Τρίτη 28 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Στου βράχου τη σχισμάδα"

Ενα "κυκλάμινο" ανθίζει από τις 12 Ιούνη μέχρι 1 Αυγούστου, στους βράχους του Δήμου Βύρωνα.Οι διοργανωτές του φεστιβάλ - θεσμού, που διεξάγεται κάθε χρόνο στη σκιά των βράχων, δανείστηκαν το στίχο του Ποιητή "Κυκλάμινο, κυκλάμινο/ στου βράχου τη σχισμάδα" και πάνω του "έπλεξαν" το φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ. Μια γιορτή του πολιτισμού, σε εποχές που οι εκφράσεις του πολιτισμού συρρικνώνονται. Ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής, Βασίλης Κολοβός,τόνισε ότι "από τη σύσταση του νεοελληνικού κράτους η εξουσία στάθηκε εχθρική απέναντι στον πολιτισμό και τους δημιουργούς του. Ηξεραν τη δύναμη που έχει να ενώνει, να διαπαιδαγωγεί, να εξάρει και να προβάλλει αξίες. Η ίδια εξουσία δε σκύβει να δει τον πολιτιστικό και κοινωνικό χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης".

Ωστόσο, "ο Δήμος Βύρωνα, όπως είπε ο δήμαρχος Νίκος Ρογκάκος, ως κορυφαία δημοκρατική έκφραση του λαού μας, με οικονομικές θυσίες προσφέρει αυτό το αγαθό, όχι μόνο στη βυρωνιώτικη κοινωνία, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής".Η φετινή προσφορά του δήμου είναι η ίδρυση και λειτουργία ενός νέου θεάτρου που θα φιλοξενεί νέους δημιουργούς, με το όνομα "Θέατρο Αννας Συνοδινού".Η μεγάλη ηθοποιός ήταν εκεί για να πει: "Η Ελλάδα πρέπει να ηρεμήσει με τον πολιτισμό".

"Να ψάξουμε πού βγαίνει το νερό σ' αυτή την άνομβρη περίοδο",είπε οΒασίλης Κολοβός και ανακοίνωσε το πρόγραμμα: Στους Βράχους του Βύρωνα, φέτος, θα δούμε θέατρο, δημιουργούς του ελληνικού τραγουδιού, ελληνική παράδοση, που θα εστιάσει στα ιδιαίτερα πολιτισμικά χαρακτηριστικά του Δήμου Βύρωνα, όπως την παρουσία Αρμένιων και Ποντίων προσφύγων. Και ακόμα για τη νεολαία υπάρχει ένας ιδιαίτερος κύκλος με συναυλίες δημιουργών, όπως οι αδελφοί Κατσιμίχα, ο Γιώργος Σταυριανός, το σύνολο "Αβατον", με μία ξεχωριστή δουλιά πάνω σε μουσικά μοτίβα της Αρχαίας Ελλάδας κ.ά.

Κι επειδή ο πολιτισμός ενώνει τον κόσμο, τον "αέρα" που πνέει πέρα από τα ελληνικά σύνορα θα φέρουν ως εδώ ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς και ο Βιμ Μέρτενς.

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις βραδιές τιμής που θα πραγματοποιηθούν για τον Μάνο Χατζιδάκι,τη Ζουζού Νικολούδη και τον Αριστείδη Μόσχο.

Οσο για το επόμενο καλοκαίρι, ο δήμαρχος σκέφτεται να ...σκαλίσει τους βράχους με προσωπογραφίες μεγάλων μορφών της ελληνικής καλλιτεχνικής έκφρασης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ