Τετάρτη 29 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
Αυστηρά μέτρα ασφαλείας

Υπό την επιτήρηση, τουλάχιστον, 20.000 αστυνομικών άρχισε, νωρίς σήμερα το πρωί, η ψηφοφορία στο Ισραήλ. Οι Ισραηλινοί στρατιώτες που βρίσκονται στη Δυτική Οχθη ψήφισαν, ήδη από χτες βράδυ, και οι κάλπες μεταφέρθηκαν στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της Κνεσέτ. Παρά την έντονη προεκλογική μάχη του Σιμόν Πέρες και του Μπέντζαμιν Νετανάγιου, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δε δίνουν στον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος παρά μόνο ένα προβάδισμα της τάξης των 3 ποσοστιαίων μονάδων, γεγονός που κάνει ιδιαίτερα επίφοβη την οποιαδήποτε πρόβλεψη για την επόμενη μέρα.

Ο Νετανάγιου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Χααρέτζ", κατέστησε σαφές ότι, σε περίπτωση νίκης του, δεν πρόκειται να συζητήσει με τους Παλαιστινίους το ζήτημα της Ιερουσαλήμ, η οποία, υποστηρίζει, θα παραμείνει, χωρίς καμία κουβέντα, υπό τον πλήρη ισραηλινό έλεγχο, έστω και αν το Ισραήλ δεσμεύεται από τις παρούσες συμφωνίες ειρήνης. Συνεχίζοντας την αντιπαράθεσή του με την πολιτική του Πέρες, τον οποίο χαρακτηρίζει ιδιαίτερα υποχωρητικό, ο Νετανάγιου δηλώνει αποφασισμένος να μην απομακρύνει ούτε εκατοστό τα ισραηλινά στρατεύματα από τα υψώματα του Γκολάν, ασχέτως αν αυτή η αποχώρηση τίθεται ως προϋπόθεση από τη Συρία για την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Οι δηλώσεις αυτές του Νετανάγιου προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Δαμασκού, η οποία μέχρι χτες απέφευγε να εκδηλώσει την προτίμησή της σε κάποιον από τους δύο υποψηφίους, χαρακτηρίζοντας και τους δύο εξίσου επικίνδυνους και αρνητικούς για την ειρήνη στην περιοχή. Παρ' όλα αυτά, όμως, μετά τις δηλώσεις Νετανάγιου, ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, Φαρούκ αλ Σάρα, εξέφρασε την άποψη ότι η επικράτηση του Νετανάγιου στις σημερινές ισραηλινές εκλογές θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την ισορροπία όλης της περιοχής.

Εκεχειρία ενόψει ψηφοφορίας

Καμία επίθεση εναντίον ισραηλινών στόχων δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί μέχρι την ολοκλήρωση της ισραηλινής εκλογικής διαδικασίας, δήλωσε, χτες, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ρόιτερ" ο ηγέτης του πολιτικού σκέλους της οργάνωσης "Χαμάς", Μαχμούντ Ζαχάρ. Ο Ζαχάρ, αν και τόνισε ότι η πολιτική ηγεσία της οργάνωσης δεν έχει οργανική σύνδεση με το στρατιωτικό της σκέλος, δηλαδή τις ταξιαρχίες Κασάμ, υπογράμμισε ότι η έκκλησή του για τήρηση εκεχειρίας μέχρι τη λήξη των ισραηλινών εκλογών βρήκε ανταπόκριση στις γραμμές της οργάνωσης, πιθανώς γιατί όλοι πείστηκαν ότι μια ενδεχόμενη επίθεση θα διαμόρφωνε "κλίμα" υπέρ του Νετανάγιου και αυτό θα μπορούσε να μεταφραστεί σε μια έμμεση υποστήριξη της "Χαμάς" προς τη Λικούντ.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Ζαχάρ, όμως, οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες έχουν αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας και ιδιαίτερα τη φρουρά προστασίας του Σιμόν Πέρες καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν διατυπωθεί πολλές απειλές εναντίον της ζωής του. Παράλληλα, δόθηκε εντολή σε όλους τους Παλαιστινίους εργάτες, που δουλεύουν σε εργοστάσια της Δυτικής Οχθης, να μην μεταβούν στις δουλειές τους τα τρέχοντα δύο εικοσιτετράωρα για προληπτικούς λόγους. Οι μόνοι Παλαιστίνιοι που έχουν δικαίωμα εισόδου στο ισραηλινό έδαφος είναι, τελικά, οι δημοσιογράφοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ