Τετάρτη 29 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ
Παραίτηση της κυβέρνησης

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της πρώτης ινδουιστικής - εθνικιστικής κυβέρνησης στην Ινδία, Ατάλ Μπιχάρι Βαϊπαγί, χτες, λίγο πριν την έναρξη στο Κοινοβούλιο της διαδικασίας παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, η οποία αναμενόταν να αποτελέσει πανωλεθρία για τον ίδιο και το Κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP), του οποίου ηγείται.

"Υποχωρούμε μπροστά στη δύναμη των αριθμών", δήλωσε ο Βαϊπαγί, αναφερόμενος στην αντίθεση σύσσωμης της αντιπολίτευσης όσον αφορά το σχηματισμό κυβέρνησης από το κόμμα του, και πρόσθεσε ότι "είμαστε έτοιμοι να περάσουμε στην αντιπολίτευση".

Η πτώση της κυβέρνησης αποτελεί δικαίωση των προβλέψεων της αντιπολίτευσης, η οποία διακήρυσσε σε όλους τους τόνους ήδη από τις 16 του Μάη, όταν το BJP σχημάτισε κυβέρνηση, ότι είχε τη δύναμη να την ανατρέψει στη Βουλή. Η πρώτη κυβέρνηση των Ινδουιστών στην ιστορία της ανεξάρτητης Ινδίας υπήρξε και η πιο βραχύβια...

Ο Πρόεδρος της χώρας, Σανκάρ Νταγιάλ Σάρμα, αποδέχτηκε την παραίτηση του Βαϊπαγί και ανέθεσε στον ηγέτη του συνασπισμού της κεντροαριστεράς "Ενοποιημένο Μέτωπο" Χ. Ντ. Ντέβε Γκάουντα να σχηματίσει κυβέρνηση.

Ο 63χρονος νέος εντολοδόχος πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα ορκιστεί την 1η Ιουνίου και ότι ο Πρόεδρος Σάρμα του ζήτησε να αποδείξει ότι κατέχει την πλειοψηφία της Κάτω Βουλής την 12η Ιουνίου.

Ο - σχετικά άγνωστος - Γκάουντα, πολιτικός από τη Νότια Ινδία, αναμένεται να υποστηριχτεί από το Κόμμα του Κογκρέσου του πρώην πρωθυπουργού, Ναρασίμα Ράο και στην περίπτωση αυτή θα αποκτήσει πλειοψηφία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ