Σάββατο 25 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Αμφίβολη η προοπτική επίλυσης

ΜΟΣΧΑ.-

Θα δρομολογήσουν οι επικείμενες προεδρικές ρωσικές εκλογές μία διαδικασία για τον τερματισμό του πολέμου στην Τσετσενία; Ο Πρόεδρος Γιέλτσιν μπορεί να εμφανίζεται αισιόδοξος, όχι, όμως, και οι Ρώσοι κομμουνιστές. Ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ εξέφρασε χτες σκεπτικισμό και επιφύλαξη, κρίνοντας ότι η επικείμενη συνάντηση του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν με τον ηγέτη των Τσετσένων μαχητών, Ζελιμχάν Γιανταρμπίγιεφ, την ερχόμενη βδομάδα στο Κρεμλίνο, στερείται των απαραίτητων προϋποθέσεων.

"Ανέκαθεν είμαστε υπέρ ενός ειρηνικού διακανονισμού, αλλά δεν πιστεύω στην επιτυχία αυτής της κίνησης", δήλωσε ο κομμουνιστής υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Ιούνη, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, προβλέποντας ότι ο Γιέλτσιν θα αποτύχει στην προσπάθειά του να τερματίσει τον πόλεμο, γιατί οι Τσετσένοι τον θεωρούν υπεύθυνο για την εισβολή του ρωσικού στρατού στη Δημοκρατία τους το Δεκέμβρη του 1994. "Σε όλους του πολέμους υπάρχει ένας άδικος κανόνας. Αυτός που ξεκινάει τον πόλεμο δεν είναι σε θέση να τον τερματίσει. Η άλλη πλευρά δεν μπορεί να εμπιστευτεί αυτόν ή τις υποσχέσεις του", τόνισε ο κομμουνιστής ηγέτης, προσθέτοντας ακόμη ότι υπάρχει έλλειψη ενότητας στους κόλπους της τσετσενικής αντιπολίτευσης.

Την ίδια ώρα, οι πληροφορίες για το αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων - καθώς φαίνεται - σφοδρότατων μαχών στο Μπαμούτ της Τσετσενίας παραμένουν αντικρουόμενες...

Νωρίς το απόγευμα, ο Ρώσος στρατηγός Μιχαήλ Κολέσνικοφ, αρχηγός του ρωσικού Επιτελείου, υποστήριξε ότι τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν το χωριό Μπαμούτ, που θεωρείται το τελευταίο οχυρό των Τσετσένων μαχητών, το οποίο είχαν στον έλεγχό τους για περισσότερο από ένα χρόνο.

"Το Μπαμούτ είναι η τελευταία μεγάλης κλίμακας ειδική επιχείρηση στην Τσετσενία. Ο εχθρός κατάλαβε το άσκοπο της ανοιχτής σύγκρουσης με τις ομοσπονδιακές δυνάμεις και αποφάσισε να επιδοθεί σε τρομοκρατική (!) δράση από μικρές ομάδες πέντε ή επτά ατόμων", είπε ο Κολέσνικοφ στο Κοινοβούλιο. Ωστόσο, μόλις προχτές, οι Ρώσοι είχαν ανακοινώσει την κατάληψη του Μπαμούτ, αλλά λίγη ώρα αργότερα παραδέχτηκαν ότι οι Τσετσένοι μαχητές συνεχίζουν να αντιστέκονται στα δυτικά και νότια του χωριού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προετοιμασίες και συσπειρώσεις για τις προεδρικές εκλογές (2000-02-05 00:00:00.0)
Ζυμώσεις και ανακατατάξεις για τη μελλοντική Προεδρία (1998-10-25 00:00:00.0)
Ρωσία (1997-01-05 00:00:00.0)
Προεκλογική τρομοκρατία του Γιέλτσιν (1996-05-07 00:00:00.0)
Λαϊκή εκδήλωση ενάντια στον Γιέλτσιν (1996-04-19 00:00:00.0)
Ευνοϊκότερο κλίμα για τις επενδύσεις (1996-02-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ