Τετάρτη 2 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Επιθέσεις από την αντιπολίτευση

ΑΓΚΥΡΑ.-

Σφοδρή επίθεση κατά της νέας κοσμικής κυβέρνησης του Μεσούτ Γιλμάζ εξαπέλυσε, χτες, ο αποχωρείσας πρωθυπουργός και ηγέτης του ισλαμικού κόμματος της Ευημερίας, Νετσμεντίν Ερμπακάν. Την ίδια στιγμή, στο στόχαστρο της τουρκικής δικαιοσύνης φέρεται να είναι, για άλλη μια φορά, η πρώην πρωθυπουργός και κυβερνητικός εταίρος του Ερμπακάν, Τανσού Τσιλέρ.

"Προϊόν της Προεδρίας και του στρατού", χαρακτήρισε τη νέα κυβέρνηση ο Νετσμεντίν Ερμπακάν,μιλώντας σε βουλευτές του κόμματός του. Ο πρώην πρωθυπουργός δεν έκρυψε την πικρία του για τη στάση που τήρησε ο Τούρκος Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ στην πρόσφατη πολιτική κρίση, που τον οδήγησε σε παραίτηση και του καταλόγισε την ευθύνη ότι δεν έδωσε στο Κόμμα της Ευημερίας και στο Κόμμα του Ορθού Δρόμου, της Τανσού Τσιλέρ, μια νέα ευκαιρία διακυβέρνησης. Ο Ερμπακάν τόνισε ότι η κυβέρνηση του Μεσούτ Γιλμάζ στηρίχτηκε στη "βουλευτική αγορά", υπονοώντας σαφώς ότι πολλοί βουλευτές των δύο κομμάτων του πρώην κυβερνητικού συνασπισμού πληρώθηκαν αδρά για να παραχωρήσουν την υποστήριξή τους στον Μεσούτ Γιλμάζ.Παρ' όλα αυτά, ο Νετσμεντίν Ερμπακάν εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός δε θα καταφέρει να συγκεντρώσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που χρειάζεται για να κυβερνήσει κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας εμπιστοσύνης και έτσι "θα κλείσει ο δρόμος για τις αντιδημοκρατικές δυνάμεις".

Οι δυσοίωνες προβλέψεις του πρώην πρωθυπουργού, όμως, δεν εμπόδισαν τη νέα κυβέρνηση να προχωρήσει σε ορισμένες προκαταρκτικές ενέργειες, αναμένοντας την κατάθεση του κυβερνητικού προγράμματος στις 7 Ιουλίου και την ψηφοφορία εμπιστοσύνης στις 12 Ιουλίου. Μία από τις πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησης ήταν η απόφαση του νέου υπουργού Πολιτισμού Ιστεριχάν Ταλάι να "παγώσει" την ανακαίνιση ενός τζαμιού που βρίσκεται μέσα σε κάστρο του 15ου αιώνα στην παραλιακή πόλη Μποντρούμ, κίνηση που αναμφιβόλως έχει ως στόχο να δώσει δείγματα "κοσμικής γραφής" τόσο στην τουρκική προεδρία όσο και στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.Η προηγούμενη κυβέρνηση του Νετσμεντίν Ερμπακάν είχε δώσει εντολή να απομακρυνθεί από το κάστρο το αρχαιολογικό μουσείο, που στεγαζόταν επί χρόνια, για να διευκολυνθεί η "ανάδειξη του θρησκευτικού χαρακτήρα του μνημείου".

Νέες κατηγορίες κατά της Τσιλέρ

Στο μεταξύ, σε νέες δικαστικές περιπέτειες φέρεται αναμεμειγμένη η πρόεδρος του κόμματος του Ορθού Δρόμου και πρώην πρωθυπουργός Τανσού Τσιλέρ. Οπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ανατολή", ο Πρόεδρος του κόμματος Εργατών, Ντογκού Περιντσέκ, κατήγγειλε στην τουρκική δικαιοσύνη ότι κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας της η Τσιλέρ "έλαβε μεγάλα χρηματικά ποσά από το εξωτερικό για να εργαστεί ενάντια στα τούρκικα εθνικά συμφέροντα", ενώ παράλληλα την κατηγόρησε ότι "αποκάλυψε απόρρητες πληροφορίες".

Με αφορμή τις κατηγορίες του Περιντσέκ, ο Βουράλ Σαβάς, προϊστάμενος της Εισαγγελίας, ζήτησε από το Δικαστήριο Ασφαλείας της Αγκυρας να ξεκινήσει ανακριτικές διαδικασίες για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Πάντως, δεν έγινε γνωστό αν στην καταγγελία του ο Περιντσέκ δίνει και τα ονόματα όσων φέρονται να χρηματοδότησαν την Τανσού Τσιλέρ ή σε ποιους αποκάλυψε τα απόρρητα στοιχεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ