Τετάρτη 29 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Κύμα εργατικών κινητοποιήσεων

ΚΑΡΑΚΑΣ.-

Το κύμα πρωτοφανούς ακρίβειας που σαρώνει τους τελευταίους μήνες όλα τα βασικά είδη διατροφής στη Βενεζουέλα προκαλεί σεισμό εργατικών κινητοποιήσεων. Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι πραγματοποίησαν χτες απεργίες και μαχητικές πορείες σε όλες τις πόλεις της χώρας με ένα βασικό αίτημα: την αναπροσαρμογή των μισθών και των συντάξεων σε μια περίοδο που η κυβέρνηση προχωρά στην απελευθέρωση των τιμών στα βασικά τρόφιμα, τα οποία από την επόμενη βδομάδα θα πωλούνται σύμφωνα με τα κριτήρια της "ελεύθερης αγοράς"!

Η χτεσινή απεργία σημείωσε μεγάλη επιτυχία στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με αποτέλεσμα να μείνουν για 24ωρες ώρες κλειστά τα νοσοκομεία, οι κρατικές υπηρεσίες, επιχειρήσεις, ταχυδρομεία, εργοστάσια και σχολεία. Σύμφωνα με τον Κάρλος Ναβάρο, γενικό γραμματέα της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Βενεζουέλας, η απάντηση των εργαζομένων θα είναι άμεση στην κυβερνητική πολιτική λιτότητας του Προέδρου Ραφαέλ Καλδέρα: "Η Βενεζουέλα θα ζήσει απεργίες και πορείες που δε θα έχουν όμοιές τους στο παρελθόν"!

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μέσος μισθός ενός εργαζόμενου στη Βενεζουέλα δεν ξεπερνά τις 24.000 δρχ. Οι τιμές των βασικών αγαθών (όπως γάλα, ζυμαρικά, όσπρια), αν και μέχρι σήμερα καθορίζονταν από την κυβέρνηση, βρίσκονται ήδη σε δυσθεώρητα ύψη, αφού για παράδειγμα ένα κοτόπουλο πωλείται προς 600 δρχ. το κιλό... Οι πρώτες προβλέψεις για τις αυξήσεις που θα χτυπήσουν τα τρόφιμα πρώτης ανάγκης, σύμφωνα με τους "κανόνες" της ελεύθερης αγοράς, αναφέρουν ότι αυτές θα ξεπεράσουν το 25%! Από τα ελάχιστα αγαθά, των οποίων οι τιμές παραμένουν υπό την προστασία της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, είναι ορισμένα φάρμακα και η βενζίνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ