ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Μάη 1996
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Για το "χατίρι" των ΗΠΑ

Σκλήρυνση της στάσης της νέας κυβέρνησης απέναντι στην Κούβα

ΑΒΑΝΑ.-

Με... άριστα φαίνεται πως πέρασε ο νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, το μάθημα "υπακοής" στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής. Ο "εξεταστής" του, που δεν ήταν άλλος από τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Αλ Γκορ, αφού εξασφάλισε το "πάγωμα" των σχέσεων Αβάνας - Μαδρίτης στη διάρκεια της ανεπίσημης επίσκεψής του στην Ιβηρική, την προηγούμενη βδομάδα, ευχαρίστησε τον συντηρητικό Ισπανό πρωθυπουργό για τη σκλήρυνση της στάσης της χώρας του απέναντι στο καθεστώς του Κουβανού ηγέτη, στο όνομα της "δημοκρατίας"! Ωστόσο, αυτή η νέα σημαντική εξέλιξη, που εκτός των άλλων προκαλεί ρήγμα στους κόλπους των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης με αφορμή τα προβλήματα που προκαλεί η αμερικανική νομοθεσία "Χελμς - Μπάρτον" σε βάρος των ξένων επενδύσεων στην Κούβα, δεν πέρασε ούτε απαρατήρητη, ούτε αναπάντητη από την κυβέρνηση του Φιντέλ Κάστρο!

"Οι καλές διμερείς σχέσεις με τη Μαδρίτη δεν είναι μέσα στο πρόγραμμά μας" δήλωσε χτες ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών, Ρομπέρτο Ροβάινα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο επίσημο κουβανικό πρακτορείο ειδήσεων "Πρένσα Λατίνα", παρατηρώντας ότι κατά τα τελευταία φαινόμενα οι σχέσεις ανάμεσα στη Μαδρίτη και στην Κούβα "εισέρχονται σε μία περίπλοκη φάση". Στη συνέχεια, ο Ροβάινα, αναφερόμενος στις επενδύσεις που κάνουν Ισπανοί επιχειρηματίες στη χώρα του, υπογράμμισε πως "θα ήταν κρίμα να μη ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα αυτά, κατά την άσκηση της ισπανικής πολιτικής στάσης έναντι της Αβάνας". Μάλιστα, απαντώντας στη δήλωση του Αθνάρ πως επιθυμεί να δει να επιχειρείται στην Κούβα "ειρηνική μετάβαση στη δημοκρατία", ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως παρέχονται, στον οποιοδήποτε επιθυμεί μετάβαση στην Κούβα, οι διαβεβαιώσεις, πως αυτή θα είναι άκρως ειρηνική και προς "περισσότερο σοσιαλισμό"!

ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Προεκλογικοί εντυπωσιασμοί του Γιέλτσιν

ΜΟΣΧΑ.-

Μια μέρα μετά την υπογραφή στη Μόσχα της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με τον ηγέτη των Τσετσένων αυτονομιστών Ζελιμχάν Γιανταρμπίγεφ, ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν, προφανώς, για προεκλογικό εντυπωσιασμό, μετέβη αιφνιδιαστικά στην πρωτεύουσα της Τσετσενίας Γκρόζνι. Σημειώνουμε ότι ο Γιανταρμπίγεφ, που βρίσκεται στη Μόσχα για συνομιλίες, δήλωσε ότι δε γνώριζε τίποτα για την αιφνιδιαστική επίσκεψη του Γιέλτσιν στο Γκρόζνι και ακύρωσε την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου. Οπως μετέδωσε το Πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, ύστερα από πεντάωρη παραμονή του στο Γκρόζνι, ο Γιέλτσιν επέστρεψε στη Μόσχα. Πριν μεταβεί στο Γκρόζνι, έκανε μια στάση στη ρωσική στρατιωτική βάση στην πόλη Μοζντόκ της Βόρειας Οσετίας, στα σύνορα με την Τσετσενία, όπου συναντήθηκε με τους υπουργούς Εσωτερικών και Αμυνας, Ανατόλι Κουλικόφ και Πάβελ Γκρατσόφ. Με στόχο να κερδίσει τις εκλογές στις 16 Ιουνίου, ο Γιέλτσιν, με την ευκαιρία της επίσκεψής του στο Γκρόζνι, ανακοίνωσε ότι το Σάββατο, 1 Ιουνίου, θα δημοσιευτεί το σχέδιο που θα προσδιορίζει το οριστικό καθεστώς της Δημοκρατίας της Τσετσενίας και θα παραχωρηθεί σ' αυτή καθεστώς "μεγίστης αυτονομίας" στα πλαίσια της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Κατά τον Γιέλτσιν, αν το σχέδιο αυτό θα έχει την υποστήριξη του πληθυσμού, έπειτα από διαβουλεύσεις που θα διεξαχθούν στην Τσετσενία, θα υπογραφεί στη συνέχεια, στη διάρκεια επίσημης τελετής στο Κρεμλίνο, είτε στις 30 Ιουνίου, είτε τις πρώτες μέρες του Ιουλίου. Το σχέδιο αυτό θα έχει ως βάση τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με άλλες αυτόνομες Δημοκρατίες και περιοχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας (Ταταρστάν, Μπασκιρία), οι οποίες έχουν καθεστώς "μεγίστης αυτονομίας". Το Κρεμλίνο θα διατηρήσει τον έλεγχο του στρατού, της εξωτερικής πολιτικής και μια σειρά ζητήματα που έχουν σχέση με την κεντρική εξουσία. Τα άλλα θέματα θα τελούν υπό τον έλεγχο της Δημοκρατίας της Τσετσενίας και των τοπικών οργάνων. Ο Γιέλτσιν δήλωσε, επίσης, ότι άρχισε κιόλας η σταδιακή αποχώρησε ομοσπονδιακών στρατευμάτων από την Τσετσενία. Τόνισε, όμως, ότι η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός δε συνοδεύεται από καμιά ουσιαστική παραχώρηση από την πλευρά της Μόσχας και πρόσθεσε ότι η αιφνιδιαστική επίσκεψή του στην Τσετσενία έχει ως σκοπό να δείξει ότι "η Δημοκρατία αυτή ανήκει στη Ρωσική Ομοσπονδία και πουθενά αλλού". Ο Γιέλτσιν προειδοποίησε ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα απαντήσουν "με αυστηρότερα μέτρα" σε κάθε παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός από την πλευρά των Τσετσένων αυτονομιστών μαχητών.

Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας Βαλεντίν Κουπτσόφ χαιρέτισε την υπογραφή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός Ρωσίας - Τσετσένων αυτονομιστών, τονίζοντας ότι αυτό έπρεπε να γίνει νωρίτερα, "ώστε να αποφευχθούν τα χιλιάδες θύματα του πολέμου".

O X.Ντέβε Γκάουντα μιλώντας χτες στους δημοσιογράφους

O X. Ντέβε Γκάουντα μιλώντας χτες στους δημοσιογράφους

ΙΝΔΙΑ
Παραίτηση της κυβέρνησης

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της πρώτης ινδουιστικής - εθνικιστικής κυβέρνησης στην Ινδία, Ατάλ Μπιχάρι Βαϊπαγί, χτες, λίγο πριν την έναρξη στο Κοινοβούλιο της διαδικασίας παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, η οποία αναμενόταν να αποτελέσει πανωλεθρία για τον ίδιο και το Κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP), του οποίου ηγείται.

"Υποχωρούμε μπροστά στη δύναμη των αριθμών", δήλωσε ο Βαϊπαγί, αναφερόμενος στην αντίθεση σύσσωμης της αντιπολίτευσης όσον αφορά το σχηματισμό κυβέρνησης από το κόμμα του, και πρόσθεσε ότι "είμαστε έτοιμοι να περάσουμε στην αντιπολίτευση".

Η πτώση της κυβέρνησης αποτελεί δικαίωση των προβλέψεων της αντιπολίτευσης, η οποία διακήρυσσε σε όλους τους τόνους ήδη από τις 16 του Μάη, όταν το BJP σχημάτισε κυβέρνηση, ότι είχε τη δύναμη να την ανατρέψει στη Βουλή. Η πρώτη κυβέρνηση των Ινδουιστών στην ιστορία της ανεξάρτητης Ινδίας υπήρξε και η πιο βραχύβια...

Ο Πρόεδρος της χώρας, Σανκάρ Νταγιάλ Σάρμα, αποδέχτηκε την παραίτηση του Βαϊπαγί και ανέθεσε στον ηγέτη του συνασπισμού της κεντροαριστεράς "Ενοποιημένο Μέτωπο" Χ. Ντ. Ντέβε Γκάουντα να σχηματίσει κυβέρνηση.

Ο 63χρονος νέος εντολοδόχος πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα ορκιστεί την 1η Ιουνίου και ότι ο Πρόεδρος Σάρμα του ζήτησε να αποδείξει ότι κατέχει την πλειοψηφία της Κάτω Βουλής την 12η Ιουνίου.

Ο - σχετικά άγνωστος - Γκάουντα, πολιτικός από τη Νότια Ινδία, αναμένεται να υποστηριχτεί από το Κόμμα του Κογκρέσου του πρώην πρωθυπουργού, Ναρασίμα Ράο και στην περίπτωση αυτή θα αποκτήσει πλειοψηφία.

ΠΑΝΑΜΑΣ
Συγκρούσεις φοιτητών - αστυνομικών

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΜΑ. -

Σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν χτες στην πρωτεύουσα του Παναμά στη διάρκεια διαδήλωσης που πραγματοποιούσαν εκατοντάδες φοιτητές διαμαρτυρόμενοι για την πρόθεση των κυβερνητικών αρχών να δώσουν αμνηστία στους συνεργάτες του πρώην ισχυρού άνδρα της χώρας, Μανουέλ Νοριέγα.

Από τις συγκρούσεις φοιτητών και αστυνομικών τραυματίστηκαν τουλάχιστον 46 νεαροί. Οι φοιτητές απάντησαν στη βροχή δακρυγόνων και σφαιρών των αστυνομικών, με πέτρες και βόμβες μολότοφ. Οπως δήλωσε στο πρακτορείο "Ρόιτερ" εκπρόσωπος της φοιτητικής οργάνωσης "Επαναστατικό Φοιτητικό Μέτωπο", η επέμβαση της αστυνομίας θύμιζε σε πολλά σημεία την εποχή της δικτατορίας του Νοριέγα, που απομακρύνθηκε από την εξουσία το 1989 με τη στρατιωτική επέμβαση των αμερικανικών δυνάμεων.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Κύμα εργατικών κινητοποιήσεων

ΚΑΡΑΚΑΣ.-

Το κύμα πρωτοφανούς ακρίβειας που σαρώνει τους τελευταίους μήνες όλα τα βασικά είδη διατροφής στη Βενεζουέλα προκαλεί σεισμό εργατικών κινητοποιήσεων. Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι πραγματοποίησαν χτες απεργίες και μαχητικές πορείες σε όλες τις πόλεις της χώρας με ένα βασικό αίτημα: την αναπροσαρμογή των μισθών και των συντάξεων σε μια περίοδο που η κυβέρνηση προχωρά στην απελευθέρωση των τιμών στα βασικά τρόφιμα, τα οποία από την επόμενη βδομάδα θα πωλούνται σύμφωνα με τα κριτήρια της "ελεύθερης αγοράς"!

Η χτεσινή απεργία σημείωσε μεγάλη επιτυχία στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με αποτέλεσμα να μείνουν για 24ωρες ώρες κλειστά τα νοσοκομεία, οι κρατικές υπηρεσίες, επιχειρήσεις, ταχυδρομεία, εργοστάσια και σχολεία. Σύμφωνα με τον Κάρλος Ναβάρο, γενικό γραμματέα της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Βενεζουέλας, η απάντηση των εργαζομένων θα είναι άμεση στην κυβερνητική πολιτική λιτότητας του Προέδρου Ραφαέλ Καλδέρα: "Η Βενεζουέλα θα ζήσει απεργίες και πορείες που δε θα έχουν όμοιές τους στο παρελθόν"!

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μέσος μισθός ενός εργαζόμενου στη Βενεζουέλα δεν ξεπερνά τις 24.000 δρχ. Οι τιμές των βασικών αγαθών (όπως γάλα, ζυμαρικά, όσπρια), αν και μέχρι σήμερα καθορίζονταν από την κυβέρνηση, βρίσκονται ήδη σε δυσθεώρητα ύψη, αφού για παράδειγμα ένα κοτόπουλο πωλείται προς 600 δρχ. το κιλό... Οι πρώτες προβλέψεις για τις αυξήσεις που θα χτυπήσουν τα τρόφιμα πρώτης ανάγκης, σύμφωνα με τους "κανόνες" της ελεύθερης αγοράς, αναφέρουν ότι αυτές θα ξεπεράσουν το 25%! Από τα ελάχιστα αγαθά, των οποίων οι τιμές παραμένουν υπό την προστασία της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, είναι ορισμένα φάρμακα και η βενζίνη.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Νέος πρωθυπουργός

ΚΙΕΒΟ.-

Νέος πρωθυπουργός της Ουκρανίας, με Διάταγμα του Προέδρου Λεονίντ Κούτσμα, διορίστηκε χτες ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παύλο Λαζαρένκο, ανακοινώθηκε από το Γραφείο Τύπου της Προεδρίας. Τη Δευτέρα, ο Κούτσμα απομάκρυνε τον πρωθυπουργό Γεβγκένι Μαρτσιούκ, λόγω διαφωνιών στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ