Σάββατο 25 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Αντίσταση στα μέτρα λιτότητας

ΠΑΡΙΣΙ - ΒΟΝΝΗ.-

Με τεράστια απεργιακά κύματα απειλούν το Παρίσι και τη Βόννη οι Γάλλοι και οι Γερμανοί εργαζόμενοι, αντίστοιχα. Κοινός τους στόχος δεν είναι παρά η αντίσταση στα σκληρά μέτρα λιτότητας, περικοπών των κοινωνικών δαπανών και ιδιωτικοποιήσεων των δημοσίων υπηρεσιών, που εισηγούνται η γαλλική και η γερμανική κυβέρνηση, στην προσπάθειά τους να αγγίξουν τα κριτήρια του Μάαστριχτ και να δημιουργήσουν τον πανίσχυρο γαλλο-γερμανικό άξονα ενόψει της ευρωπαϊκής νομισματικής ενοποίησης.

Κυκλοφοριακό χάος προκλήθηκε και χτες στις μεγαλύτερες πόλεις της Γερμανίας, καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στην καθαριότητα των δρόμων απήργησαν και πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις. Τόσο οι παραπάνω εργασιακοί κλάδοι, όσο και οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα έχουν δώσει περιθώριο στην κυβέρνηση μέχρι την προσεχή Τρίτη, να καταλήξει σε συμβιβασμό, ικανοποιώντας τα βασικά αιτήματα των εργατικών συνδικάτων. Στην αντίθετη περίπτωση, οι 3,2 εκατομμύρια Γερμανοί εργαζόμενοι στο δημόσιο προειδοποιούν ότι θα παραλύσουν τη χώρα από τη μία άκρη στην άλλη.

Ανάλογες "απειλές" εκτοξεύουν και οι Γάλλοι εργαζόμενοι. Μία μέρα μετά την απεργία χιλιάδων εργαζομένων, που κατέκλυσαν τους δρόμους των μεγαλύτερων γαλλικών πόλεων, ζητώντας να σταματήσει άμεσα κάθε διαδικασία ιδιωτικοποίησης δημόσιας επιχείρησης και να μειωθούν οι ώρες της εργάσιμης βδομάδας, το συνδικάτο των εργαζομένων στα ταχυδρομεία και στις τηλεπικοινωνίες ανακοίνωσε νέα γενική απεργία για τις 6 Ιουνίου. Αν και ο Γάλλος πρωθυπουργός διέψευσε τις φήμες ότι πρόκειται να προχωρήσει στην απόλυση 25.000 δημοσίων υπαλλήλων, στα πλαίσια του σχεδίου σταδιακής ιδιωτικοποίησης του δημοσίου τομέα, τα γαλλικά συνδικάτα προειδοποιούν ότι επέρχεται νέο κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων, ανάλογο αυτού που παρέλυσε τη Γαλλία τον περασμένο Νοέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ