Σάββατο 25 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ
"Και την πίτα ολάκερη... "

Χωρίς να αλλάξει καθόλου το καθεστώς της ανάθεσης προμηθειών και δημοσίων έργων, που γεννά σκάνδαλα, η κυβέρνηση επιχειρεί να μεταθέσει τις πολιτικές ευθύνες σε μια δήθεν ανεξάρτητη επιτροπή

Τη λαϊκή παροιμία "και την πίτα ολάκερη και το σκύλο χορτάτο" επιχειρεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση στο μείζον θέμα της διαφάνειας στην ανάθεση των προμηθειών του δημοσίου και των μεγάλων έργων.

Οπως προέκυψε από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, η κυβέρνηση από τη μια διατηρεί ατόφιο το καθεστώς των προμηθειών που γεννάει σκάνδαλα και από την άλλη επιχειρεί να μεταθέσει τις πολιτικές ευθύνες σε μια δήθεν ανεξάρτητη επιτροπή που θα αναλάβει "την τήρηση της νομιμότητας". Επιπλέον θέλει με την επιτροπή να εξασφαλίσει άλλοθι για τις επιλογές της, μέσω της διακομματικής συναίνεσης.

Παράλληλα αποφασίστηκε να υπαχθεί το πρόγραμμα προμηθειών του ΟΤΕ για τις ψηφιακές παροχές στις διατάξεις του νόμου 2286/95 (άρθρο 3), ο οποίος ορίζει τη σύσταση επιτροπής με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου - η οποία προφανώς θα ελέγχεται από την κυβέρνηση - και η οποία θα αποφασίσει για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

Η Κυβερνητική Επιτροπή διαπίστωσε, όπως δήλωσε ο Κ. Σημίτης, ότι "το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο παρέχει αρκετά εχέγγυα για διαφάνεια". Κατόπιν τούτου, αυτό που πρέπει να γίνει είναι ορισμένες "συμπληρώσεις, έτσι ώστε να είναι πιο αποτελεσματικό και να υπάρχει περισσότερη γνώση για το τι ακριβώς συμβαίνει". Στα πλαίσια αυτά η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη συγκρότηση μιας δήθεν ανεξάρτητης δημόσιας αρχής, για την οποία ο Κ. Σημίτης δε θέλησε να δηλώσει οτιδήποτε, όσον αφορά τη σύνθεσή της. Περιορίστηκε να πει ότι το σχετικό νομοσχέδιο που θα καταρτιστεί με ευθύνη τεσσάρων υπουργών (Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης, ΠΕΧΩΔΕ και Μεταφορών) και συντονισμό από πλευράς του πρωθυπουργικού γραφείου, θα κατατεθεί το ταχύτερο δυνατόν.

Τα ψηφιακά του ΟΤΕ

Από την πλευρά του ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χάρης Καστανίδης ανακοίνωσε ότι η Κυβερνητική Επιτροπή κατά τη χτεσινή της συνεδρίαση αποφάσισε να παραπέμψει σε ειδική επιτροπή την προμήθεια των 325.000 νέων ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό οι ψηφιακές παροχές και μέχρι να καταρτιστεί το νέο νομοσχέδιο, θα υπαχθούν στη διαδικασία του άρθρου 3 του Ν. 2286, που προβλέπει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο με απόφασή του μπορεί να συστήσει ειδική επιτροπή, όπου εκτός από τη συμμετοχή υπουργών θα συμμετέχουν βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων, δημόσιοι λειτουργοί και ιδιώτες εμπειρογνώμονες. Η επιτροπή, όπως προκύπτει και από το συγκεκριμένο άρθρο, "αποφασίζει για το είδος της διαδικασίας που θα τηρηθεί, για το φορέα διενέργειας των διαδικασιών της προμήθειας και για την κατακύρωση, ανάθεση ή ματαίωση της προμήθειας".

Απαντώντας αργότερα σε σχετική ερώτηση ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας,δήλωσε ότι η επιτροπή για τα ψηφιακά του ΟΤΕ "θα έχει πλήρη εξουσία να πάρει αποφάσεις". Στην ερώτηση αν η επιτροπή αυτή θα αποφασίσει για νέο διαγωνισμό για τα ψηφιακά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το άφησε ανοιχτό λέγοντας "η επιτροπή θα αποφασίσει για τα πάντα".

Με δεδομένο πως η σύνθεση της Ειδικής Επιτροπής αποφασίζεται από την κυβέρνηση, γίνεται φανερό πως επιδίωξή της είναι από τη μια να μεταφέρει αλλού τις ευθύνες των όποιων αποφάσεων, περιβάλλοντάς της και με τον διακομματικό μανδύα, και από την άλλη να έχει αυτή το "πάνω χέρι" στο είδος των αποφάσεων αυτών. Επίσης με την κίνηση αυτή επιχειρείται να καθησυχαστεί η κοινή γνώμη μετά το θόρυβο που έχει ξεσπάσει, αλλά και να λυθεί ο "γόρδιος δεσμός" της συνέχειας της ψηφιακοποίησης του δικτύου του ΟΤΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ