγκρίσεις (1)

Το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ πραγματοποιείται σε μια χρονική στιγμή, όπου έχει προηγηθεί το Συνέδριο του "ΣΥΝ", ακολουθεί σε έναν περίπου μήνα το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ενώ χαρακτήρα "μίνι" συνεδρίου προσδίδει η ηγεσία της ΝΔ στη συνδιάσκεψη του κόμματος τον επόμενο μήνα.

Η χρονική αυτή συγκυρία αποτελεί από μόνη της ένα ερέθισμα και μία πρόκληση για μια σύγκριση ανάμεσα στις κορυφαίες εσωτερικές διαδικασίες των κομμάτων.

Ποια είναι η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στο Συνέδριο του ΚΚΕ και τα συνέδρια των τριών άλλων κομμάτων;

Το Συνέδριο του ΚΚΕ αφουγκράζεται την αγωνία και την αγανάκτηση των ανθρώπων του μόχθου, αναλύει τη σύγχρονη εποχή από την οπτική σκοπιά της εξυπηρέτησης των γενικότερων ταξικών συμφερόντων της εργατικής τάξης και των συμμάχων της και επιχειρεί να θέσει τις ιδεολογικοπολιτικές βάσεις, ώστε, με την ταυτόχρονη ενίσχυση των αγώνων και του μαζικού κινήματος, να κινηθεί η χώρα σε ένα ελπιδοφόρο και σοσιαλιστικό μέλλον.

Τη δράση των κομμουνιστών εμπνέουν τα πανανθρώπινα οράματα της απελευθέρωσης από τον καταθλιπτικό ζυγό του κεφαλαίου, της κατάργησης της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, της αρχής "στον καθένα ανάλογα με τις ανάγκες του".

Αναπόφευκτες συγκρίσεις (2)

Από την άλλη, στα συνέδρια των τριών κομμάτων κυριαρχούν οι διαμάχες των διαφόρων ομάδων για την κατάκτηση και διαχείριση της εξουσίας, προς όφελος, φυσικά, των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Στα κόμματα αυτά, είναι δεδομένη - με διαφορετικό τρόπο και μορφή - η στήριξη των ηγεσιών τους στις αντιλαϊκές επιλογές, ενώ οι επιδιώξεις της οικονομικής ολιγαρχίας αποτελούν το "σήμα κατατεθέν" και το "καμάρι" τους. Μάλιστα, θεωρούν τις πλέον νεοφιλελεύθερες επιλογές ως τις πλέον "εκσυγχρονιστικές" απόψεις.

Με άλλα λόγια, τα συνέδρια των τριών κομμάτων κινούνται, όχι απλά πέρα και έξω από τις λαϊκές ανάγκες και συμφέροντα, αλλά ευθέως ενάντιά τους. Το μόνο, ίσως, που τα απασχολεί είναι ο τρόπος που θα συγκαλύψουν και αποκρύψουν αυτή την αντιλαϊκή πολιτική που υποστηρίζουν και εφαρμόζουν, με κάποιες φραστικές περικοκλάδες και γενικολογίες περί λαϊκών συμφερόντων.

Η σύγκριση αυτή αποτελεί απλά έναν επιπρόσθετο λόγο, που καθιστά τις ευθύνες των κομμουνιστών μεγαλύτερες και σοβαρότερες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ