Τετάρτη 29 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Εκρυθμη η κατάσταση στο μετεκλογικό σκηνικό
  • Αποχώρησαν οι παρατηρητές του ΟΑΣΑ
  • Συγκρούσεις αστυνομίας και οπαδών της αντιπολίτευσης

ΤΙΡΑΝΑ.-

Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας - διαδηλωτών και μεταξύ διαδηλωτών διαφορετικών πολιτικών αποχρώσεων, συλλήψεις πολιτικών της αντιπολίτευσης, αστυνομοκρατία, αποκλεισμός πολλών συνοικιών της πόλης. Η χτεσινή εικόνα της αλβανικής πρωτεύουσας αποτέλεσε αψευδή μάρτυρα της πολιτικής αναταραχής στη χώρα, τρεις μέρες μετά τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών...

Η ανακοινωθείσα προχθές συγκέντρωση της αντιπολίτευσης και των οπαδών της στην πλατεία Σκεντέρμπεϊ, χτες, κατέληξε σε ευρείας έκτασης σύγκρουση με τις ειδικές δυνάμεις ήδη από την αρχή της: Ανδρες της αστυνομίας με γκλομπς και γρονθοκοπήματα επιχείρησαν να διαλύσουν ομάδες πολιτών που βάδιζαν προς την πλατεία για να συμμετάσχουν σε αυτήν.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι αστυνομικοί γρονθοκόπησαν και συνέλαβαν ηγετικά στελέχη του κόμματος της Δημοκρατικής Συμμαχίας (αντιπολίτευση), τους Αρμπέν Ιμάμι, Μπλέντι Γκότζε και Γκράμος Πάσχο. Ο Πάσχο, μάλιστα, υπήρξε στενός συνεργάτης του ίδιου του Σαλί Μπερίσα και μάλιστα βοήθησε στην προηγούμενη νίκη του σημερινού Προέδρου...

Της σύλληψης δε διέφυγε ο αντιπρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Σερβέτ Πελούμπι, ενώ άλλα στελέχη των σοσιαλιστών, όπως η Μανίκ Ντόγκλερ, τραυματίστηκαν.

Καταγγέλθηκαν επίσης προπηλακισμοί δημοσιογράφων, τόσο Αλβανών όσο και ξένων. Δημοσιογράφοι και τεχνικοί από το τηλεοπτικό τμήμα του "Ασοσιέιτεντ Πρες" απωθήθηκαν βίαια. Φωτογραφικές μηχανές κατασχέθηκαν, κάμερες καταστράφηκαν, δημοσιογράφοι ξυλοκοπήθηκαν.

Οι άνθρωποι της αστυνομίας ήταν "απίστευτα βάναυσοι" έναντι των διαδηλωτών, έλεγε σοκαρισμένος ο ανταποκριτής της ισπανικής εφημερίδας "Ελ Μούντο". "Χτυπούσαν πολιτικούς, διαδηλωτές, όποιον έβρισκαν μπροστά τους".

Απολογισμός των ταραχών δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί, καθώς οι συγκρούσεις συνεχίζονταν επί ώρες. Δεν έγινε γνωστό αν υπήρξαν σοβαρά τραυματισμένοι, ούτε ο ακριβής αριθμός των συλλήψεων.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αποσυνέδεαν τη δολοφονία ενός ανθρώπου χτες έξω από ελληνικό προξενείο από τις συγκρούσεις.

Οι διεθνείς παρατηρητές

Το χτεσινό ξέσπασμα της βίας ώθησε αρκετούς διεθνείς παρατηρητές, που τηρούσαν ιδιαίτερα επιφυλακτική γνώμη, να μιλήσουν για "πρωτοφανή κατάχρηση εξουσίας". Αλλωστε, την ώρα που άρχισαν τα επεισόδια στα Τίρανα, ο πρόεδρος της επιτροπής παρατηρητών του ΟΑΣΕ ήταν έτοιμος να αναχωρήσει από το ξενοδοχείο του, αλλά αναγκάστηκε να παραμείνει εκεί, καθώς ο χώρος γύρω απ' αυτό κατέστη πεδίο μάχης...

Εντεκα Νορβηγοί και Βρετανοί παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, στην οποία συμπεραίνουν ότι "ο αλβανικός λαός δεν εκφράστηκε ελεύθερα".

Ο Πολ Κιτς, παρατηρητής από τη Βρετανία, είπε χαρακτηριστικά στο Ασοσιέιτεντ Πρες ότι "παρακολουθήσαμε μια προσπάθεια, και μάλιστα επιτυχή, να νοθευτούν οι εκλογές", για να προσθέσει ότι "σε καμία άλλη χώρα δεν έχω δει τέτοια χρήση του κρατικού μηχανισμού όπως η σημερινή".

Πάντως, οι παρατηρητές απέφυγαν να υιοθετήσουν τους χαρακτηρισμούς της αντιπολίτευσης περί "εγκαθίδρυσης μιας λατινοαμερικανικού τύπου δικτατορίας στην Αλβανία". Κοινή ανακοίνωση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ δεν εξεδόθη...

Η ομάδα των παρατηρητών, πάντως, αποχώρησε χτες από τα Τίρανα, και ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο δεύτερο γύρο των εκλογών.

"Δε θέλουμε να συμμετάσχουμε σε αυτό το παιχνίδι", δήλωσε ο πρόεδρός της, Σουηδός Α. Ερικσον.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση

Η Κομισιόν εξετάζει με ιδιαίτερη προσοχή τα συμβαίνοντα στην Αλβανία πριν τοποθετηθεί επίσημα, ωστόσο είναι πολύ πιθανό η προσπάθεια για σύσφιξη των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ενωσης - Αλβανίας να "παγώσει", έλεγε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής. Η ιταλική προεδρία, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες από τη Ρώμη σκόπευε να επιταχύνει τις διαδικασίες, βρίσκεται πλέον προ διλήμματος, καθώς η Κοινότητα "δεν μπορεί να αγνοήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης".

Η χειρότερη κρίση στη "δημοκρατική" Αλβανία και η πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί στη χώρα προκαλεί αμφιβολίες στις δυτικές πρωτεύουσες όσον αφορά το κατά πόσον θα πρέπει να συνεχίσουν να παρέχουν τη στήριξή τους στον Σαλί Μπερίσα και το Δημοκρατικό Κόμμα, του οποίου ηγείται...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ