Τετάρτη 29 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ελιγμοί Γιλμάζ για να σωθεί η κυβέρνηση

ΑΓΚΥΡΑ.-

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ, αποσαφήνισε χτες ότι επ' ουδενί προτίθεται να παραιτηθεί, "μέχρι να υπάρξει μια εναλλακτική πρόταση για το σχηματισμό κυβέρνησης ή να υπερψηφιστεί μια πρόταση μομφής στο Κοινοβούλιο".

Ο Γιλμάζ επιχείρησε να ελιχθεί, προκειμένου να αποφευχθεί η πτώση της κυβέρνησης, την οποία πολιτικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν αναπόφευκτη. Ο ηγέτης του Κόμματος Μητέρας Πατρίδας είπε ότι ο δρόμος της συνεργασίας με την Τανσού Τσιλέρ, αρχηγού του Κόμματος Ορθού Δρόμου και συνεταίρου του στην κυβέρνηση συνασπισμού, είναι "ανοιχτός", αν η πρώην πρωθυπουργός δεχτεί να αποκαλύψει πώς διαχειρίστηκε τα 6,5 εκατομμύρια δολάρια, που απέσυρε από το δημόσιο ταμείο πριν αποχωρήσει από την πρωθυπουργία, τον περασμένο Μάρτη. Πάντως, πρόσθεσε ο Γιλμάζ, αν η Τσιλέρ ανακοινώσει ότι πέτυχε συμφωνία με το ισλαμιστικό Κόμμα Ευημερίας (Ρεφάχ) του Νετσμεντίν Ερμπακάν, τότε ο ίδιος θα υποβάλει την παραίτησή του.

Ο Γιλμάζ νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει την πρόταση μομφής που υπέβαλε το Κόμμα Ευημερίας "παράνομη", αφού "δεν έχει καμία σχέση με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης" - αναφερόμενος στο γεγονός ότι το Ρεφάχ στηρίζει την πρότασή του στην ακύρωση της ψήφου εμπιστοσύνης.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε απανωτές συναντήσεις χτες, πρώτα με τον Αλπαρσλάν Τουρκές, ηγέτη του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (εκτός Βουλής) και κατόπιν με τον Πρόεδρο, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, με τους οποίους συζήτησε τις πολιτικές εξελίξεις.

Αλλά οι προσπάθειες του Γιλμάζ δεν αποκλείεται να αποδειχθούν άνευ αντικειμένου. Ο Νετσμεντίν Ερμπακάν δείχνει όλο και πιο σίγουρος ότι το κόμμα του "είναι στα πρόθυρα ανάληψης της πρωθυπουργίας"...

  • Συνεχίζοντας τη δίμηνη επίθεσή του κατά βάσεων αυτονομιστών του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ), ο τουρκικός στρατός έχει προκαλέσει, σύμφωνα με ανακοινώσεις του, σημαντικές απώλειες στους μαχητές του Οτσαλάν: 43 "τρομοκράτες", όπως τους αποκαλεί, έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τις επιχειρήσεις της περασμένης βδομάδας.

Χτες, πάντως, και κατά ειρωνική σύμπτωση, ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Ολτάν Σουνγκουρλού, μετέβη στις ΗΠΑ, προκειμένου να συζητήσει το θέμα της προστασίας των Κούρδων του Ιράκ...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιθέσεις από την αντιπολίτευση (1997-07-02 00:00:00.0)
Προσπάθειες Γιλμάζ για σχηματισμό κυβέρνησης (1997-06-25 00:00:00.0)
Πολιτική αβεβαιότητα και ταραχές (1996-06-25 00:00:00.0)
Απέλπιδες προσπάθειες της Τσιλέρ (1996-06-21 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται η κρίση... (1996-05-25 00:00:00.0)
Παραπέμπεται για σκάνδαλα η Τσιλέρ (1996-04-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ