ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Μάη 1996
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Στου βράχου τη σχισμάδα"

Ενα "κυκλάμινο" ανθίζει από τις 12 Ιούνη μέχρι 1 Αυγούστου, στους βράχους του Δήμου Βύρωνα.Οι διοργανωτές του φεστιβάλ - θεσμού, που διεξάγεται κάθε χρόνο στη σκιά των βράχων, δανείστηκαν το στίχο του Ποιητή "Κυκλάμινο, κυκλάμινο/ στου βράχου τη σχισμάδα" και πάνω του "έπλεξαν" το φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ. Μια γιορτή του πολιτισμού, σε εποχές που οι εκφράσεις του πολιτισμού συρρικνώνονται. Ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής, Βασίλης Κολοβός,τόνισε ότι "από τη σύσταση του νεοελληνικού κράτους η εξουσία στάθηκε εχθρική απέναντι στον πολιτισμό και τους δημιουργούς του. Ηξεραν τη δύναμη που έχει να ενώνει, να διαπαιδαγωγεί, να εξάρει και να προβάλλει αξίες. Η ίδια εξουσία δε σκύβει να δει τον πολιτιστικό και κοινωνικό χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης".

Ωστόσο, "ο Δήμος Βύρωνα, όπως είπε ο δήμαρχος Νίκος Ρογκάκος, ως κορυφαία δημοκρατική έκφραση του λαού μας, με οικονομικές θυσίες προσφέρει αυτό το αγαθό, όχι μόνο στη βυρωνιώτικη κοινωνία, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής".Η φετινή προσφορά του δήμου είναι η ίδρυση και λειτουργία ενός νέου θεάτρου που θα φιλοξενεί νέους δημιουργούς, με το όνομα "Θέατρο Αννας Συνοδινού".Η μεγάλη ηθοποιός ήταν εκεί για να πει: "Η Ελλάδα πρέπει να ηρεμήσει με τον πολιτισμό".

"Να ψάξουμε πού βγαίνει το νερό σ' αυτή την άνομβρη περίοδο",είπε οΒασίλης Κολοβός και ανακοίνωσε το πρόγραμμα: Στους Βράχους του Βύρωνα, φέτος, θα δούμε θέατρο, δημιουργούς του ελληνικού τραγουδιού, ελληνική παράδοση, που θα εστιάσει στα ιδιαίτερα πολιτισμικά χαρακτηριστικά του Δήμου Βύρωνα, όπως την παρουσία Αρμένιων και Ποντίων προσφύγων. Και ακόμα για τη νεολαία υπάρχει ένας ιδιαίτερος κύκλος με συναυλίες δημιουργών, όπως οι αδελφοί Κατσιμίχα, ο Γιώργος Σταυριανός, το σύνολο "Αβατον", με μία ξεχωριστή δουλιά πάνω σε μουσικά μοτίβα της Αρχαίας Ελλάδας κ.ά.

Κι επειδή ο πολιτισμός ενώνει τον κόσμο, τον "αέρα" που πνέει πέρα από τα ελληνικά σύνορα θα φέρουν ως εδώ ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς και ο Βιμ Μέρτενς.

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις βραδιές τιμής που θα πραγματοποιηθούν για τον Μάνο Χατζιδάκι,τη Ζουζού Νικολούδη και τον Αριστείδη Μόσχο.

Οσο για το επόμενο καλοκαίρι, ο δήμαρχος σκέφτεται να ...σκαλίσει τους βράχους με προσωπογραφίες μεγάλων μορφών της ελληνικής καλλιτεχνικής έκφρασης.

"Ηχοι" χρωμάτων

Με θέμα "Ψάρια" φιλοξενείται μέχρι τις 30/5, στην γκαλερί "Ζουμπουλάκη" (Κριεζώτου 7), έκθεση έργων ζωγραφικής του Πάνου Φειδάκη.

"Μας κάνει καινούριους η ζωγραφική του Π. Φειδάκη", γράφει προλογίζοντας τον κατάλογο της προηγούμενης έκθεσής του ο συγγραφέας Γ. Μανιώτης.

"Φοράει στα μάτια μας εκείνα τα χάρτινα γυαλιά με τη ζελατίνα των πρώτων παιδικών μας χρόνων. Τότε που μπαίναμε στον κόσμο γύρω μας, ατσαλάκωτοι σαν έκπληκτοι υπνοβάτες. Τότε που οι απλές γεύσεις, οι ήχοι και τα χρώματα φτάναν ως εμάς σαν αθώα πουλιά που επέλεξαν το κλαδί του παραθύρου μας για να ξαποστάσουν".

  • Σχέδια του Κυριάκου Τσακίρη,από το νοσοκομείο κρατουμένων "Αγιος Παύλος", 1963-1964, παρουσιάζονται στην έκθεση που φιλοξενείται, μέχρι τις 31/5, στην αίθουσα τέχνης του "Ελληνογαλλικού Συνδέσμου" (πλατεία Κολωνακίου 2). Πρόκειται για σχέδια που φιλοτεχνήθηκαν από το ζωγράφο, όταν, πολιτικός κρατούμενος, νοσηλεύτηκε στα 1963-1964 στον "Αγιο Παύλο". Κατά τη διάρκεια των ετών αυτών, ο ίδιος και οι σύντροφοί του νοσηλεύονταν αναγκαστικά στους ίδιους χώρους με τους κρατούμενους του κοινού ποινικού δικαίου.

Τα σχέδια - σκηνές και μορφές - έγιναν επιτόπου. Η κύρια επιδίωξη του ζωγράφου συνίσταται στο να σχεδιάσει τις εκδηλώσεις, τις συνήθειες, τα αισθήματα, τις οδύνες. Παράλληλα με την ενδιαφέρουσα αυτή παρουσίαση κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Καστανιώτη" ένα συλλεκτικό λεύκωμα, με τις παραπάνω δημιουργίες του καλλιτέχνη, με τίτλο "Ενας άλλος κόσμος".

Τριήμερο "Διαβάζω"

Τα 20χρονά του γιορτάζει το περιοδικό "Διαβάζω",οργανώνοντας τριήμερο εκδηλώσεων (28-30 του Μάη) στο Γαλλικό Ινστιτούτο (Σίνα 31), με θέμα την "Ελληνική λογοτεχνία από τη Μεταπολίτευση ως σήμερα" (σήμερα, αύριο) και απονομή Λογοτεχνικών Βραβείων 1995 (30/5). Η σημερινή εκδήλωση αφιερώνεται στην ελληνική πεζογραφία. Συμμετέχουν οι: Δημ. Κούρτοβικ, Δ. Τζιόβας και Σπ. Τσακνιάς. Στην αυριανή, για την ελληνική ποίηση, συμμετέχουν οι: Γ. Γιατρομανωλάκης, Ρ. Μπίτον και Π. Μπουκάλας. Η απονομή των βραβείων θα γίνει γιορταστικά, με τον συνθέτη Ν. Ξυδάκη, που θα τραγουδήσει και θα παίξει πιάνο, ενώ οι ηθοποιοί Αλ. Παϊζη, Ολ. Λαζαρίδου και Θ. Μπαζάκα θα διαβάσουν αποσπάσματα των βραβευμένων βιβλίων.

Με τη σκέψη στον Κισλόφσκι

Αφιερωμένη στον Πολωνό σκηνοθέτη Κριστόφ Κισλόφσκι,που πρόσφατα χάθηκε, είναι η αποψινή συναυλία του συμπατριώτη και για 15 χρόνια συνεργάτη του Ζπίγκνιεβ Πράισνερ,στο Ηρώδειο (9μμ). Και πώς άλλωστε, αφού ο συνθέτης όχι μόνο είχε συνδέσει την τέχνη του με αυτή του Κ. Κισλόφσκι, αλλά σχεδίαζε από κοινού μαζί του για φέτος μια βραδιά ειδικά για την Ελλάδα με τίτλο "Ζωή". Ο θάνατος, όμως, του διάσημου σκηνοθέτη ματαίωσε αυτά τα σχέδια, παρόλο που όπως είπε ο Ζ. Πράισνερ "αν όλα πάνε καλά, ίσως δώσω του χρόνου αυτή τη συναυλία". Αναφερόμενος στο πρόγραμμα της αποψινής του συναυλίας, διάρκειας μιάμισης ώρας, είπε ότι περιλαμβάνει έργα κυρίως από τις συνεργασίες του με τον Κισλόφσκι: Από τις ταινίες "Η διπλή ζωή της Βερόνικα", "Τρία Χρώματα: Μπλε - Ασπρο - Κόκκινο", "Μικρή ερωτική ιστορία", "Μικρή ιστορία για ένα φόνο", αλλά και άλλων σκηνοθετών, όπως από το "Κουαρτέτο σε 4 κινήσεις" της Λ. Ρικάκη.

Στο χώρο της έκθεσης βιβλίου στην παραλία της Θεσσαλονίκης, αύριο (8.30μμ), οι εκδόσεις "Παρατηρητής" οργανώνουν συζήτηση με θέμα "Ιστοριογραφία της νεότερης και σύγχρονης Θεσσαλονίκης", με ομιλητές τους Γ. Αναστασιάδη, Ε. Χεκίμογλου, Φ. Γκικόπουλο.

Ο Δήμος Ηλιούπολης και το Πνευματικό του Κέντρο τιμούν σήμερα (8.30μμ) στον Δημοτικό Κινηματογράφο Ηλιούπολης "Μ. Μερκούρη" τον ηθοποιό Γιώργο Φούντα για την προσφορά του στον κινηματογράφο. Στην εκδήλωση θα παραστεί και ο υπουργός Πολιτισμού. Θα προβληθεί η συλλεκτικής αξίας ταινία του Νίκου Κούνδουρου "Μαγική πόλις".

Συνέδριο, σεμινάρια και ημερίδα ενημέρωσης για ευρωπαϊκά προγράμματα στον πολιτισμό περιλαμβάνουν οι εκδηλώσεις (28-31/5) με τίτλο "Πολιτισμός και ψηφιακές τεχνολογίες - EVA '96".Οι εκδηλώσεις - που θα πραγματοποιηθούν στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών - οργανώνονται από τη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης.Η διοργάνωση αποσκοπεί στο να ενημερώσει σε θέματα παραγωγής ειδικών ηλεκτρονικών εκδόσεων, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες των διαφόρων σταδίων παραγωγής και τις δυσκολίες που παρουσιάζονται.

Ουγγρικός Κινηματογράφος

Πέντε "Ημέρες Ουγγρικού Κινηματογράφου" (27-31/5) στο "Παλλάς",οργάνωσαν - για πρώτη φορά - το Τμήμα Κινηματογράφου του ΥΠΠΟ και η πρεσβεία της Ουγγαρίας, στα πλαίσια των διακρατικών μορφωτικών ανταλλαγών. Χτες προβλήθηκε "Το θαυμαστό ταξίδι του Εστί Κορνέλ" του Γιόζεφ Παζκόφσκι (1994). Σήμερα (9μμ) η ταινία του Γ. Ζόμγιας "Junk Movie" (1992). Αύριο "Μια φωτοευπαθής ιστορία" του Π. Ερντός (1994). Την Πέμπτη "Μάρτυς για δεύτερη φορά" του Π. Μπάζο (1994). Την Παρασκευή "Δεν πεθαίνουμε ποτέ" του Ρ. Κόλταϊ (1993).

Προϊστορικός οικισμός στα Σπάτα

Στο όνομα του νέου αεροδρομίου στα Σπάτα, στο όνομα δηλαδή δεκάδων δισεκατομμυρίων, κινδυνεύει να διαλυθεί ένας σημαντικός νεολιθικός οικισμός, πάνω στο λόφο Ζαγάνι. Ενας οικισμός που πραγματικά δεσπόζει στα Μεσόγαια. ΟΣύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων σε έγγραφό του προς το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και τον υπουργό Πολιτισμού, ζητάει να επανεξεταστεί το θέμα από το ΚΑΣ,αφού η πρώτη απόφαση του Συμβουλίου μιλούσε για διάλυση του οικισμού, και μάλιστα πολύ πριν ολοκληρωθεί η έρευνα. Η Β Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων θεωρεί ότι τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την ιστορία της Αττικής, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα συνεχίζεται. Επίσης, πιστεύει ότι εφόσον δε βρίσκεται στο χώρο που σχεδιάζεται ο αεροδιάδρομος αλλά σε λόφο, στον οποίο προγραμματίζονται βοηθητικά κτίρια, τότε μπορεί να διατηρηθεί.Προτείνει, εξάλλου, να γίνει αυτοψία στην οποία να μετάσχουν μέλη του ΚΑΣ, της Β Εφορείας, εμπειρογνώμονες και εκπρόσωποι του ΥΠΠΟ.

Βαφτίστηκαν "Ελλη Αλεξίου"

Είπαν να αρνηθούν τη λογική των ψυχρών αριθμών και να βαφτιστούν με το όνομα της παιδαγωγού, συγγραφέα και αγωνίστριας Ελλης Αλεξίου.Είναι το 2ο και 17ο Δημοτικά Σχολεία Καλλιθέας, που, με πρωτοβουλία των διευθυντών τους Π. Σπανό και κ. Γιώτη, προχώρησαν στη μετονομασία τους σε Σχολικό Συγκρότημα "Ελλη Αλεξίου".Το ερέθισμα γι' αυτή την ενέργεια ήταν το γεγονός ότι τα δύο σχολεία βρίσκονται πολύ κοντά στο "Μουσείο Αλεξίου" (Σαπφούς 49). Με αφορμή, μάλιστα, τη μετονομασία, τα δύο σχολεία διοργάνωσαν πενθήμερο εκδηλώσεων (20-24/5) με εκθέσεις παιδικού βιβλίου και βιβλίων της Ελλης Αλεξίου, συζήτηση των μαθητών με τις συγγραφείς Ναταλία Αποστολοπούλου, Πέπη Δαράκη, Ευγενία Ζήκου και Μαρίκα Φρέρη για τη ζωή και το έργο της τιμώμενης, επισκέψεις στο "Μουσείο Αλεξίου" και ομιλία των Αντώνη Σαμαράκη και Ιφιγένειας Χρυσοχόου. "Εφτασε η ώρα, ανέφερε ο Π. Σπανός, να αρνηθούμε τη λογική των απρόσωπων αριθμών ως ονόματα των δημοσίων σχολείων και να τους δώσουμε προσωπικότητα με επωνυμίες προσωπικοτήτων, που με τη ζωή τους και το έργο τους πρόσφεραν στο ελληνικό σχολείο και την εκπαίδευση. Τα σχολειά μας έτσι αποκτούν φυσιογνωμία, δίνοντας ταυτόχρονα την ευκαιρία σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές να γνωριστούν με τη νεότερη ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ