ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Μάη 1996
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στοίχειωσε το Μητρώο Αγροτών

Αγνωστο παραμένει πότε, τελικά, θα ετοιμαστεί. Η πραγματικότητα αποκαλύπτει την πολιτική εμπαιγμού της κυβέρνησης, απέναντι στον αγροτικό κόσμο

Στοίχειωσε πια το "περιβόητο" Μητρώο Αγροτών, αφού μέχρι τώρα δεν έχει γίνει τίποτε, ώστε να μπει μπρος η διαδικασία υλοποίησής του και, όπως δείχνουν τα πράγματα, παραμένει άγνωστο πότε, τελικά, θα ετοιμαστεί...

Και αυτό, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση διατυπάνιζε από πέρυσι τη δημιουργία του Μητρώου Αγροτών μέσα στο 1996 και το συνδύαζε με την ικανοποίηση μια σειράς αιτημάτων των εξεγερμένων αγροτών (όπως π.χ. τα φτηνά καύσιμα), καθώς και την άσκηση αγροτικής πολιτικής... Ομως η πραγματικότητα έρχεται να αποκαλύψει την πολιτική εμπαιγμού της κυβέρνησης, απέναντι στον αγροτικό κόσμο, αφού μέχρι τώρα δεν έχει δοθεί ούτε μια δραχμή, ώστε να ξεκινήσει η όλη διαδικασία, έξι περίπου μήνες μετά την υπογραφή της πρώτης σύμβασης (Γενάρη) και τρεις μήνες μετά τη δεύτερη, που υποτίθεται ότι ακολούθησε, ανάμεσα στο υπουργείο Γεωργίας και την ΠΑΣΕΓΕΣ. Ηδη, με βάση τα όσα όριζε η πρώτη σύμβαση, η ΠΑΣΕΓΕΣ όφειλε να έχει έτοιμο το έργο της μηχανογράφησης στις αρχές του Ιούνη, όμως, ελλείψει χρημάτων, δεν έχει κάνει απολύτως τίποτε, και φαίνεται απίθανο να το έχει ολοκληρώσει έστω και μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Μπρος στο "φιάσκο" που δείχνει να εξελίσσεται η όλη ιστορία με το Μητρώο Αγροτών, η διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ αναζητεί μάταια, σύμφωνα με πληροφορίες, τον υπουργό Γεωργίας Στ. Τζουμάκα, για να δει τι θα γίνει, τελικά, με τα 637,2 εκατ. δραχμές που κοστολογήθηκε το έργο της μηχανογράφησης, συν τα 100 εκατ. δραχμές για διαφήμιση, που αναμένει να λάβει. Επίσης, την ΠΑΣΕΓΕΣ την "καίει" η ρήτρα των 50.000 δραχμών πρόστιμο τη μέρα, στην περίπτωση που ξεπεραστούν οι προβλεπόμενες ημερομηνίες.

Από την άλλη, η πλευρά των εμπόρων - εξαγωγέων νωπών οπωροκηπευτικών, κατηγορεί το υπουργείο Γεωργίας για ολιγωρία, όσον αφορά την καθιέρωση Μητρώου Εμπόρων Οπωροκηπευτικών, το οποίο, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Συνδέσμου τους (INCOFRUIT), θα συνέβαλε σημαντικά στην εξυγίανση του κλάδου, όσο και στην τυποποίηση και στον έλεγχο της ποιότητας των διακινούμενων και εξαγόμενων νωπών οπωροκηπευτικών.

ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ
Επιμένουν να τα κλείσουν!

"Το εργοστάσιο των Λιπασμάτων πρέπει να κλείσει και θα κλείσει μέσα στο 1997", επιμένει ο δήμαρχος Δραπετσώνας, Κ. Χρονόπουλος.Με μακροσκελή ανακοίνωσή του, απευθύνθηκε χτες σε όλους, όσοι συμμετείχαν στη σύσκεψη που συγκάλεσε πρόσφατα για την τύχη της μονάδας το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, από κοινού με το Σωματείο των Εργαζομένων στα Λιπάσματα και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Διυλιστηρίων και Χημικής Βιομηχανίας.

Οι εργαζόμενοι και το Εργατικό Κέντρο, που είχαν καλέσει το νομάρχη Πειραιά, βουλευτές και δημάρχους της περιοχής, είχαν ζητήσει να στηριχτεί η λιπασματοβιομηχανία και να προστατευτεί από τη συντονισμένη επίθεση που δέχεται το εργοστάσιο της Δραπετσώνας. Ο νομάρχης Πειραιά, Χρ. Φωτίου, είχε ταχθεί σε εκείνη τη σύσκεψη στο πλευρό των εργαζομένων και του Εργατικού Κέντρου, γιατί, "όπως είναι η κατάσταση σήμερα, πρώτα θα διασφαλίσουμε ότι δε θα χαθεί θέση εργασίας και ύστερα όλα τα άλλα", σε αντίθεση με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που υποκρίνονταν ότι αγνοούσαν την πολιτική της κυβέρνησής τους που οδηγεί στο κλείσιμο τη μονάδα της Δραπετσώνας, αλλά και τους δημάρχους της περιοχής, που προτίμησαν να αγνοήσουν τη σύσκεψη.

Μετά από αυτά, χτες, προτείνοντας πρόωρες συνταξιοδοτήσεις εργαζομένων, κατά το παράδειγμα των Ναυπηγείων, της ΧΡΩΠΕΙ και της "Ολυμπιακής", ή τοποθέτηση άλλων σε θέσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ο Κ. Χρονόπουλος πέρασε στην αντεπίθεση, δίνοντας τις λύσεις για το ...ανώδυνο κλείσιμο του εργοστασίου. Αυτή τη φορά βέβαια, ο δήμαρχος, θυμήθηκε τη λιπασματοβιομηχανία και σημειώνει ότι "εφόσον οι ανάγκες διάρθρωσης της λιπασματοβιομηχανίας απαιτούν εργοστάσιο στη Νότιο Ελλάδα, είναι απαραίτητο η κυβέρνηση να προχωρήσει στη δημιουργία του". Αλλά αυτό θα γίνει, αφού κλείσει το εργοστάσιο στη Δραπετσώνα; Γιατί, σε ένα χρόνο είναι απίθανο να κατασκευαστεί νέα μονάδα, σε νέο χώρο, κάπου στη Νότιο Ελλάδα. Τι απ' όλα θέλει πραγματικά ο δήμαρχος Δραπετσώνας;

Οι ... σωτήρες της πόλης

Ε, όχι και νίκη του δημάρχου και της νέας δημοτικής αρχής η απόδοση στον Κορυδαλλό του Ασύλου Ανηλίκων, που ρήμαζε εδώ και χρόνια, εγκαταλειμμένο, δίπλα απ' τις φυλακές!

Δεκαπενταετία ολόκληρη αγωνιζόταν ο λαός του Κορυδαλλού και ο δήμος για να τους αποδοθεί ο χώρος και να φτιάξουν, ανάμεσα στ' άλλα, σχολεία, που λείπουν απ' τους μαθητές της πόλης και ονειρεύονταν αυτοί και οι γονείς τους να τα δουν να κατασκευάζονται εκεί.

Χτες ο δήμαρχος, εν αγνοία του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, ανακοίνωσε, διά του γραφείου του, ότι θα φτιάξει οτιδήποτε άλλο, εκτός από σχολεία. Από νέο δημαρχείο, συνεδριακό κέντρο, αίθουσα συναυλιών, μέχρι και υπόγειο πάρκινγκ... Σχετικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου φυσικά και δεν υπάρχουν! Και όλα αυτά, ενώ έχουν σημειωθεί σφοδρότατες αντιδράσεις Κορυδαλλιωτών, που δεσμεύτηκαν πρόσφατα τα σπίτια τους (!), για να γίνουν τα σχολεία που λείπουν από την πόλη.

Οσο για την κυβέρνηση, που δίνει ό,τι έπρεπε να έχει δοθεί εδώ και πολλά χρόνια, όφειλε να είναι σεμνότερη, αποφεύγοντας τυμπανοκρουσίες και πρωθυπουργικές παρουσίες, σε μια πόλη που τίποτα δεν της χαρίστηκε, αλλά, αντίθετα, κατακτήθηκε. Εκτός κι αν ο Κ. Σημίτης δεν κατέβηκε χτες στον Κορυδαλλό για το άσυλο, αλλά για το συνέδριο, αφού λέγεται πως οι "σύντροφοί" του στην πόλη καταγράφονται στους "Τσοχατζοπουλικούς"...

Συνεχίζεται ο εμπαιγμός της κυβέρνησης με την υπόθεση του Μητρώου Αγροτών



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ