ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Μάη 1996
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ
"Και την πίτα ολάκερη... "

Χωρίς να αλλάξει καθόλου το καθεστώς της ανάθεσης προμηθειών και δημοσίων έργων, που γεννά σκάνδαλα, η κυβέρνηση επιχειρεί να μεταθέσει τις πολιτικές ευθύνες σε μια δήθεν ανεξάρτητη επιτροπή

Τη λαϊκή παροιμία "και την πίτα ολάκερη και το σκύλο χορτάτο" επιχειρεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση στο μείζον θέμα της διαφάνειας στην ανάθεση των προμηθειών του δημοσίου και των μεγάλων έργων.

Οπως προέκυψε από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, η κυβέρνηση από τη μια διατηρεί ατόφιο το καθεστώς των προμηθειών που γεννάει σκάνδαλα και από την άλλη επιχειρεί να μεταθέσει τις πολιτικές ευθύνες σε μια δήθεν ανεξάρτητη επιτροπή που θα αναλάβει "την τήρηση της νομιμότητας". Επιπλέον θέλει με την επιτροπή να εξασφαλίσει άλλοθι για τις επιλογές της, μέσω της διακομματικής συναίνεσης.

Παράλληλα αποφασίστηκε να υπαχθεί το πρόγραμμα προμηθειών του ΟΤΕ για τις ψηφιακές παροχές στις διατάξεις του νόμου 2286/95 (άρθρο 3), ο οποίος ορίζει τη σύσταση επιτροπής με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου - η οποία προφανώς θα ελέγχεται από την κυβέρνηση - και η οποία θα αποφασίσει για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

Η Κυβερνητική Επιτροπή διαπίστωσε, όπως δήλωσε ο Κ. Σημίτης, ότι "το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο παρέχει αρκετά εχέγγυα για διαφάνεια". Κατόπιν τούτου, αυτό που πρέπει να γίνει είναι ορισμένες "συμπληρώσεις, έτσι ώστε να είναι πιο αποτελεσματικό και να υπάρχει περισσότερη γνώση για το τι ακριβώς συμβαίνει". Στα πλαίσια αυτά η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη συγκρότηση μιας δήθεν ανεξάρτητης δημόσιας αρχής, για την οποία ο Κ. Σημίτης δε θέλησε να δηλώσει οτιδήποτε, όσον αφορά τη σύνθεσή της. Περιορίστηκε να πει ότι το σχετικό νομοσχέδιο που θα καταρτιστεί με ευθύνη τεσσάρων υπουργών (Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης, ΠΕΧΩΔΕ και Μεταφορών) και συντονισμό από πλευράς του πρωθυπουργικού γραφείου, θα κατατεθεί το ταχύτερο δυνατόν.

Τα ψηφιακά του ΟΤΕ

Από την πλευρά του ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χάρης Καστανίδης ανακοίνωσε ότι η Κυβερνητική Επιτροπή κατά τη χτεσινή της συνεδρίαση αποφάσισε να παραπέμψει σε ειδική επιτροπή την προμήθεια των 325.000 νέων ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό οι ψηφιακές παροχές και μέχρι να καταρτιστεί το νέο νομοσχέδιο, θα υπαχθούν στη διαδικασία του άρθρου 3 του Ν. 2286, που προβλέπει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο με απόφασή του μπορεί να συστήσει ειδική επιτροπή, όπου εκτός από τη συμμετοχή υπουργών θα συμμετέχουν βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων, δημόσιοι λειτουργοί και ιδιώτες εμπειρογνώμονες. Η επιτροπή, όπως προκύπτει και από το συγκεκριμένο άρθρο, "αποφασίζει για το είδος της διαδικασίας που θα τηρηθεί, για το φορέα διενέργειας των διαδικασιών της προμήθειας και για την κατακύρωση, ανάθεση ή ματαίωση της προμήθειας".

Απαντώντας αργότερα σε σχετική ερώτηση ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας,δήλωσε ότι η επιτροπή για τα ψηφιακά του ΟΤΕ "θα έχει πλήρη εξουσία να πάρει αποφάσεις". Στην ερώτηση αν η επιτροπή αυτή θα αποφασίσει για νέο διαγωνισμό για τα ψηφιακά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το άφησε ανοιχτό λέγοντας "η επιτροπή θα αποφασίσει για τα πάντα".

Με δεδομένο πως η σύνθεση της Ειδικής Επιτροπής αποφασίζεται από την κυβέρνηση, γίνεται φανερό πως επιδίωξή της είναι από τη μια να μεταφέρει αλλού τις ευθύνες των όποιων αποφάσεων, περιβάλλοντάς της και με τον διακομματικό μανδύα, και από την άλλη να έχει αυτή το "πάνω χέρι" στο είδος των αποφάσεων αυτών. Επίσης με την κίνηση αυτή επιχειρείται να καθησυχαστεί η κοινή γνώμη μετά το θόρυβο που έχει ξεσπάσει, αλλά και να λυθεί ο "γόρδιος δεσμός" της συνέχειας της ψηφιακοποίησης του δικτύου του ΟΤΕ.


Βιομήχανοι και βιομηχανία

Ως είθισται, η ετήσια συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών έδωσε την ευκαιρία για την ανταλλαγή των διαπιστευτηρίων μεταξύ των εκπροσώπων της πολιτικής εξουσίας και του επιχειρηματικού κόσμου. Η παράσταση, που παίζεται κάθε χρόνο στην πανηγυρική τελετή της συνέλευσης του ΣΕΒ, μπορεί να έχει διαφορετικούς πρωταγωνιστές, στηρίζεται όμως πάντα στο ίδιο έργο. Οι βιομήχανοι να τα θέλουν όλα και οι κυβερνώντες να τους υπόσχονται όσο περισσότερα μπορούν. Ετσι και φέτος.

Η ηγεσία του ΣΕΒ απαίτησε από την κυβέρνηση ένα "ταχύτερο, αυστηρότερο και συνεπέστερο πρόγραμμα σταθεροποίησης", ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης υποσχέθηκε την "ταχύτερη και χωρίς δισταγμούς υλοποίηση του οικονομικού προγράμματος". Στο ρόλο του εγγυητή για την καλή εκτέλεση του "συμβολαίου" ήταν φέτος ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Σαντέρ.

Οι βιομήχανοι, που βλέπουν να υλοποιούνται όλες οι απαιτήσεις τους, συνεχίζουν να κρατούν σε απόσταση την κυβέρνηση, ασκώντας κριτική του τύπου "ναι μεν, αλλά". Απ' την άλλη, η κυβέρνηση, που θεωρεί το δημόσιο έπαινο του ΣΕΒ ως απόδειξη των καλών της "επιδόσεων", προσπαθεί να ικανοποιεί με τον ταχύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο τα αιτήματα των βιομηχάνων.

Πάγια αιτήματα του ΣΕΒ είναι το φθηνότερο χρήμα από το κράτος και τις τράπεζες, η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, η δραστική περικοπή των δαπανών του δημοσίου (κυρίως των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα). Και τα τρία θα μπορούσαν να συμπυκνωθούν στην απαίτηση: Μεγαλύτερα, ευκολότερα, γρηγορότερα κέρδη.

Πάντως, και στα τρία αιτήματα, οφείλει να παραδεχτεί η ηγεσία του ΣΕΒ, η κυβέρνηση ανταποκρίνεται με τον καλύτερο τρόπο. Η λιτότητα χωρίς ημερομηνία λήξης, η περικοπή 300 περίπου δισ. δραχμών από τον ήδη ισχνό κοινωνικό προϋπολογισμό, η επίσπευση των διαδικασιών μετοχοποίησης - ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ, της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου, της ΔΕΗ, είναι η απόδειξη.

Είναι όμως χαρακτηριστικό και της φετινής συνέλευσης του ΣΕΒ, ότι οι συζητήσεις, τα αιτήματα, οι απαιτήσεις είχαν να κάνουν με τα συμφέροντα και με τα κέρδη των βιομηχάνων, αλλά δεν είχαν καμιά σχέση με την ελληνική βιομηχανία. Και είναι αυτό το πιο σημαντικό δείγμα της πραγματικής επιχειρηματικής συμπεριφοράς των Ελλήνων βιομηχάνων, οι οποίοι κοιτάζουν μονίμως πώς θα αυξήσουν τα κέρδη και μόνο.

Ετσι, βρισκόμαστε μπροστά στο φαινόμενο, οι βιομήχανοι να ευημερούν σκανδαλωδώς, να αυξάνουν τα κέρδη τους με ταχύτατους ρυθμούς και η βιομηχανία να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Ηδη, όπως έχει αναφερθεί, η βιομηχανική παραγωγή στη χώρα μας έχει πέσει στα επίπεδα του 1980. Αντίθετα, σε ιλιγγιώδη ύψη έχουν φτάσει οι αποταμιεύσεις των Ελλήνων επιχειρηματιών στις τράπεζες της Ελβετίας και στις άλλες χώρες του εξωτερικού.

Η κυβέρνηση, δεσμευμένη και από τα προγράμματα "σύγκλισης", όχι μόνο δεν έχει σκοπό να παρέμβει για την προστασία και την ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας, αλλά, αντίθετα, κάνει ό,τι μπορεί για να συμβάλει στην πλήρη καταστροφή της παραγωγικής βάσης της χώρας, στο όνομα μάλιστα της ικανοποίησης των απαιτήσεων των βιομηχάνων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ