ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Μάη 1996
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Κλιμακώνεται η κρίση...

ΑΓΚΥΡΑ.-

Πλήρης σύγχυση επικρατεί όσον αφορά την τύχη της κυβέρνησης της Τουρκίας: Ο Πρόεδρος της χώρας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, δηλώνει ότι τη θεωρεί "απόλυτα νόμιμη". Η Τανσού Τσιλέρ αφήνει να εννοηθεί ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση είναι ιστορία. Δύο υπουργοί της κυβέρνησης, οι οποίοι ανήκουν στο κόμμα Ορθού Δρόμου, του οποίου ηγείται η Τσιλέρ, υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους στην ίδια (και όχι στον πρωθυπουργό, όπως προβλέπεται κανονικά). Αλλά ο πρωθυπουργός, Μεσούτ Γιλμάζ και το υπό την αρχηγεία του κόμμα Μητέρας Πατρίδας "δε βλέπουν" λόγο να παραδώσουν την εντολή. Αποτέλεσμα: Αβεβαιότητα, νέα πτώση των τουρκικών χρηματαγορών, δημοσιεύματα του τουρκικού και ευρωπαϊκού Τύπου για επερχόμενες "θύελλες" στην Αγκυρα...

Η Τανσού Τσιλέρ "ενημέρωσε", κατά δήλωσή της, τον Πρόεδρο Ντεμιρέλ για τον τρόπο με τον οποίο ξόδεψε το ποσό των 6,5 εκατομμυρίων δολαρίων, που απέσυρε από μυστικά κονδύλια λίγο πριν αποχωρήσει από την πρωθυπουργία. "Θεωρώ ότι το θέμα έχει κλείσει", είπε, αλλά αυτό διόλου βέβαιο είναι: Ο πρωθυπουργός, που έχει αφήσει σκληρές αιχμές κατά της Τσιλέρ για κακοδιαχείριση των επίμαχων κονδυλίων, αναμένεται να συνεχίσει να πιέζει για διερεύνηση της υπόθεσης, εκτός αν παρέμβει ο Ντεμιρέλ. Η επιμονή του Γιλμάζ προκαλεί την αντίδραση της Τσιλέρ, η οποία τον κατηγορεί ότι ο ίδιος διοχέτευσε τις σχετικές πληροφορίες στον Τύπο.

Αλλη μια έκφανση της κρίσης εμφανίστηκε με την υποβολή παραιτήσεων από τους υπουργούς Ουνάλ Ερκάν και Αϊβάζ Γκιογκντεμίρ στη διάθεση της Τανσού Τσιλέρ, στην οποία οι δύο απηύθυναν την παράκληση να τις "διαβιβάσει" στον Γιλμάζ. Η κίνησή τους έχει ειδική σημασία: Η παράβαση της διαδικασίας υποβολής παραίτησης κατ' ευθεία στον πρωθυπουργό υπονοεί προφανώς ότι δεν τον αναγνωρίζουν ως τέτοιο...

Η ίδια η Τσιλέρ, η οποία πραγματοποιούσε επίσκεψη στην Ισπανία, αλλά επέσπευσε την επιστροφή της, θεωρεί ότι η κυβέρνηση "τερματίστηκε ντε φάκτο και νομικά" και προσθέτει ότι "η ηγεσία του κόμματός μας θα πράξει ό,τι είναι απαραίτητο". Πράγμα που μπορεί να σημαίνει και αποχώρηση του Ορθού Δρόμου από το Συνασπισμό ή τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για να εισέλθει το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, του άλλοτε συμμάχου της, Ντενίζ Μπαϊκάλ, στην κυβέρνηση...

Από την πλευρά του, το κόμμα Μητέρας Πατρίδας εκτιμά ότι "δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος" να παραδώσει ο Γιλμάζ την εντολή, όπως δήλωσε χτες ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος, Τσουμχούρ Ερσουμέρ.

Ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ επιχείρησε μια "πυροσβεστική" παρέμβαση χτες, δηλώνοντας ότι "η κυβέρνηση υφίσταται, εκτός αν παραιτηθεί ή αν αντιμετωπίσει τη μομφή της Βουλής". Η θέση αυτή του Ντεμιρέλ, η οποία είναι διαμετρικά αντίθετη σε αυτήν της Τσιλέρ, προκρίνει τη συνέχιση της θητείας της κυβέρνησης, παρά την ακύρωση της ψήφου εμπιστοσύνης που έλαβε τον περασμένο Μάρτη.

Εν μέσω της σοβούσας κυβερνητικής λύσης, ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νετσμεντίν Ερμπακάν και το Κόμμα Ευημερίας (Ρεφάχ) ,του οποίου ηγείται, αποκτούν και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο. Ακόμη κι αν το Ρεφάχ δε "σχηματίσει κυβέρνηση ως τις 2 Ιουνίου", όπως προβλέπει ο Ερμπακάν, είναι πολύ πιθανό ότι τα δύο κόμματα που συνθέτουν την κυβέρνηση να επιδιώξουν συμμαχία μαζί του, σχηματίζοντας νέα κυβέρνηση...

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Αντίσταση στα μέτρα λιτότητας

ΠΑΡΙΣΙ - ΒΟΝΝΗ.-

Με τεράστια απεργιακά κύματα απειλούν το Παρίσι και τη Βόννη οι Γάλλοι και οι Γερμανοί εργαζόμενοι, αντίστοιχα. Κοινός τους στόχος δεν είναι παρά η αντίσταση στα σκληρά μέτρα λιτότητας, περικοπών των κοινωνικών δαπανών και ιδιωτικοποιήσεων των δημοσίων υπηρεσιών, που εισηγούνται η γαλλική και η γερμανική κυβέρνηση, στην προσπάθειά τους να αγγίξουν τα κριτήρια του Μάαστριχτ και να δημιουργήσουν τον πανίσχυρο γαλλο-γερμανικό άξονα ενόψει της ευρωπαϊκής νομισματικής ενοποίησης.

Κυκλοφοριακό χάος προκλήθηκε και χτες στις μεγαλύτερες πόλεις της Γερμανίας, καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στην καθαριότητα των δρόμων απήργησαν και πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις. Τόσο οι παραπάνω εργασιακοί κλάδοι, όσο και οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα έχουν δώσει περιθώριο στην κυβέρνηση μέχρι την προσεχή Τρίτη, να καταλήξει σε συμβιβασμό, ικανοποιώντας τα βασικά αιτήματα των εργατικών συνδικάτων. Στην αντίθετη περίπτωση, οι 3,2 εκατομμύρια Γερμανοί εργαζόμενοι στο δημόσιο προειδοποιούν ότι θα παραλύσουν τη χώρα από τη μία άκρη στην άλλη.

Ανάλογες "απειλές" εκτοξεύουν και οι Γάλλοι εργαζόμενοι. Μία μέρα μετά την απεργία χιλιάδων εργαζομένων, που κατέκλυσαν τους δρόμους των μεγαλύτερων γαλλικών πόλεων, ζητώντας να σταματήσει άμεσα κάθε διαδικασία ιδιωτικοποίησης δημόσιας επιχείρησης και να μειωθούν οι ώρες της εργάσιμης βδομάδας, το συνδικάτο των εργαζομένων στα ταχυδρομεία και στις τηλεπικοινωνίες ανακοίνωσε νέα γενική απεργία για τις 6 Ιουνίου. Αν και ο Γάλλος πρωθυπουργός διέψευσε τις φήμες ότι πρόκειται να προχωρήσει στην απόλυση 25.000 δημοσίων υπαλλήλων, στα πλαίσια του σχεδίου σταδιακής ιδιωτικοποίησης του δημοσίου τομέα, τα γαλλικά συνδικάτα προειδοποιούν ότι επέρχεται νέο κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων, ανάλογο αυτού που παρέλυσε τη Γαλλία τον περασμένο Νοέμβρη.

ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Αμφίβολη η προοπτική επίλυσης

ΜΟΣΧΑ.-

Θα δρομολογήσουν οι επικείμενες προεδρικές ρωσικές εκλογές μία διαδικασία για τον τερματισμό του πολέμου στην Τσετσενία; Ο Πρόεδρος Γιέλτσιν μπορεί να εμφανίζεται αισιόδοξος, όχι, όμως, και οι Ρώσοι κομμουνιστές. Ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ εξέφρασε χτες σκεπτικισμό και επιφύλαξη, κρίνοντας ότι η επικείμενη συνάντηση του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν με τον ηγέτη των Τσετσένων μαχητών, Ζελιμχάν Γιανταρμπίγιεφ, την ερχόμενη βδομάδα στο Κρεμλίνο, στερείται των απαραίτητων προϋποθέσεων.

"Ανέκαθεν είμαστε υπέρ ενός ειρηνικού διακανονισμού, αλλά δεν πιστεύω στην επιτυχία αυτής της κίνησης", δήλωσε ο κομμουνιστής υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Ιούνη, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, προβλέποντας ότι ο Γιέλτσιν θα αποτύχει στην προσπάθειά του να τερματίσει τον πόλεμο, γιατί οι Τσετσένοι τον θεωρούν υπεύθυνο για την εισβολή του ρωσικού στρατού στη Δημοκρατία τους το Δεκέμβρη του 1994. "Σε όλους του πολέμους υπάρχει ένας άδικος κανόνας. Αυτός που ξεκινάει τον πόλεμο δεν είναι σε θέση να τον τερματίσει. Η άλλη πλευρά δεν μπορεί να εμπιστευτεί αυτόν ή τις υποσχέσεις του", τόνισε ο κομμουνιστής ηγέτης, προσθέτοντας ακόμη ότι υπάρχει έλλειψη ενότητας στους κόλπους της τσετσενικής αντιπολίτευσης.

Την ίδια ώρα, οι πληροφορίες για το αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων - καθώς φαίνεται - σφοδρότατων μαχών στο Μπαμούτ της Τσετσενίας παραμένουν αντικρουόμενες...

Νωρίς το απόγευμα, ο Ρώσος στρατηγός Μιχαήλ Κολέσνικοφ, αρχηγός του ρωσικού Επιτελείου, υποστήριξε ότι τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν το χωριό Μπαμούτ, που θεωρείται το τελευταίο οχυρό των Τσετσένων μαχητών, το οποίο είχαν στον έλεγχό τους για περισσότερο από ένα χρόνο.

"Το Μπαμούτ είναι η τελευταία μεγάλης κλίμακας ειδική επιχείρηση στην Τσετσενία. Ο εχθρός κατάλαβε το άσκοπο της ανοιχτής σύγκρουσης με τις ομοσπονδιακές δυνάμεις και αποφάσισε να επιδοθεί σε τρομοκρατική (!) δράση από μικρές ομάδες πέντε ή επτά ατόμων", είπε ο Κολέσνικοφ στο Κοινοβούλιο. Ωστόσο, μόλις προχτές, οι Ρώσοι είχαν ανακοινώσει την κατάληψη του Μπαμούτ, αλλά λίγη ώρα αργότερα παραδέχτηκαν ότι οι Τσετσένοι μαχητές συνεχίζουν να αντιστέκονται στα δυτικά και νότια του χωριού.

ΜΟΣΤΑΡ
Αναβλήθηκαν οι εκλογές

Η από καιρό αναμενόμενη αναβολή των εκλογών στο Μόσταρ είναι πλέον γεγονός. Ο Ευρωπαίος διοικητής, Ισπανός, Ρικάρδο Πέρες Κασάδο, ανακοίνωσε ότι οι εκλογές σ' αυτή τη διχασμένη βοσνιακή πόλη δε θα διεξαχθούν στις 31 Μάη, αλλά στα μέσα Ιούνη.

Ο διορισμένος από την ΕΕ διοικητής του Μόσταρ έκανε γνωστό ότι η απόφαση πάρθηκε μετά από συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στις παρατάξεις της κροατικής και μουσουλμανικής κοινότητας. Η συμφωνία προβλέπει ότι μπορούν να ψηφίσουν όλοι όσοι κατοικούσαν στο Μόσταρ κατά την απογραφή του 1991 (τελευταία χρονιά πριν ξεσπάσει ο πόλεμος). Οσοι πρόσφυγες από το Μόσταρ βρίσκονται στο εξωτερικό, μπορούν να ψηφίσουν σε ειδικά γραφεία, που θα εγκαταστήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση στη Νορβηγία, στη Σουηδία, στη Γερμανία και την Ελβετία. Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι προς το παρόν η ακριβής ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών παραμένει άγνωστη...

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ επιχείρησαν χτες να εκτονώσουν το κλίμα αμφιβολιών που έχει δημιουργηθεί, αναφορικά με το ζήτημα της διεξαγωγής των προγραμματισμένων για το φθινόπωρο εκλογών στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε ανακοίνωση, με την οποία εκφράζεται η ελπίδα πως η βοσνιακή κυβέρνηση έχει πειστεί να μην υλοποιήσει την απειλή της για μποϊκοτάρισμα των εκλογών. "Οι Βόσνιοι κατανοούν τις θέσεις μας", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νίκολας Μπερνς, επικαλούμενος ως επιχείρημα τα αποτελέσματα των πρόσφατων επαφών ανάμεσα στον Αμερικανό συντονιστή για το Βοσνιακό, Τζον Κόρνμπλουμ, και τον Βόσνιο Πρόεδρο, Αλίγια Ιζετμπέκοβιτς.

Το περασμένο 48ωρο, το κροατικό ραδιόφωνο μετέδωσε το βομβαρδισμό δύο χωριών κοντά στο Βίνκοβτσι της Ανατολικής Σλαβονίας. Οι τοπικές αστυνομικές αρχές απέδωσαν την ευθύνη των βομβαρδισμών σε Σέρβους αυτονομιστές και ανακοίνωσαν ότι η επίθεση στα χωριά Πριβλάκα και Οτοκ δεν προκάλεσε κανένα θύμα.

Ανάμειξη των ΗΠΑ σε μεταφορά ιρανικών όπλων στην Κροατία

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Στρόουμπ Τάλμποτ, δήλωσε χτες ενώπιον των μελών αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας ότι από το 1994 υποπτευόταν ο Τζέιμς Γούλσι, πρώην διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA), ότι ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Κροατία είχε βοηθήσει έμμεσα στη μεταφορά ιρανικών όπλων στη Βοσνία. Σύμφωνα με τον Τάλμποτ, ο Γουόλσι είχε μεταφέρει ανοιχτά τις υποψίες του στον υπουργό Εξωτερικών, Ουόρεν Κρίστοφερ, από το Μάη του 1994. Ο Γουόλσι, λοιπόν, αναρωτιόταν τότε εάν ο Πίτερ Γκαλμπρέιθ, πρεσβευτής στο Ζάγκρεμπ, υπερέβαινε "τα εσκαμμένα της κρατούσης πολιτικής, κάνοντας τα στραβά μάτια στην παροχή όπλων". Κατά τα λοιπά, ο Τάλμποτ, καταθέτοντας στην επιτροπή της Γερουσίας που ερευνά την υπόθεση της παράδοσης ιρανικών όπλων στη Βοσνία μέσω Κροατίας, υπερασπίστηκε εκ νέου την αμερικανική πολιτική ως προς την παροχή αυτών των όπλων στο Σαράγεβο, υποστηρίζοντας ότι "δίχως αυτά, οι βοσνιακές και κροατικές δυνάμεις θα είχαν κατατροπωθεί από τις ανώτερες στρατιωτικά δυνάμεις των Σερβοβόσνιων"!

Ο Τζον Μέιτζορ ...αστειεύεται με στελέχη της ΝΑΤΟικής IΝFOR στη Μπάνια Λούκα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Βοσνία



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ